Tesla Powerwall 3 voor elektriciteitsopslag van uw zonnepanelen

In 2015 introduceerde Tesla de Powerwall en hiermee brak het bedrijf de batterij markt volledig open. Waar in 2015 de eerste Powerwall op de markt kwam, volgde in 2016 een tweede aankondiging: die van de Powerwall 2. Deze batterij is nog beter dan de eerste, met name door de verdubbelde capaciteit. Hier vind je meer informatie over de Tesla Powerwall, waaronder de belangrijkste specificaties.

De Powerwall van Tesla werd ontwikkeld als een thuisbatterij om zo een woning dagelijks van stroom te kunnen voorzien. De capaciteit van 13,5kWh zorgt ervoor dat het de totale stroomverbruik van een gemiddeld gezin voor anderhalve dag kan leveren. Ook kun je met de Powerwall van Tesla meerdere batterijen samen plaatsen. Er kunnen maximaal tien Powerwall met elkaar verbonden worden. Dit zorgt voor een totale capaciteit van 135kWh, dit is ideaal voor grotere gezinnen of als er sprake is van veel elektriciteitsverbruik. Grootverbruikers kunnen ook kiezen voor de Powerpack: deze heeft een capaciteit van maar liefst 200kWh per batterij.

Hieronder vind je een tabel met daarin de specificaties van drie generaties Tesla: de Powerwall 1, Powerwall 2 en de Powerwall 3.

Update 05/08 2022: Tesla powerwall 3

Sinds onze laatste bespreking van de Tesla Powerwall heeft de Amerikaanse fabrikant, die voor het eerst naam maakte in de techwereld met luxueuze e-auto’s, verschillende innovaties doorgevoerd in zijn energieopslagmodel.

Sinds de eerste verschijning van het opslagmodel van Tesla in 2017 en het overwinnen van aanvankelijke leveringsproblemen, nemen de vraag en de meldingen van ervaringen met de Powerwall momenteel toe. In het artikel van vandaag beschrijven we onze algemene indruk van de Tesla Powerwall en presenteren we geschikte alternatieven uit het productportfolio. Wij denken dat de Tesla Powerwall nog voor verbetering vatbaar is, vooral wat de prijs en de noodstroomcapaciteit betreft.

Specificaties Powerwall 1 Powerwall 2
Gewicht 97kg 120kg
Capaciteit opslag 6,4kWh 13,5kWh
Omvormer Nee Ingebouwd
Garantie 5000 cyclussen 10 jaar (zonder limiet)

Zoals je kunt zien in de tabel is de Powerwall 2 duidelijk een flinke verbetering ten opzichte van de Powerwall 1, de eerste generatie. Vooral de ingebouwde omvormer en de opslagcapaciteit vallen direct op. Er is in de eerste plaats dus geen aparte omvormer nodig, en dit zal de kosten voor een totale zonnepanelen installatie (van 4000kWh) verminderen met gemiddeld €1500. Het is dus ook belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je de prijzen van diverse zonnepanelen installaties met elkaar gaat vergelijken.

Een ander groot voordeel aan de Powerwall 2 is dat de batterijen opgeladen kunnen worden met stroom van het elektriciteitsnet. Wanneer je een dag- en nachtteller hebt is dit zeer gunstig; je kunt hiermee flink wat geld besparen. De Powerwall wordt opgeladen tijdens de nacht, wanneer het stroomtarief flink wat lager ligt. Overdag gebruikt de Powerwall deze stroom, en dit is dus een stuk goedkoper dan wanneer je overdag oplaadt.

Powerwall 3

  • Type: Lithium-ion batterij
  • Opslagcapaciteit (bruto):14 kWh
  • Opslagcapaciteit (netto):13,5 kWh
  • Oplaadcapaciteit: 4,6 kW
  • Aansluiting: AC-zijde
  • Batterijomvormer: 1-fasig, geïntegreerd
  • Efficiëntie: 90 procent
  • Gewicht: 114 kg
  • Bevestiging: Vloer of muur
  • Installatie: Buiten en binnen
  • Afmetingen (in mm): 1.150 x 753 x 147

Tesla's Powerwall batterij

De beschikbaarheid

Na aanvankelijke knelpunten in de levering als gevolg van de e-car productie van de Tesla Model 3 en de grote vraag naar elektrische auto’s in de VS, is de Tesla Powerwall sinds 2019 constant beschikbaar. Als gevolg daarvan is nu een landelijke installatie van de energieopslagunit in Duitsland gegarandeerd.

