De beste (en slechtste) zonnepanelen merken in 2024

Als je zonnepanelen voor je woning wilt aanschaffen je de keuze uit wel honderden merken en duizenden soorten panelen. Dit betekent niet direct dat ze allemaal goed zijn, en dus is het noodzakelijk om je van te voren goed voor te bereiden. Zo weet je zeker of je met goede zonnepanelen te maken hebt. Er zijn een aantal kenmerken en criteria waar een goede zonnepaneel aan moet voldoen. Een van de dingen die je kunt doen is het vergelijken van verschillende zonnepanelen merken. Hier vind je informatie over hoe je dit kunt vergelijken en welke merken het beste en het slechtste zijn.

Zonnepanelen merken vergelijken

Om de gegevens van een zonnepaneel te weten te komen, kun je kijken op de datasheet van de zonnepaneel. Hierop staat belangrijke informatie, zoals het gewicht, de elektrische gegevens, de testresultaten, de certificaten, de garantie en het rendement. Waar kun je de verschillende zonnepanelen op vergelijken? De belangrijkste punten zijn de garantie, het rendement, de temperatuur coëfficiënt en de tolerantie.

Garantie

De garantie op een zonnepaneel kun je altijd terugvinden op de datasheet. Het gaat hier om twee verschillende garanties:

  1. Productgarantie: deze garantie geldt op de zonnepaneel zelf. Je kunt gebruik maken van de garantie op het moment dat de zonnepaneel niet meer werkt, zonder reden. De grotere merken, zoals Axitec, Canadian Solar, JA Solar, Luxor, Bisol en BenQ hanteren een garantie van tien tot vijftien jaar. Als er een garantie van minder dan tien jaar wordt gehanteerd, is het aan te raden om het desbetreffende merk niet te kiezen. Productgarantie is een van de belangrijkste garanties en het is dan ook van belang dat hier goed naar gekeken wordt. Er zijn een aantal grote merken waarbij er 25 jaar productgarantie geboden wordt. Het gaat hier om merken als Sunpower, Panasonic en LG.
  2. Vermogensgarantie: zonnepanelen verliezen ieder jaar vermogen. Dit komt door allerlei omstandigheden. Bij de meeste merken krijg je hier ook garantie op. Dit werkt als volgt: een zonnepaneel merk hanteert een garantie van 0,7% jaarlijks verlies.. Dit wil zeggen dat de panelen in een tijdsbestek van vijfentwintig jaar nog steeds 80% van het oorspronkelijke vermogen moeten behalen.

Rendement

Ook het rendement is een belangrijk punt, dat vaak wel wat overschat wordt. De meeste zonnepanelen hebben een rendement tussen de 20 en 22%. Belangrijk om te weten is dat niet alles om dit getal draait. Wel kunnen beter renderende zonnepanelen de doorslag geven wanneer je een kleiner oppervlakte beschikbaar hebt. Hoogrendement zonnepanelen worden onder andere verkocht door grotere merken als Panasonic, LG, Sunpower en Trina Solar.

Hieronder vind je een schema van een aantal merken met daarbij het gemiddelde rendement van de zonnepanelen.

Merk Rendement
Sunpower 19% – 22%
Trina Solar 18% – 21%
Panasonic 19% – 21%
LG 18% – 19%
REC 16% – 19%
Kyocera 17% – 19%
Canadian Solar 16% – 19%
SolarWorld 16% – 18%
Renesola 16% – 18%

Temperatuur coëfficiënt

Het is wellicht niet wat je gedacht had, maar zonnepanelen werken minder goed op een zonnige dag. Als het 15 graden is zullen de zonnepanelen meer opbrengen dan wanneer het 30 graden is. Hoe warmer het is, hoe meer rendementsverlies er zal optreden. Dit verlies van rendement wordt als volgt uitgedrukt: % per Pmax. Voordat zonnepanelen op de markt komen worden ze eerst getest in STC (Standard Test Conditions). Hierbij worden de ideale omstandigheden gecreëerd. De omstandigheden die ideaal zijn voor zonnepanelen zijn:

  • 25 graden
  • 1,5 AM (eenheid luchtmassa)
  • 1000 Watt/m2

De temperatuur is hierbij het meest belangrijk. Een zonnecel kan 30 graden warmer zijn dan de temperatuur van de omgeving. Als je zonnepanelen gaat vergelijken is het dan ook aan te raden om een paneel te kiezen met zo min mogelijk daling per %/graden Celsius. Als maatstaf kun je het volgende gebruiken. Een goede paneel heeft een Pmax onder de 0,50%/graden Celsius.

