logo

Zonnepanelen 2023: de mogelijkheden

Zonnepanelen, ook bekend als fotovoltaïsche panelen (PV), vangen de energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit die u in uw huis kunt gebruiken.

Door zonnepanelen te installeren, kunt u uw eigen hernieuwbare elektriciteit opwekken.

zonnepaneel

Voordelen

 • Bespaar op uw elektriciteitsrekening
 • Verminder uw ecologische voetafdruk
 • Ontvang een vergoeding voor de extra energie die u opwekt

Hoe werken zonnepanelen?

Een fotovoltaïsch zonnepaneel bestaat uit vele cellen die zijn opgebouwd uit lagen halfgeleidend materiaal, meestal silicium. Wanneer er licht op dit materiaal schijnt, wordt er een stroom elektriciteit opgewekt.

De cellen hebben geen direct zonlicht nodig om te werken en kunnen zelfs op bewolkte dagen werken. Hoe sterker de zon echter schijnt, hoe meer elektriciteit er wordt opgewekt.

Zon-PV-systemen bestaan uit meerdere panelen, waarbij elk paneel bij sterk zonlicht ongeveer 355W aan energie opwekt. Typische systemen bevatten ongeveer 15 panelen en wekken gelijkstroom (DC) elektriciteit op. Omdat de elektriciteit die voor huishoudelijke apparaten wordt gebruikt wisselstroom (AC) is, wordt samen met het systeem een omvormer geïnstalleerd om de DC-elektriciteit om te zetten in AC. Deze elektriciteit kan in uw hele huis worden gebruikt, of naar het net worden geëxporteerd.

Zijn zonnepanelen geschikt voor mij?

Heeft u voldoende ruimte?

Ruimte is een belangrijke overweging. De gemiddelde systeemgrootte is ongeveer 4,2kWp en dit zal meestal ongeveer 25m2 dakoppervlak in beslag nemen.

Een schaduwvrij dak op het zuiden is ideaal voor een maximaal elektrisch vermogen. Daken op het oosten of westen kunnen nog steeds worden overwogen, maar daken op het noorden zijn niet aan te bevelen. Een systeem op het oosten of westen levert ongeveer 15-20% minder energie op dan een systeem direct op het zuiden.

Schaduwrijke daken

Nabijgelegen gebouwen, bomen of schoorstenen kunnen uw dak beschaduwen en een negatieve invloed hebben op de prestaties van uw systeem.

Het beste is om een schaduwvrije plek te vinden, maar soms is schaduw onvermijdelijk. Sommige fotovoltaïsche systemen kunnen de invloed van schaduw tot een minimum beperken met behulp van "optimalisatoren". Als u geen schaduw hebt, is het gebruik van optimisers niet nodig of nuttig, afgezien van de grotere controlemogelijkheden die ze bieden - ze zullen niet meer energie opwekken.

Heb ik toestemming nodig om een PV-systeem te installeren?

Zon-PV panelen worden beschouwd als "toegestane ontwikkelingen" en vaak is er geen bouwvergunning nodig. Er zijn echter uitzonderingen en u kunt het beste contact opnemen met uw plaatselijke planningsbureau voor advies. Als u in een monumentaal pand, beschermd gebied of nationaal park woont, kunnen er extra beperkingen gelden.

Als u van plan bent een fotovoltaïsch zonnesysteem in uw huis te installeren, moet u dit registreren bij uw distributienetwerkbeheerder (DNO). De DNO is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het leveren van elektriciteit aan uw huis. Gewoonlijk zal uw installateur het apparaat voor u registreren.

Denkt u aan het installeren van zonnepanelen?

Gebruik de zonne-energiecalculator om een beter idee te krijgen van de voordelen die u kunt ondervinden van het installeren van een PV-systeem.

Voordelen van zonnestroom

Verlaag uw elektriciteitsrekening

Zonlicht is gratis, dus als u eenmaal voor de eerste installatie heeft betaald, zullen uw elektriciteitskosten dalen. Ontdek hoeveel u kunt besparen met behulp van de Zonne-energie Calculator.

Verminder uw ecologische voetafdruk

Zonne-energie is koolstofarme, hernieuwbare energie. Een doorsnee PV-systeem voor thuis kan ongeveer een ton koolstof per jaar besparen, afhankelijk van waar u in België woont.

Haal het meeste uit uw PV-systeem

Verminder uw elektriciteitsverbruik

Overdag wekt u elektriciteit op, zelfs op bewolkte dagen, maar als u thuis meer stroom verbruikt dan uw panelen opwekken, of 's avonds wanneer uw panelen geen elektriciteit opwekken, vult u dit aan door elektriciteit van het net te importeren.

Overdag meer elektriciteit gebruiken

Aangezien uw PV-systeem overdag op zijn maximum werkt, is het een goed idee om uw elektrische apparaten zoals uw wasmachine, vaatwasser en strijkijzer overdag te laten draaien. Als u thuis bent, is dit misschien gemakkelijker te doen, maar als u overdag weg bent, kunt u proberen timers in te stellen voor uw vaatwasser en wasmachine.

Combineer met andere hernieuwbare systemen

U kunt zon-PV combineren met andere hernieuwbare technologieën, zoals warmtepompen of warmwatersystemen op zonne-energie. Deze technologieën werken goed met elkaar samen, aangezien zon-PV bijvoorbeeld een warmtepomp van energie kan voorzien, of meerdere van deze systemen in een warmtekoudeopslag kunnen voeden.

Installeer een PV-omschakelaar

PV diverters zijn een goedkope en onderhoudsarme optie om uw eigen verbruik van zonnestroom te verhogen (d.w.z. gebruik te maken van de elektriciteit die door uw eigen PV-panelen wordt opgewekt).

Meestal is uw PV-systeem ofwel:

 • Niet genoeg energie produceert voor de vraag van uw huishouden, en wordt aangevuld door het importeren van elektriciteit uit het net, of
 • Meer elektriciteit opwekt dan nodig is en die elektriciteit weer naar het net exporteert.

In plaats van overtollige elektriciteit naar het net te sturen, kan een PV-omschakelaar de dompelaar in uw warmwatertank van stroom voorzien, waardoor u warm water voor later gebruik opslaat. Op zichzelf zal overtollige zonne-energie waarschijnlijk niet in al uw warmwaterbehoeften voorzien, maar het kan wel helpen uw rekeningen te verlagen.

Een PV omkeerschakelaar installatie kan ongeveer €800 toevoegen aan uw installatiekosten.

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van een PV-omschakelaar, neem dan contact op met uw installateur. Hij kan ook voorstellen om het aantal panelen op uw dak te verhogen om meer elektriciteit te leveren voor uw warmwaterbehoeften.

De zekerheden bij zonnepanelen

Gemiddeld gezien betaalt zonne-energie zich in iets meer dan acht jaar terug, omringt door de meest ideale condities. De zonnepanelen gaan zo’n 30 jaar mee. Daarnaast zijn zonnepanelen ook een zeer interessante investering, omdat de prijzen van een installatie in minder dan 5 jaar gehalveerd zijn. De installatie van zonnepanelen is nu dus ook winstgevend zonder subsidies en andere regelingen. Waar ben je in 2023 in ieder geval van verzekerd bij de aanschaf van zonnepanelen?

 • Onafhankelijkheid van de oplopende energieprijzen
 • Energie ontvangen op een milieubesparende manier
 • Een energierekening die uiteindelijk €0 bedraagt

De voordelen van zonnepanelen: alles uitgelegd

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen energie, en daar zijn drie belangrijke redenen voor. Deze drie voordelen zijn: het gebruik van groene energie, de winsten op lange termijn én het niet meer afhankelijk zijn van een grote energieleverancier met hun stijgende prijzen.

Zonne-energie is helemaal groen, en dat is dan ook een van de grote voordelen van zonnepanelen energie. Hoe werkt het? Zonnepanelen zijn in staat om energie uit zonlicht om te zetten in gelijkstroom. In de zonnecellen botsen de fotonen met de elektronen: door het verschil in elektrische spanning dat ontstaat wordt er gelijkstroom opgewekt. Deze stroom wordt direct naar een omvormer gestuurd. Hier wordt de stroom weer omgezet in wisselstroom; waardoor het bruikbaar wordt voor huishoudens.