Onze conclusie over de beschikbaarheid: Goed.

De installatie

Wegens zijn gewicht van 114 kg zijn twee tot drie personen nodig voor het vervoeren, opzetten en eventueel aan de muur bevestigen. Aangezien de meeste eigenaars van zonnesystemen besluiten de opslagtank in de kelder te installeren, moeten er eerst enkele trappen worden beklommen. Door het zware gewicht, kan dit lang duren. Als de verbindingsruimte zich op de begane grond bevindt, is het vervoer naar de bestemming minder inspannend en tijdrovend.

tesla powerwall installatie

De Powerwall kan hangend aan de muur of hangend aan de vloer worden geïnstalleerd. Door zijn compacte en aantrekkelijke ontwerp is het een geweldige aanwinst voor uw huis. Hij moet in de onmiddellijke nabijheid van de meterkast worden geïnstalleerd om het aantal kabeltrajecten te beperken en zo de installatiekosten laag te houden.

In de elektrische installatie kan met de nieuwe, verbeterde gateway het PV-systeem rechtstreeks in de gateway worden aangesloten en kan de opgewekte zonne-energie dus rechtstreeks door de Powerwall worden gemeten. Er is echter extra ruimte op de muur nodig voor de toegangspoort, die ten minste 400×600 mm meet en zeker moet worden ingepland. Het voordeel van de installatie van de gateway is dat er ruimte wordt bespaard in de meterkast en dat er geen extra stroomkast nodig is.

Onze conclusie over de installatie: Het apparaat naar de juiste plaats vervoeren vergt veel kracht, de installatie zelf is ongecompliceerd.

De capaciteit

De Tesla Powerwall heeft een netto capaciteit van 13,5 kWh. Dit maakt de opslagruimte vrij groot voor de meeste Duitse huishoudens. Het is echter niet verwonderlijk dat Tesla, als Amerikaanse fabrikant, de grootte van zijn opslageenheid heeft ontworpen voor een hoger elektriciteitsverbruik. Amerikanen in de VS hebben een energieverbruik dat ongeveer twee tot drie keer hoger ligt dan dat van Duitsers.

Maar ook in Duitsland is deze omvang van de opslag zeer zinvol, vooral voor huizen met een hoog elektriciteitsverbruik (5.000 kWh of meer). Vooral als de aanschaf van een elektrische auto is gepland, ongeacht de fabrikant, en er voldoende ruimte op het dak is, kunnen de opslagunit en het zonnesysteem beter wat groter zijn.

Onze conclusie over de capaciteit: Bijzonder geschikt voor huizen met een groot of toenemend elektriciteitsverbruik.

De prijs

De totale prijs van de Tesla Powerwall is – in tegenstelling tot soortgelijke elektriciteitsopslagsystemen op de markt – relatief hoog. Met name het hoge gewicht vereist meer werk voor de installatie dan het geval is bij vergelijkbare systemen voor de opslag van elektriciteit. Afhankelijk van de technische omstandigheden ter plaatse, de meterkast en de plaats van installatie kan een totaalprijs voor de Powerwall van ongeveer 14.800 euro (incl. btw) worden verwacht. Ons alternatief is een BYD-KOSTAL systeem, dat ongeveer 4.000 euro minder kost dan het Tesla opslagmodel met 0,7 kWh minder capaciteit.

Onze conclusie over de prijs: Vergeleken met elektriciteitsopslagsystemen van andere fabrikanten is de prijs van de Tesla Powerwall vrij hoog.

Functionaliteit

Ook al is de prijs van de elektriciteitsopslagunit de doorslaggevende factor voor veel eigenaars van een zonnesysteem – welke fabrikant zij uiteindelijk kiezen om de opbrengst van hun PV-systeem in het huishouden nog beter te benutten, hangt ook af van de prestaties van de opslagunit.

