logo

Thuisbatterij: Info, Voordelen en Prijzen van een thuisaccu voor elektriciteitsopslag

Als je zonnepanelen op het dak hebt wordt het overschot aan opgewekte stroom meestal teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij hoeft dat niet meer. De stroom die je niet direct gebruikt wordt thuis opgeslagen in een accu. De batterij laadt op tijdens de uren dat de stroom niet nodig is en kan worden gebruikt tijdens de piekuren. Mocht er een stroomstoring optreden, geen nood, je merkt er dankzij de thuisbatterij niets van! Hier lees je alles over de voordelen, de werking en de prijs van de thuisbatterij.

thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is voorzien van een omvormer, deze zorgt ervoor dat de gelijkstroom van het elektriciteitsnet of de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De thuisaccu slaat overdag de niet gebruikte zonne-energie van de zonnepanelen op. En ’s avonds wordt stroom tijdens de goedkope daluren opgeslagen. Deze goedkope energie kan vervolgens worden gebruikt tijdens piekuren, wanneer de netstroom duurder is. De thuisbatterij kan 7 kWh aan energie opslaan. Dat is vrijwel genoeg voor het gemiddelde energieverbruik van een huishouden, dat ligt op zo’n 9.6 kWh per uur.

Wat kost een thuisbatterij?

Thuis Accu's zijn nog niet zo lang op de markt. Daarom ligt de prijs nog hoog. De verwachting is dat de prijzen zullen dalen als meer mensen een thuisbatterij aanschaffen. Algemeen geldt dat hoe duurder het product is, hoe meer energie het kan opslaan. De thuisbatterij Tesla Powerwall die een capaciteit heeft van 7 kWh kost gemiddeld tussen de 5000 en 10.000 euro. Een accu van Samsung, met een capaciteit van 3,6 kWh schaf je aan voor zo’n 6500 euro. Als je precies wil weten wat voor thuisaccu je in jouw huis kunt plaatsen en wat de kosten daarvan zijn, vraag dan een aantal vrijblijvende offertes aan via de offerte pagina. Je zult dan prijsvoorstellen ontvangen van verschillende erkende installateurs.

Vermogen thuisbatterij Richtprijs
3 kWh ca. € 3.500
6 kWh ca. € 5.500
10 kWh ca. € 7.500

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

1. Zelfvoorzienendheid en onafhankelijkheid van het klassieke elektriciteitsnet

Met een thuisaccu ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. De stroom die overdag door je zonnepanelen wordt opgewekt en die je niet gebruikt, wordt opgeslagen in de accu en gaat zo niet verloren.

2. Stroomstoringen vormen geen probleem meer

Je hoeft niet meer bang te zijn voor problemen als er ergens een stroomstoring is. Dankzij de energie die opgeslagen is in je thuisbatterij, zal de elektriciteit in jouw huis niet uitvallen.

3. Digitale meter aantrekkelijker

Steeds meer woningen in België worden voorzien van een digitale meter die werkt met gedeeltelijke compensatie en netkosten op basis van het werkelijke stroomverbruik van het elektriciteitsnet. Dit systeem vervangt het oude systeem met terugdraaiende meters en het zogeheten prosumententarief. Het nieuwe systeem is vooral aantrekkelijk als je zelf veel gebruik maakt van de energie die door jouw zonnecellen is geproduceerd. Je maakt dan weinig gebruik van de netstroom. Door een thuisbatterij te installeren kun je nog meer zelf geproduceerde energie gebruiken en minder netstroom. Als je de digitale meter plaatst, kun je zo nog meer besparen.

4. Plaatsing is eenvoudig

Thuisbatterijen zoals die van Tesla kunnen erg gemakkelijk worden geïnstalleerd. Bovendien hebben ze geen onderhoud nodig en zijn ze volledig geautomatiseerd. Thuis Accu's zijn wel behoorlijk groot. Maar dat hoeft geen probleem op te leveren. Een thuisbatterij kan ook prima buiten worden geplaatst. Hij kan tegen temperaturen van -20°C tot 50° C.

thuisbatterij huis

Producenten thuisbatterijen

Er is een aantal bedrijven actief in de ontwikkeling en productie van thuisbatterijen. Zo heeft Samsung een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 3,6 kWh, met geïntegreerde omvormer. En in 2015 bracht Tesla haar eerste thuisaccu op de markt. De Tesla Powerwall heeft een capaciteit van 7 kWh. Ook van de merken Mercedes, LG en SolarWatt zijn thuisbatterijen te verkrijgen.

