logo

De zin van zonnepanelen vergelijken

Met zonnepanelen wordt de straling van de zon omgezet naar elektriciteit. Door zonnepanelen op je woning te plaatsen kun je de elektriciteitsrekening flink omlaag brengen. Het voordeel van zelf opwekken van energie is dat je niet meer afhankelijk bent van de prijzen van zonnepanelen op de energiemarkt. Bovendien is het zelf opwekken van energie met zonnepanelen goed voor het milieu. Maar om de juiste installatie aan te schaffen moet je zonnepanelen vergelijken. Want er bestaan verschillende types en het is zonde om door het overslaan van zonnepanelen vergelijken een verkeerde keuze te maken en een te hoge prijs te betalen.

zonnepanelen vergelijken

De prijs van zonnepanelen

Of het zinvol is om op jouw woning zonnepanelen te plaatsen is niet meteen duidelijk. De woning moet geschikt zijn, er moet voldoende licht zijn, je moet ruimte hebben om de panelen te plaatsen, etc. Zonnepanelen vergelijken is belangrijk om het juiste type paneel te kiezen. Want je moet wel een paneel hebben met voldoende rendement om het verbruik van jouw gezin volledig te compenseren. Om enigszins houvast te geven over de prijzen van zonnepanelen zijn in de onderstaande tabel de gegevens voor enkele veel voorkomende woningsituaties op een rij gezet. Dat kan helpen bij het zonnepanelen vergelijken en het nemen van een goede beslissing.

Aantal gezins-ledenJaarlijks verbruik (kWh)Benodigd vermogen (kWh / 0,85)Aantal panelen Gemiddelde prijs totale installatieGemiddelde jaarlijkse besparing
12.5003.00012€ 6.100€ 625
23.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

De bovenstaande tabel is eenvoudig te lezen. Als voorbeeld nemen we een standaard gezin met drie gezinsleden. Zo’n gezin heeft een gemiddeld jaarverbruik van 3.000 kWh. Bij een prijs van €0,25 per kWh krijgt dit gezin een elektriciteitsrekening van €875. Om het volledige jaarverbruik aan zonne-energie op te wekken is een vermogen nodig van 4.100 kWh. Het is afhankelijk van het type hoeveel zonnepanelen daarvoor nodig zijn. Om hierin een goede beslissing te nemen kun je het rendement van de verschillende typen zonnepanelen vergelijken. Het wordt ook aangeraden om de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. Want daarmee is tot 40% te besparen.

Verschillende soorten zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen zijn er in drie verschillende soorten: monokristallijn, polykritallijn en amorf. Elk van deze soorten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Die hebben te maken met het uiterlijk van de panelen en met het rendement. Ook verschillen de panelen in prijs. De aanbieders van zonnepanelen kunnen je tot in detail uitleggen welke eigenschappen de verschillende soorten zonnepanelen hebben. Voor het zonnepanelen vergelijken zetten we hier alvast de belangrijkste eigenschappen op een rij. Daarmee heb je de nodige basiskennis om een goede beslissing te nemen over de zonnepanelen op jouw woning.

soorten zonnepanelen vergelijken

Monokristallijn zonnepanelen

Zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Dat zijn kristallen. Om deze kristallen te kunnen gebruiken in zonnepanelen wordt het silicium eerst gesmolten. Van deze vloeibare silicium worden vervolgens grote staven gemaakt, de zogenaamde monokristallen. Vandaar de naam ‘monokristallijne zonnepanelen’. Je kunt deze panelen herkennen aan een diepe zwarte kleur. Bij het zonnepanelen vergelijken zal je zien dat deze panelen van de drie verschillende soorten het hoogste rendement hebben. Ze leveren dus de meeste elektrische energie per vierkante meter. Vanwege het tamelijk ingewikkelde productieproces zijn monokristallijne zonnepanelen wel wat duurder. Daardoor zijn ze wat minder vaak te zien dan de andere typen zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen

De grondstof voor polykristallijne zonnepanelen is ook siliciumkristal. Deze panelen worden echter op een andere manier gemaakt. Daardoor krijgen ze een blauwzwarte kleur met een patroon van scherven. Polykristallijne zonnepanelen zijn op heel veel gebouwen terug te vinden. Bij het zonnepanelen vergelijken zal blijken dat deze ‘traditionele’ zonnepanelen een lager rendement hebben en minder efficiënt zijn dan de monokristallijne typen. Maar ze zijn ook aanzienlijk goedkoper. Door verbeteringen in het productieproces zijn deze panelen kwalitatief bezig met een flinke opmars. De verschillen in prijs en rendement ten opzichte van de monikristallijne versie worden steeds kleiner. Mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn beide uitstekende opties.

Dunne zonnepanelen

Het belangrijkste kenmerk van amorf of dunne film zonnepanelen is dat ze heel dun zijn. Ze worden op een heel andere manier geproduceerd dan de kristallijne panelen. De panelen bestaan uit een flexibel materiaal waarop een hele dunne laag fotovoltaïsche cellen wordt aangebracht. Doordat het productieproces niet zo heel ingewikkeld is zijn deze panelen een stuk goedkoper dan de kristallijne panelen. Qua uiterlijk zijn deze panelen door hun diepzwarte kleur goed herkenbaar. Bij het zonnepanelen vergelijken blijkt dat het rendement van amorf zonnepanelen niet zo hoog is, maar daar staat tegenover dat deze panelen ook een stuk goedkoper zijn. Een voordeel van deze panelen is dat ze buigzaam zijn.

zonnepanelen vergelijken dak

Zonnepanelen vergelijken op meer criteria

Het hangt af van de situatie en omstandigheden van jouw woning welk type zonnepaneel het meest geschikt is. Als je weinig ruimte op het dak of in de tuin hebt kun je kiezen voor de monokristallijne panelen met een hoog rendement. Als je heel veel ruimte hebt of als je een glooiend dak hebt kun je kiezen voor de dunne film zonnepanelen. In de meeste andere situaties lijken de polykristallijne zonnepanelen een voor de hand liggende keuze. Maar bij het zonnepanelen vergelijken zijn er uiteraard nog meer criteria die een rol spelen. Zoals de kleur, de uitstraling en wellicht een afwijkende energiebehoefte.

Het is aan te raden om voor het zonnepanelen vergelijken advies in te winnen bij enkele van de vele specialisten op de gebied. Vaar niet blind op het advies van één adviseur. Misschien krijg je technisch en inhoudelijk wel een bevredigend antwoord, maar kijk ook naar de kosten. De prijs van de verschillende aanbieders kan tot wel 40% verschillen. Via deze site kun je een offerte aanvragen van een aantal leveranciers. Zij doen een prijsopgave voor jouw situatie. Jij kunt de zonnepanelen vergelijken, de offertes naast elkaar leggen en zelf de beste aanbieder uitkiezen.