Dit kun je in de praktijk zo zien: de Sunpower E20, een zonnepaneel van het merk Sunpower, heeft een pMax van 0,38%/graden Celsius. Wanneer het buiten 15 graden is, betekent dit dat de zonnecellen zo’n 45 graden zijn. Dit is een verschil van 20 graden ten opzichte van de Standaard Test Condities, de ideale omstandigheden. Met een Pmax van 0,35%/graden Celsius en 20 graden (20×0,38=7,6) is er dus sprake van 7,6% rendementsverlies van het maximale rendement.

Tolerantie

Een ander belangrijk punt waar je zonnepanelen op kunt vergelijken is de tolerantie. Tolerantie is de term dat staat voor het verschil dat kan optreden tijdens de Standaard Test Condities (STC) en wordt uitgedrukt in Wp. Je kunt dus op de datasheet een tolerantie zien van bijvoorbeeld -0Wp/+5Wp. Wat betekent dit? Een zonnepaneel met 250Wp vermogen kan tussen de 250 een 255Wp aan vermogen behalen. Goede zonnepanelen hebben nooit een negatieve waarde, dus wanneer er tussen meerdere opties een negatieve waarde zit kun je deze het best laten afvallen.

Het tier systeem

Je kunt zonnepanelen dus op een aantal belangrijke punten vergelijken. En nu je weet hoe ze de zonnepanelen kunt vergelijken, is het ook belangrijk om kennis te maken met de diverse merken. Omdat er wel honderden zonnepanelen merken bestaan is het niet mogelijk om deze allemaal met elkaar te gaan vergelijken. Om het gemakkelijk te maken is er een tier systeem bedacht. Dit systeem is een manier om de diverse merken te rangschikken. In het tier systeem bestaan drie tiers. Hieronder vind je de verdeling:

Tier 1: wanneer een zonnepaneel in deze tier zit, dan is dit merk verticaal geïntegreerd. Dit wil zeggen dat alle stappen van het productieproces (dus het materiaal en de montage) allemaal binnen het bedrijf zijn uitgevoerd. Ook hebben deze merken hun eigen Research & Development, waardoor ze vaak met innovatie komen binnen dit segment. Merken in tier 1 moeten ook tenminste 5 jaa bestaan willen ze in deze tier zitten. Enkele voorbeelden van merken in deze tier zijn LG, Panasonic en Sunpower.

Tier 2: merken in de tweede tier zijn vaak wat jonger en bestaan nog geen vijf jaar. In tegenstelling tot tier 1 merken is er bij deze merken geen sprake van een volautomatische productie. Hierdoor is de kans op fouten groter. Daarnaast wordt er door deze merken minder geïnvesteerd in research.

Tier 3: bij zonnepanelen merken in deze tier gebeurt vrijwel alles manueel en niets automatisch. Dit betekent dat deze merken vaak afhankelijk zijn van import uit andere landen en dit maakt ze een stuk meer kwetsbaar, bijvoorbeeld voor grote veranderingen in dit segment. Dit is dan ook de reden dat merken in dit segment vaak sneller failliet zullen gaan.

Het is belangrijk om te weten dat er geen officieel tier systeem is. Dit wil zeggen dat deze systemen vaak door een onderzoeksbureau worden opgesteld, bijvoorbeeld wanneer hier vraag naar is vanuit banken. Dit systeem is ook meer gericht op de merken zelf, en niet op de zonnepanelen. Wanneer een merk zichzelf profileert als een tier 1 merk, is dit niet altijd het geval en deze positionering is dan ook niet officieel toegekend door een externe partij. Dit is belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van een merk.

Hier volgt een uitgebreide uitleg van iedere tier, zodat hier duidelijk onderscheid tussen gemaakt kan worden.

