logo

Alles over monokristallijne zonnepanelen

Wat zijn monokristallijne zonnepanelen en hoe werken ze? Hier vind je alle informatie over deze soort zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen worden ook wel de ‘zwarte zonnepanelen’ genoemd, vanwege de zwarte kleur. Ze hebben over het algemeen een hoger rendement dan de polykristallijne zonnepanelen, maar zijn ook een stukje duurder. Deze panelen werden vooral bij kleinere oppervlakten gebruikt, maar tegenwoordig zijn de monokristallijne panelen de norm en omvangen ze meer dan 80% van de installaties.

Monokristal, de naam zegt het al. De zonnecellen in deze panelen bestaan uit één kristal. Ter vergelijking: bij polykristallijne panelen bestaan de zonnecellen uit meerdere blokken silicium, samengesmolten. Bij monokristal is dit dus uit één kristal. Het hele proces begint bij dit blok silicium. Dit blok wordt in gesmolten silicium gedompeld, onder een temperatuur van maar liefst 1500 graden. Na 48 uur zie je resultaat: een zuivere en cilindervormige silicium kristal die uit het blok silicium gegroeid is. Deze smeltmethode dateert al uit de jaren tien van de 20e eeuw.

Behalve de kleur zijn er ook nog twee andere belangrijke kenmerken waardoor je monokristallijne zonnepanelen kunt onderscheiden van de polykristallijne zonnepanelen. Om welke twee verschillen gaat het?

  • De zonnecel in een monokristallijn paneel heeft een egale kleur en het is duidelijk dat het uit één kristal bestaat. Dit is af te leiden van het eerder beschreven smeltproces waarbij alles tot een zuivere cilinder wordt gesmolten. Deze samenstelling van zonnecellen zorgt ervoor dat het rendement bij deze soort panelen maximaal is. Doordat er sprake is van een grote kristal kunnen de elektronen in de cel beter bewegen en dus niet met andere kristallen ‘botsen’. Hierdoor zou verlies van rendement kunnen optreden.
  • De zonnecel in een monokristallijn paneel is niet vierkant, maar is licht cirkelvormig, doordat het afgesneden hoeken heeft. Ook deze vorm ontstaat tijdens het smeltproces: de silicium heeft hierbij een cilindervorm; hieruit worden de zonnecellen gesneden. Vandaag de dag zijn ze dus cirkelvormig, maar eerder waren ze volledig rond. Dit zorgde er echter voor dat er veel ruimte verloren ging tussen de verschillende zonnecellen.

De voordelen van monokristallijne panelen

Wat zijn de belangrijkste redenen om voor monokristallijne panelen te kiezen? Hier vind je een overzicht van de grootste voordelen.

  1. Hoog rendement: Het rendement is bij monokristallijne panelen hoger dan bij polykristallijne panelen. Onder het rendement verstaan we het percentage aan zonlicht dat kan worden omgezet in elektriciteit. Dit is bijvoorbeeld bij polykristallijne panelen 14% tot 16%, en bij monokristallijne panelen is dit van 16% tot 20%. Er zijn ook nog speciale hoogrendement panelen die zelfs een nog hoger percentage behalen. Zo behaalt een paneel van Sunpower maar liefst een rendement van 23%. Uitgerekend is dit ongeveer per paneel zo’n 270 tot 330Wp, en vandaag de dag kan dit zelfs oplopen tot 370Wp. Dit laatste geld voor een paneel met zestig zonnecellen.
  2. Ethisch aspect: Vooral wanneer je een donker dak hebt is het aan te raden om voor monokristallijne panelen te kiezen. Vanwege de donkere kleur passen de panelen er goed bij. Deze panelen worden dan ook vaak gekozen om esthetische redenen. Vandaag de dag worden er ook steeds meer ‘all black’ zonnepanelen aangeboden, omdat dit bij veel mensen in de smaak valt.
  3. Minder oppervlak: Wanneer je een dak hebt met een minder ideaal oppervlak zijn monokristallijne panelen de goede oplossing. Omdat deze panelen een hoog rendement halen, is er dus ook minder oppervlak nodig. Hier is een duidelijk voorbeeld van:

Wanneer een gezin van 4 personen een jaarlijks verbruik heeft van 4000kWh, en een zadeldak op noord-zuid waarvan de zuidwaartse kant een oppervlakte heeft van 32m2, dan is er plaats voor 14 panelen:

  • Polykristallijne panelen met een maximaal rendement van 270Wp staan voor een totale opbrengst van 3400kWh.
  • Monokristallijne panelen met een maximaal rendement van 330Wp staan voor een totale opbrengst van 4150kWh.