Een zonnepaneel bestaat in de meeste gevallen uit zestig zonnecellen en heeft een afmeting van 160cm op 100 cm. Ter vergelijking: in zonneparken gaat het vaak om panelen met 72 zonnecellen. Het paneel wordt op het dak geplaatst, meestal schuin door de toepassing van een speciale constructie. Het is vooral belangrijk dat de zonnepanelen op een goede plek staat, met de juiste hellingsgraad. De ideale omstandigheden zijn een hellingsgraad tussen de 15 en 35 graden; gericht naar het zuiden en niet in de schaduw.

Heb je nog meer overtuiging nodig voor het wisselen naar zonnepanelen energie? Hier vind je de top 5 met redenen waarom je voor zonne-energie zou moeten kiezen!

 1. Je bent onafhankelijk van oplopende energieprijzen: de energieprijzen stijgen ieder jaar weer en dat zal voorlopig ook niet veranderen. Zonnepanelen zorgen hierin voor een grote verandering: je kunt gebruik maken van zonnepanelen, waardoor je over een periode van ten minste 25 jaar altijd hetzelfde betaalt. De normale energieprijzen stijgen gemiddeld 7% per jaar, gemeten vanaf de laatste 10 jaar. Met zonnepanelen energie kun je hierin dus al besparen.
 2. Het is een goede investering: er is meerdere malen berekend dat zonnepanelen een zeer slimme investering zijn met zekere winsten, over een periode van tenminste 30 jaar. Dit is een grote zekerheid in vergelijking met andere investeringen, bijvoorbeeld op de beurs.
 3. Je kiest voor nieuwe en milieuvriendelijke energie: zoals eerder aangegeven is zonne-energie volledig groen en ook hernieuwbaar. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de zonnepanelen nog milieuvriendelijker geworden. Dit zie in je manier waarop ze gemaakt een gerecycleerd worden.
 4. Je boekt winst op lange termijn: er is bij energie uit zonnepanelen sprake van een terugdraaiende teller. De energie die je produceert een niet gebruikt wordt teruggeplaatst op het net. Stel: je verbruik bedraagt 3500kWh per jaar. Als de zonnepanelen dezelfde elektriciteit genereren, heb je uiteindelijk een elektriciteitsrekening van precies €0.
 5. Het onderhoud is minimaal: het enige wat je hoeft te doen is ze af en toe reinigen, bijvoorbeeld bij lange periodes zonder regen. Op deze manier zorg je voor een optimale opbrengst. De levensduur van een zonnepaneel is zo’n 30 jaar. Hierin verliest de paneel na 25 jaar zo’n 12% aan rendement; en dit is zeer weinig. Dit is ook opgenomen in de vermogensgarantie.
pv paneel zonne energie

Zonnepanelen aanschaffen? Laat je goed informeren

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om op een aantal punten te letten. De volgende drie factoren zijn het meest belangrijk:

 • De prijs van het installeren
 • Het rendement en de opbrengst van zowel installatie als de panelen zelf
 • De garantie op de zonnepanelen, maar ook de omvormer, de installatie en ander materiaal

Het installeren: de prijs

Er is geen vaste prijs voor het installeren van zonnepanelen. De prijzen kunnen tot wel 60% van elkaar verschillen. Hoe komt het dat de prijzen zo kunnen verschillen? Dit heeft in de meeste gevallen te maken met het materiaal van de panelen, maar ook het merk, het type paneel, de omvormer en het soort paneel dat je kiest. De kostprijs van een installatie van zonnepanelen wordt aangeduid met euro per Wattpiek (€/Wp). Lees meer over Zonnepanelen prijzen in 2023

Het eerste belangrijke verschil in prijzen zit hem dus in het type zonnepaneel. Zo zijn er zowel polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne zonnepanelen. De polykristallijne variant is duidelijk goedkoper dan de monokristallijne. Daarnaast zijn ook het merk en de kwaliteit een belangrijke factor in het bepalen van de prijs. De kwaliteit van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in het tier-systeem. Hoewel dit systeem niet altijd de beste manier is om de kwaliteit te berekenen, is het wel een handige maatstaf. Het tier-systeem berekent namelijk ook de historiek en de financiële cijfers.

Wat is het tier systeem precies? Het tier systeem is een manier om het duidelijker te maken welke verschillen er zijn tussen de verschillende merken. Het is geen officiële rangschikking, maar wordt bijvoorbeeld door een onderzoeksbureau opgesteld in opdracht van een bank. Je kunt het tier systeem in drie tiers opdelen. In de eerste tier zitten de topmerken: deze merken zijn groot, hebben een internationale betekenis, zijn gericht op research en meer. De merken in tier 2 zijn minder groot en hebben minder budget voor research. Daarnaast gebeurt de productie van zonnepanelen niet volledig automatisch. Bij tier 3 zitten de kleinste en vaak nieuwe bedrijven. Deze zijn het minst betrouwbaar omdat zij, bij grote veranderingen in de markt, het snelst kunnen verdwijnen.

Tier 1 merken beslaan zo’n 2% van alle merken, bij tier 2 is dit 10% en bij tier 3 ongeveer 90%. Het tier systeem is dus geen officiële rangschikking, maar kan wel makkelijk worden gebruikt als leidraad. Door de vele merken kun je vaak door de bomen het bos niet meer zien. Het is dus vooral aan te raden om te kijken naar merken die in tier 1 zitten. Deze zijn over het algemeen het best betrouwbaar, zowel op het gebied van kwaliteit als op het gebied van garantie.

Onder tier 1 kun je de meest kwalitatieve zonnepanelen vinden. Een tier-1 wil zeggen dat onder andere de hele productie van het paneel (het smelten van silicium, het snijden en verwerken van de zonnecellen, de testen, ect.) wordt voltooid door dezelfde fabrikant.

Onder de tier 1 zonnepanelen vind je ook de meer vooraanstaande merken terug; zowel op het gebied van kwaliteit als de achtergrond van het merk. Je kunt hierbij denken aan merken als LG, Panasonic, Sunpower, SolarWorld en Viessmann. Het voordeel van deze premium merken is dat ze zowel betere garantievoorwaarden als een beter vermogen hebben per zonnepaneel.

Er zijn nog een aantal factoren waardoor de prijs van een installatie beïnvloed kan worden:

 • Grootte van een installatie: bij het plaatsen van zonnepanelen geldt: hoe kleiner de installatie is, hoe duurder deze zal zijn. Deze hoge prijs wordt dan bepaald door de werkuren. Hoewel het plaatsen van de panelen zelf niet erg veel werk kost, is het de aansluiting, de bekabeling en het plaatsen van de omvormer een grotere klus. Hoeveel kost een gemiddelde plaatsing van zonnepanelen? Bij onderzoek werd een gemiddelde prijs gezien van €1,53/Wp voor een installatie van 3000Wp. De gemiddelde prijs voor een installatie van 8000Wp ligt gemiddeld op €1,18/Wp. Dit verschil bedraagt 30%.
 • Het type installatie: er zit ook een verschil in de prijs door de plek waar de panelen geïnstalleerd moeten worden. Op hellende daken is het goedkoper om panelen te laten plaatsen dan op platte daken. Er is namelijk vrijwel bijna geen materiaal nodig om een paneel op een plat dak te installeren; alleen bevestigingsmateriaal en de rails voor de zonnepanelen. Bij een plat dak moeten de panelen op een speciale constructie worden geplaatst, zodat de ideale hellingsgraad wordt bereikt. Ook moet er hier een balast worden geplaatst in een geval van een krachtige wind.
 • De omvormer: er zijn drie verschillende omvormers: een serie-omvormer, een micro-omvormer en een klassieke omvormer, gecombineerd met power optimizers. De goedkoopste optie is de serie omvormer, omdat de installatie dan aan één om omvormer wordt aangesloten, bij een installatie onder de 10kW. De klassieke omvormer, gecombineerd met optimizers, is wat prijziger omdat ieder zonnepaneel over een optimizer beschikt: zo wordt het rendement maximaal behaald. De micro omvormer is een omvormer waarbij ieder paneel apart stroom levert.
prijs zonnepanelen

Een gemiddelde offerte

Wat kun je verwachten van een gemiddelde offerte voor het installeren van zonnepanelen? Hieronder vind je een overzicht van een gemiddelde offerte (4500Wp) en een duidelijke onderverdeling van de kosten. Het materiaal (zonnepanelen, omvormer, bekabeling en draagstructuur) bedraagt al 80% van de totale kosten. De overige 20% bestaat uit de werkuren (dakwerken, elektriciteitswerken en de keuring).

