logo

Alles over de werking van een zonneboiler

De laatste tijd hoor je er meer en meer over: de zonneboiler. Ben je benieuwd hoe een zonneboiler precies werkt? Lees dan snel verder. Maar waarom zou je überhaupt kiezen voor een zonneboiler? Dat is een vraag die eenvoudig te beantwoorden is. Immers is nu de tijd van groen. Steeds vaker maken we milieubewuste keuzes, omdat het klimaat nu eenmaal aan het veranderen is en we hiervan de veranderingen aan den lijve ondervinden. Om te voorkomen dat dit fenomeen steeds erger en erger wordt, nemen meer en meer mensen milieubewustere beslissingen. De zonneboiler is hier een goed voorbeeld van.

Een boiler gebruik je voor warm water. Ook een zonneboiler gebruik je voor warm water, maar hierbij wordt gebruikt gemaakt van het zonlicht om het water te verwarmen. In een notendop zit het zo: zonne-energie wordt verzameld en gebruikt om het water te verwarmen. Dit water kun je vervolgens gebruiken voor je kraan, douche en/of bad. Dit is niet alleen een groenere optie, maar je bespaart jaarlijks ook een flink bedrag op je energiekosten. Het is dus ook een aantrekkelijke investering die zichzelf in de loop der jaren meer dan terug zal betalen. Hieronder kun je meer lezen over de werking van een zonneboiler. Daarnaast zullen ook de prijzen aan bod komen die gepaard gaan met een zonneboiler.

Hoe zit het precies met de werking van een zonneboiler?

Binnen een zonneboiler vinden een hoop ingewikkelde processen plaats. Gelukkig is het mogelijk om de algehele werking van een zonneboiler redelijk overzichtelijk uit te leggen. Dit kan aan de hand van de drie belangrijkste onderdelen van een dergelijke boiler. Ten eerste is er de zonnecollector, waar het proces begint. Deze collector verzamelt als het ware het zonlicht (de zonne-energie), waarna het gebruikt kan worden om het water te verwarmen. Bij kleinere zonneboilers (voor huishoudens bestaande uit 1 tot 4 personen) is er meestal maar één zonnecollector aanwezig, maar het is tevens mogelijk om een zonneboiler met twee of zelfs drie zonnecollectoren aan te schaffen wanneer je beschikt over een groter huishouden bestaande uit 5 of meer personen.

Een zonnecollector lijkt in bepaalde opzichten op een zonnepaneel. Ook dit onderdeel is op het dak te vinden, omdat dit de plek is waar je het beste zonlicht kunt opvangen. Het zonlicht wordt opgevangen en geabsorbeerd. Hierdoor wordt de vloeistof, die aanwezig is in de collector, verwarmd. Een zonneboiler maakt vervolgens gebruik van een systeem van buizen om de verwarmde vloeistof van hot naar her te brengen. Via de buizen stroomt de vloeistof van de zonnecollector naar het voorraadvat.

Dit is het volgende belangrijke onderdeel van een zonneboiler: het voorraadvat. Wanneer de vloeistof hier doorheen stroomt, geeft het zijn warmte af aan het leidingwater. Dit is waar het verwarmde water bewaard blijft, maar niet het vloeistof. Wanneer deze zijn warmte heeft afgegeven, stroomt het weer terug naar de collector op het proces weer van voor af aan te doen starten. Het vat is dus de plek waar het verwarmde water, dat gebruikt kan worden voor de kraan, bad of douche, bewaard blijft. De maximale temperatuur die dit water kan behalen ligt rond de 65 graden. Je kunt er dus gerust op zijn dat het water altijd de temperatuur kan behalen die je nodig hebt voor een aangename douche of bad.

