logo

Beste zonnepanelen van dit moment

Ben je benieuwd wat de beste zonnepanelen van nu zijn? Lees dan snel verder om hier achter te komen! Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van een zonnepaneel. Zo kan er gekeken worden naar de verschillende soorten zonnepanelen waarvoor je kunt kiezen. Daarnaast kun je letten op de fabrikant, of er keurmerken gegeven zijn aan de zonnepanelen en wat de garantie is. Al deze factoren zijn indicatoren van de algehele kwaliteit van de zonnepanelen. Natuurlijk zijn je eigen voorkeuren en wensen van invloed op de uiteindelijke keuze die je zult maken, maar de eerder genoemde factoren zijn objectieve meetwaardes van de kwaliteit van de zonnepanelen. Hieronder kun je meer lezen over de beste zonnepanelen van dit moment en de kwaliteiten die deze panelen bezitten.
Lees hier meer over Zonnepanelen kopen : informatie en opbrengsten

beste zonnepanelen

Waarom kiezen voor de beste zonnepanelen?

Misschien twijfel je nog of je überhaupt wel zonnepanelen gaat plaatsen. Echter zijn er genoeg redenen op te noemen waarom het absoluut een goed idee is om dit wel te doen. Ten eerste draag je bij aan een beter milieu. Doordat je dankzij zonnepanelen flink kunt besparen op de energie die je verbruikt, is het een groene keuze. Steeds meer mensen kiezen voor groene alternatieven, simpelweg omdat de veranderingen van het klimaat steeds meer voelbaar worden. Mensen willen een betere wereld achterlaten voor hun kinderen, waardoor milieuvriendelijke keuzes dé trend van dit moment zijn. Het plaatsen van zonnepanelen is daarom een ethisch verantwoorde keuze.

Daarnaast bespaar je een hoop energie door gebruik te maken van zonnepanelen. Hierdoor gaan je energiekosten omlaag. Niet alleen bespaar je energie, maar hierdoor bespaar je tevens een hoop geld. Natuurlijk kost het plaatsen van zonnepanelen een bepaald bedrag, maar veelal heb je dit bedrag binnen 8 à 10 jaar weer terug verdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee, dus je kunt zo’n 15 jaar écht besparen op je energiekosten dankzij deze panelen. En het geld dat je hierdoor bespaart kun je weer spenderen aan andere leuke dingen. Ook dit is een reden om te kiezen voor zonnepanelen.

Tot slot is het zo dat je niet per se de hoofdprijs hoeft te betalen om goede zonnepanelen te krijgen. Ten eerste zijn zonnepanelen van zichzelf behoorlijk betaalbaar en is het zo dat je gemiddeld binnen 8 à 10 jaar de prijs er uit hebt omdat zonnepanelen je jaarlijks een hoop besparen. Daarnaast is het slim om vooraf diverse offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers, zodat je deze kunt vergelijken in je zoektocht naar de beste prijs. Tevens worden milieuvriendelijke maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen vaak aangemoedigd vanuit de overheid. Dit wordt aangemoedigd aan de hand van een premie of een subsidie. Zo kun je nog meer besparen op de prijs die je moet betalen voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook dit kan een reden zijn om alsnog voor zonnepanelen te kiezen.

Wat kosten de beste zonnepanelen?

Niet iedereen beschikt over een even groot budget. Soms is het budget bepalend voor wat je kiest. Als je een lage limiet hebt, zul je natuurlijk minder kunnen kopen. Daarom kan de prijs al snel een bepalende factor zijn, onafhankelijk van de andere kwaliteiten van de zonnepanelen. Wat veelal de prijs bepaalt, is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Dit is weer afhankelijk van de grootte van het huishouden. Hoe groter het huishouden is, hoe meer elektriciteit er over het algemeen verbruikt wordt en hoe meer zonnepanelen er op het dak geplaatst zullen moeten worden. Dit alles is van invloed op de prijs van de zonnepanelen.

Per jaar verbruik je een bepaald kWh. Om dit verbruik te dekken, zullen jouw zonnepanelen een bepaald Wp moeten halen. Gemiddeld behaald één zonnepaneel zo’n 260 Wp. Om te kijken wat je nodig hebt, zul je het aantal kWh dat je jaarlijks verbruikt door 0.85 moeten delen (85% is namelijk het gemiddelde rendement van een zonnepaneel door de jaren heen). Stel je voor dat je huishouden uit één persoon bestaat. Gemiddeld verbruikt deze persoon zo’n 2.500 kWh per jaar. Het benodigde aantal Wp’s is dan 2.500 / 0.85, wat ongeveer 3.000 Wp is. Dit aantal Wp behaal je door 12 zonnepanelen te plaatsen. Dit kost je gemiddeld rond de 6.100 euro, maar jaarlijks bespaar je ook zo’n 625 euro. Je hebt dus binnen 8 à 10 jaar deze investering weer terug verdiend.