 • De zonnepanelen bedragen al 50% van de totale kostprijs voor het installeren van de panelen.
 • De omvormer is de tweede grote kostenpost: 20% van de prijs gaat hiernaartoe.
 • Het montagemateriaal (rails, balast, bekabeling, klemmen, dakhaken) is 10% van de kostprijs.
 • De montagewerken (bevestigingsmateriaal plaatsen, zonnepanelen plaatsen) zijn ook 10% van de totale kostprijs.
 • De plaatsing, instelling en aansluiting van de omvormer, samengevat de elektriciteitswerken bedragen 8% van de totale kosten.
 • Er moet ook een keuring plaatsvinden bij iedere plaatsing. De kosten hiervan zijn 2% van de totale kosten.

Het rendement en de opbrengst van zonnepanelen

Een van de meest belangrijke factoren bij het plaatsen van zonnepanelen is het rendement. Dit is van belang zodat je de terugverdientijd van deze investering kunt berekenen. Bij veel schaduw, een verkeerde hellingsgraad, slechte ventilatie of een slechte oriëntatie zal het rendement flink verminderd kunnen worden. Hoe lager het rendement, hoe minder interessant het financiële plaatje wordt. Daardoor is het van belang om het rendement maximaal te houden. Hier vind je een overzicht van de ideale omstandigheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Lees meer over het rendement van zonnepanelen

1. De hellingsgraad

 • De ideale graad voor een hellend dak is vijftien tot vijfenveertig graden
 • De ideale graad voor een plat dak met constructie is 15 tot 20 graden.

2. De oriëntatie

 • Perfect: gericht op het zuiden, dertig tot veertig graden
 • Zeer goed: zuidoost tot zuidwest
 • Goed: het systeem staat oost-west met hellingsgraad rond de 15 graden

3. De schaduw

 • Systeem met een serie omvormer: zorg voor een schaduwvrije plek
 • Systeem met meerdere micro omvormers: zorg voor weinig schaduw

4. De ventilatie

 • Zorg voor voldoende ventilatie. Wanneer de zonnepanelen te warm worden verliezen ze aan rendement
 • Kies voor panelen die zijn voorzien van een lage temperatuur coëfficiënt. (dit kun je vinden op de datasheet van een zonnepaneel).
zonnepanelen

Rendement per helling

Welke hellingsgraad is per richting het meest rendabel? Kijk hieronder in de tabel en vind precies op welke richting het hoogste rendement gehaald kan worden.

10°20°35°50°60°70°85°
West90%90%85%80%75%70%65%
Zuidwest95%95%100%95%90%85%80%
Zuid95%100%100%100%95%90%80%
Zuidoost95%95%95%95%90%85%80%
Oost90%90%85%80%75%70%65%
Noordoost85%80%70%60%55%50%45%
Noord85%75%60%50%45%40%35%
Noordwest85%80%70%60%55%50%45%

De garantie op zonnepanelen

Er bestaat zowel een garantie op zonnepanelen als op de omvormer. Toch zijn hier wat misverstanden over ontstaan, omdat veel verkopers de langdurige garantie van de zonnepanelen aanprijzen. Dit is in veel gevallen toch misleidend. Hier vind je de twee verschillende garanties waar je onderscheid tussen kunt maken.

 • Productgarantie: deze garantie is van groot belang bij zonnepanelen. Een belangrijke factor is de productgarantie in jaren die er geboden wordt door de producent. In de meeste gevallen is dit tien tot vijfentwintig jaar. De meeste merken bieden tien tot vijftien jaar productgarantie, maar vooral premium merken bieden tot wel 25 of zelfs dertig jaar garantie. Dertig jaar productgarantie is in de meeste gevallen alleen voor glas-glas panelen. Je kunt dus in ieder geval overwegen om voor een premium merk te kiezen, zodat je een langere garantieperiode hebt.
 • Vermogensgarantie: bijna iedere producent van zonnepanelen geeft een garantie van 25 jaar. Het gegarandeerde vermogen verschilt echter tussen de diverse merken. Er wordt daarnaast ook onderscheid gemaakt tussen geblokte- en lineaire garantie. Lineaire garantie wordt het meest gebruikt. De meeste grote merken garanderen het vermogen tussen de 87% en 90% na vijfentwintig jaar: bij andere merken uit de tier 1 categorie ligt dit op 80-85%.

Wat is precies het verschil tussen geblokte en lineaire garantie? Bij geblokte garantie wordt de vermogensgarantie in blokken verdeeld. Zo heb je (bij zonnepanelen met een levensduur van 25 jaar) in de eerste 10 jaar percentage aan verlies en ook de laatste 15 jaar een percentage aan verlies. Bij lineaire garantie wordt dit verlies jaarlijks berekent. Het percentage is dan bijvoorbeeld jaarlijks 0,5% of 0,7%. Dit is voor zowel de merken als voor de consument makkelijk en overzichtelijker. Daarnaast is er een duidelijke manier om te bepalen of deze garantie inderdaad gewaarborgd kan worden door het desbetreffende merk.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal merken, de productgarantie die zij bieden, het soort vermogensgarantie en de output hiervan.

MerkProductgarantieVermogensgarantieOutput
Bauertwintig (bij poly/mono) tot dertig (bij glas-glas) jaarLineaire garantie87% op dertig jaar
   (97% in eerste jaar, daarna 0,345% op 29 jaar)
Solarwatttien (poly/mono) tot 30 (glas-glas) jaarLineaire garantie87% op dertig jaar
   (97% in eerste jaar, daarna 0,345% op 29 jaar)
Sunpowervijfentwintig jaarLineaire garantie90% op vijfentwintig jaar
   (95% in eerste vijf jaar, daarna 0,4% op twintig jaar)
BENQvijftien tot vijfentwintig jaarLineaire garantie87% na vijfentwintig jaar
   (95% in eerste vijf jaar, daarna 0,4% op twintig jaar)
LGtwaalf tot vijfentwintig jaarLineaire garantie 88.4% na vijfentwintig jaar
   (95% in eerste vijf jaar, daarna 0.72% op 23 jaar)
Aleo Solartwaalf tot vijfentwintig jaarLineaire garantie81,3% na vijfentwintig jaar
   (98% in eerste twee jaar, daarna 0,72% op 23 jaar)
Axitecvijftien jaarLineaire garantie 85% na vijfentwintig jaar
Bisolvijftien jaarLineair garantie85% na vijfentwintig jaar
   (97% eerste 2 jaar, daarna 0,5% op dertig jaar)
JA Solartwaalf jaarLineaire garantie82,5% na dertig jaar
   (0,58% op dertig jaar)
RECtien jaarLineaire garantie80% na vijfentwintig jaar
   (97% in eerste jaar,
   daarna 0,7% op 24 jaar)
Viessmanntien jaarLineaire garantie80% na vijfentwintig jaar
   (97% in eerste jaar,
   daarna 0,7% op 24 jaar)
Jinkotien jaarLineaire garantie80,7% na vijfentwintig jaar
   (97.5% eerste jaar,
   Daarna 0,7% op 24 jaar)

Andere garanties waar je nog rekening mee kunt houden is die op de omvormer, op het bevestigingsmateriaal en op de werken die zijn uitgevoerd. De garantie op de serie omvormer is wel een stuk lager dan die op de micro omvormer. In de meeste gevallen heeft een serie omvormer een productgarantie van vijf tot vijftien jaar. Micro omvormers en optimizers hebben vaak een vastgelegde garantie van twintig tot vijfentwintig jaar.

Voor bevestigingsmateriaal is er in de meeste gevallen sprake van een garantie van 10-20 jaar. Ook op de uitgevoerde werken zit garantie. In de meeste gevallen gaat het hier om een garantie van 5 jaar. De garantie zit op de installatie en de effecten op deze installatie. Denk hierbij aan een zonnepaneel dat los gaat zitten op de draagstructuur of een storing doordat de kabels niet goed aangesloten zijn.

