Alles over de zonneboiler
Als er één goede reden is om te kiezen voor een zonneboiler, is het wel feit dat deze zowel zeer goed is voor het milieu als dat een zonneboiler je op jaarbasis een hoop geld kan besparen. Maar wat is een zonneboiler precies? Waarschijnlijk ben je wel bekend met een boiler, wat gebruikt kan worden om water te verwarmen. Ook een zonneboiler wordt gebruikt om water te verwarmen, bij dit type boiler gebeurt dit aan de hand van de warmte van de zon.
Net als bij een reguliere boiler wordt het door de zon verwarmde water opgeslagen in een voorraadvat. Het water dat in deze voorraad te vinden is, is drinkbaar. Je kunt het dus gebruiken voor water uit de kraan, maar ook als water voor de douche of het bad is dit water bruikbaar. In vele opzichten lijkt een zonneboiler dus op een boiler, maar alleen de manier van verwarming is anders. Doordat het water middels de zon verwarmd wordt, maak je niet alleen een milieuvriendelijkere keuze. Jaarlijks zul je tevens een hoop besparen op je rekening. Dit maakt van de zonneboiler een investering die zichzelf, na verloop van tijd, zichzelf weer terug betaalt.
Hieronder kun je meer lezen over de zonneboiler. Ten eerste wordt de werking van dit type boiler in meer detail besproken. Zo komen de diverse onderdelen van een zonneboiler aan bod. Ook de verschillende soorten zonneboilers zullen besproken worden. Vervolgens zal er gekeken worden naar de prijzen die gepaard gaan met de verschillende typen zonneboilers. Ook de besparing per jaar zal hieronder besproken worden. Daarnaast is het mogelijk dat je nog twijfelt tussen een zonneboiler en zonnepanelen. Ook bij deze keuze zul je hieronder een handje geholpen worden.
De werking van een zonneboiler
Zoals eerder al werd besproken, is de werking van een zonneboiler te vergelijken met de werking van een reguliere boiler. Het water wordt verwarmd, al gebeurt dit bij een zonneboiler aan de hand van de zon. Het verwarmde water wordt opgeslagen in een voorraadvat, waarna het gebruikt kant worden voor het warme water van de kraan, bad of douche. Het voorraadvat wordt aangevuld met verwarmd water wanneer het nodig is. Doordat er gebruik gemaakt wordt van water dat verwarmd is door de zon, bespaar je zowel een hoop geld per jaar als dat je gebruik maakt van een milieuvriendelijkere boiler.
Een zonneboiler bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste is er de zonnecollector. Zoals de naam al aangeeft, verzamelt dit onderdeel als het ware het zonlicht voor de boiler. Het is in vele opzichten te vergelijken met een zonnepaneel, waar het qua uiterlijk ook op lijkt. Echter is deze overeenkomst louter cosmetisch. Wanneer je de zonnecollector nader bekijkt, zul je al snel zien dat deze gebruik maakt van buizen in plaats van panelen. Zonne-energie wordt omgezet naar energie, wat gebruikt wordt om het water te verwarmen. Gemiddeld heeft de zonnecollector een omvang van tussen de 2,5 en 5,5 vierkante meter. Zo’n 100 tot 150 liter wordt door deze collector verwarmd.
Hoe werkt het omzetten van zonlicht naar energie, waarna deze energie gebruikt wordt om het water te verwarmen, precies? Een zonnecollector beschikt over buizen, waarin zich een vloeibare stof bevindt die opgewarmd kan worden aan de hand van de zon. Deze vloeistof wordt vervolgens in circulatie gebracht, wat continu plaats zal vinden tussen de collector en het vat waarin de voorraad van de zonneboiler te vinden is. In de zonnecollector wordt deze vloeistof weer opgewarmd, waarna het de bedoeling is dat de warmte van de vloeistof vervolgens gedeeld wordt in het vat waar het water voorradig wordt gehouden. Doordat deze vloeistof zijn warmte afgeeft in het vat, koelt deze vervolgens weer af. Hierna vloeit het weer vanuit het voorraadvat af naar de collector, waar het proces zichzelf vervolgens weer zal herhalen. Deze vloeistof zal zich continu in de buizen bevinden, het is dus geen water dat je gebruik om te drinken uit de kraan of zoiets dergelijks.
