logo

Californië verplicht zonnepanelen energie voor nieuwbouwwoningen in 2020

De Amerikaanse staat is met een revolutionaire wet gekomen om vanaf 2020 bij nieuwbouw zonnepanelen energie te verplichten. Een nieuwe gezinswoning met eigen zonnepanelen installatie zal 2 tot 3 kilowatt kunnen opwekken. Dit is genoeg om een huishouden van stroom te voorzien. Californië is een voorloper met de wetsaanname om zonnepanelen te verplichtten. Het is de verwachting dat meer Amerikaanse staten zullen volgen.

Verschillende opties voor zonne-energie

Hoe de woning van energie van een zonnepaneel kan worden voorzien is optioneel. Je kunt zonnepanelen natuurlijk zelf aanschaffen. Ook is het mogelijk de panelen te leasen. Je bent overigens niet verplicht zelf een zonnepaneel te plaatsen. De energie kan ook bij zonnepaneel parken of bij coöperaties worden aangekocht. Naast de verplichte energie van zonne-energie zijn andere regels op het gebied van isolatie en ventilatie van nieuwbouwwoningen ook aangescherpt.

Duurzame doelen voor de toekomst

Doel is dat uiteindelijk de hele staat Californië draait op duurzame energiebronnen. Dit zou in 2045 gerealiseerd moeten zijn. In 2030 moet hiervoor al 50% van de energie van duurzame bronnen komen. Op dit moment is 32% van de energie die in Californië wordt verbruikt, duurzame energie. Het gaat dus de goede kant op om het gestelde doel in 2030 te behalen.

Zorgen over huizenprijzen ongegrond

Niet iedereen stond te juichen bij de aanname van de wet die verplicht dat nieuwbouw vanaf 2020 hun energie uit zonnepanelen halen. Tegenstanders vinden dat de prijzen van nieuwbouw nog verder stijgen in een gebied waar de huizenprijzen al onbetaalbaar zijn. In totaal schreven 300 burgers een brief naar de staat om hun bezorgdheid over de nieuwe wet te uiten. Deze bezorgdheid is overigens niet helemaal terecht. Want de kosten van een zonnepaneel zijn binnen 9 jaar afbetaald. De verhoging door de kosten van de geplaatste zonnepanelen vallen bovendien mee ten op zichte van de huizenprijs.