logo

Wat is de laagst mogelijke prijs voor 1 kWp in de toekomst?

De vraag wat de laagst mogelijke prijs voor 1 kWp, oftewel 1 kilowatt piek, in de toekomst zal worden is interessant als je nu zonnepanelen wilt aanschaffen. Het plaatsen van zonnepanelen is letterlijk een investering in de toekomst. Je wilt dit wel op het goede moment doen. Want is het raadzaam om nu te investeren in zonnepanelen of kun je beter even wachten tot de prijs van 1 kWp, de energie-eenheid waarin de opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt, daalt? Wij gaan daarom een indicatie maken van wat de laagst mogelijke prijs van 1 kWp in de toekomst kan worden.

Meer informatie over Zonnepanelen in 2020 (merken, prijzen en installateurs)

De prijs van 1 kWp door de tijd heen

In 2019 ligt de prijs van 1 kWp ongeveer tussen de 1100 en de 1500 euro. De variaties tussen deze twee prijzen komen door het merk zonnepanelen, de grootte van de installatie en de installateur die wordt ingeschakeld. Dit is een halvering van de prijs die je in 2012 voor 1 kWp betaalde. Binnen 7 jaar tijd betaal je dus nog maar de helft. In 20005 was die prijs maar liefst 5000 per kWp.

Dalende trend

Zou je hier een trend in proberen te zien, dan zouden we in 2026 gemiddeld 700 euro per 1kWp betalen. Ook hierbij is het niet zo dat behaalde resultaten uit het verleden geen garanties zijn voor de toekomst. Want dan zou je in 2033 350 euro betalen per kWp, tot je uiteindelijk nog maar 75 euro per kWp betaalt in 2054. Je voelt al aan dat een prijs niet eeuwig kan dalen. Kosten voor het materiaal van de zonnepanelen blijven bijvoorbeeld altijd bestaan. Dit zal ook altijd rond een bepaalde prijs blijven. Ook zullen installateurs betaald moeten worden in redelijke verhouding.

De bodemprijs voor 1 kWp in de toekomst

Onderzoekers die met al deze factoren rekening hebben gehouden, kwamen tot de conclusie dat de laagst mogelijke prijs die je betaalt voor 1kWp tussen de 400 en 600 euro zal liggen. Het zal nog wel even duren voor dat dit punt bereikt wordt. Onderzoekers schatten dat het nog minstens 10 jaar zal duren voor deze minimale prijs voor 1 kWp betaald zal worden. Deze bodemprijs zal dan bereikt worden omdat aan de ene kant de technologie zo geavanceerd is ontwikkeld, dat de zonnepanelen een hele lange levensduur hebben. Aan de andere kant kan de prijs niet verder zakken, doordat je te maken hebt met bovengenoemde productiekosten.