Combinatie zonnepanelen en thuisbatterij

Als er in de Lage Landen steeds meer zonnepanelen bijkomen, zal er een overschot aan decentraal geproduceerde stroom ontstaan die op het net ‘gedumpt’ wordt. Extra opslagcapaciteit zal dan nodig zijn om problemen op het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit probleem zou kunnen worden opgelost door het plaatsen van zonnepanelen altijd te combineren met het plaatsen van een thuisbatterij. In Duitsland gebeurt dit al in de meeste gevallen.

thuisbatterij in huis

80% onafhankelijk

Ons klimaat leent zich er echter niet voor om honderd procent op zonne-energie te kunnen vertrouwen en onafhankelijk van het net te worden. In de wintermaanden zouden de zonnepanelen te weinig capaciteit leveren om de thuisbatterij op te laden en het huis van stroom te voorzien. Maar een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat je voor tachtig procent van de stroombehoefte onafhankelijk kunt worden van het klassieke elektriciteitsnet.

Merken

Wanneer je op zoek bent naar een thuisbatterij, is het belangrijk om te weten welke merken er allemaal zijn. Er zijn verschillende soorten batterijen met elk hun eigen voordelen en nadelen. In dit blog lees je alles over de populairste thuisbatterij merken.

Aanbevelingen voor uw zoektocht naar de beste thuisbatterijen voor elektriciteitsopslag 2022

Als u besluit een elektriciteitsopslagsysteem aan te schaffen, profiteert u nog meer van de voordelen van uw zonnesysteem. Dit komt omdat u de elektriciteit die u met uw zonnesysteem opwekt, kunt opslaan en op een later tijdstip kunt gebruiken. Als u overdag niet thuis bent, kunt u 's avonds de opgeslagen zonne-energie gebruiken om het avondeten te bereiden. Op die manier wordt u nog onafhankelijker van uw energieleverancier en verlaagt u uw elektriciteitskosten.

Bent u geïnteresseerd in de aankoop van een thuisbatterij en bent u op zoek naar een advies over welk opslagsysteem u het beste kunt kopen? Dat is niet zo gemakkelijk. Zoals u ziet, zijn de systemen voor elektriciteitsopslag van de diverse fabrikanten zeer verschillend. Elk model heeft bepaalde voordelen en kan op bepaalde punten overtuigen. Daarom moet de aanbeveling van een opbergsysteem altijd gebaseerd zijn op uw ideeën, wensen en eisen.

Om het u gemakkelijker te maken te kiezen tussen de vele modellen voor thuisbatterijen, hebben wij enkele belangrijke tips voor uw aankoopbeslissing op een rijtje gezet:

Laat u vooraf adviseren door meerdere PV-aanbieders en vraag een offerte Voor het achteraf inbouwen van een opslagsysteem zijn AC-elektriciteitsopslagsystemen vaak geschiktVoor een nieuwe installatie is het meestal de moeite waard om te kiezen voor een DC-opslagsysteem met een hybride omvormerDe capaciteit van uw opslagsysteem (in kWh) moet overeenkomen met 0,9 tot 1,6 keer het vermogen van uw zonnestroomsysteem (in kWp)

Maar waar moet u nog meer rekening mee houden bij de keuze van een systeem voor elektriciteitsopslag en welk systeem past het best bij u? Wij stellen kort de belangrijkste kenmerken van een goede elektriciteitsopslag voor.

1-fase of 3-fase?

Omvormers en batterijomvormers kunnen 1-fasig of 3-fasig zijn en verschillen in de hoeveelheid elektriciteit die zij aan het huishoudelijke elektriciteitsnet kunnen leveren. 1-fasige elektriciteitsopslagsystemen kunnen tot 4,6 kW aan het net leveren, wat ideaal is voor de meeste particuliere doeleinden, terwijl 3-fasige systemen zeer geschikt zijn voor de exploitatie van grotere verbruikers of in combinatie met fotovoltaïsche systemen met een bijzonder groot aantal modules.

Of een 1-fasig of 3-fasig elektriciteitsopslagsysteem voor u de juiste keuze is, hangt dus grotendeels af van de bijbehorende omvormer.

DC of AC thuisbatterij?

Naast de vraag of het om 1-fasige of 3-fasige elektriciteitsopslagsystemen gaat, verschillen zij ook in de vraag of zij een AC- of DC-koppeling hebben. De twee afkortingen staan voor "Alternating Current" (wisselstroom) en "Direct Current" (gelijkstroom) - ook bekend als wisselstroom en gelijkstroom.

Vraagt u zich af waarom er een onderscheid wordt gemaakt tussen deze twee soorten stroom? We zullen het kort uitleggen: De PV-modules op uw dak wekken in principe gelijkstroom (DC) op. De energie in uw elektriciteitsopslag wordt ook op deze manier opgeslagen.

Het openbare elektriciteitsnet en dus ook uw huishouden werken echter op wisselstroom (AC). Daarom heeft elk zonnesysteem een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet in wisselstroom.

Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen AC- en DC-opslagsystemen voor elektriciteit. AC-zijdige opslagsystemen worden - zoals de naam al zegt - geïnstalleerd aan de AC-zijde van het zonnesysteem. Tegelijkertijd betekent dit ook dat hij niet rechtstreeks op de zonnepanelen kan worden aangesloten, maar dat een andere tussenliggende batterijomvormer nodig is via welke hij op het elektriciteitsnet van het huishouden kan worden aangesloten. AC-opslagsystemen worden daarom vaak gebruikt bij retrofits van opslag.

DC-elektriciteitsopslagsystemen daarentegen combineren zonne-energie en accu-omvormers in één systeem. Met deze zogenaamde hybride omvormers kan de opgewekte gelijkstroom direct door het zonne-opslagsysteem worden opgenomen - of direct in het huishouden worden verbruikt. Als de stroom pas op een later tijdstip nodig is, ontlaadt de opslagunit zich pas dan met behulp van de geïntegreerde omvormer voor zonne-energie. Door de eenmalige omzetting zijn deze systemen bijzonder efficiënt en zijn de omzettingsverliezen lager.

Als uw zonnesysteem een volledig nieuwe installatie is, zijn gelijkstroomsystemen bijzonder geschikt. Hier zijn minder onderdelen nodig en de installatie-inspanning wordt aanzienlijk verminderd.

Laad- en ontlaadcapaciteit (kW)?

Het maximale laad- en ontlaadvermogen is de hoeveelheid vermogen (in kilowatt) waarmee de opslagtank kan worden geladen en ontladen. Hoe hoger de capaciteit, hoe sneller de opslageenheid kan worden opgeladen wanneer de zon schijnt en hoe groter de verbruikers die met de opgeslagen elektriciteit kunnen worden bevoorraad. Het laad- en ontlaadvermogen dat u voor uw elektriciteitsopslaginstallatie nodig hebt, hangt af van de verbruikers die u ermee wilt bevoorraden.

Bruikbare capaciteit (kWh)?

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij geeft aan hoeveel van de geproduceerde energie in het opslagsysteem wordt geabsorbeerd en wordt onderverdeeld in bruto- en nettocapaciteit. De brutocapaciteit is de totale hoeveelheid elektriciteit die de opslag kan bevatten. De totale hoeveelheid elektriciteit die daadwerkelijk wordt onttrokken, wordt nettocapaciteit genoemd en speelt voor u als gebruiker een belangrijkere rol. De nettocapaciteit omvat namelijk de werkelijke nominale waarde van de elektriciteit die u kunt gebruiken. Een energie-opslagunit wordt nooit volledig ontladen, aangezien dit de unit kan beschadigen en de door de fabrikant opgegeven levensduur kan beïnvloeden.

De grootte van uw elektriciteitsopslag hangt altijd af van de grootte van uw fotovoltaïsche installatie, de opbrengst ervan en uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Bovendien speelt het een rol op welk moment van de dag u de meeste elektriciteit verbruikt. Als u veel elektronische apparaten gebruikt, vooral 's avonds, is een grotere opslagruimte een goed idee. Als uw elektriciteitsverbruik 's middags het hoogst is, volstaat een kleinere opslagruimte omdat u de zonnestroom van uw fotovoltaïsche installatie dan rechtstreeks kunt gebruiken.

In totaal moet de capaciteit van uw opslagunit (kWh) 0,9 tot 1,6 maal het vermogen van uw zonnesysteem (kWp) bedragen. De afmetingen van een opslagruimte kunnen ook variëren, maar zeggen niet altijd iets over de prestaties of de opslagcapaciteit van uw elektriciteitsopslagruimte. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte hebt voor de overeenkomstige maat.

Levensduur en oplaadcycli?

Thuisbatterijen zijn, net als uw zonnesysteem, constant in bedrijf en slaan de zonne-energie op die op het dak van uw huis wordt geproduceerd. Systemen voor de opslag van elektriciteit hebben een kortere levensduur dan zonnemodules. Loodopslagsystemen gaan tot 10 jaar mee, terwijl lithium-ion-opslagsystemen minstens 20 jaar meegaan. De meeste fabrikanten bieden u een garantie van 10 jaar voor uw elektriciteitsopslagsysteem.

De term "laadcycli" wordt vaak gebruikt in verband met systemen voor de opslag van elektriciteit. U moet ervoor zorgen dat u het maximum aantal cycli dat in de garantie-instructies wordt aangegeven, niet overschrijdt om de belofte van de fabrikant na te komen. In de meeste gevallen is dit echter toch nauwelijks mogelijk.

Uitbreidbaar en aanpasbaar?

