logo

Thuisbatterij: voor- en nadelen

Nooit meer een rekening voor elektriciteit, dat zou wel mooi zijn toch? Misschien kan dat niet meteen realiteit worden, maar met een thuisbatterij kun je in ieder geval de elektriciteitsafname van het vaste net sterk reduceren. Als je zonnepanelen combineert met een thuisbatterij, dan kun je voor wel tachtig procent zelfvoorzienend zijn. En de verwachting is dat dit percentage nog verder zal stijgen. Voor je de stap zet om een thuisbatterij aan te schaffen, is het verstandig je goed te informeren. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een thuisaccu voor je op een rij.

Zelf opgewekte zonne-energie thuis opslaan

In een thuisbatterij of thuisaccu sla je de zonne-energie op die met jouw zonnepanelen wordt opgewekt, maar niet direct wordt gebruikt. De opgeslagen energie kun je gebruiken als de zon niet schijnt. Bijvoorbeeld als je ’s avonds na je werk thuis komt en je wil de wasmachine of vaatwasser aanzetten. Er zijn thuis accu's met verschillende capaciteiten op de markt. Meestal wordt in een gemiddeld huishouden een accu van 5 kWh gebruikt. Een batterij van deze capaciteit zorgt ervoor dat je ’s zomers totaal onafhankelijk van het vaste elektriciteitsnet kunt zijn. In de winter heb je wel extra stroom nodig omdat de panelen dan minder elektriciteit produceren. De batterij kun je zowel binnen als buiten plaatsen, maar de meeste mensen hangen hem in de garage, de bijkeuken of de berging.

thuisbatterij voordelen nadelen

Voordelen van een thuisbatterij

  • Duurzame energie: je wekt elektriciteit op via zonnepanelen en gebruikt die ook optimaal
  • Lagere energierekening: doordat je meer zelf opgewekte energie gebruikt en minder van het net afneemt zal de factuur van het energiebedrijf lager zijn.
  • Minder afhankelijk van het vaste net: mochten er storingen dreigen dan ben jij voorzien van je eigen energiebron
  • Backup bij stroomstoringen: de batterij werkt als vangnet en zorgt ervoor de de stroom bij jou thuis niet wordt onderbroken.
  • Zelfvoorzienend: door de zelf opgewekte stroom optimaal te benutten ben je deels zelfvoorzienend
  • Ideaal in een afgelegen gebied: ben je niet op het vaste net aangesloten, dan zorgt een thuisbatterij ervoor dat je toch een zo constant mogelijke stroomvoorziening hebt.

Nadelen van een thuisbatterij

  • Prijs: De prijzen van thuisbatterijen zijn op dit moment nog erg hoog. Een gemiddelde prijs ligt tussen de 5.000 en 10.000 euro.
  • Niet volledig onafhankelijk van het net: met name in de winter zijn er te weinig zonuren in Nederland en België
  • Schaarse grondstoffen batterijen: in sommige batterijen worden grondstoffen gebruikt die schaars zijn.
  • Milieubelasting: bepaalde types thuisbatterijen zijn moeilijk te recyclen
  • Energieverlies: de opslag van zonne-energie is niet honderd procent efficiënt

Wanneer is een thuisbatterij aantrekkelijk?

Je kunt momenteel nog niet volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden met een thuisbatterij. Daarnaast is de prijs van de batterijen op het moment nog hoog. De verwachting is dat door een hogere marktpenetratie de prijs van de accu’s de komende jaren zal dalen. In een ander artikel op deze website vind je meer informatie over de rentabiliteit van een thuisbatterij.
Meer informatie over Thuisbatterij: rendabel of niet?

Off grid leven, van het net af

Huishoudens die off grid leven, hebben geen aansluiting op het vaste elektriciteitsnet. Vaak hebben ze ook geen aansluitingen op andere nutsvoorzieningen zoals het aardgasnetwerk, waterleidingen, rioleringen of telefoonlijnen. Mensen die ervoor kiezen om off grid te leven, zijn zelfvoorzienend in hun energievraag. De keuze om off grid te leven is vaak om ecologische redenen. Soms willen mensen onafhankelijk zijn van energie- en andere leveranciers. Je kunt zelf energie-opwekken met behulp van een windmolen of zonnepanelen.

Off grid met een thuisbatterij?

Momenteel is het voor gemiddelde huishoudens nog niet mogelijk om dankzij een thuisbatterij volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden. De thuisbatterij zorgt ervoor dat je voor een groter deel zelfvoorzienend wordt, maar vooral in de zomermaanden zijn er te weinig zonuren om voldoende energie te kunnen opslaan.

Tip: betaal een laag btw tarief

Heb je een woning die ouder is dan tien jaar? Dan kun je een thuisbatterij laten plaatsen tegen een btw tarief van slechts 6 procent. Daarnaast kun je soms ook in aanmerking komen voor een premie van de overheid. Ben je benieuwd wat het installeren van een thuisbatterij in jouw huis kost? Vraag dan hier een offerte aan, dan ontvang je binnen onafzienbare tijd maximaal drie op maat gemaakte prijsvoorstellen van erkende installateurs uit jouw regio.