Zo werken de geïnstalleerde powerwalls meestal zonder problemen en leveren ze het vermogen dat Tesla belooft. De geluidsemissies die sommige exploitanten stoorden bij de eerste generatie Powerwall zijn geëlimineerd en vlakken af op ongeveer koelkastvolume bij de nieuwste Powerwall. Het besturingssysteem kan nu ook in het Duits worden bediend, wat de gebruikerservaring voor veel exploitanten van zonne-energiesystemen nog gemakkelijker en intuïtiever moet maken.

In tegenstelling tot Tesla’s aankondiging dat communicatie tussen Neurio-meters, backup gateway en de Powerwall mogelijk is via een radioverbinding, wordt dit nog steeds gerealiseerd met behulp van een datakabel. Dit betekent dat mogelijke interferentiefactoren met andere draadloze verbindingen in het huishouden zoveel mogelijk kunnen worden vermeden.

Onze conclusie over de functionaliteit: Goed.

De noodstroom

De Tesla Powerwall heeft een functie die tijdelijk back-up stroom levert in het geval van een stroomstoring. De nadruk ligt hier op reservevermogen en niet op noodvermogen.

In de reserve stroom kunnen individuele verbruikers zoals mobiele telefoons, computers, enz. verder worden voorzien van stroom uit de Powerwall. Een stroomfase, bijvoorbeeld de fase voor de kelder van het huis, kan van reserve-energie worden voorzien.

Het is echter niet mogelijk om verbruikers met veel stroom of driefasige verbruikers, zoals de verwarmingsinstallatie, de warmtepomp of het elektrische fornuis, van noodstroom te blijven voorzien in geval van een stroomstoring op het net. Ook kan de Powerwall bij een stroomstoring alleen worden opgeladen door zonnesystemen met een vermogen tot 5 kWp (enkelfasig).

Bij systemen groter dan 5 kWp (driefasig) kan de Powerwall niet worden opgeladen door de zonne-energie of kan de opgewekte stroom het huis niet voeden. De back-up stroomfunctie verhoogt ook de inspanning die nodig is voor de elektrische installatie van de opslageenheid.

Als u het hele huis wilt voorzien van zonne-energie van het dak en de accu, zelfs bij een stroomstoring, kunt u beter kiezen voor een energieopslagsysteem met een noodstroomfunctie. In dat geval kan het hele huis, inclusief alle verbruikers zoals een verwarmingssysteem of een warmtepomp, van elektriciteit blijven worden voorzien.

Onze conclusie over noodstroom: er zijn technisch betere apparaten voor echte noodstroom.

Integratie

Wie zou niet graag willen weten hoe goed zijn eigen zonnestroomsysteem en elektriciteitsopslag werkelijk samenwerken, d.w.z. hoeveel opbrengst ze produceren? Tesla heeft nu de trend naar monitoring in het thuissegment onderkend en heeft een app gelanceerd waarmee de opslagprestaties kunnen worden gevolgd. Zoals u van Tesla mag verwachten, spelen ook hier elegantie en design een belangrijke rol, zodat de belangrijkste kerngegevens onmiddellijk herkenbaar zijn.

Een pluspunt voor alle Tesla autobezitters: Tesla toont de status van het Tesla voertuig en de Powerwall in dezelfde Tesla app. De Tesla-app kan echter niet worden aangesloten op andere omvormers, laadstations, warmtepompen of extra verbruikers, zoals de bewaking van systemen zoals SMA mogelijk maakt.

Onze conclusie over de integratie: Intuïtief en duidelijk, maar minder gedetailleerd dan aanbieders als SMA, die, in tegenstelling tot Tesla, alle consumenten al in kaart kunnen brengen.

Uiterlijk

Zoals we allemaal weten, aantrekkelijkheid is in het oog van de toeschouwer. En toch kan niet worden ontkend dat het uiterlijk van de toegangspoort in de introductiefase in 2017 veel te wensen overliet. Intussen is de Amerikaanse fabrikant teruggekeerd naar zijn reputatie als leverancier van visueel aantrekkelijke producten. Zowel de Tesla Powerwall als de gateway hebben nu hetzelfde elegante ontwerp dat consumenten van Tesla kennen en verwachten.

Ons (subjectieve) oordeel over het ontwerp: Zeer goed.