Met elk persoon dat je bij een huishouden toevoegt stijgt het jaarlijkse verbruik van elektriciteit met zo’n 500 kWh. Hierdoor zul je ook meer Wp nodig hebben om het verbruik te dekken, waardoor je met elk extra persoon binnen een huishouden gemiddeld zo’n twee extra zonnepanelen erbij moet rekenen. Als je huishouden bijvoorbeeld uit twee personen bestaat, verbruik je jaarlijks zo’n 3.000 kWh. Het aantal Wp’s dat je nodig hebt om dit verbruik te dekken is ongeveer 3.500 Wp, oftewel 14 zonnepanelen (3.500 / 260). Zo kun je voor elke grootte qua huishoudens berekenen wat de prijs van zonnepanelen ongeveer zal zijn.

Hoe herken je de beste zonnepanelen?

Zoals in de introductie al benoemd werd, zijn er een aantal factoren die dienen als indicatoren van de kwaliteit van een zonnepaneel. De volgende factoren geven je een indicatie van welke zonnepanelen als de beste zonnepanelen van dit moment bestempeld kunnen worden: het type zonnepaneel, de fabrikant van het zonnepaneel, of het zonnepaneel voorzien is van een keurmerk en of er sprake is van garantie op de zonnepanelen.

Het type zonnepaneel

Laten we beginnen met het benoemen van de verschillende soorten zonnepanelen. Deze verschillen qua prijs, materialen en het rendement dat ze behalen. Ten eerste heb je de monokristallijn zonnepanelen. Deze worden gekarakteriseerd door een egaal zwarte kleur en ze behalen over het algemeen het hoogste rendement van alle soorten zonnepanelen van dit moment. Deze zonnepanelen zetten het beste zonne-energie om in elektriciteit. Hierdoor zijn deze panelen echter ook de duurste varianten op de markt.

Daarnaast kun je kiezen voor de polykristallijn zonnepanelen. In vele opzichten zijn deze soort zonnepanelen vergelijkbaar met de monokristallijn zonnepanelen. Zo worden ze op een vergelijkbare manier geproduceerd. Echter zijn er ook een aantal verschillen waarneembaar. Het rendement van polykristallijn zonnepanelen ligt net iets lager, waarbij gesteld moet worden dat de prijs van deze soort zonnepanelen tevens iets lager ligt. Daarnaast is de kleur van dit type zonnepaneel net wat anders: het valt eerder te omschrijven als paars – blauw. Ook het patroon is net wat anders: meer schervenachtig in plaats van de vierkanten van een monokristallijn zonnepaneel.

Tot slot zijn er nog de amorf zonnepanelen, welke ook wel bekend staan als de dunne film zonnepanelen. Dit zijn de goedkoopste zonnepanelen die je kunt kopen op dit moment, maar dit gaat ook gepaard met een lager rendement in vergelijking met de monokristallijn zonnepanelen en de polykristallijn zonnepanelen. Door de compactere vorm zijn deze zonnepanelen wel geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen in grote getalen. Ook wanneer je besluit om je zonnepanelen niet op het dak te plaatsen maar ergens anders waar je veel ruimte hebt, zijn de amorf zonnepanelen een interessant alternatief. Elke soort zonnepaneel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is aan jou om deze voor- en nadelen te overlappen met je eigen voorkeuren, zodat je een goed geïnformeerde keuze kan maken over wat de beste zonnepanelen voor jou zijn.

De fabrikant van de zonnepanelen

Een andere indicator van de beste zonnepanelen van dit moment is de fabrikant van de zonnepanelen. Hierbij moet je op een aantal zaken letten. Ten eerste kun je zaken zoals online reviews bekijken. Hoe tevreden zijn mensen over dit bedrijf en hun aankopen bij deze fabrikant? Daarnaast kun je kijken naar de prijzen. Vaak geldt: als de prijzen te mooi zijn om waar te zijn, is dat ook vaak het geval. Vaak heb je dan te maken met slecht renderende zonnepanelen, zeker niet de beste zonnepanelen. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor ervaring. Een fabrikant met minimaal 10 jaar ervaring is beter dan een fabrikant met minder ervaring. Niet alleen houdt dit in dat de fabrikant vele jaren ervaring heeft, maar je kunt het tevens als fabrikant van zonnepanelen niet zo lang vol houden zonder goed werk af te leveren. Check ten slotte de keurmerken en certificaten van de fabrikant.