Alles over de terugverdientijd

De prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen 5 jaar de helft lager geworden. Voor één Wattpiek betaal je vandaag de dag tussen de €1,20 en €1,80. Dit laatste bedrag betaal je voor zonnepanelen, bijvoorbeeld van premium merken als LG of Sunpower. De beste manier om de prijs van een zonnepanelen systeem uit te leggen is door middel van de eenheid euro per Wp (Wattpiek). 1000Wp levert ongeveer 900kWh tot 950kWh aan energie op. Een installatie van ongeveer 4000Wp levert dus zo’n 3600kWh tot 3800kWh opleveren. Een installatie van 4000Wp zal tussen de €5,000 en €6,000 kosten. 3600kWh komt overeen met een factuur van gemiddeld €950 per jaar.

Wanneer je €950 per jaar bespaard op de factuur voor je energie en je daar het prosumententarief van €300 vanaf trekt: heb je een nettowinst van €650 per jaar. Omgerekend is er dus sprake van een terugverdientijd tussen de zeven tot negen jaar.

Het prosumententarief is een netvergoeding die betaalt dient te worden. Dit bedrag wordt als volgt berekend: gebaseerd op het vermogen en de omvormer. Als we kijken naar de eerder genoemde installatie van 4000Wp; is een omvormer van ongeveer 3kW voldoende, op deze manier hoeft er minder tarief betaalt worden. Hoeveel de netvergoeding is, is verschillend per netbeheerder. Bovenop de installatie wordt ook een prosumententarief betaalt, gemiddeld €300.

Hieronder vind je een overzicht van vier offertes van verschillende soorten installaties. De omstandigheden bij deze installaties zijn ideaal, wat betekent dat ze een maximaal rendement hebben. Op basis van deze condities zijn de prijzen en ook de terugverdientijd berekend. De grootte van de installatie is een van de grootste factoren in het bepalen van de uiteindelijke terugverdientijd. Onder de tabel vind je een viertal offertes die uitgebreid zijn beschreven. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden.

Vermogen€/WpJaarlijkse besparingWinst na 25 jaarTerugverdientijd
2760Wp€ 1,54€ 405€ 6,2810 jaar, 6 maanden
4730Wp€ 1,39€ 821€ 14,758 jaar, 2 maanden
5950Wp€ 1,35€ 1,15€ 21,387 jaar, 8 maanden
13500Wp€ 1,12€ 2,47€ 49,056 jaar, 3 maanden

Uitgebreide offerte: installatie van 2760Wp

Familie De Wit bestaat uit twee gezinsleden: hun jaarlijkse verbruik is dan ook slechts 2400kWh. Een obstakel voor hen is het kleine dakoppervlak dat beschikbaar is. Hierdoor wordt er gekozen voor hoogrendement zonnepanelen van het merk Sunpower. Er zijn acht panelen nodig om uiteindelijk de volledige factuur tot €0 te brengen. Het normale pannendak ligt pal op het zuiden en heeft een hellingsgraad van 37 graden. Er wordt in deze regio een netvergoeding gehanteerd van €87,14 per kW.

Het overzicht:

 • Jaarlijkse factuur: 2400kWh, kosten €648
 • Prosumententarief: €121,46 per kW, totale kosten €243
 • Besparing op jaarbasis: €405

De offerte:
8x Sunpower zonnepanelen, 345W X21: €2,300
Omvormer: €650
Montagemateriaal: €665
Montagewerken: €400
Elektriciteitswerken: €300
Keuring: €165
TOTAAL (excl. BTW): €4,250 (1,54 €/Wp)

Terugverdientijd:
Bij een plaatsing van zonnepanelen in 2023 zal binnen 10 jaar en 6 maanden het terugverdienen beginnen. Er is sprake van een goede investering met een winst van meer dan €6000 na 25 jaar.

zonnepanelen installatie

Uitgebreide offerte: installatie van 4500Wp

Familie Rosenboom bestaat uit vier gezinsleden: hun jaarlijkse verbruik is 4200kWh. De woning heeft een hellend (en schaduwvrij) dak met een hellingsgraad van 35 graden, gelegen op een ideale positie richting het zuiden. De woning is ideaal voor het installeren van zonnepanelen. Het dakoppervlak is aan de kleine kant, en daardoor wordt er gekozen voor zonnepanelen met hoog rendement van Panasonic. In de regio wordt een netvergoeding gehanteerd van €87,14 per kW.

Het overzicht:

 • Jaarlijkse factuur: 4200kWh, kosten €1134
 • Prosumententarief: €87.14 per kW, totale kosten €313
 • Besparing op jaarbasis: €821

De offerte:
15x Zonnepanelen Panasonic: €3,300
Omvormer: €897
Montagemateriaal: €1,200
Montagewerken: €562
Elektriciteitswerken: €450
Keuring: €165
TOTAAL (excl. BTW) : €6,605 (1,39 €/Wp)

Terugverdientijd:
Bij een plaatsing van de zonnepanelen in 2023 zal binnen 8 jaar en 2 maanden het terugverdienen van start gaan. Na 25 jaar is er sprake van een grote winst: €14,746, en dit kan zelfs oplopen tot €25.093 bij een groei van 3% op de elektriciteit.

Uitgebreide offerte: installatie van 6300Wp

Familie Voskuil verbruikt jaarlijks 5950kWh aan stroom. Het dak van de woning is gericht op het zuidoosten, is hellend met een hellingsgraad van 40 graden. Er is geen schaduw, en daardoor wordt de opbrengst geschat op 930 kWh per 1000Wp aan zonnepanelen. Montagewerken zijn eenvoudiger vanwege het pannendak. Er wordt gekozen voor zonnepanelen van LG met 25 jaar garantie. In de regio wordt een netvergoeding gehanteerd van €91 per Kw.

Het overzicht:

 • Jaarlijkse factuur: 5950kWh, kosten €1,606.6
 • Prosumententarief: €91 per kW, totaal €455
 • Besparing op jaarbasis: €1,151.6

De offerte:
20x LG zonnepanelen: €4,200
Omvormer: €1,965
Montagemateriaal: €1,067
Montagewerken: €630
Elektriciteitswerken: €520
Keuring: €165
TOTAAL (excl. BTW): €8,547 (1,35 €/Wp)

Terugverdientijd:
Bij een plaatsing van de zonnepanelen in 2023 start het terugverdienen in 7 jaar en 8 maanden. Na 25 jaar loopt de winst op tot meer dan €21,379, zonder stijgende energieprijzen. Als deze zouden stijgen met 3%, dan kan de winst zelfs verder uitlopen tot €35,816.

Uitgebreide offerte: installatie van 13500Wp

Familie de Vries woont in een villa met plat dak. Zij verbruiken jaarlijks 13500kWh aan energie. Het dak is groot en daardoor is er ruimte voor veel panelen. Deze panelen kunnen ook handmatig op de ideale hellingsgraad worden gezet: 15 graden. Er worden 50 zonnepanelen geplaatst met een omvormer van 10Kw, het maximale vermogen. In deze regio wordt een netvergoeding gehanteerd van €91,14 per kW.

Het overzicht:

 • Jaarlijkse factuur: 13000kWh, kosten €3,380
 • Prosumententarief: €91 per Kw, totaal €911,4
 • Besparing op jaarbasis: €2,468,6

De offerte:
50x JA Solar zonnepanelen: €7000
Omvormer: €3000
Montagemateriaal: €1890
Montagewerken: €1865
Elektriciteitswerken: €1200
Keuring: €165
TOTAAL (excl. BTW): €15,120 (1,12€/Wp)

Terugverdientijd:
Bij het plaatsen van de zonnepanelen in 2023 begint Familie de Vries al na 6 jaar en 3 maanden met het terugverdienen. De totale winst is na 25 jaar in ieder geval €49,948, maar bij een stijging van de energieprijzen (3%) kan dit zelfs oplopen tot €80,017.

zonnepanelen plaatsen

De verschillende soorten zonnepanelen

Bij het uitkiezen van zonnepanelen heb je over het algemeen de keuze tussen drie verschillende soorten zonnepanelen. Dit kun je allemaal terugvinden in de datasheet van het zonnepaneel. Op deze manier weet je met welke soort je te maken hebt. Welk type zonnepaneel is beter en wat zijn de voor- en nadelen van deze drie soorten? Hier vind je een uitgebreide beschrijving van ieder type zonnepaneel. De drie verschillende zonnepanelen zijn:

 • Monokristallijne zonnepanelen
 • Polykristallijne zonnepanelen
 • Dunnefilm zonnepanelen

Ook glas-glas zonnepanelen worden de laatste tijd een stuk bekender. Deze lijken grotendeels op de monokristallijne zonnepanelen, maar de glas-glas panelen hebben dus een glas-glas opbouw, en geen glas-folie opbouw. Daarnaast zijn glas-glas zonnepanelen ook wat meer duurzaam en worden ze gekozen vanwege de esthetiek.

