logo

Alles over een zonnecollector

Een zonneboiler kan niet zonder een zonnecollector. Maar wat is een zonnecollector precies? Een zonnecollector is te zien als het kloppende hart van een zonneboiler. Zonder dit onderdeel zal je zonneboiler simpelweg niet werken. Dit onderdeel zorgt er voor dat het zonlicht de vloeistof binnen de boiler kan verwarmen, waarna dit naar de voorraad stroomt om hier het water te verwarmen. Waarna dit volbracht is, stroomt de vloeistof weer terug naar de collector. Hierna herhaalt het proces zich. In dat opzicht is de metafoor van de collector als het hart treffend.

Een zonneboiler is een steeds aantrekkelijk alternatief voor velen. Dit komt onder meer omdat steeds meer mensen behoefte hebben aan milieuvriendelijke alternatieven. We leven in een tijd waarin we steeds meer en meer de gevolgen van klimaatverandering ondervinden. Als we dit nu niet aanpakken, kan dit desastreuze gevolgen hebben. Op elke manier dat we kunnen, trachten we voor groenere opties te kiezen. Een zonneboiler is er hier één van.

Maar dat is niet de enige reden om te kiezen voor een zonneboiler. Naast dat deze boiler beter is voor het milieu, bespaar je tevens een hoop op je energiekosten wanneer je gebruik maakt van een zonneboiler. Een zonneboiler is dan ook te zien als een investering die zichzelf in de loop der jaren terug zal verdienen. En als je gebruik maakt van een premie, waardoor je tot 50% van de prijs kunt besparen, zul je nog sneller de investering terug kunnen verdienen. Het loont dus de moeite om vooraf te checken of je hiervoor in aanmerking komt. De overheid beloont graag mensen die kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven. Dit wordt aangemoedigd. Daarom is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een premie of subsidie voor je zonneboiler.

Er zijn dus genoeg redenen op te noemen waarom je kunt kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit meerdere onderdelen, maar de zonnecollector van een zonneboiler valt toch wel te typeren als het belangrijkste onderdeel. Hieronder kun je meer lezen over de zonnecollector. Wat is de functie van een zonnecollector? Hoe werkt dit onderdeel van een zonneboiler precies? Over hoeveel zonnecollectoren kan een zonneboiler beschikken? En welke invloed zal dit hebben op de prijs van een zonneboiler? Op deze vragen en meer krijg je hieronder antwoord.

Wat is een zonnecollector precies?

Qua werking is een zonnecollector te vergelijken met een zonnepaneel. In plaats van panelen wordt er echter gebruik gemaakt van buizen om zonlicht mee op te vangen. Daarom wordt het een collector genoemd: het verzamelt als het ware het zonlicht. Het zonlicht wordt opgevangen om zijn zonne-energie. Deze energie wordt omgezet, waarna het gebruikt kan worden om een vloeistof binnen de collector te verwarmen. Aan de hand van een systeem van buizen kan de vloeistof reizen naar een ander onderdeel van de zonneboiler: het voorraadvat. Hierin wordt het water opgeslagen dat opgewarmd kan worden aan de hand van de vloeistof. Hierbij kan een temperatuur van 65 graden Celsius bereikt worden. Je kunt er dus gerust op zijn dat een zonneboiler jouw tapwater van genoeg warmte voorziet.

Al eerder werd een zonnecollector het kloppende hart van de zonneboiler genoemd. Zonder dit onderdeel kan een zonneboiler niet werken. Het systeem aan buizen is te vergelijken met de aderen van een lichaam. In plaats van bloed stroomt er een verwarmde vloeistof doorheen, die vervolgens gebruikt gaat worden voor het verwarmen van het water in het voorraadvat. Wanneer dit gelukt is, stroomt de vloeistof weer terug naar de zonnecollector. Hierna herhaalt het proces zich weer. Het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, waarna het weer gebruikt kan worden om de vloeistof te verwarmen. Hierdoor kun je altijd genieten van warm water voor je kraan, douche of bad.

De andere onderdelen van een zonneboiler zijn tevens van belang voor de werking van een zonnecollector. Ten eerste is er het al eerder genoemde voorraadvat. Hierin wordt water opgeslagen, welke aan de hand van de vloeistof verwarmd wordt. Dit is de voorraad die gebruikt wordt als warm water voor je kraan, douche of bad. Nadat het water verwarmd is, stroomt de vloeistof weer terug naar de collector. Daarnaast kan je zonneboiler voorzien zijn van een naverwarmer. Vooral tijdens de koudere maanden kan een zonneboiler moeite hebben om op temperatuur te komen. Een naverwarmer kan helpen om te garanderen dat jouw water altijd een aangename temperatuur heeft. Veelal wordt een CV ketel gebruikt als naverwarmer. Door buizen tussen de boiler en de CV ketel aan te leggen, kun je de ketel als naverwarmer gebruiken.

Hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt, zal afhangen van de grootte van je huishouden. Zonneboilers zijn hier dan ook op afgestemd, zowel qua de hoeveelheid zonnecollectoren als de inhoud van het vat. Hoe groter het vat is, hoe meer water er verwarmd moet worden. Er komt een punt dat één zonnecollector niet meer voldoende is om het water te verwarmen. Veelal moet je rekenen op één zonnecollector per 150 liter inhoud. Eén persoon verbruikt zo’n 50 liter water per dag. Een huishouden van 1 à 2 personen heeft dan ook voldoende aan een zonneboiler met een inhoud van 100 liter, voorzien van één zonnecollector. Maar als je huishouden bestaat uit zo’n 5 à 6 personen zul je al snel een zonneboiler met een inhoud van 250 à 300 liter nodig hebben, waarbij de boiler dus voorzien moet zijn van twee zonnecollectoren. En dit zal een invloed hebben op de prijs die je moet afrekenen voor jouw zonneboiler.

Meerdere soorten zonnecollectoren

Wanneer je besluit om een zonneboiler aan te schaffen, heb je de keuze uit meerdere soorten zonnecollectoren voor jouw boiler. Ten eerste zijn er de vlakke plaat collectoren. Dit type collector heeft onderdelen zoals een ondiepe bak, een absorberende plaat en een glasplaat die gebruik wordt om de boel mee af te sluiten. Zoals de naam al aangeeft, absorbeert de absorberende plaat het zonlicht. Dit is dan ook het onderdeel dat gebruikt wordt om de vloeistof mee te verwarmen. Nadat de vloeistof door de plaat verwarmd is, kan deze vloeistof doorstromen naar het vat om gebruikt te worden voor het verwarmen van het aanwezige water.

De absorberende plaat is dus een belangrijk onderdeel van een zonnecollector, voor welke soort collector je ook kiest. Dit is dan ook meteen het onderdeel wat voor het grootste verschil zorgt tussen een vlakke plaat collector en een vacuümbuis collector. Bij een vlakke plaat zonnecollector is deze plaat groter in vergelijking met een vacuümbuis zonnecollector. Dit verschil in grootte betekent in de praktijk dat, bij zonnig weer, een vlakke plaat collector je meer oplevert. Echter zul je merken tijdens de koudere maanden dat de plaat bij een vlakke plaat collector sneller afkoelt in vergelijking met een vacuümbuis zonnecollector. Het formaat van een absorberende plaat heeft dus zo zijn eigen voor- en nadelen.

Er is dus een tweede optie voor je zonnecollector: de vacuümbuis zonnecollector. Deze collector bestaat uit een systeem van buizen die vervaardigd zijn van glas. Onder meer dankzij een speciale coating aan de binnenkant van de buizen zijn deze buizen geheel vacuüm van binnen. Dit zorgt er voor dat de warmte beter vastgehouden kan worden. Daarom worden deze buizen ook wel heat pipes genoemd. Het voordeel hiervan, zeker ten opzichte van de vlakke plaat zonnecollector, is dat de vloeistof sneller opgewarmd wordt. Ook is het rendement van deze soort collector hoger op bewolkte dagen.

Al eerder werd de grootte van de absorberende plaat benoemd. Ook een vacuümbuis zonnecollector beschikt hierover, maar deze is in formaat kleiner in vergelijking met de vlakke plaat zonnecollector. Hierdoor ligt het rendement van deze soort collector lager in de zomermaanden maar is deze juist weer hoger tijdens de wat koudere, bewolktere maanden. Al met al verwarmd dit type collector consistenter in vergelijking met een vlakke plaat collector.

De prijs van een zonnecollector

Zonnecollectoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs die je zult moeten afrekenen voor een zonneboiler. Ten eerste zijn er de zonneboilers voor huishoudens van 1 à 2 personen, waarbij maar één zonnecollector nodig is. Deze boilers hebben een inhoud van rond de 100 liter en kosten gemiddeld, inclusief plaatsing en Btw, rond de 2.700 euro. Zonneboilers voor huishoudens bestaande uit 3 à 4 personen hebben tevens één zonnecollector en een inhoud van 150 à 200 liter. Deze boilers kosten 3.800 euro gemiddeld. Daarnaast zijn er de boilers voor huishoudens van 5 à 6 personen, welke beschikken over twee zonnecollectoren. Deze kosten gemiddeld rond de 4.900 euro. Tot slot zijn er de zonneboilers voor huishoudens bestaande uit meer dan 6 personen. Deze hebben drie zonnecollectoren en een inhoud van 350 liter. Gemiddeld kosten deze zonneboilers rond de 6.000 euro.

Er zijn nog manieren om te besparen op je zonnecollectoren. Ten eerste is het altijd aan te raden om meer dan één offerte aan te vragen. Dit kun je bij meerdere professionals geheel vrijblijvend doen. Zo zul je snel zien waar je flink kunt besparen. Daarnaast is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor een premie. Hierdoor kun je tot wel 50% op de prijs van een zonneboiler besparen.