logo

Alles over de prijs van een zonneboiler

Benieuwd naar de prijs van een zonneboiler? Dit is natuurlijk één van de eerste vragen die je hebt wanneer je op zoek gaat naar een geschikte zonneboiler voor jouw woning. Immers hebben we allen te maken met een budget waar we rekening mee dienen te houden. Voor de één is dit budget wat groter dan voor de ander. Daarnaast heb je nog de keuze uit verschillende soorten zonneboilers. De ene keer maakt je budget al half een keuze voor je, de andere keren zul je nog wel een lastige keuze moeten maken. Want elke soort zonneboiler heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Wat is een zonneboiler precies?

Een boiler gebruik je voor het generen van warm water voor de tap. Denk hierbij aan water uit de kraan of warm water voor een douche of bad. Bij een zonneboiler wordt dit water verwarmd aan de hand van zonlicht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van drie onderdelen. Ten eerste zijn er de zonnecollectoren, die qua functie vergelijkbaar zijn met zonnepanelen. Deze buizen verzamelen zonnelicht en zetten deze zonne-energie om in warmte, welke gebruikt zal worden voor het verwarmen van de vloeistof.

Daarnaast is er het voorraadvat, waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. De vloeistof die voor de warmte zorgt stroomt tussen de collector(en) en het vat. Tot slot is het mogelijk om gebruik te maken van een naverwarmer. Vaak wordt hiervoor de CV ketel gebruikt. Vooral tijdens de wat koudere maanden kan het voor een zonneboiler nog best een uitdaging zijn om de juiste temperatuur te bereiken. Door je CV ketel als naverwarmer te gebruiken ben je niet in je geheel afhankelijk van de zonneboiler om het water op de juiste temperatuur te houden. Zo ben je er zeker van dat je zelfs tijdens de wat koudere maanden kunt genieten van warm en aangenaam water.

Wat zijn de prijzen voor een zonneboiler?

Een aantal factoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen voor een zonneboiler. Eerder werd al het budget genoemd, wat van invloed zal zijn op de soort boiler die je aanschaft. Maar ook de grootte van je huishouden bepaalt voor een groot deel wat voor zonneboiler je nodig zult hebben. Gemiddeld verbruik je per persoon zo’n 50 liter water per dag. Als je huishouden uit twee personen bestaat, zul je dus behoefte hebben aan een boiler met een inhoud van zo’n 100 liter. Bestaat je gezin uit drie à vier personen, zul je eerder behoefte hebben aan een boiler met een inhoud van tussen de 150 en 200 liter. Dit is dus een erg invloedrijke factor als het gaat om de prijs van je zonneboiler.

Naast de inhoud van je boiler, is tevens een ander onderdeel van de zonneboiler van grote invloed op de prijs die je moet afrekenen voor je boiler: de zonnecollectoren. Ook hierbij geldt: hoe groter het huishouden, hoe meer zonnecollectoren je nodig zult hebben. Zonnecollectoren zorgen er voor dat het licht van de zon omgezet kan worden in energie, wat gebruikt wordt om het water te verwarmen.

Een groter gezin betekent een boiler met een grotere inhoud, waardoor er meer energie nodig is om het water te verwarmen. Dit betekent dus dat je behoefte hebt aan twee of drie zonnecollectoren. Hierdoor kan er genoeg energie gegenereerd worden voor het verwarmen van het water. Ook deze factor zal invloed hebben op de prijs van een zonneboiler. Tot slot is een factor om in de gaten te houden het feit dat de duurdere varianten je meer besparen per jaar. Het is dus slim om vooraf na te rekenen hoeveel een zonneboiler je per jaar kan opleveren, en op welke manieren dit voordelig voor je kan zijn.

Er zijn dus verschillende situaties, wat zal leiden tot verschillende prijzen. Laten we daarom per grootte van het huishouden de prijzen van een zonneboiler bekijken. Ten eerste zijn er de kleinere huishoudens, welke bestaan uit 1 à 2 personen. Voor een kleiner huishouden zul je weinig connectoren en een kleinere inhoud nodig hebben. Daarom volstaat een zonneboiler met één zonnecollector en een inhoud van ongeveer 100 liter veelal. De gemiddelde prijs van een dergelijke zonneboiler ligt rond de 2.700 euro.