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in de eenheid Wattpiek. Hoeveel levert iedere soort zonnepaneel op? De polykristallijne zonnepanelen leveren per paneel een vermogen op tussen de 270 en 300 Wp. Bij de monokristallijne panelen is dit 300 tot 340Wp per paneel. Een Wattpiek heeft een opbrengst van 0,90 tot 0,95 kilowattuur per jaar. Met 4000 Wattpiek kun je dus per jaar ongeveer 3600kWh produceren. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500kWh per jaar.

Monokristallijne zonnepanelen

De monokristallijne zonnepanelen, ook wel de zwarte panelen genoemd, zijn erg in trek en worden vandaag de dag dan ook vaak gebruikt. Bij 80% van de installaties gaat het om monokristallijne zonnepanelen. Het prijsverschil tussen monokristal en polykristal was voorheen erg groot, maar de prijs verschilt vandaag de dag zo’n 15 tot 25% per zonnepaneel. Het verschil is dat je met monokristallijne zonnepanelen minder panelen nodig hebt om een beter rendement te behalen. Ter illustratie: bij een installatie van 5000Wp heb je 15 monokristallijne panelen nodig van 330Wp. Bij polykristallijne panelen van 280Wp heb je er 18 nodig.

Monokristallijne zonnepanelen zijn dus niet alleen gunstig voor het rendement, ook wanneer er sprake is van minder groot of minder bruikbaar dakoppervlak zijn deze zonnepanelen de beste keuze. Ook de zwarte kleur van de panelen is in trek: dit zorgt voor een mooi geheel op het dak. Monokristallijne zonnepanelen zijn vaak wel duurder dan de polykristallijne variant. Dit komt door het productieproces dat zeer intensief is. Er wordt een siliciumkristal gesmolten bij 1500 graden: het kristal wordt erg langzaam uit de gesmolten silicium gehaald: dit proces duurt tot wel 48 uur. Het eindresultaat mag er wel zijn: een cirkelvormige én zuivere silicium kristal.

Polykristallijne zonnepanelen

Ook polykristallijne zonnepanelen worden geproduceerd uit silicium. Deze soort zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen, iets wat goed te zien is als je dichterbij gaat kijken. Binnen een zonnecel zie je meerdere kristallen, allemaal met een verschillende kleur. De kristallen hebben geen specifieke vorm en lopen door elkaar, vanwege het smeltproces. Tijdens dit proces worden er meerdere silicium kristallen gesmolten en in dunne schijfjes tot een zonnecel gesneden. Na een chemisch proces ontstaat de blauwe glans.

Over het algemeen ligt het rendement bij polykristallijne zonnepanelen lager dan bij monokristallijne panelen. Dit komt door het smeltproces en door de meerdere kristallen in een zonnecel. Hierdoor zullen de fotonen wat minder goed geleiden: waardoor er sprake is van minder elektriciteit per zonnepaneel. Een voordeel is wel dat polykristallijne panelen een stuk goedkoper zijn dan monokristallijne panelen. Er zijn een aantal grote merken die deze soort panelen produceren, onder andere JA Solar, REC en Yingly zijn de grote namen.

Dunnefilm zonnepanelen

De derde soort is een dunnefilm zonnepaneel. Deze bestaat, in tegenstelling tot mono- en polykristallijne panelen niet uit zonnecellen. Een dunnefilm wordt gemaakt van grote en dunne oppervlakken film, waaronder koper, indium, gallium en selenium. Dunnefilm zonnepanelen worden over het algemeen vrijwel niet gebruikt. De grootste fabrikanten zijn dan ook gestopt met het produceren van deze soort, ondanks grote stappen vooruit in het rendement en technologische ontwikkelingen. Dunnefilm zonnepanelen worden toegepast op grote daken, waar veel ruimte beschikbaar is.

Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende mogelijkheden op het gebied van zonnepanelen. Zo kun je gemakkelijk de voor- en nadelen van iedere soort bekijken.

MonokristallijnPolykristallijnDunnefilm
PrijsklasseDuurGemiddeldGoedkoop
KleurZwart(Donker)blauwDonkergrijs/zwart
Vermogen280-360Wp260-310Wp120-150Wp
Rendement17-22%14-18%10-14%
VoordelenHoog rendementGoedkoopGoedkoop
 Goed bij schaduwGoed rendementEsthetisch
 Lange levensduur Lichtgewicht
 Esthetisch  
NadelenDuurderMinder esthetischLaag rendement
 ZwaarderMeer oppervlakte nodigKorte levensduur
  ZwaarderMeer oppervlakte nodig
MerkenLGJA SolarFirst Solar
 PanasonicYinglySharp
 SunpowerCanadian Solar 
 BENQBENQ

Alles over de omvormer

Na de zonnepanelen is de omvormer het belangrijkste onderdeel van het installeren. Zonder de omvormer is er geen zonne-energie mogelijk, en dus is het cruciaal om deze te plaatsen. Wat doet de omvormer? Dit onderdeel zorgt ervoor dat de gelijkstroom dat binnenkomt via de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom. De omvormer is hiermee dus de kern van de installatie: hier komt alles samen.

De omvormer heeft naast het omzetten van de stroom ook nog een aantal andere functies. Zo zal de omvormer monitoren en de zonnepanelen optimaliseren. Dankzij de omvormer is altijd de juiste spanning aanwezig. Gebeurt dit niet? Dan schakelt de omvormer de zonnepanelen installatie af, van de rest van het net. Daarnaast kijkt de omvormer naar de hoeveelheid elektriciteit die de zonnepanelen leveren. Dit gebeurt meestal via een wifi-netwerk dat met de omvormer verbonden staat. Als eigenaar kun je hierdoor heel gemakkelijk zien hoe de installatie werkt, maar ook hoe het ervoor staat.

Er zijn verschillende soorten omvormers, en de serie omvormer komt hierbij het meest voor. Vooral bij de al wat oudere installaties wordt deze omvormer gebruikt. Er zijn de laatste tijd ook andere omvormers waar je voor kunt kiezen: de micro omvormer en de power optimizer. Toch gaat ook de serie omvormer met zijn tijd mee en hebben er tal van innovatieve veranderingen plaatsgevonden, bijvoorbeeld met betrekking tot levensduur en technologie.

omvormer

De serie omvormer

Wat is een serie omvormer en hoe werkt dit? Bij een serie omvormer staan alle panelen in serie geschakeld. Deze serie omvormer wordt vandaag de dag het meest gebruikt, ook al zijn er ook huishoudens waar de micro omvormer of de power optimizer wordt gekozen, bijvoorbeeld als er sprake is van veel schaduw.

Een serie omvormer heeft een groot voordeel ten opzichte van de andere soorten. Zo is er maar één omvormer nodig om de hele installatie te ondersteunen. Daarnaast is een serie omvormer ook een stuk goedkoper, vooral als het gaat om een wat grotere installatie, omdat je er maar één nodig hebt. Daarnaast is door de jaren heen de duurzaamheid en kwaliteit van deze soort bewezen.

Er zit echter ook een nadeel aan de serie omvormer. Deze omvormer verricht veel zwaar werk omdat de stroom van alle zonnepanelen moet worden omgezet. Daarnaast beschikt de serie omvormer ook over veel elektronische onderdelen die erg warm kunnen worden; dit heeft allemaal een behoorlijke impact op de levensduur van deze omvormer. Na 12 tot 15 jaar is de serie omvormer over het algemeen dan ook aan vervanging toe. Op het moment dat er één paneel minder goed werkt, haalt dit ook de productie van de gehele installatie naar beneden. Het is dan ook erg belangrijk om de installatie goed in de gaten te houden.

Vandaag de dag beschikt een serie omvormer over tenminste twee ingangen/MPP trackers. Wat betekent dit? Bij een oost-west installatie kunnen er acht panelen naar het oosten gericht op een aparte lus staan dan de panelen naar het westen. Bij een serie omvormer kan er maar een bepaalde hoeveelheid stroom geleverd worden dan het zonnepaneel met de minste opbrengst in deze lus. Wanneer er een van deze 8 zonnepanelen voor een gedeelte in de schaduw staat, bedraagt het maximale rendement evenveel als de maximale output van het paneel dat in de schaduw staat.