Het werd al eerder vermeld, dit essentiële onderdeel van een zonneboiler: het voorraadvat. Dit vat is zo essentieel omdat, wanneer dit onderdeel niet aanwezig is, je ook totaal niets zult hebben aan de collector van de boiler. De vuistregel is: hoe groter het huishouden, hoe groter het voorraadvat van de boiler dient te zijn. Immers zal een groter huishouden ook meer water gebruiken in vergelijking met een kleiner huishouden. Over het algemeen wordt gerekend op een liter of 50 per persoon.
Een standaard gezin zal dus al snel behoefte hebben aan een vat met een inhoud van rond de 200 liter. Veelal zijn vaten verkrijgbaar met een inhoud van tussen de 100 en 300 liter. Dit water kan, dankzij de wisselwerking tussen het vat en de collector, een temperatuur van rond de 60 graden bereiken. Je hoeft dus nooit te vrezen dat het water niet warm genoeg zal zijn. Echter is het in de wintermaanden moeilijker voor een zonneboiler om deze temperatuur te bereiken. In dat geval zal de CV ketel bij moeten springen om een aangenaam warme temperatuur te behalen. Een zonneboiler zal dan van zichzelf temperaturen van tussen de 15 en 20 graden behalen.
Naast het voorraadvat en de zonnecollector is er nog de naverwarmer. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, zorgt de naverwarmer er voor dat het water in de boiler op een aangename temperatuur zal blijven. Vooral tijdens de wintermaanden zal er de noodzaak zijn om te beschikken over een naverwarmer. Zonneboilers gedijen het beste op een zonnige warme dag, maar helaas is het zo dat je deze niet altijd aantreft in Nederland tijdens herfst- en wintermaanden. In dat geval kan een naverwarmer er voor zorgen dat een aangename temperatuur gehanteerd kan blijven. Heel vaak wordt een CV ketel gebruikt als naverwarmer. Wanneer het water niet op de juiste temperatuur is, zal deze gebruikt worden om het water op te warmen.
Soorten zonneboilers
Zonneboilers zijn er in allerlei soorten en maten. Diverse criteria kunnen je doen besluiten om voor de één of de andere soort zonneboiler te kiezen. In sommige gevallen zijn dit monetaire overwegingen, omdat het budget alleen maar ruimte heeft voor de goedkopere varianten. In andere gevallen wordt er gekeken naar het rendement van de zonneboiler. En in weer andere gevallen worden de eigen wensen en behoeften overlapt met de eigenschappen van de verschillende typen zonneboilers, om zo de best passende zonneboiler te vinden. Hieronder worden de verschillende soorten zonneboilers voor je op een rijtje gezet.
De standaard zonneboiler
Ten eerste is er de zogenaamde standaard zonneboiler. Zoals de naam al aangeeft, beschikt dit type zonneboiler over de standaard eigenschappen die je zou verwachten van een zonneboiler. Hierbij kun je denken aan de hierboven genoemde onderdelen van een zonneboiler zoals een zonnecollector en een voorraadvat. Dit type boiler is dan ook echt te omschrijven als de standaard op het gebied van zonneboilers. Het is dan ook basic. Alles wat je nodig hebt en verwacht van een boiler is hierop te vinden.
De compacte zonneboiler
Ook bij deze soort boiler spreekt de naam voor zich: de compacte zonneboiler is een compactere versie van de reguliere zonneboiler. Dit type boiler is uiterst betaalbaar en neemt een stuk minder ruimte in beslag in vergelijking met de andere soorten boilers. Dit komt omdat dit type boiler beschikt over een geïntegreerde collector en vat. Dit vat hoeft dus niet nog apart in huis geplaatst te worden, wat er voor zorgt dat je een hoop ruimte kunt besparen. Door de compactere vorm van deze boiler, betekent dit wel dat het geheel bij elkaar hangt. Hierdoor weegt de compacte zonneboiler meer dan andere boilers. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van deze soort, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je dak het gewicht kan houden. Dit dien je dan ook vooraf uit te zoeken. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Deze soort boiler heeft een inhoud van tussen de 50 en 200 liter.