Echter is dit niet altijd het geval. Vooral tijdens de wintermaanden kan een zonneboiler wel wat extra hulp gebruiken om een aangename temperatuur te bereiken. Van zichzelf is het, zeker tijdens de extra koude maanden, moeilijk om een temperatuur van 65 graden te halen. Daarom kan de zonneboiler wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Dit wordt gedaan aan de hand van een naverwarmer. Deze naverwarmer biedt tijdens de koudere maanden hulp bij het bereiken van een aangename temperatuur. Veelal is het je CV ketel die gebruikt wordt als naverwarmer. Door buizen te plaatsen van je CV ketel naar de boiler, kan deze als naverwarmer dienen voor je zonneboiler. Je hoeft dus niet apart een naverwarmer aan te schaffen. Tijdens het plaatsen kan er een verbinding worden gelegd tussen je CV ketel en de zonneboiler. Zo ben je er ook tijdens de wintermaanden zeker van dat je kunt beschikken over aangenaam warm water.

Al eerder werd benoemd dat de grootte van het huishouden vaak bepalend is voor de eigenschappen van een zonneboiler. Zo volstaat voor een kleiner gezin vaak al een boiler met maar één zonnecollector. Voor grotere gezinnen zijn zonneboilers met twee of drie zonnecollectoren nodig. Ook de inhoud van het voorraadvat van de zonneboiler zal aangepast moeten worden aan de grootte van het huishouden. Per lid van het huishouden moet je al snel rekenen op zo’n 50 liter per dag dat aan water verbruikt wordt. Dit is dan ook een goede vuistregel voor het bepalen van de inhoud van je zonneboiler. Een gezin bestaande uit vier personen heeft dan ook de behoefte aan een zonneboiler met een inhoud van zo’n 200 liter bijvoorbeeld. En hoe meer water er verwarmd moet worden, hoe groter de behoefte is aan meer dan één zonnecollector.

De prijs van een zonneboiler

Nu dat de werking van een zonneboiler duidelijk is gemaakt, is het misschien wel een optie voor jou en jouw huishouden. Hieronder kun je meer lezen over de prijs van een zonneboiler. Deze prijs zal samenhangen met het type zonneboiler dat je nodig hebt. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, dicteert de grootte van het huishouden over het algemeen wat je nodig zult hebben. Zonneboilers voor grote huishoudens hebben een grotere inhoud en bezitten meer zonnecollectoren, waardoor de prijs ook vaak hoger ligt. Echter besparen deze grotere zonneboilers ook meer op jaarbasis met betrekking tot de energiekosten, wat voor balans zorgt. Maar wat zijn de prijzen van een zonneboiler precies?

Laten we beginnen met de zonneboiler die gericht is op het kleinste huishouden. Dit kleine huishouden bestaat uit 1 à 2 personen en heeft daarom dus behoefte aan een zonneboiler met een inhoud van ongeveer 100 liter. Ook zal maar één zonnecollector nodig zijn. Gemiddeld kost een dergelijke zonneboiler, inclusief plaatsing en Btw, rond de 2.700 euro. Jaarlijks bespaar je zo’n 100 euro op je energiekosten, waardoor het gemiddeld rond de 27 jaar kost om je investering terug te verdienen.

Je kunt deze terugverdientijd halveren door gebruik te maken van een premie, waarbij je tot 50% kunt besparen op de kosten van een zonneboiler. Een aantrekkelijke optie, mits je hiervoor in aanmerking komt. De overheid stimuleert graag dergelijke milieuvriendelijke opties. Daarom is het aan te raden om te checken of je eventueel voor een premie in aanmerking komt.

Een zonneboiler voor huishoudens bestaande uit 3 à 4 personen heeft nog steeds genoeg aan maar één zonnecollector. Veelal zal de inhoud van een dergelijke zonneboiler rond de 150 à 200 liter liggen. Gemiddeld kost deze zonneboiler rond de 3.800 euro, waarbij je rond de 130 euro per jaar aan energiekosten bespaart. Een zonneboiler voor huishoudens van 5 à 6 personen heeft twee zonnecollectoren nodig en beschikt over een inhoud van 250 à 300 liter. Gemiddeld kost deze zonneboiler rond de 4.900 euro, waarbij je jaarlijks 160 euro bespaart. Tot slot zijn er de zonneboilers voor huishoudens bestaande uit meer dan 6 personen. Deze boilers beschikken over drie collectoren en hebben een inhoud van 350 liter. Deze kosten je 6.000 euro, met een besparing van 190 euro per jaar.