Micro omvormer

Een tweede soort omvormer is de micro omvormer. Deze omvormer is erg klein en per zonnepaneel is er dan ook een aparte micro omvormer nodig. Deze omvormer wordt achter het zonnepaneel geplaatst en bevestigd op het montagemateriaal. De micro omvormers zijn in parallel aangesloten bij de installatie, wat betekent dat het geen nadelen heeft wanneer een zonnepaneel gedeeltelijk in de schaduw ligt. Een micro omvormer is wel duurder dan een serie omvormer, en dit bedrag loopt op bij grotere installaties, omdat iedere paneel een aparte omvormer nodig heeft.

Een micro omvormer heeft een groot voordeel ten opzichte van de serie omvormer: de levensduur. Een micro omvormer bestaat uit aanzienlijk minder onderdelen en wordt hierdoor veel minder belast. Dit betekent dat er vandaag de dag tenminste 20 jaar productgarantie op de micro omvormer zit.

Er zit nog een groot voordeel aan de micro omvormer. Wanneer je de huidige installatie wilt uitbreiden met meerdere panelen is dit een stuk makkelijker met micro omvormers. Bij een klassieke installatie moet de serie omvormer vaak vervangen worden. Met micro omvormers is dit niet nodig, omdat elk paneel apart is aangesloten in een parallel schakeling. De installatie blijft ook goed werken wanneer één zonnepaneel kapot is, ook al is de kans hierop zeer klein.

Power optimizer

Tot slot is er nog een derde type omvormer: de power optimizer. Dit is een hybride model dat zowel op de serie- als de micro omvormer lijkt. Een power optimizer wordt vaak geplaatst in combinatie met een serie omvormer. Alsnog levert iedere zonnepaneel apart stroom in parallel, via de optimizer. Dit werkt dus gedeeltelijk hetzelfde als een micro omvormer. De power optimizer is vooral ideaal bij een installatie waarbij er gedeeltelijke schaduw is. Ook zijn ze in prijs goedkoper dan de micro omvormer.

De installatie van zonnepanelen in 6 stappen

Hoe gaat een installatie van zonnepanelen precies in zijn werk? Dit is in principe een eenvoudig proces dat gemiddeld twee dagen kost. Meestal zullen dakwerkers de panelen op het dak plaatsen en zal de elektricien de bekabeling regelen. Nadat de installatie is uitgevoerd kun je over het algemeen tientallen jaren van de installatie profiteren zonder dat hier mankementen uit voortkomen. Het gaat hier dan om een goed uitgevoerde installatie. Hier vind je een handig overzicht van de stappen die worden genomen bij het installeren van zonnepanelen.

Stap 1: de voorstudie

Voordat er zonnepanelen geplaatst worden, is het eerst belangrijk om te kijken naar een aantal belangrijke punten. Zo wordt er naar de staat van het dak gekeken, maar ook de beschikbare oppervlakte. Daarna wordt er een duidelijk plan gemaakt van hoe de zonnepanelen geplaatst zullen worden. Ook zal er een analyse worden gemaakt van de te verwachten opbrengsten, aan de hand van de oriëntatie, de hellingsgraad en de eventuele schaduw. Aan de hand hiervan wordt uiteindelijk een offerte gemaakt waarin alle kosten verwerkt zijn.

Stap 2: draagstructuur plaatsen

Hierna kan aan de slag worden gegaan met de installatie van de zonnepanelen. De eerste stap hierin is het plaatsen van de draagstructuur, twee aluminium rails. Hoe dit geplaatst wordt is afhankelijk van het soort dak. Wanneer er sprake is van een hellend dak wordt de draagstructuur rechtstreeks in de structuur van het dak bevestigd. Er worden dakhaken op de gordingen geboord, en hierop wordt de draagstructuur bevestigd. Bij een plat dak staat de draagstructuur los op het dak. Er wordt dan wel een balast geplaatst om zo meer stabiliteit te kunnen garanderen, bij harde wind.

Stap 3: zonnepanelen plaatsen

Nadat de draagstructuur geplaatst en goedgekeurd is kunnen de zonnepanelen hierop geïnstalleerd worden. Dit is een eenvoudig proces, omdat er verder niet geboord hoeft te worden. Met behulp van klemmen worden de panelen op de rails gezet. Ook worden de verschillende panelen aan elkaar verbonden.

Stap 4: omvormer installeren

De volgende stap is het installeren van de omvormer. In de meeste gevallen is er hier sprake van een serie omvormer. De omvormer wordt op een koele plaats tegen de muur bevestigd, bijvoorbeeld naast de meterkast. Is er gekozen voor micro omvormers? Dan worden deze geïnstalleerd voordat de zonnepanelen geplaatst worden. Dit omdat de micro omvormers onder de zonnepanelen liggen. Ze worden vastgemaakt aan de draagstructuur.

Stap 5: kabels leggen

Als het materiaal geplaatst is, is het tijd om alles met elkaar te koppelen. Er zijn twee soorten kabels: de gelijkstroomkabel en een wisselstroomkabel. De gelijkstroomkabel verbindt de zonnepanelen met de omvormer. De wisselstroomkabel verbindt de omvormer met de meterkast. De aarding wordt ook geplaatst tijdens deze stap.

Stap 6: de keuring

Voordat de installatie wordt aangesloten op het net, zal er een verplichte keuring plaatsvinden. Deze controle wordt uitgevoerd door een speciale keurder die een verslag maakt. De omvormer wordt hierna aangezet en vervolgens wordt er nog een controle uitgevoerd. Wanneer alles goed werkt mogen de zonnepanelen optimaal gebruikt worden. Is de installatie afgekeurd? Dan moeten de nodige veranderingen worden doorgevoerd. Daarna vindt er een herkeuring plaats en op basis hiervan mag de installatie gebruikt gaan worden.

nieuwe zonnepanelen

Voor- en nadelen van zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen maak je niet zomaar. Er zijn heel wat overweging die je kunt maken, waardoor je beslist om wel of niet voor zonnepanelen te kiezen. Ondanks dat er heel wat prettige voordelen aan zonnepanelen zitten, zijn er natuurlijk ook wel wat minder positieve punten te noemen. Zo maakt het bijvoorbeeld heel veel uit hoe je woning staat, hoeveel schaduw er is en welke hellingsgraad je dak heeft. Het kan een stuk minder aantrekkelijk worden wanneer het dak niet aan de ideale omstandigheden voldoet.

Toch is het aantal voordelen een stuk groter dan het aantal nadelen. De sterk stijgende energieprijzen zijn al een reden om over te gaan op zonne-energie. Daarnaast behoeven de zonnepanelen bijna geen onderhoud en dit kost je dus ook nauwelijks tijd. Hier vind je de voor- en nadelen van zonnepanelen op een rij.

Zonnepanelen: de voordelen

 • Het is een slimme investering, gezien de stijgende energieprijzen
 • Je kiest voor hernieuwbare energie
 • De panelen vragen niet tot nauwelijks onderhoud
 • De panelen hebben een lange levensduur van tenminste 30 jaar

Zonnepanelen: de nadelen

 • Je bent afhankelijk van weersomstandigheden
 • De aanschafprijs is hoog (al is deze de laatste 5 jaar al met de helft gedaald)
 • Een goede ligging van je woning is noodzakelijk
 • Je kunt dit niet zelf installeren (mits je de kennis bezit) en dus heb je hulp nodig van professionals

Er zijn dus zowel voor- als nadelen aan het laten installeren van zonnepanelen. Toch wegen de voordelen een stuk zwaarder dan de nadelen. Een installatie kan je op lange termijn veel geld schelen, maar dit is vooral aantrekkelijk op het moment dat je woning en dak een goede ligging hebben. Ook speelt de hellingsgraad van je dak mee. Bij een plat dak kun je alle kanten op en kunnen de ideale omstandigheden gecreëerd worden. Het is in ieder geval aan te raden om zonnepanelen te overwegen. Je bent door een zonnepanelen installatie niet meer afhankelijk van energieleveranciers en daarnaast kan het je veel geld schelen op jaarbasis.

