logo

EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

.

De Europese Unie heeft een rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten gewonnen. De fabrikanten vochten het besluit van de Europese Unie aan om de import tax van Chinese zonnepanelen te verhogen van 11.8% naar 47.6%. Deze maatregel was na aanleiding van het nieuws dat Chinese zonnepaneel merken tegen dumpprijzen in Europa konden leveren omdat de merken gesubsidieerd werden door de Chinese regering. 26 Chinese zonepanelen fabrikanten spanden samen een rechtszaak aan, maar de Europese Unie is nu in het gelijk gesteld.

Oordeel van het Europese Hof in rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

Het Europese Hof in Luxemburg oordeelde dat er wel degelijk sprake is van dumpingprijzen en illegale subsidiemaatregelen door de Chinese regering. Hierdoor kunnen Europese en Amerikaanse zonnepanelen fabrikanten dan onmogelijk concurreren tegen over de Chinese fabrikanten. De import tax blijft dus van kracht. Om China als bondgenoot niet te veel te irriteren, wil de Europese Unie de tax geleidelijk afbouwen in de komende 18 maanden.

Reactie van Chinese overheid

China heeft echter wel gereageerd op de uitspraak van het Europese Hof. Het land gaat nu ook een onderzoek instellen naar dumpingprijzen bij wijn en polosilicium uit de EU. De mogelijke maatregelen volgend uit dit onderzoek zullen vooral invloed hebben op de Zuid-Europese staten waar de producten veelal vandaan komen.