De centrale verwarming zonneboiler
De centrale verwarming zonneboiler, ook wel bekend als de CV zonneboiler, wordt gebruik gemaakt van de CV ketel. De buizen hiervan lopen door de boiler. Zoals eerder al werd benoemd, kan een CV ketel gebruikt worden als naverwarmer van de vloeistof. Dit om er voor te zorgen dat de temperatuur van de vloeistof op het juiste peil blijft. Vooral tijdens de koudere maanden zul je hieraan behoefte hebben. De CV ketel zal er voor zorgen dat het water extra verwarmd wordt. In vele opzichten is deze boiler te vergelijken met een standaard boiler, met het grote verschil dat ook de CV ketel gebruikt wordt om de boel te verwarmen. Vooral voor grote gezinnen is dit type boiler geschikt.
De zonneboilercombi
Ook combi’s zijn een mogelijkheid bij zonneboilers. Zo kun je genieten van de voordelen van twee typen zonneboilers in één. Als er één eigenschap is die alle boven genoemde boilers bindt, is dit het feit dat deze boilers allen louter gebruikt worden voor het verwarmen van water. Of dit nu het water is dat gebruikt wordt voor de kraan, het bad of de douche is verder niet heel relevant. Maar dat het alleen gebruikt wordt voor water, is een ding wat vast staat. Bij een zonneboilercombi is dit net even wat anders.
Niet alleen wordt het water van dit type boiler gebruikt voor het verwarmen van het water voor de tap, maar ook kan de zonneboilercombi gebruikt worden voor het opwarmen van de centrale verwarming. Hierbij gaat het vooral om soorten verwarmingen die gebruik maken van lagere temperaturen. Je kunt hierbij denken aan typen verwarmingen zoals vloerverwarmingen of wandverwarmingen. Doordat deze boiler ook gebruikt kan worden voor de centrale verwarming, is een combi te zien als een alles-in-één oplossing. Voor de meest complete boiler kun je dus het beste voor de combi kiezen.
Waarom kiezen voor een zonneboiler?
Er zijn meerdere redenen te benoemen waarom het aan te raden is om te kiezen voor een zonneboiler. Ten eerste kun je kiezen voor een zonneboiler omdat je dankzij dit apparaat flink zult besparen op je energiekosten. Een zonneboiler is dan ook te zien als een investering die zichzelf in de loop der jaren meer dan terug zal betalen. Gemiddeld kun je al snel rekenen op een afname van de helft op het gebied van warm water wanneer je gebruik maakt van een zonneboiler.
Natuurlijk zijn er diverse facetten van invloed op hoeveel je uiteindelijk zult besparen, 50% is een gemiddelde besparing. Van invloed op hoeveel je op jaarbasis bespaart zijn elementen zoals de inhoud van je boiler, hoe het water verwarmd werd voordat de zonneboiler werd geplaatst en het algehele waterverbruik van je huishouden. En ook als je de combi aanschaft om de centrale verwarming te verwarmen, kun je flink besparen. Gemiddeld moet je rekenen op een besparing van tussen de 100 en 200 euro per jaar.
Daarnaast is een zonneboiler ook te omschrijven als een groene keuze. Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om te kiezen voor milieubewustere opties. Zeker gezien we nu steeds meer de gevolgen van klimaatverandering ondergaan, kiezen steeds meer mensen voor groenere alternatieven wanneer deze beschikbaar zijn. Wat de zonneboiler milieuvriendelijker maakt in vergelijking met alternatieven is het feit dat deze boiler geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van zonlicht om het water te verwarmen. Door bewustere keuzes te maken, onder meer door te opteren voor een zonneboiler, laat je een betere wereld achter voor toekomstige generaties. En dat alleen al maakt een groene keuze de moeite waard.
Kies je voor een zonneboiler of voor zonnepanelen?
Tegenwoordig zijn er meerdere groene opties op de markt die beter zijn voor het milieu. Vaak wordt gesteld: je moet kiezen tussen een zonneboiler of zonnepanelen. Echter is het gewoon mogelijk om beide te laten plaatsen, wanneer je er de monetaire mogelijkheden voor hebt. Immers worden boilers en panelen voor andere zaken gebruikt. De zonneboiler gebruik je voor het verwarmen van het tapwater (en eventueel de centrale verwarming), zonnepanelen gebruik je om groene stroom op te wekken. Je kunt dus gewoon voor beide kiezen.