logo

Zijn zonnepanelen bestand tegen hagel?

Dit is misschien wel een vraag die je jezelf stelt na een fikse hagelbui: zijn zonnepanelen bestand tegen hagel? Een stevige hagelbui richt veel schade aan. Autodaken en ruiten zijn soms onherkenbaar gehavend na een hagelbui. Hagelstenen zijn zo hard als steen en vallen soms met grote snelheid. Dat je je dus afvraagt of zonnepanelen bestand zijn tegen dergelijk natuurgeweld is dus niet zo raar. Maar niks om je zorgen over te maken: zonnepanelen zijn bestand tegen hagel.

De kracht van hagelstenen op zonnepanelen zonder bescherming

Hagelstenen kunnen in principe glas beschadigen. Het kan breken of er verschijnen barsten en putjes in het glas. Zou dit bij zonnepanelen gebeuren, dan zou bij volledig gebroken glas het zonnepaneel niet meer werken. Barstjes zorgen dat het zonlicht niet goed de zonnecellen bereikt en hierdoor loopt het rendement terug.

Zonnepanelen beschermt tegen hagel

Om zonnepanelen te beschermen is de laag zonnecellen beschermt. Deze beschermlaag moet enerzijds beschermen, maar anderzijds ook voldoende zonlicht door laten. Zonnepanelen kunnen daarom op twee manieren worden beschermd: door plexiglas of gehard glas. Plexiglas is acrylaat. Dit is een zeer sterke kunststof. Voordeel is dat het wel het zonlicht voldoende doorlaat. Het is zeer sterk. Maar het is ook licht en is dus geen extra belasting voor het dak waarop de zonnepanelen worden geplaatst. Het rendement blijft op niveau met 92% en het paneel is zo beschermd. Gehard glas is tot 5 keer sterker dan normaal glas. De kwaliteit is ook wat beter dan plexiglas.

Zonnepanelen uitvoerig getest

Of ze nu gemaakt zijn met een acrylaatlaag of gehard glas: zonnepanelen worden altijd uitvoerig getest op sterkte. Want naast hagelstenen moeten de zonnepanelen ook bestand zijn tegen middelgrote vallende takken. Zonnepanelen moeten in staat zijn dit gewicht aan te kunnen, of bijvoorbeeld het gewicht van een pak sneeuw. Om het effect van hagel te testen is er de zogenaamde hageltest. Hierbij worden hagelstenen met een diameter van 25 mm op 23 meter per seconde afgevuurd. Dit is 80 kilometer per uur. Nu zijn er ook de nieuwe zonnepanelen die hagelstenen met een diameter van 80 mm kunnen weerstaan. Deze worden afgevuurd met een snelheid van 140 kilometer per uur. Hagelbuien van dit kaliber komen overigens niet in Europa voor. Door middel van de hageltest is men er achter gekomen, dat hoe hoger de hellinggraad van de panelen is, hoe minder schade hagelstenen kunnen veroorzaken. Dit komt omdat hagelstenen loodrecht naar beneden vallen.

Zonnepanelen bestand tegen alle weersomstandigheden

Zonnepanelen met IEC61215 certificaat hebben de garantie voor bestendigheid tegen hagelstenen. De hageltest is onderdeel van de testen voor het IEC61215 certificaat. Als een zonnepaneel dergelijk certificaat heeft, is dit een garantie dat de panelen bestendig zijn tegen hagelbuien. Verder wordt gekeken wat de zonnepanelen doen bij verschillende weer- en klimaatomstandigheden. Hiervoor wordt voor de IEC61215 certificering verder getest of de zonnepanelen bestand zijn tegen vriezen en vocht en vocht met hitte. Er wordt verder gekeken wat UV doet. Teveel UV zorgt er bijvoorbeeld voor dat het proces tussen elektronen en fotonen waarbij de zonne-energie vrijkomt, minder goed verloopt. Daarnaast is er de lekkage test, een isolatietest en worden zonnepanelen getest op robuustheid.