Zonnepanelen: subsidies

Inmiddels zijn de subsidies voor zonnepanelen afgenomen, dit is het geval vanaf januari 2012. Hierbij geldt echter wel dat de installaties voor juni 2015 nog geldig zijn voor 20 jaar. De waarde van deze subsidies zal wel ieder jaar dalen.

Wanneer je een woning hebt die ouder is dan 10 jaar, kun je profiteren van een verlaagd BTW tarief van 6%. Heb je een nieuwbouwwoning, dan heb je recht op een premie, betaald door de netbeheerder. De premie loopt op tot €2,800. Daarnaast kun je ook nog aanspraak maken op korting op de voorheffing: deze korting loopt van 50 tot 100%.

Maar ook zonder subsidies kun je optimaal profiteren van zonnepanelen. Overgaan op zonne-energie is een waardevolle investering: zonnepanelen betalen zichzelf terug. De prijzen van panelen zijn flink gedaald (de helft in 5 jaar, 3x zo goedkoop in 10 jaar). Ook zijn de productiekosten afgenomen, is het rendement verbeterd en de levensduur verlengd. Wanneer je een zonnepanelen installatie plaatst in ideale omstandigheden, kan kun je binnen 7 tot 9 jaar al de vruchten ervan plukken en betaal je niets voor je energie. Je kunt tot wel tienduizenden euro’s besparen over een tijdsbestek van 25 jaar.

De terugdraaiende teller

De terugdraaiende teller is ook een vorm van subsidie waarvan je kunt profiteren. Wanneer je als particulier een installatie van minder dan 10kW hebt en gegenereerd stroom niet gebruikt, kun je dit terug injecteren op het net. Op deze manier zal de teller gaan terugdraaien: vooral wanneer op dat moment de zonnepanelen meer elektriciteit opleveren dan dat er gebruikt wordt. Als je tijdens een zonnige dag aan het werk bent, zal je dus amper stroom gebruiken dat gegenereerd wordt. Deze overtollige elektriciteit wordt dan terug geïnjecteerd op het net, en zo door anderen gebruikt, bijvoorbeeld de buren. Op het moment dat een installatie goed is afgesteld op het energiegebruik, betekent dit dat aan het einde van het jaar amper kWh op de elektriciteitsfactuur zal staan. Overtollige elektriciteit verkoop je als het ware terug aan het net.

Waar je een aantal jaar geleden nog gebruik kon maken van heel wat subsidies, is dit de afgelopen tijd steeds minder geworden. Hier is een belangrijke reden voor. De overheid begon deze subsidies om het zo, ook voor oudere woningen, interessant te maken om energiebesparende maatregelen te nemen. Zonder subsidies werd dit veel te duur en haken veel huishoudens af. Door de subsidies werd het allemaal een stuk gemakkelijker.

Zoals aangegeven zijn zonnepanelen vandaag de dag een zeer waardevolle investering. Ze betalen zichzelf terug, in een steeds kortere periode. Waar de terugverdientijd jaren geleden nog tientallen jaren was, is dit nu al teruggedrongen tot een maximum van tien jaar. Je kunt zelfs met 6 jaar al onafhankelijk zijn van de energieleverancier. Je hebt in principe de subsidies en leningen niet meer nodig. Van de bovenstaande mogelijkheden kun je alleen nog gebruik maken wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet en wanneer je in een bepaalde doelgroep past. Maar ook zonder deze subsidies is het zeer aantrekkelijk om te kiezen voor zonnepanelen.

Een goede zonnepanelen installateur kiezen

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een goede installateur kiest voor het plaatsen van de zonnepanelen? Er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Iedere installateur prijst zijn eigen merk aan en kan je proberen te lokken met hoge kortingen. Toch is het belangrijk om hier doorheen proberen te kijken, zodat je op een heldere manier een goede keuze kunt maken. Hier vind je stap voor stap hoe je zeker kunt zijn dat je een goede installateur inhuurt voor het installeren van de zonnepanelen.

pv panelen gemiddeld belgie

Stap 1: Maak een selectie

Het is eerst belangrijk om een selectie te maken van installateurs. Denk hierbij aan ongeveer 8 tot 10 verschillende mogelijkheden. Deze kun je kiezen omdat ze in jouw regio actief zijn, omdat ze werken met een specifiek merk of om een andere redenen waarom ze je voorkeur hebben. Vanuit hier kun je verder toewerken naar het vinden van een geschikte installateur. Van deze 8-10 geselecteerde mogelijkheden ga je uiteindelijk met vier contact opnemen voor een bezoek en een offerte.

Stap 2: Achtergrond van de installateur

Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om het bedrijf eens goed na te gaan. Je wilt bijvoorbeeld weten hoe anderen de service en kwaliteit van dit bedrijf hebben ervaren. Zo kun je online op zoek gaan naar beoordelingen en reviews op websites. Ook kun je de jaarbalansen van iedere installateur vinden in de database. Op deze manier weet je of het bedrijf winstgevend is en of er sprake is van schulden. Ook zie je hier of een bedrijf beschikt over de nodige certificaten voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Stap 3: Contact opnemen met de installateurs

De derde stap is het contact opnemen met 5 tot 6 installateurs, waarvan je er vier uitnodigt om langs te komen voor een plaatsbezoek. Je kunt ze tijdens het contact vragen stellen om voor jezelf meer duidelijkheid te krijgen. Zo kun je vragen naar de merken waar zij mee werken, maar ook welke systemen zij gebruiken. Ook kun je om referenties vragen. Vraag ook of de installaties zelf worden geplaatst of dat dit in onderaanneming gebeurt. In dit geval wordt het installeren weer uitbesteed aan een andere partij.

Stap 4: Bezoek aan huis

Om de ervaring van een installateur goed te testen is het zeker aan te raden om er een aantal apart van elkaar uit te nodigen voor een bezoek aan uw huis. Op deze manier kunnen zij ook naar het dak kijken en op basis hiervan kijken wat de mogelijkheden zijn. Een goede installateur zal kijken naar het huidige verbruik en hoe de toekomst eruit ziet op het gebied van de elektriciteitsfactuur. Tijdens dit bezoek kan jou al veel duidelijk worden: je krijgt een kijkje in de werkwijze van een installateur, maar ook wat voor jou de voordelen zijn van zonnepanelen. Wanneer een installateur niet ingaat op je verzoek om langs te komen en direct een factuur stuurt is het aan te raden om hier niet op in te gaan.

Stap 5: De offerte

Wanneer een of meerdere installateurs zijn langsgekomen voor het bezoek, zul je vrij snel een offerte opgestuurd krijgen. Het is belangrijk, zowel voor jou als voor de installateur, dat de offerte goed is uitgewerkt. Zo is het voor jouw eigen beeld prettig om te zien hoe het ervoor staat met de terugverdientijd. Daarom is het dan ook zeker een voordeel als de offerte een illustratie of uitleg bevat over de terugverdientijd. Ook heeft een goede offerte een duidelijke onderverdeling van de werkzaamheden en de kosten hiervan.

Installateur vinden

Heb je een keuze gemaakt en wil je weten wat de installatie van zonnepanelen betekent voor jou en je woning? De keuze voor zonne-energie is goed voor je portemonnee en kan je duizenden euro’s gaan schelen. Vooral op de lange termijn is het zeker aan te raden om te kiezen voor zonnepanelen. Wil je een goede installateur vinden? Hier vind je een overzicht van goede installateurs die wellicht in jouw regio wonen. Je kunt deze installateurs bekijken en op je eigen tijd benaderen. Zo kun je zelf bepalen welke installateur bij jou langskomt voor een beoordeling van de huidige situatie.

Veelgestelde vragen

Zijn er na al deze informatie nog onduidelijkheden of heb je een specifieke vraag die je graag beantwoord wilt hebben? Hier vind je een aantal veelgestelde vragen en hun antwoorden. Als jouw vraag er tussen staat hoef je niet verder op zoek te gaan, het antwoord vind je hier direct! De vragen zijn allemaal met betrekking tot zonnepanelen.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Omdat zonnepanelen bestaan uit roestvrij staal, isolatie en gehard glas zijn ze zeer duurzaam en sterk. Ze bevatten weinig bewegende delen en hebben daardoor wel een levensduur van ten minste 25 tot 30 jaar. Wel neemt de productie van ieder paneel jaarlijks een beetje af. Dit komt door degradatie. Hoe minder de degradatie, hoe groter de opbrengst is. Deze opbrengst kan na verloop van tijd dus enigszins afnemen, maar dit is minimaal: minder dan 1% per jaar.