De integratie van een wallbox voor uw elektrische auto of de uitbreiding van uw huishouden met nieuwe of grotere verbruikers zullen een impact hebben op uw jaarlijkse elektriciteitsvraag. Dankzij een latere uitbreiding van uw elektriciteitsopslagsysteem kunt u uw huishoudelijk elektriciteitsverbruik op duurzame wijze blijven dekken.

In de regel loont het echter de moeite om bij de aankoop van het zonnesysteem en de opslag een grotere opslag aan te schaffen, om een latere uitbreiding te vermijden en dergelijke veranderingen in de elektriciteitsbehoefte op te vangen. Als u bij de aanschaf van uw zonne-energiesysteem toch hebt gekozen voor een kleinere opslagtank, is een uitbreiding van uw opslagsysteem in de meeste gevallen nog steeds geen probleem.

U heeft al een zonnesysteem van zolar, maar zonder opslagtank? De latere integratie van een thuisbatterij is ook mogelijk met de hier gepresenteerde modellen. Onze experts adviseren u graag bij de keuze van de juiste opslagunit voor uw bestaande PV-systeem.

Optimale omgevingstemperatuur?

De temperatuur van de plaats waar u uw elektriciteitsopslagsysteem installeert, kan een positieve of negatieve invloed hebben op de prestaties van het apparaat. Om lang van de voordelen van uw opslagsysteem te kunnen profiteren, moet de buitentemperatuur zo constant mogelijk tussen 5 en 30 graden zijn. Als de temperatuur in uw opslagruimte onder 0 °C daalt, zal uw maximale opslagcapaciteit aanzienlijk afnemen, omdat deze bij bijzonder grote temperatuurverschillen wordt gesmoord. Te hoge temperaturen, zoals 40 graden Celsius, kunnen uw elektriciteitsopslag ook sneller doen verouderen en de levensduur verkorten.

Waarom de aankoop van een systeem voor elektriciteitsopslag de moeite waard is

Door een thuisbatterij aan uw zonne-energiesysteem toe te voegen, verhoogt u uw eigen verbruik tot wel 80 procent. De exploitanten worden zo in grotere mate onafhankelijk van het openbare net en worden minder afhankelijk van stijgende elektriciteitsprijzen. Tegelijkertijd doet u met een zonneopslagsysteem ook iets goeds voor het milieu. Elke kilowattuur (kWh) zonne-energie die wordt verbruikt, vermindert de behoefte aan steenkool en kernenergie. De resterende benodigde energie kan dan worden gedekt door groene stroom.

Elk zonnesysteem met opslag levert dus een actieve bijdrage aan de klimaatbescherming. En het mooiste is: dankzij de accu-opslag bespaart u ook nog geld. Want de zelf opgewekte zonnestroom kost u slechts 8 tot 11 cent per kilowattuur. Ter vergelijking: elektriciteit uit het openbare net kost momenteel gemiddeld 36 cent/kWh (vanaf maart 2022).

Voor exploitanten van een thuisbatterij is zelfverbruik financieel meestal lucratiever dan teruglevering van het overschot aan het net. U kunt meer te weten komen over de voordelen van een elektriciteitsopslagsysteem en over de drie populairste modellen die zolar momenteel aanbiedt in de grote vergelijking van elektriciteitsopslag!

Hoe werkt een systeem voor de opslag van elektriciteit?

Fotovoltaïsche opslagsystemen werken volgens een eenvoudig principe: zij slaan de opgewekte zonnestroom op en stellen deze ter beschikking wanneer de geproduceerde stroom niet meer toereikend is voor het verbruik - d.w.z. 's avonds of 's nachts. Het is belangrijk op te merken dat de opgewekte zonnestroom eerst wordt gebruikt voor eigen verbruik. Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en dergelijke worden dus ook overdag van zonne-energie voorzien.

Alleen als er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan verbruikt, vloeit het overschot naar de opslagunit. Als u 's avonds of 's nachts elektriciteit nodig hebt, wordt die geleverd door de PV-opslagunit. Natuurlijk kan de opgeslagen elektriciteit ook overdag worden gebruikt als het zonnesysteem minder elektriciteit produceert dan u verbruikt. Pas wanneer de opgeslagen hoeveelheid zonne-energie niet meer voldoende is om uw elektriciteitsbehoefte te dekken, zal elektriciteit van het openbare net nodig zijn.

TIP: laag BTW tarief en premie mogelijkheden

Als je een woning hebt die ouder is dan tien jaar, betaal je slechts 6% BTW op de plaatsing van een thuisbatterij. Ook zijn er mogelijkheden om een premie hiervoor aan te vragen. Wil je hiervan profiteren, dan dien je een erkende installateur in te huren. Wil je precies weten wat het plaatsen van een thuisbatterij kost? Vraag dan een offerte aan. Je zult van maximaal drie experts uit jouw buurt een vrijblijvende prijsopgave ontvangen.