logo

Wel of niet doen? Groepsaankoop voor zonnepanelen

Het komt steeds vaker voorbij: groepsaankopen voor zonnepanelen. Deze groepsaankopen worden in allerlei provincies en gemeenten georganiseerd door gespecialiseerde bedrijven. De kracht van een aankoop door een groep zit in het volume. Hoe meer mensen zich gaan inschrijven voor de aankoop, hoe lager de prijs in theorie wordt. Er worden daarom steeds vaker sessies georganiseerd waarin mensen informatie krijgen of om iedereen in een bepaalde gemeente of provincie op de hoogte te houden. Zo wordt een zo groot mogelijk publiek bereikt.

Bij sommige samenkomsten werden er ook gratis installaties verloot, ter waarde van €6000, alleen voor mensen die op het punt stonden om de offerte te tekenen. Op de website van verschillende aanbieders is er vaak sprake van misleidende teksten. Er wordt vermeld dat de teksten gelden voor iedereen die zich inschrijft voor zo’n infosessie, maar in werkelijkheid staat er in de kleine lettertjes dat deze actie alleen geldt voor mensen die akkoord gaan met de aankoop en de offerte. De vraag die hier naar boven komt luidt: gaat het werkelijk alleen om mensen proberen te lokken met misleidende marketing? En is het aan te raden om hier gebruik van te maken? Op deze pagina vind je alle plus- en minpunten voor een groepsaankoop van zonnepanelen.

Wie organiseert de groepsaankoop?

Voordat je deel gaat uitmaken van een groepsaankoop is het belangrijk om te weten wie deze groepsaankoop organiseert. In de afgelopen periode ging het hierbij vooral om provincies. In 2017 was er de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. De commerciële organisatie iChoosr zorgde wel voor de uitvoering hiervan. Zij krijgen hiervoor een een commissie voor iedere installatie; dit wordt aan de consument doorgerekend. Dit betekent dat er een tussenpartij mee gemoeid is, en dit kan weer voor extra kosten zorgen.

Het is dus altijd belangrijk om te kijken welke organisatie de groepsaankoop regelt. Ook als dit de provincie zelf is: dit kan wellicht een gevoel van zekerheid of veiligheid met zich meebrengen, maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom van belang om jezelf de vraag te stellen of een gemeente of provincie de juiste partij is om zonnepanelen te verkopen.

Het werkt het systeem bij een groepsaankoop?

Je kunt een groepsaankoop voor zonnepanelen goed vergelijken met een veiling. De provincie die de groepsaankoop organiseert (in samenwerking met een commerciële organisatie) opent een veiling waarbij installateurs van zonnepanelen zich kunnen inschrijven. Ze kunnen vervolgens tegen elkaar gaan bieden (de prijs gaat in dit geval naar beneden in plaats van naar omhoog); degene met de laagste prijs wint en die krijgt het adressenbestand van de personen die zich hebben ingeschreven.

De winnende installateur kan dan contact opnemen en de offertes uitschrijven naar alle mensen die zich voor deze veiling hebben ingeschreven. Wanneer er veel personen akkoord gaan met deze offerte, dan zal de installateur te maken krijgen met een tekort aan personeel. Dit omdat hij in korte tijd veel installaties zal moeten plaatsen. De installateur moet dan in korte tijd veel (tijdelijk) personeel aannemen. Op deze manier wordt er ingeleverd in kwaliteit, omdat niet iedere nieuw aangenomen werknemer alle nodige trainingen heeft gehad of genoeg kennis heeft van de merken waar het bedrijf mee werkt.

Het komt ook voor dat de installaties worden uitbesteed aan andere bedrijven. Dit heeft een nog slechtere invloed op de kwaliteit maar ook de criteria die groepsaankopen stellen. Er is op deze manier ook geen controle over wie de installatie plaatst en of dit goed gebeurt. Daarom schrijven de wat kleinere installateurs zich vaak niet in voor zo’n veiling. Dit gebeurt ook omdat er vaak een bepaald aantal installaties in een bepaald tijdsbestek worden gevraagd. De kleinere installatiebedrijven kunnen hier niet aan voldoen, hoewel ze vaak wel op het gebied van kwaliteit beter zijn.

Aandachtspunt: de standaard pakketten

Bij deze veiling moet de installateur ook aangeven welk merk zonnepaneel en welk merk omvormer er wordt verkocht; een standaard pakket. Elke installatie zal dan dus met deze materialen worden geplaatst en hier is geen andere optie mogelijk. In sommige gevallen worden er meerdere merken of panelen aangeboden, tot een maximum van drie soorten. Er zijn wereldwijd 800 merken van zonnepanelen en zo’n 150 van omvormers. Er zijn dus gemiddeld 120.000 verschillende installaties mogelijk. De vraag is of het standaard pakket van de veiling de beste keuze is voor jouw woning. Iedere installatie is namelijk uniek en heeft een persoonlijke aanpak nodig.

