logo

Hoe zullen de prijzen in 2020 van zonnepanelen evolueren?

Niemand kan in de toekomst kijken en de vraag hoe de de prijzen van zonnepanelen zich zullen evolueren, is nooit met de volle 100% zekerheid te beantwoorden. Het aantal daken met zonnepanelen groeit nog steeds. Ook het rendement van de nieuwe modellen zonnepanelen stijgt. Dus wie zal zeggen hoe de prijzen van zonnepanelen zich gaan ontwikkelen? Er zijn in ieder geval een aantal positieve trends gaande, die we graag even onder de aandacht brengen.
Lees ook Zonnepanelen: informatie, premies en prijzen 2020

De prijzen van zonnepanelen in verhouding

De prijzen van zonnepanelen zijn niet op zich staande bedragen. Stel dat zonnepanelen installeren 100.000 euro zou kosten. Maar het leverde binnen een maand 200.000 euro op. Dan is het een betere investering dan een paar zonnepanelen die 2000 euro kosten en waarvoor je nog 10 jaar zonder winst aan het afbetalen bent. De getallen in dit voorbeeld zijn natuurlijk zwaar overtrokken. Maar het laat wel zien dat de prijzen van zonnepanelen niet zomaar een x bedrag is. De prijzen zijn rendabel door de winst die je eruit haalt.

De prijzen van zonnepanelen: minder subsidie toch goedkoper?

De afgelopen tijden is er vaak gesproken over de subsidies die er zijn of waren voor het installeren van zonnepanelen. Deze subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen veranderen en dreigen soms helemaal te verdwijnen. Maar de reden hiervoor is niet alleen dat er geen geld meer genoeg is, voor deze subsidies vanuit de overheid. Dit heeft er meer mee te maken dat de installatie van zonnepanelen steeds betaalbaarder worden.

Dalende prijzen van zonnepanelen als trend

Betaalde je in 2005 nog 5000 euro per kWp (kilo Watt piek, de eenheid waarin de waarde van een zonnepaneel wordt uitgedrukt), in 2020 is dit gedaald naar 1100 tot 1500 euro per 1 kWp. De bodem van deze prijs is nog niet bereikt. Aan de andere kant wordt “oude” energie, zoals elektriciteit vanuit centrales, steeds duurder. De prijzen hiervan stijgen per jaar met gemiddeld 7%. Hierdoor worden de prijzen van zonnepanelen in verhouding steeds goedkoper.