logo

Apple Campus voor 100% van groene stroom voorzien door zonnepanelen

Alle stroom in de Apple Campus 2 is groen en wordt voor de volle 100% geleverd door zonnepanelen. Apple Ceo Time Cook pretendeert dat de Apple campus 2, die eind 2017 in werking is genomen het groenste gebouw ter wereld is. Of dit helemaal waar is, valt moeilijk te achterhalen. Maar feit is wel dat de stroomvoorziening van het gigantische gebouw voor 100% uit zonnepanelen wordt gehaald.

Lees meer over Zonnepanelen: up-to-date info en prijzen 2020

Gebouw vol groene stroom in de geest van Steve Jobs

Met de ingebruikname van de Apple Campus 2 ging een van de wensen van de in 2011 overleden oprichter van Apple, Steve Jobs, in vervulling. Hij heeft zelf nog meegewerkt aan de ontwikkeling van de campus. De campus moest een duurzame inspirerende omgeving zijn voor de 14.000 werknemers die hier dagelijks werken.

Het ruimteschip met zonnepanelen

Het ruimteschip wordt het gigantische bouwwerk soms gekscherend, vaak met enig ontzag genoemd. Van boven gezien lijkt het gebouw op een gelande vliegende schotel. Maar ook door de technische innovaties doet het gebouw zijn officieuze naam eer aan.

Apple Energy

Voor het regelen van de energie heeft Apple een bedrijf opgericht: Apple Energy. De energie die opgewekt wordt op het gigantische dak van het gebouw is genoeg voor de campus. Sterker nog: het teveel aan stroom wordt verkocht aan omliggende bedrijven en huishoudens. Apple is overigens niet het eerste bedrijf wat dit op deze manier doet. Google, Ikea en supermarktketen Wallmart doen dit ook. Wallmart was voor Apple een koploper met een eigen energielevering van 140 MW. Dit kwam van de daken met zonnepanelen van de verschillende supermarkten.

De opbrengst van de zonnepanelen op de Apple Campus

80.000 vierkante meter aan zonnepanelen is geplaatst op het dak van de Apple. Dit zijn 46.000 zonnepanelen die goed zijn voor 17 MW. Dit komt bovenop de 60 MW die in totaal stores en kantoren verder in Amerika leveren. Naast zonnepanelen zijn er meer duurzame toepassingen aan het gebouw om de werkatmosfeer te optimaliseren. Er zijn ruim 7000 bomen in de binnenruimte van de campus en er omheen gebouwd. Verder is de campus zo gebouwd, dat driekwart van het jaar door de sturing van natuurlijke luchtstromen, de ruimte in de campus koel wordt gehouden en van frisse lucht wordt voorzien.