De conclusie hiervan is dat er alleen met monokristallijne panelen genoeg elektriciteit kan worden opgewekt om zo het totale verbruik te dekken. Er zouden nog drie polykristallijne panelen moeten worden geplaatst om hierbij hetzelfde aantal te bereiken. Het is dus aantrekkelijker en slimmer om voor de monokristallijne panelen te kiezen, omdat je een beter rendement hebt. Daarnaast is het niet altijd goedkoper wanneer je nog drie polykristallijne panelen zal moeten aanschaffen.

De nadelen van monokristallijne panelen

Er zitten ook mindere kanten aan de keuze voor monokristallijne zonnepanelen. Hier kun je zien wat de nadelen zijn van deze zonnepanelen.

  1. Hoge kostprijs: De productie van monokristallijne zonnepanelen is een stuk duurder dan bij polykristallijne panelen. Het smeltproces van de silicium neemt tot wel 48 uur in beslag, en dit maakt het complete proces tijdrovend en duur. Dit is dan ook de reden dat monokristallijne panelen zo’n 15% duurder zijn dan andere panelen. Hierbij geldt wel dat het rendement van de monokristallijne panelen een stuk hoger ligt.
  2. Restafval bij de productie: Omdat de cilindervormige silicium aan vier kanten moet worden gesneden om zo de perfecte vorm te creëren, gaat er silicium verloren. Hier staat wel tegenover dat dit gedaan moet worden omdat op deze manier het zonnepaneel maximaal kan worden benut. Dit is geen groot nadeel voor de consument zelf, maar dit kan meespelen in het maken van een beslissing.

Monokristallijne panelen bij merken

Hoewel vooral merken als LG, Panasonic en Sunpower zich specialiseren in monokristallijne panelen, biedt bijna ieder merk dit type zonnepanelen aan. De merken bieden in de meeste gevallen panelen aan met een vermogen van rond de 300Wp, tot een maximum van 330Wp. Hieronder vind je een overzicht van bekende merken. Bij enkele merken staat ook het maximale vermogen van hun beste zonnepaneel er naast.

  • Sunpower
  • Solarwatt
  • Canadian Solar
  • JA Solar (310 Wp)
  • LG (370Wp)
  • Panasonic (330Wp)
  • Axitec (300Wp)
  • SolarWorld (300Wp)
  • BenQ AUO (330Wp)

Panelen met hoog rendement

De bekende merken LG en Sunpower bieden ook zonnepanelen aan met hoog rendement. Het gaat hierbij altijd om monokristallijne panelen. Hieronder vind je een beschrijving van de twee modellen van deze merken.

  • LG Solar: Het paneel van dit merk heet de LG NeON R, en dit paneel heeft een maximaal vermogen van 370Wp. Dit staat gelijk aan een rendement van 21,4%. Dit is, samen met het zonnepaneel van Sunpower, het hoogste vermogen dat beschikbaar is op de markt.
  • Sunpower: Het paneel van dit merk heet X-22, en het gaat hier om een complete serie dat door Sunpower is ontwikkeld. Het paneel heeft een standaard vermogen van 360Wp, en kan zelfs tot 378Wp leveren. Dit betekent dat deze, samen met het paneel van LG, het best presterende model op de markt is.

Zwarte zonnepanelen

Wanneer je je al eens verdiept hebt in zonnepanelen, zul je gemerkt hebben dat er steeds meer installateurs en bedrijven zijn die ‘all black’ zonnepanelen aanbieden. Het gaat hier om monokristallijne panelen waarvan het frame en de backsheet zijn zwart gekleurd. Op de backsheet zijn de zonnecellen gevestigd en hierdoor vormen zij een zonnepaneel. Het resultaat van deze kleuring is een volledig zwart zonnepaneel, zonder de aluminium rand die er normaal omheen zit. De backsheet is normaal wit, maar wordt hierbij ook zwart gemaakt.

Je kiest vooral voor deze soort zonnepanelen wanneer ook het esthetische aspect zwaar meeweegt. Op deze manier zullen de zonnepanelen niet direct opvallen, vooral niet bij donkere daken. Het geeft een strak effect, het levert je zonne-energie op én het zal niet te erg in het zicht liggen. All black zonnepanelen hebben wel een klein nadeel: door de zwarte kleur zullen de zonnepanelen sneller warm worden en dit kan tot rendementsverlies lijden. Warme temperaturen staan erom bekend dat ze een negatieve invloed kunnen hebben op het rendement.

Bij welke merken kun je terecht als je op zoek bent naar all black zonnepanelen? Er zijn een groot aantal mogelijkheden, maar hier vind je een lijst van de zes merken die bekend zijn om hun all black zonnepanelen:

  • Axitec
  • BenQ
  • Panasonic
  • Solarwatt
  • SolarWorld
  • SunPower