logo

Digitale meters uitgesteld

De vervanging van de oude meters naar digitale meters is in Vlaanderen uitgesteld tot juli 2019. De reden van uitstel van een maatregel die veel voeten in de aarde had, is dat de fabrikant van de digitale energiemeters niet tijdig kan leveren. Fluvius, het nutsbedrijf uit de fusie met Eandis en Infrax , zal een schadevergoeding gaan afdwingen bij de verantwoordelijke aannemer.

Gerelateerd: Zonnepanelen kopen waar moet je opletten

De digitale meter verplicht

Het plan was dat vanaf 2019 de digitale meter verplicht werd voor alle huishoudens. Hiervoor zou vanaf 1 januari worden gestart met de vervanging van oude meters door de nieuwe digitale meters. Door de achterstand van de fabrikant behouden eigenaren van nieuwbouw en zonnepanelen tot in ieder geval juli 2919 hun oude meters. Voordeel van de zogenaamde slimme meter is dat meterstanden niet meer hoeven te worden doorgegeven. De stroomtoevoer kan door het nutsbedrijf van afstand worden geregeld.

Geen slimme meter voor zonnepanelen

Voor huishoudens met een zonnepaneel is de digitale meter echter wel een lastige kwestie. Met de nieuwe meters is het niet mogelijk de meter terug te tellen. Met het oude metersysteem konden zonnepaneelhouders eigen energieverbruik verrekenen met wat er aan energie opgewekt werd door de zonnepanelen. Door middel van deze salderingsregeling lever je dus stroom als de zon schijnt en als het donker is verbruik je dit weer. Met de digitale meter is saldering niet meer mogelijk.

Regeling voor zonnepaneel eigenaren

De overheid wil dat iedereen overgaat naar de zogenaamde slimme meters. Daarom waren er diverse plannen om zonnepaneelhouders te compenseren. Een plan was bijvoorbeeld om zonnepaneel eigenaren nog de werking van hun terugdraaiende teller te behouden via het nieuwe digitale systeem. Dit zou dan nog 15 jaar zo in werking kunnen blijven. Verder was er het voorstel om de terugdraaiende teller te laten vervallen, maar dat dan ook geen prosumententarief betaald hoeft te worden. Dit tarief was voor zonnepaneeleigenaren omdat deze zowel energie gebruiken als produceren. Voor welk voorstel wordt gekozen of dat er een combinatie van beide voorstellen komt, is nog niet duidelijk. Eind december zal minister Tommelein hier in Vlaanderen een beslissing over nemen. In Nederland zal de salderingsregeling in 2020 worden vervangen door een subsidieregeling.