Is de fabrikant voorzien van een keurmerk?

De beste zonnepanelen van dit moment worden gemaakt door fabrikanten die beschikken over keurmerken en certificaten. Een aantal keurmerken en certificaten springen er uit op dit gebied. Ten eerste heb je het TÜV keurmerk, welke wereldwijd vertrouwd en erkend wordt. Deze keuringsdienst test zonnepanelen op kenmerken zoals kwaliteit en veiligheid. Ook externe weersomstandigheden worden getest. De beste zonnepanelen van dit moment zijn voorzien van een TÜV keurmerk. Daarnaast is er het IEC certificaat. Dit is een bevoegde partij die zonnepanelen uitvoerig test. Factoren als de betrouwbaarheid, duurzaamheid en het rendement worden getest. Voldoet een zonnepaneel hieraan, verdient deze het certificaat.

Daarnaast is er het ISO kwaliteit certificaat. Hierbij gaat het vooral om ISO 9001 en/of ISO 14001. Het 9001 certificaat toont aan dat de fabrikant tracht om zijn producten continu te verbeteren. Het 14001 certificaat toont aan dat de fabrikant voldoet aan allerlei eisen op het gebied van het milieu. Zonnepanelen zijn van zichzelf een milieuvriendelijke optie, maar als je voor nog groener kunt kiezen moet je dit zeker niet nalaten. Deze certificaten zeggen vooral iets over de kwaliteit van de fabrikant, niet per se over de kwaliteit van de zonnepanelen. Tot slot kan het CE keurmerk aanwezig zijn. Deze keurmerken worden door de producent zelf aan de producten gegeven. Mocht dit keurmerk niet aanwezig zijn, dan mag het product niet binnen de EU verkocht worden. De EU hanteert strikte regels, maar deze regels garanderen wel dat alleen zonnepanelen van kwaliteit binnen de EU verkocht mogen worden. Beschermende bureaucratie, noemen we dat.

De garanties die je krijgt voor je zonnepanelen

Tot slot zijn de garanties die een fabrikant je kan geven voor je zonnepanelen een goede indicator van welke panelen de beste zonnepanelen van dit moment zijn. Hoe minder garanties, hoe meer je moet gaan twijfelen of bepaalde zonnepanelen wel geschikt zijn. Er zijn drie soorten garanties waarvan zonnepanelen over het algemeen voorzien zijn. Ten eerste is er de fabrieksgarantie. Deze garantie heeft betrekking op het geheel van de zonnepanelen, van de panelen zelf tot aan het materiaal dat gebruikt wordt om de panelen te bevestigen. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee, dus let er op dat de fabrieksgarantie tevens een lange levensduur heeft. Je wilt niet iets mislopen doordat de fabrieksgarantie maar 10 jaar duurt. Let hier dus goed op wanneer je op zoek bent naar de beste zonnepanelen.

Daarnaast kunnen zonnepanelen voorzien zijn van een installatiegarantie. Hierbij kun je eventuele kosten declareren bij de installateur. Hierbij gaat het wel om kosten die ontstaan zijn omdat de installateur fouten heeft gemaakt bij het plaatsen van de zonnepanelen. Dit is hun verantwoordelijkheid. Deze installatiegarantie gaat ongeveer 2 jaar mee. Zorg er altijd voor dat deze garantie op papier wordt gezet, zodat je weet wanneer je hier aanspraak op kunt maken.

Tot slot is het mogelijk dat zonnepanelen voorzien zijn van een vermogensgarantie. Zoals de naam al aangeeft, heeft deze garantie betrekking op het vermogen van je zonnepanelen. Dit wordt ook wel opbrengstgarantie genoemd. Het rendement dat je zonnepanelen kunnen behalen wordt namelijk na verloop van tijd minder. Hoe ouder de zonnepanelen worden, hoe minder het maximale vermogen wordt. Dit hoort er nu eenmaal bij. De beste zonnepanelen verliezen hun vermogen, hier ontkom je niet aan. Echter kan het zijn dat je zonnepanelen te veel vermogen in één keer verliezen. Vandaar deze garantie, welke je garandeert dat je bijvoorbeeld de eerste 10 jaar altijd gebruik kunt maken van zonnepanelen die continu een vermogen van 90% behalen. Zo weet je zeker dat de beste zonnepanelen altijd het maximale uit hun capaciteiten halen.