logo

De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is dat je de energie van de zon kunt omzetten naar elektriciteit. Dat betekent dat je niet meer hoeft te betalen voor je stroomverbruik. Opgeteld over de levensduur van de zonnepanelen betekent dat een grote financiële besparing, die je kunt uitgeven aan andere leuke dingen. Zoals een vakantie, een hip interieur, etc. Hoe groot de opbrengst van zonnepanelen is kun je in dit artikel lezen. Je komt er niet alleen achter wat de financiële voordelen zijn, maar ook op welke manier je bijdraagt aan een beter milieu. Hoe je het ook bekijkt, van een investering in zonnepanelen wordt iedereen beter.

opbrengst zonnepanelen berekenen

De kosten en baten van zonnepanelen

Enkele jaren geleden vergde de aanschaf van zonnepanelen een dermate grote investering, dat die alleen was weggelegd voor zeer vermogende mensen. Maar de productie van de panelen heeft zich snel ontwikkeld. Zonnepanelen worden nu massaal en op talloze plekken in de wereld geproduceerd. De prijs van zonnepanelen is sinds 2011 ongeveer gehalveerd, waardoor het nu voor veel meer mensen aantrekkelijk is om over te stappen op zonne-energie. Uiteraard zijn de prijzen en de opbrengst van de panelen afhankelijk van een groot aantal factoren. Je moet de verschillende producten dus wel goed vergelijken. Ter indicatie zijn in de onderstaande tabel de gemiddelde prijzen en opbrengst voor verschillende situaties naast elkaar gezet.

Aantal gezins-ledenJaarlijks verbruik (kWh)Benodigd vermogen (kWh / 0,85)Aantal panelen Gemiddelde prijs totale installatieGemiddelde jaarlijkse besparing
12.5003.00012€ 6.100€ 625
23.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Uit de tabel is af te lezen dat het niet zo heel veel uit maakt hoe groot je gezin is. In alle gevallen verdien je de investering in 8-10 jaar terug. Een voorwaarde is dat je voldoende zonnepanelen moet aanschaffen om het totale elektriciteitsverbruik te kunnen opwekken. Als je dat niet doet wordt de opbrengst lager, doordat er ook energie moet worden gebruikt van de energieleverancier. Dat heeft uiteraard ook effecten op de terugverdientijd van de zonnepanelen en de instalatie.

Als voorbeeld bekijken we de situatie voor een gezin met 2 personen. Dat verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.000 kWh. Het rendement van zonnepanelen is 85%. Dat betekent dat je voldoende panelen moet kopen om 3.500 kWh op te wekken. Met een opbrengst van ongeveer 250 Watt per paneel betekent dit dat je 14 panelen moet kopen. Als je uitgaat van een energieprijs van €0,25 per kWh bespaar je met de panelen 3.000 kWh, ofwel €750 per jaar. Dat betekent dat je de investering van €7.400 voor de hele installatie in ongeveer tien jaar terugverdient. Daarna kun je die €750 per jaar voor andere leuke dingen gebruiken.

Opbrengst in geld en milieu

Voor de pioniers, die al jaren geleden zonnepanelen op het dak van hun woning legden, was het financiële voordeel van zo’n installatie niet het belangrijkste argument om zonnepanelen te kopen. Zij vonden de milieuaspecten veel belangrijker. Want het is bekend dat het opwekken van energie met behulp van fossiele brandstoffen een overschot aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. Die opwarming is een bedreiging voor de leefbaarheid. Om de opwarming te stoppen is het nodig om andere milieuvriendelijke manieren te ontwikkelen om energie op te wekken.

Er is ook een praktische reden om over te stappen op alternatieve manieren van energieopwekking. Dat is het feit dat de fossiele brandstoffen langzamerhand op raken. Op dit moment wordt nog 90% van de energie geproduceerd met methoden die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Naarmate die schaarser worden zal dat ertoe leiden dat energie uit fossiele brandstof veel duurder wordt dan energie uit duurzame energiebronnen, zoals de zon. Ook daarom is het goed om nu al over te stappen op milieuvriendelijke manieren om elektriciteit te genereren. Bij de opbrengst van zonnepanelen maken we onderscheid tussen financiële en milieutechnische aspecten.

Financiële opbrengst van zonnepanelen

Voor het berekenen van de financiële consequenties van de aanschaf van zonnepanelen zijn vier aspecten belangrijk: het aantal panelen, het vermogen van de panelen in Wattpiek, de opbrengst van de panelen in kWh en de huidige stroomprijs per kWh. Het vermogen van de panelen geeft aan hoeveel stroom er maximaal kan worden geleverd. Het vermogen moet altijd hoger zijn dan de maximale hoeveelheid energie die in de woning tegelijk wordt gebruikt. De opbrengst van de panelen is de hoeveelheid energie die in een jaar kan worden geleverd. Er volgt een rekenvoorbeeld voor een gezin bestaande uit 5 personen.

Een gezin van 5 personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 4.500 kWh aan elektrische energie. Zonnepanelen hebben een rendement van 85%. Dat betekent dat er een vermogen nodig is van 5.300 Wattpiek (21 panelen). Dat vraagt een investering van €10.900. Bij een prijs van €0,25 per kWh en een verbruik van 4.500 is de opbrengst €1.125 per jaar. Dat betekent dat de investering in 10 jaar wordt terugverdiend. Na die 10 jaar ga je pas echt profiteren van de opbrengst van de zonnepanelen, want ze gaan minimaal 25 jaar mee. Dat betekent dat je in de 15 jaar nadat de investering is terugverdiend €15.000 bespaart met de zonnepanelen.

Opbrengst van zonnepanelen voor het milieu

Er wordt nog veel teveel energie opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen en dat is niet goed voor de opwarming van de aarde. Maar fossiele brandstoffen raken ook langzaam op. Uit schattingen blijkt dat het vanaf 2075 moeilijk wordt om voldoende fossiele brandstoffen te delven. Zonne-energie is er altijd genoeg. Mensen met zonnepanelen hebben dus nooit last van een tekort aan elektriciteit. Zij hebben altijd voldoende energie. De opbrengst van zonnepanelen gaat dus verder dan alleen de financiële aspecten. De opbrengst voor het milieu wordt alleen maar groter naarmate meer mensen overstappen op zonne-energie.

De opbrengst van het vergelijken van leveranciers

Zonnepanelen geven zekerheid over de beschikbaarheid van energie is in de toekomst, zorgen voor een beter milieu en voor een lagere energierekening. De opbrengst van het vergelijken van de verschillende aanbieders van zonnepanelen is ook aanzienlijk. De prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders kunnen oplopen tot wel 40%. Vergelijken kun je zelf doen, maar je kunt via deze site ook een offerte aanvragen van een aantal leveranciers. Zij doen een prijsopgave voor jouw situatie. Jij kunt de offertes naast elkaar leggen en zelf de beste aanbieder uitkiezen.