logo

Thuisbatterij: Info, Voordelen en Prijzen van een thuisaccu

Als je zonnepanelen op het dak hebt wordt het overschot aan opgewekte stroom meestal teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij hoeft dat niet meer. De stroom die je niet direct gebruikt wordt thuis opgeslagen in een accu. De batterij laadt op tijdens de uren dat de stroom niet nodig is en kan worden gebruikt tijdens de piekuren. Mocht er een stroomstoring optreden, geen nood, je merkt er dankzij de thuisbatterij niets van! Hier lees je alles over de voordelen, de werking en de prijs van de thuisbatterij.

thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is voorzien van een omvormer, deze zorgt ervoor dat de gelijkstroom van het elektriciteitsnet of de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De thuisaccu slaat overdag de niet gebruikte zonne-energie van de zonnepanelen op. En ’s avonds wordt stroom tijdens de goedkope daluren opgeslagen. Deze goedkope energie kan vervolgens worden gebruikt tijdens piekuren, wanneer de netstroom duurder is. De thuisbatterij kan 7 kWh aan energie opslaan. Dat is vrijwel genoeg voor het gemiddelde energieverbruik van een huishouden, dat ligt op zo’n 9.6 kWh per uur.

Wat kost een thuisbatterij?

Thuis Accu's zijn nog niet zo lang op de markt. Daarom ligt de prijs nog hoog. De verwachting is dat de prijzen zullen dalen als meer mensen een thuisbatterij aanschaffen. Algemeen geldt dat hoe duurder het product is, hoe meer energie het kan opslaan. De thuisbatterij Tesla Powerwall die een capaciteit heeft van 7 kWh kost gemiddeld tussen de 5000 en 10.000 euro. Een accu van Samsung, met een capaciteit van 3,6 kWh schaf je aan voor zo’n 6500 euro. Als je precies wil weten wat voor thuisaccu je in jouw huis kunt plaatsen en wat de kosten daarvan zijn, vraag dan een aantal vrijblijvende offertes aan via de offerte pagina. Je zult dan prijsvoorstellen ontvangen van verschillende erkende installateurs.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

1. Zelfvoorzienendheid en onafhankelijkheid van het klassieke elektriciteitsnet

Met een thuisaccu ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. De stroom die overdag door je zonnepanelen wordt opgewekt en die je niet gebruikt, wordt opgeslagen in de accu en gaat zo niet verloren.

2. Stroomstoringen vormen geen probleem meer

Je hoeft niet meer bang te zijn voor problemen als er ergens een stroomstoring is. Dankzij de energie die opgeslagen is in je thuisbatterij, zal de elektriciteit in jouw huis niet uitvallen.

3. Digitale meter aantrekkelijker

Steeds meer woningen in België worden voorzien van een digitale meter die werkt met gedeeltelijke compensatie en netkosten op basis van het werkelijke stroomverbruik van het elektriciteitsnet. Dit systeem vervangt het oude systeem met terugdraaiende meters en het zogeheten prosumententarief. Het nieuwe systeem is vooral aantrekkelijk als je zelf veel gebruik maakt van de energie die door jouw zonnecellen is geproduceerd. Je maakt dan weinig gebruik van de netstroom. Door een thuisbatterij te installeren kun je nog meer zelf geproduceerde energie gebruiken en minder netstroom. Als je de digitale meter plaatst, kun je zo nog meer besparen.

4. Plaatsing is eenvoudig

Thuisbatterijen zoals die van Tesla kunnen erg gemakkelijk worden geïnstalleerd. Bovendien hebben ze geen onderhoud nodig en zijn ze volledig geautomatiseerd. Thuis Accu's zijn wel behoorlijk groot. Maar dat hoeft geen probleem op te leveren. Een thuisbatterij kan ook prima buiten worden geplaatst. Hij kan tegen temperaturen van -20°C tot 50° C.

thuisbatterij huis

Producenten thuisbatterijen

Er is een aantal bedrijven actief in de ontwikkeling en productie van thuisbatterijen. Zo heeft Samsung een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 3,6 kWh, met geïntegreerde omvormer. En in 2015 bracht Tesla haar eerste thuisaccu op de markt. De Tesla Powerwall heeft een capaciteit van 7 kWh. Ook van de merken Mercedes, LG en SolarWatt zijn thuisbatterijen te verkrijgen.

Combinatie zonnepanelen en thuisbatterij

Als er in de Lage Landen steeds meer zonnepanelen bijkomen, zal er een overschot aan decentraal geproduceerde stroom ontstaan die op het net ‘gedumpt’ wordt. Extra opslagcapaciteit zal dan nodig zijn om problemen op het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit probleem zou kunnen worden opgelost door het plaatsen van zonnepanelen altijd te combineren met het plaatsen van een thuisbatterij. In Duitsland gebeurt dit al in de meeste gevallen.

thuisbatterij in huis

80% onafhankelijk

Ons klimaat leent zich er echter niet voor om honderd procent op zonne-energie te kunnen vertrouwen en onafhankelijk van het net te worden. In de wintermaanden zouden de zonnepanelen te weinig capaciteit leveren om de thuisbatterij op te laden en het huis van stroom te voorzien. Maar een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat je voor tachtig procent van de stroombehoefte onafhankelijk kunt worden van het klassieke elektriciteitsnet.

TIP: laag BTW tarief en premie mogelijkheden

Als je een woning hebt die ouder is dan tien jaar, betaal je slechts 6% BTW op de plaatsing van een thuisbatterij. Ook zijn er mogelijkheden om een premie hiervoor aan te vragen. Wil je hiervan profiteren, dan dien je een erkende installateur in te huren. Wil je precies weten wat het plaatsen van een thuisbatterij kost? Vraag dan een offerte aan. Je zult van maximaal drie experts uit jouw buurt een vrijblijvende prijsopgave ontvangen.