Tier 1

Bij Tier 1 gaat het dus om de meest bekende en vaak ook de meest betrouwbare merken van zonnepanelen. Door het gigantische aanbod van zonnepanelen is tier 1 slechts 2% van alle merken. De zonnepanelen van merken uit tier 1 zijn over het algemeen duurder dan uit de andere categorieën. De prijs kan van 10% tot 40% hoger liggen. Dit kan je in eerste instantie tegenhouden om voor een van deze merken te gaan, maar je bent hierbij wel verzekerd van goede kwaliteit. Daarnaast zijn deze merken groot en zullen ze dus niet zomaar failliet gaan, waardoor je gegarandeerd garantie krijgt.

Wat zijn de kenmerken van een tier 1 merk?

  • De productie is volledig automatisch, en hierdoor is de kans op defecten nihil. De productie gebeurt ook in de eigen fabriek van het merk. Ook de materialen worden verwaardigd binnen ditzelfde bedrijf.
  • De merken bestaan tenminste 5 jaar of langer. Het gaat hier om gezonde bedrijven die kantoren over de hele wereld hebben en duizenden werknemers in dienst.
  • Deze merken steken veel tijd en geld in research naar verbeteringen. De meeste innovaties op het gebied van zonnepanelen komen dan ook vrijwel altijd bij een van de merken in deze categorie vandaan.

Enkele merken uit de tier 1 categorie zijn: BenQ, Bauer, Bisol, First Solar, Luxor, IBC, ET Solar, Risen Energy.

Tier 2

Na de tier 1 categorie komt tier 2. Ongeveer 10% van alle merken zit in de tier 2 categorie. In potentie zijn het geen topmerken, maar wanneer ze kunnen doorgroeien is het mogelijk dat ze uiteindelijk in tier 1 terecht komen. Wanneer een bedrijf groei doormaakt en langer dan 5 jaar goed presteert, kunnen ze dus doorgroeien en een tier 1 merk noemen. Het tier systeem is echter niet officieel, en dat betekent dat dit is opgesteld door onderzoekers. Je kunt zelf de zonnepanelen van een tier 2 merk vergelijken met die van een tier 1 merk.

Wat zijn de kenmerken van een tier 2 merk?

  • De productie is niet volledig automatisch en is voor een groot deel nog manueel. Dit heeft een groot nadeel. Bij manuele arbeid is de kans op productiefouten een stuk groter, waardoor in potentie de tier 2 merken minder betrouwbaar zijn. De fabrieken van tier 2 merken zijn nog niet volautomatisch.
  • Niet alle onderdelen van een zonnepaneel vinden in de eigen fabriek plaats. Veel onderdelen worden door tier 2 merken nog vervaardigd bij tier 1 merken. Deze merken zijn dus niet volledig zelfvoorzienend.
  • De tier 2 merken bestaan meestal nog geen 5 jaar. Dit betekent dat ze nog redelijk klein zijn en dus ook niet veel tijd en geld kunnen besteden aan research. In plaats dat ze met innovaties komen worden de nieuwe ideeën gekopieerd van tier 1 merken.

Tier 3

Tot slot zijn er ook nog tier 3 merken. Deze maken ongeveer 90% uit van alle zonnepanelen merken. Ze zijn kwalitatief zeker niet de beste, en dat maakt het niet altijd even betrouwbaar om hiervoor te kiezen.

Wat zijn de kenmerken van een tier 3 merk?

  • In de fabrieken is grotendeels sprake van manuele arbeid. Ook produceren deze merken alleen maar zonnepanelen.
  • Deze merken bestaan nog maar een jaar of twee, en dat betekent dat ze kunnen worden gezien als kwetsbaar. Deze merken zullen dan ook als eerste vallen bij een grote verandering in het segment van de zonnepanelen.
  • Er is bij een tier 3 merk vaak geen geld voor research.

De beste merken

Omdat er jaarlijks merken opstaan en weer verdwijnen, is het lastig om te zeggen hoeveel merken er momenteel bestaan. De markt is vandaag de dag wel een stuk stabieler en er zijn dan ook een aantal grote bedrijven met zonnepanelen van goede kwaliteit. Het is aan te raden om te kiezen voor een tier 1 merk, omdat dit het meest betrouwbaar en kwalitatief is.