logo

Alles over de premie voor een zonneboiler

Er zijn genoeg redenen te bedenken om te kiezen voor een zonneboiler, maar een premie maakt deze optie nog net iets interessanter. Een zonneboiler maakt gebruik van zonlicht om het water te verwarmen. Dit water kun je gebruiken als tapwater. Je kunt hierbij denken aan water uit de kraan, maar dit water kan ook gebruikt worden voor het verwarmen van het water voor de douche of het bad. Daarnaast is het mogelijk om een zonneboilercombi aan te schaffen, waarbij de centrale verwarming tevens aan de hand van door zonlicht verwarmd water wordt opgewarmd.

Er zitten meerdere voordelen verbonden aan het gebruik van een zonneboiler. Ten eerste bespaar je hierdoor jaarlijks vele euro’s op je energiekosten. Afhankelijk van hoe het water verwarmd werd voordat je een zonneboiler liet plaatsen, kun je meer dan de helft van je energiekosten besparen door te kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler is dus te zien als een investering die je na verloop van tijd meer dan terug zal verdienen, waarbij je ook nog eens flink kunt besparen op de kosten door gebruik te maken van een premie.

Daarnaast is een zonneboiler ook een groene keuze. Milieuvriendelijke opties worden steeds aantrekkelijker voor consumenten, zeker nu klimaatverandering voor steeds meer mensen een belangrijker issue wordt. Door gebruik te maken van zonlicht om water te verwarmen in plaats van bijvoorbeeld gas, is een zonneboiler uiterst milieuvriendelijk. Doordat het een milieuvriendelijke optie is, wordt een zonneboiler dan ook vaak aangemoedigd aan de hand van premies of subsidies. Hierdoor kun je ook nog eens flink besparen op de kosten die gepaard gaan met een zonneboiler. Hieronder kun je meer lezen over de premie voor een zonneboiler. Wil je weten wat deze premie inhoudt en of je er voor in aanmerking komt? Je ontdekt het hieronder.

De prijzen van een zonneboiler

Voor een premie is het van belang om op de hoogte te zijn van de prijzen die gepaard gaan met een zonneboiler. Een aantal factoren zijn van invloed op de prijs. Ten eerste heb je de keuze uit verschillende soorten boilers. Je kunt kiezen voor een standaard zonneboiler, maar ook een compacte variant of een combi die ook gebruikt kan worden voor de centrale verwarming behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn het aantal zonnecollectoren en de inhoud van de boiler van invloed op de prijs die je moet afrekenen voor een zonneboiler. Echter zijn deze elementen tevens van invloed op hoeveel je per jaar kunt besparen. Het is dus met recht een investering te noemen die zich in de loop der jaren weer meer dan terug zal verdienen.

Een standaard zonneboiler is voorzien van een zonnecollector, welke gebruikt wordt om het water middels zonlicht te verwarmen. Daarnaast is er de boiler zelf, welke beschikt over een bepaalde inhoud middels het voorraadvat. Hoe groter de inhoud, hoe meer water er bewaard kan worden voor gebruik. De inhoud zal vooral afhangen van de grootte van het huishouden. Een klein huishouden heeft over het algemeen genoeg aan een zonneboiler met een kleinere inhoud, terwijl een groter huishouden voorzien moet worden van een zonneboiler met een grotere inhoud. Gemiddeld verbruik je per persoon ongeveer zo’n 50 liter water dagelijks, dus een gemiddeld gezin (bestaande uit 4 personen) heeft over het algemeen behoefte aan een zonneboiler met een inhoud van ongeveer 200 liter.

De kleinere zonneboilers beschikken over één zonnecollector en hebben een inhoud van zo’n 100 liter. Deze boilers zijn gericht op huishoudens bestaande uit 1 of 2 personen. De gemiddelde prijs, inclusief plaatsing en Btw, ligt rond de 2.700 euro en jaarlijks zul je dankzij deze zonneboiler zo’n 100 euro besparen. Binnen 27 jaar heb je deze boiler dus terugverdiend. Echter kun je aan de hand van een premie zo’n 50% op de prijs van een zonneboiler besparen. Dit houdt in dat je binnen 13 à 14 jaar je zonneboiler terug zult verdienen. Dat is natuurlijk een veel aantrekkelijkere optie.