Een studie heeft zelfs aangegeven dat de jaarlijkse degradatie tussen de 0,5 en 0,8% bedraagt. Dit is gebaseerd op oudere zonnepanelen, en dat betekent dat de huidige zonnepanelen waarschijnlijk nog minder degradatie hebben, vanwege de verbeterde technologie en duurzaamheid.

Wat is het BTW tarief op zonnepanelen?

Er zijn twee verschillende BTW tarieven voor zonnepanelen: 6% en 21%. Wanneer je een woning hebt die ouder is dan tien jaar, geldt er een tarief van 6%. Dit wordt ook wel het renovatietarief genoemd. Dit is een manier om oudere woningen te stimuleren om te kiezen voor zonnepanelen. Voordat je dit tarief mag rekenen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet gaan om een privéwoning en daarnaast moet de installatie worden uitgevoerd door een erkend installatiebedrijf. Heb je een woning die jonger is dan 10 jaar? Dan geldt het gewone tarief van 21%.

Hoe interessant is een groepsaankoop voor zonnepanelen?

Het lijkt wellicht interessant om een groepsaankoop te doen, maar hier zitten meestal wel een aantal nadelen aan. Deze groepsaankopen worden meestal door de gemeente, de provincie of een commercieel bedrijf georganiseerd. Wanneer je je inschrijft voor een groepsaankoop krijg je een offerte toegestuurd. Deze offerte is meestal opgesteld aan de hand van een basispakket en dus is er hierbij geen rekening gehouden met jouw specifieke wensen. Ook de prijs klopt dan nog niet.

Uiteindelijk wordt de prijs nog aangepast nadat er een bezoek heeft plaatsgevonden, en deze is vaak hoger dan op de eerste offerte. Vaak blijkt er dan meer bekabeling nodig of is er sprake van een bepaald daksoort waardoor andere technieken nodig zijn. Het kost een installateur vaak meer tijd en geld om dit voor elkaar te krijgen. Daardoor lijkt een groepsaankoop in eerste instantie aantrekkelijk, maar kom je vaak toch bedrogen uit.

montage zonnepaneel

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Er is geen standaard aantal zonnepanelen die je nodig hebt, omdat dit bij iedere woning anders is. Daarnaast is dit ook afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt. Het is daarnaast ook belangrijk om naar het soort zonnepaneel te kijken dat je wilt plaatsen. Zo hebben monokristallijne zonnepanelen meer rendement en een groter vermogen dan polykristallijne zonnepanelen, maar zijn ze wel een stuk duurder.

Kijk naar het jaarlijks verbruik en de opbrengst van de verschillende panelen. Op basis hiervan kun je zien hoeveel panelen je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, afhankelijk van vermogen en verbruik per paneelsoort.

Jaarlijks verbruik270Wp (Polykristallijn paneel)300Wp (Monokristallijn paneel)340Wp (hoogrendement monokristallijn)
2000 kWh8 zonnepanelen7 zonnepanelen6 zonnepanelen
3000 kWh11 zonnepanelen10 zonnepanelen9 zonnepanelen
4000 kWh15 zonnepanelen13 zonnepanelen12 zonnepanelen
5000 kWh18 zonnepanelen17 zonnepanelen15 zonnepanelen
6000 kWh22 zonnepanelen20 zonnepanelen18 zonnepanelen
7000 kWh26 zonnepanelen23 zonnepanelen21 zonnepanelen
8000 kWh30 zonnepanelen27 zonnepanelen24 zonnepanelen
9000 kWh33 zonnepanelen30 zonnepanelen27 zonnepanelen
10.000 kWh37 zonnepanelen33 zonnepanelen30 zonnepanelen

Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Wanneer je over de nodige kennis beschikt is het zeker mogelijk dat je zelf je eigen zonnepanelen plaatst. Er zijn dan ook diverse (web)winkels waar je als particulier terecht kunt voor de aanschaf van zonnepanelen of onderdelen hiervan. Toch is het niet altijd aan te raden om hiermee zelf aan de slag te gaan. Je hebt namelijk verstand nodig van zowel dakwerken als elektriciteitswerken. Ook heb je genoeg kennis nodig over het systeem waar je mee gaat werken. Ook zal de garantie niet gelden omdat het niet geplaatst is door een erkende installateur. Dit is een vereiste wanneer je in aanmerking wilt komen voor garantie.

Er zijn meer risico’s die je loopt wanneer je zelf aan de slag gaat om de zonnepanelen te installeren. Je kunt jezelf verwonden bij het plaatsen van de panelen, maar ook tijdens het bekabelen loop je risico op elektrocutie. En als je de bekabeling niet correct aansluit kan er blijvende schade worden aangericht, zowel aan de panelen zelf als aan de omvormer. Een andere reden waarom je het beter aan een professional over kunt laten is het rendement. Erkende installateurs houden zich hier dagelijks mee bezig en weten dan ook precies hoe je het maximale rendement kunt halen uit een zonnepanelen installatie. Ook weten zij precies in hoeverre je vergunning nodig hebt om aan de slag te gaan met het plaatsen van de panelen.

Waarom zou je wel zelf aan de slag gaan? De belangrijkste reden is het besparen van geld. Ongeveer 20% van de totaalprijs gaat naar de werkuren. Omgerekend is dit, bij een installatie van 4500Wp die totaal €5,800 kost, een besparing van €1,150. Dit is zeker mooi meegenomen, maar het is aan jou om te bepalen of dit bedrag de risico’s die je kunt lopen waard is. Wanneer je verstand van zaken hebt en je weet hoe een installatie in zijn werk gaan, kun je in ieder geval de montagekosten besparen. Toch blijft het aan te raden om een professional in te schakelen, omdat je zo geen enkel risico kan lopen en daarnaast blijf je in aanmerking komen voor garantie.

dak zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen kun je beter niet in een dag maken, want er zijn veel beslissingen te nemen en overwegingen te maken. Zo moet je in de eerste plaats laten controleren of je woning hier geschikt voor is. Een woning op het zuiden is ideaal, maar westelijk of oostelijk is het ook goed mogelijk. Bij een woning met noordelijke oriëntatie is het af te raden om te kiezen voor een zonnepanelen installatie, omdat het rendement dan minimaal is. Zonnepanelen zijn vooral aantrekkelijk wanneer er een maximaal rendement behaald kan worden. Het rendement wordt uitgedrukt in een percentage: dit percentage geeft de hoeveelheid zonlicht aan dat door de panelen kan worden omgezet.

Wanneer je woning een goede ligging heeft en ook het dak een goede hellingsgraad heeft, kun je beslissen om voor zonnepanelen te kiezen. Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, en dat betekent dat je ook hier een keuze in moet maken. Tot slot kijk je natuurlijk ook naar de kosten. Het is belangrijk om niet teveel op het totaalbedrag van de offerte te letten, maar op de €/Wp. Hoe lager dit is, hoe beter.

Omdat het totaalbedrag op de offerte je soms flink kan laten schrikken, is het belangrijk om te weten dat dit niet het meest belangrijke bedrag is. Dit zal namelijk nooit het precieze bedrag zijn, omdat je ook te maken hebt met specifieke toepassingen voor jouw woning. Van te voren weet een installateur bijvoorbeeld niet hoeveel bekabeling er nodig is. Het is ook aan te raden om bij meerdere installateurs een offerte aan te vragen. Dit is aan te raden omdat je zo gemakkelijk kunt vergelijken.

Ook kun je de verschillende merken met elkaar vergelijken voordat je een installateur gaat benaderen. Je kunt de merken op verschillende punten vergelijken, waaronder de kwaliteit, de garantie, de betrouwbaarheid, de prijs, het rendement en de prestaties. Door dit met elkaar te vergelijken kun je al snel tot een duidelijke conclusie komen. Kies voor een merk uit tier 1 van het tier systeem, zodat je in ieder geval verzekerd bent van de beste kwaliteit. Tier 1 merken bestaan uit de grotere merken, zoals LG, Panasonic, Sunpower en meer. Deze merken hebben zichzelf al jarenlang bewezen en staan ook hoog aan de ladder als het gaat om research naar zonnepanelen.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest