logo

Nieuwe Prius heeft zonnepanelen op het dak welke de accu oplaadt

Niet alleen de zon tegemoet rijden, maar ook verder rijden op zonne-energie: want de nieuwe Prius heeft zonnepanelen op het dak die de accu opladen. Een stralende zon boven je auto is nu ook de brandstof waarmee je verder komt. Toyota is een van de eerste die het gelukt is om een systeem van zonnepanelen te koppelen aan het accusysteem van een auto. We stellen hier graag aan je voor deze auto van de toekomst.

Zonnepanelen dak voor Prius Plug-in

De nieuwe Prius Plug-in wordt eerst alleen in Japan en Europa geïntroduceerd. Voorgaande modellen van de Prius hadden al een zonnepaneel ingebouwd. Maar de zonne-energie had enkel een ondersteunende functie. De stroom werd gebruikt voor de airco of interne elektronica. Dit is bij de Prius Plug-in anders. De zonnepanelen bedekken de gehele breedte van het dak. Ze zijn volledig in het dak ingebouwd. De zonnepanelen zijn ontwikkeld door Panasonic die ook eerdere zonnepanelen ontwikkelde voor Toyota. Toyota is overigens niet het enige merk die bezig is met de ontwikkeling van een elektrische auto met zonnepanelen. Maar de Toyota Prius Plug-in is op moment wel de meest betalen.

Opladen wanneer je stilstaat in de zon

De panelen leveren 180 watt aan stroom. Tijdens het rijden zorgen de zonnepanelen voor de stroomvoorziening van de airconditioning, boordcomputer en andere elektrische onderdelen. Wanneer de wagen stilstaat laden de zonnepanelen de accu op. Na een dag opladen in de zon kan de accu worden ondersteund door zonne-energie. De panelen voegen zo zo'n extra 6 kilometer toe aan het bereik van de auto. Hiermee is de Prius Plug-in de eerste elektrische wagen met zonnepanelen. waarbij de gewonnen zonne-energie wordt gebruikt voor het opladen van de wagenaccu. Na 48 uur is de accu van 8.8 kWh volledig opgeladen. De wagen kan nu ongeveer 40 tot 50 kilometer rijden. Korte ritjes kunnen dus gemaakt worden met groene stroom.