Jaarlijks bespaar je hierdoor zo’n 100 euro op je energiekosten. Binnen 27 jaar is deze zonneboiler dus terug verdiend. Natuurlijk kun je gebruik maken van premies als je hiervoor in aanmerking komt, waardoor je 50% van de prijs kunt besparen. Hierdoor verdien je ook binnen de helft van de tijd de prijs terug. Dan kun je pas echt verdienen aan een zonneboiler! Het is dus interessant om te checken of je in aanmerking komt voor een premie. Of je nu een goedkopere of een duurdere zonneboiler aanschaft, het kan je tot wel 50% van de gemiddelde prijs schelen! Als je op de prijs van een zonneboiler wilt besparen, is dit een slimme manier om dat voor elkaar te krijgen.

Laten we kijken naar de prijs van een zonneboiler voor een iets groter gezin. Een huishouden bestaande uit 3 à 4 personen wordt over het algemeen gezien als de standaard grootte van een gezin. Een zonneboiler die berekend is op dit aantal personen is dan ook de meest gekozen variant. Een zonneboiler voor een dergelijk huishouden beschikt over één zonnecollector en daarnaast heeft de boiler een inhoud die kan liggen tussen de 150 en 200 liter. De gemiddelde prijs, welke dus inclusief plaatsen en Btw is, komt uit rond de 3.800 euro. Jaarlijks bespaar je zo’n 130 euro aan de hand van een dergelijke zonneboiler.

Wanneer je gezin groter is dan 3 à 4 personen, zul je behoefte hebben aan een zonneboiler met meer dan één zonnecollector. Zonnecollectoren zorgen immers er voor dat zonne-energie gebruikt kan worden om het water te verwarmen. Hoe groter de inhoud van de boiler is, hoe meer water er verwarmd moet worden. Op een gegeven moment zal één enkele zonnecollector niet meer voldoen. Daarom beschikt een zonneboiler voor een huishouden van 5 à 6 personen over niet één maar twee zonnecollectoren. De inhoud van een dergelijke boiler ligt veelal rond de 250 liter, alhoewel 300 liter ook een mogelijkheid is. Gemiddeld ligt de prijs van deze zonneboiler rond de 4.900 euro, waarbij je jaarlijks ongeveer 160 euro kunt besparen op je energiekosten.

Tot slot zijn er nog zonneboilers die gericht zijn op huishoudens bestaande uit meer dan 6 personen. Deze zonneboilers beschikken niet over twee, maar drie zonnecollectoren. Immers moet er gecompenseerd worden voor de grotere inhoud van de boiler. Twee collectoren volstaan simpelweg niet meer voor deze grootte. Vandaar dat deze zonneboiler beschikt over drie zonnecollectoren. De inhoud van een zonneboiler voor gezinnen bestaande uit 6 of meer personen is dan ook flink: rond de 350 liter. Een dergelijke zonneboiler heeft een prijskaartje van rond de 6.000 euro. Jaarlijks bespaar je zo’n 190 euro wanneer je gebruik maakt van deze grote zonneboiler.

Besparen op de prijs van een zonneboiler?

Er zijn manieren om te besparen op de prijs van een zonneboiler. Ten eerste is het mogelijk om zelf de zonneboiler te plaatsen wanneer je een ervaren doe-het-zelver bent. Hierdoor bespaar je op de kosten die je moet maken voor het plaatsen van de boiler. Echter wordt dit in de norm altijd afgeraden. Het is simpelweg wijzer om je zonneboiler door een ervaren expert te laten plaatsen. Het is immers best een gevaarlijke klus, waar fouten grote gevolgen kunnen hebben. Daarom is het aan te raden een professional met ervaring in te huren. Immers zijn zij er ook speciaal voor opgeleid. Prijzen voor zonneboilers zijn daarom ook over het algemeen inclusief plaatsing, want het wordt afgeraden om dit zelf uit te voeren.

Een andere manier om te besparen op de prijs van een zonneboiler is door gebruik te maken van een premie. Dit kan je tot wel 50% van de prijs van een zonneboiler besparen. Immers is het plaatsen van een zonneboiler een milieuvriendelijke maatregel waardoor je minder energie verbruikt. Daarom is een zonneboiler iets wat vanuit de overheid aangemoedigd wordt middels een premie. Check voor jezelf of je hiervoor in aanmerking komt, want je kunt de tijd die je nodig hebt om de investering terug te verdienen hiermee door de helft hakken. Tot slot bespaar je op de prijs van een zonneboiler doordat het een investering is die je in de loop der jaren meer dan terug kan verdienen. Inclusief premie kan dit dus maar de helft van de tijd duren, maar sowieso zal je het na verloop van tijd terugverdienen. Dit feit alleen maakt het aanschaffen van een zonneboiler een interessante investering.