De kwaliteit

Er zijn enkele organisaties van groepsaankopen die een bepaalde kwaliteitscriteria hanteren. Zo moet dan het zonnepaneel van een merk komen uit de tier 1 categorie en moet de garantie op de omvormer wel binnen Europa verhaald kunnen worden. Deze kwaliteitscontrole overziet hierdoor wel wat andere belangrijke punten.

De veiling wordt, zoals eerder aangegeven, gewonnen door de installateur die de laagste prijs biedt. Goedkoop is uiteindelijk wel vaak duurkoop. Ga dus ook zelf op zoek naar het zonnepanelen merk en de omvormer die worden aangeboden. Je kunt al veel informatie vinden over de zonnepaneel op de datasheet; dit kun je opvragen bij de installateur die de veiling gewonnen heeft. Het is ook belangrijk om te kijken naar waar de zonnepaneel vandaan komt. Is het geproduceerd in China? Controleer dan of de garantie op de zonnepaneel ook geldt in Europa.

Het is ook altijd belangrijk om online op zoek te gaan naar reviews en ervaringen van anderen die door deze installateur een installatie hebben laten plaatsen. Wellicht kom je een aantal negatieve reacties tegen van mensen die niet tevreden zijn over bijvoorbeeld de plaatsing of de service. Dit kan voor jou een reden zijn om niet in zee te gaan met de desbetreffende installateur.

De offerte van een groepsaankoop

In de eerste plaats krijg je vaak een standaard offerte opgestuurd. Deze krijg je wanneer je je hebt ingeschreven voor de veiling. Deze offerte is echter niet de offerte die je uiteindelijk zal ontvangen. Deze eerste offerte is gemaakt door de installateur die de veiling gewonnen heeft door de laagste prijs te bieden. De installateur is nog niet bij jou thuis geweest, en kan dus geen gepersonaliseerde offerte maken. De eerste offerte is gemaakt op basis van een gemiddelde installatie: dit betekent een woning van max. twee verdiepingen, dakpannen en een dak dat gemakkelijk bereikbaar is. Alles wat van deze offerte afwijkt zal voor extra kosten zorgen.

De uiteindelijke offerte krijg je na het bezoek van de installateur aan je woning. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid duurder zijn, omdat de woning in de meeste gevallen afwijkt van wat er in de eerste offerte beschreven en berekend is. Enkele voorbeelden:

  • Er is sprake van een leien dak of een zinken dak: de plaatsing neemt hierdoor meer tijd in beslag.
  • Er is sprake van een overzetdak: niet alle installateurs plaatsen hier zonnepanelen op.
  • Er is sprake van een plat dak: dit betekent meer montagekosten.
  • Er zijn meer dan twee verdiepingen; hierdoor is een grote ladderlift nodig.
  • De zonnepanelen worden op de grond geplaatst en niet op het dak

Het kan dus voorkomen dat een offerte één of meerdere keren wordt aangepast. Zo wordt bij de eerste offerte ook niet altijd gekeken naar of het dak een goede ligging en de ideale hellingsgraad heeft. Een tijdelijke offerte kun je dus niet vergelijken met de offerte die je uiteindelijk krijgt nadat de installateur bij je langs is geweest. Het is logisch dat dit enorm zal verschillen en dat je waarschijnlijk duurder uit bent.

De prijs van een groepsaankoop

Feit is dat een offerte van een groepsaankoop vaak goedkoper is. Meestal is het zo’n 10% goedkoper dan bij een installateur, al geldt dit percentage niet in alle gevallen. Het is ook niet slim om de offerte alleen op de totaalprijs te beoordelen. Kijk ook goed naar de €/Wp, dit is de meest belangrijke maatstaf. Ook is het aan te raden om tenminste drie offertes aan te vragen, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken en zo de beste keuze kunt maken.

De wachttijden

Het zal zo een paar maanden kunnen duren voordat de zonnepanelen uiteindelijk geïnstalleerd worden. In deze maanden zit de inschrijving, de infosessie, de offerte en het bezoek van de installateur. Als je geen probleem hebt om langere tijd te wachten, kun je hiervoor kiezen. Maar als je zo snel mogelijk de zonnepanelen wilt laten plaatsen kun je het beste naar een installateur gaan. Na het eerste bezoek kunnen de meeste installateurs binnen vier tot acht weken overgaan tot de installatie.