Binnen- vs. buiteninstallatie

Bijvoorbeeld, bij zeer lage temperaturen in de winter kan de opslagtank sneller leeg raken. Wij adviseren daarom installatie in een vorstvrije ruimte, kelder of huisaansluitruimte in de onmiddellijke nabijheid van de meterkast. Dit verhoogt niet alleen de prestaties van de batterij, maar houdt ook de installatiekosten laag.

tesla powerwall binnen

Onze conclusie over de installatie: Het is beter om het binnenshuis te laten installeren.

De Tesla Powerwall kopen

De Powerwall is verkrijgbaar en wordt op verschillende locaties verkocht. Zo kun je langs zonnepanelen installateurs gaan om te kijken of zij deze batterij in het assortiment hebben. Ook kun je een kijkje nemen op de website van Tesla, hier kun je de Powerwall zelf ook bestellen. Voor de batterij betaal je ongeveer €1300 tot €1500. Montage en andere ondersteunende onderdelen die nodig zijn zitten niet bij deze prijs inbegrepen.

Garantie op de Tesla Powerwall

Bij de Powerwall 2 van Tesla krijg je een garantie van maar liefst tien jaar met onbeperkte cyclussen. De cyclussen zijn het aantal keer dat de batterij opgeladen moet worden. Wanneer je een batterij één keer per dag oplaad zal deze zo’n 10 jaar mee kunnen (3650 cyclussen). Dit kan ook langer zijn. De Powerwall 1 garandeert 5000 cyclussen. Bij de Powerwall 2 is er dus sprake van een onbeperkt aantal cyclussen in 10 jaar tijd.

De Powerwall biedt geen garantie op rendementsverlies. Het vermogen van een batterij zal verminderen naarmate deze meer opgeladen wordt. Hoeveel dit verlies bedraagt in rendement bij de Powerwall is niet bekend.

Je kunt dus contact opnemen met een installateur bij jou in de buurt en navragen of zij batterijen in het assortiment hebben. Daarna kun je alle mogelijkheden bespreken en de installateur zal kunnen aantonen wat voor jou het meest voordelig is. Op deze manier kun je besparen op je energierekening en na verloop van tijd helemaal afhankelijk zijn van de energieleverancier.

Algemene conclusie en samenvatting

Voordelen

  • Goede beschikbaarheid
  • Ongecompliceerde technische installatie en inbedrijfstelling
  • Hoge nettocapaciteit met 13,5 kWh, geschikt voor e-auto’s
  • Soepele werking, lage geluidsemissie, monitoring van Powerwall en Tesla-auto mogelijk in dezelfde app
  • Hoogwaardig ontwerp van Powerwall en gateway

Nadelen

  • Prijs aanzienlijk hoger dan aanvankelijk geraamd door Tesla; qua prijs is de combinatie van BYD en KOSTAL duidelijk overtuigend.
  • Vooral wandmontage en installatie moeilijk door gewicht
  • Niet ideaal voor laag stroomverbruik
  • Geen integratie met andere omvormers, warmtepompen of andere componenten mogelijk
  • Biedt geen volledige noodstroomvoorziening

Sinds de marktintroductie in 2017 is de vraag naar de Tesla Powerwall gestaag toegenomen. Sindsdien heeft de Amerikaanse fabrikant de feedback en ervaringen met de Tesla Powerwall van zowel klanten als installateurs ter harte genomen en heeft hij op verschillende gebieden technische verbeteringen aangebracht aan zijn batterijopslagsysteem.

In de blogpost van vandaag hebben we daarom onze ervaringen met het technisch herziene model en de prijzen voor de Powerwall beschreven. Tesla heeft zichzelf en zijn klanten een dienst bewezen, vooral op het gebied van ontwerp, integratie en controle.

Voor diegenen die een lager stroomverbruik hebben en waarde hechten aan de complete bewaking van hun eigen zonnesysteem, waarbij rekening wordt gehouden met de omvormer, wallbox, etc., zijn alternatieve zonne-energie oplossingen van KOSTAL beter geschikt. Deze bieden ook een betere oplossing voor noodstroomvoorziening en dus meer onafhankelijkheid. Deze opslagunits worden enkel aan nieuwe zolar-klanten aangeboden als onderdeel van het volledige zonnesysteempakket; het is niet mogelijk om de opslagunits achteraf te installeren voor nieuwe klanten.

Plant u uw zonnesysteem met elektriciteitsopslag? Vraag dan vandaag nog uw gratis en vrijblijvende offerte aan.