Daarnaast zijn er nog zonneboilers die gericht zijn op de wat grotere huishoudens. Ten eerste zijn er de zonneboilers voor huishoudens bestaande uit 3 à 4 personen. Deze boilers beschikken over één zonnecollector en hebben een inhoud van tussen de 150 en 200 liter. Gemiddeld kost deze zonneboiler rond de 3.800 euro en jaarlijks bespaar je zo’n 130 euro per jaar. Daarnaast kun je kiezen voor een boiler voor huishoudens bestaande uit 5 à 6 personen. Deze zonneboiler bestaat uit twee zonnecollectoren en heeft een inhoud van 250 liter. De prijs hiervoor ligt gemiddeld rond de 4.900 euro, waarbij je jaarlijks zo’n 160 euro bespaart.

Tot slot kun je kiezen voor een zonneboiler die gericht is op huishoudens bestaande uit meer dan 6 personen. Deze zonneboiler beschikt over drie zonnecollectoren en heeft een inhoud van 350 liter. Gemiddeld kost deze zonneboiler je zo’n 6.000 euro. Jaarlijks bespaar je aan de hand van deze boiler zo’n 190 euro op je energiekosten. Ook voor deze zonneboiler is het mogelijk dat je kunt genieten van een premie. Dit kan je tot zo’n 50% van de prijs schelen, waardoor je twee maal zo snel je investering terug kunt verdienen. Hieronder kun je meer lezen over een premie voor je zonneboiler en wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Premie zonneboiler

Zoals je al hebt kunnen lezen, kun je aan de hand van een premie tot de helft besparen op de prijs die je moet afrekenen voor een zonneboiler. Deze premie is, onder meer, in werking getreden omdat de regering een zonneboiler als een goede investering ziet die de moeite waard is. Niet alleen is het een maatregel die goed is voor het milieu, maar je bespaart ook zelf veel op je energiekosten. Daarom wordt het plaatsen van een zonneboiler aangemoedigd middels een premie. Hierdoor wordt het ook makkelijker voor het land om zijn klimaatdoelen te behalen.

Over het algemeen kun je dankzij de premie zo’n 50% van de gemiddelde prijs voor een zonneboiler besparen. Dit is goed nieuws als je bijvoorbeeld een zonneboiler wilt aanschaffen voor een gezin bestaande uit 5 à 6 personen. Gemiddeld ligt een prijs van een zonneboiler voor een huishouden van deze grootte rond de 4.900 euro. Dit komt omdat deze zonneboiler over twee collectoren beschikt, en daarnaast heeft de boiler een inhoud van zo’n 250 liter. Jaarlijks bespaar je hierdoor 160 euro. Net iets meer dan 30 jaar dienen te passeren voordat je deze investering terug hebt verdiend. Dankzij de premie doe je er net iets meer over dan 15 jaar om deze investering te verdienen. Dit is de helft van de tijd sneller! Dit maakt een premie voor een zonneboiler de moeite waard.

Je kunt dus de investering die je doet voor een zonneboiler twee keer sneller terug verdienen door gebruik te maken van een premie. Door geen gebruik te maken van de premie, zal het een behoorlijk lange tijd duren voordat je deze investering terug kunt verdienen. In het geval van de duurdere zonneboilers kan het meer dan 30 jaar duren voordat je de investering terug verdiend hebt. De premie zorgt er voor dat het terug verdienen nog maar de helft van de tijd in beslag zal nemen. Een zonneboiler voor huishoudens van 1 à 2 twee personen duurt nog maar 13,5 jaar, terwijl deze tijd bij een zonneboiler voor huishoudens van 3 à 4 personen rond de 14,5 jaar ligt. Huishoudens van 5 à 6 personen doen er ongeveer 15,5 jaar over om deze investering terug te verdienen, terwijl huishoudens bestaande uit meer dan 6 personen er ongeveer 16 jaar over doen om hun investering terug te verdienen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een premie voor de zonneboiler?

Natuurlijk dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen voordat je in aanmerking komt voor een premie voor de zonneboiler. Ten eerste dient de zonneboiler geplaatst te worden door een professionele aannemer. Als je als fervent doe-het-zelver de boiler zelf wilt plaatsen bespaar je misschien op kosten, maar kom je tegelijkertijd niet in aanmerking voor een premie. De eindfactuur is bepalend voor de datum die van invloed is op de premie. Met een einddatum in 2018 maak je gebruik van de premie voor 2018, en wanneer de einddatum in 2019 valt maak je dus gebruik van de premie voor 2019.

Daarnaast is de datum wanneer je woning op het elektriciteitsnet is aangesloten van belang voor de premie. Dit dient voor 31 december 2013 te hebben plaatsgevonden. Facturen moeten uiterlijk een jaar na de factuurdatum zijn ingediend. Wanneer je hieraan voldoet, kun je gebruik maken van een premie. Gemiddeld is de premie 550 euro per vierkante meter, tot 50% van het totale bedrag.