Bij de groepsaankoop is het vaak ook zo dat je een voorschot moet storten; dit voorschot geldt op een installatie die pas over maanden plaats kan vinden. Dit kun je wellicht niet als prettig ervaren, omdat er in deze tijd veel kan gebeuren. Zo kan een kleiner bedrijf in de tussentijd failliet gaan, en dan ben je al flink wat geld kwijt. Het is dus een risico waarvan je zelf bepaalt of je deze wilt nemen. Er zijn een aantal reviews van mensen die een verkeerde inschatting hebben gemaakt met betrekking tot de groepsaankoop.

De persoonlijke aanpak

Er kunnen zich meer dan duizend mensen inschakelen voor een succesvolle groepsaankoop. Dit betekent dat je eerder gezien wordt als een nummer dan als een klant. De offerte die wordt uitgestuurd gaat over een standaardpakket en hier zit ook geen bezoek bij. Dit alles maakt een groepsaankoop behoorlijk onpersoonlijk. Bij een samenwerking met een installateur die je zelf gecontacteerd hebt, gaat het heel anders:

Een installateur zal eerst bij jou langskomen voor een bezoek; op basis hiervan wordt een offerte op maat gemaakt. Ook het gekozen systeem wordt duidelijk beschreven, omdat elke installatie anders is. Een goede installateur houdt overal rekening mee en zorgt ervoor dat alles zo gunstig mogelijk geïnstalleerd wordt. Zo zal hij de omvormer bijvoorbeeld zo instellen, dat je als consument zo weinig mogelijk prosumententarief hoeft te betalen.

De installateur die de groepsveiling zal winnen, is niet altijd een bedrijf dat in de buurt zit. Dit betekent dat het bedrijf wel 100 kilometer of verder kan liggen. Als er problemen zijn moet er een ander bedrijf ingehuurd worden. Dit is vervelend omdat je als consument niet weet hoe dit bedrijf werkt en of ze kwalitatief goed werk leveren. Wanneer je zelf op zoek gaat naar een installateur kun je er een kiezen die dichtbij zit. Dit is voor beide partijen handig.

Zonnepanelen voor een groepsaankoop

Zijn zonnepanelen geschikt voor een groepsaankoop? Dit is een belangrijke vraag, omdat iedere installatie uniek is. Een goede installatie is afgestemd op allerlei criteria. Bij een groepsaankoop is het zo dat de zonnepanelen installatie is afgestemd op wat jouw woning nodig heeft. Het is dan ook maar de vraag of zonnepanelen geschikt zijn voor een groepsaankoop. Het antwoord hierop is: nee.

Een groepsaankoop voor andere dingen, zoals een massage of een ticket voor de dierentuin kan prima, maar zonnepanelen zijn een zeer belangrijk systeem waar je, wanneer het goed gebeurd, veel geld op kan besparen. Er moet goed worden gekeken naar de oriëntatie van je woning, maar ook naar tal van andere punten. Hierop wordt gebaseerd welke soort zonnepanelen het maximale rendement kunnen bieden voor jouw woning. Omdat er bij een groepsaankoop vaak sprake is van een standaard pakket, kan er niet gegarandeerd worden dat het rendement maximaal is.

De conclusie

Is het slim om te kiezen voor een zonnepanelen installatie via een groepsaankoop? Zoals eerder gezegd is het beter om zelf op zoek te gaan naar een goede installateur. Hier zitten namelijk een aantal belangrijke voordelen aan die de doorslag kunnen geven.

Je bespaart wellicht een paar honderd euro, maar die weegt niet op tegen de aanpak van de installateur die je zelf inhuurt. Deze installateur zorgt voor een installatie op maat, die voor 25 jaar of langer zal werken. Met het standaard pakket van een groepsaankoop loop je het risico op veel verschil qua opbrengsten; hiermee kun je duizenden euro’s verliezen. Op het eerste gezicht is een groepsaankoop misschien goedkoper; maar uiteindelijk verlies je er op langere termijn ook geld op.

Verder kun je bij een installateur genieten van een persoonlijke aanpak; bij een populaire groepsaankoop met honderden anderen geïnteresseerden wordt je toch al gauw een nummertje. Het is dus zeker aan te raden om te kiezen voor een lokale installateur.

Verbeteringen bij de groepsaankoop

Hoe kunnen groepsaankopen voor zonnepanelen beter worden gemaakt? Het is in eerste instantie aan te raden om te kiezen voor een belangenvereniging in plaats van een tussenpartij met commercieel karakter. Deze belangenvereniging gaat over de prijzen onderhandelen zonder winstoogmerk.

Daarnaast kunnen installateurs gaan aangeven hoeveel installaties zij aankunnen in een bepaalde regio, in plaats van dat ze bieden op de laagst mogelijke prijs. Dit zorgt ervoor dat dit bedrijf geen andere bedrijven in onderaanneming heeft; hierdoor neemt de persoonlijke aanpak nog meer af.