Een vraag waar je misschien pas over nadenkt als ze al op je dak zitten: hoe reinig je eigenlijk zonnepanelen? Wellicht heb je voor dit onderhoud met de plaatsing van de zonnepanelen al een contract met de monteur afgesloten. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan moet je hiervoor wel iets regelen of het zelf doen. Want net als met alles aan de buitenzijde van je huis zijn zonnepanelen onderhevig aan de weersomstandigheden. Dat zorgt ervoor dat de panelen snel vies worden. Met reiniging van zonnepanelen ga je dit tegen. Hier vind je de tips hoe je dit het handigst aanpakt.
Vervuilde zonnepanelen, wat zijn de oorzaken?
Veel panelen worden uitgerust met een vuilafstotende laag. Maar tegen bijvoorbeeld vogelpoep is de laag niet opgewassen. Daarom is regelmatig reinigen belangrijk. Want hoewel zonnepanelen zelf de milieuvervuiling verminderen, kunnen ze natuurlijk wel vervuild raken. De wind neemt stof mee of zelfs zand van de stranden. Verder kunnen door vocht op de panelen mossen tot ontwikkeling komen. Ook de eerder genoemde uitwerpselen van vogels kunnen de zonnepanelen bevuilen.
Vuil op je zonnepanelen, wat zijn de gevolgen?
Een zonnepaneel wordt dus eigenlijk vuil vanaf het moment dat je het op het dak hebt gemonteerd. Wil je optimaal profiteren van je zonnepanelen, dan moet je ervoor zorgen dat je zonnepanelen regelmatig gereinigd worden. Want het vuil vormt een filter. Hoe dikker deze laag is, hoe minder het licht wordt doorgelaten. Minder licht is dan natuurlijk weer minder energie. Dit kan, in extreme gevallen, tot wel 20% rendementsverlies van je zonnepanelen oplopen.
Hoe reinig je zonnepanelen met de juiste middelen?
Kun je zelf makkelijk bij de panelen komen, bijvoorbeeld op een plat dak, dan kun je deze ook zelf reinigen. Anders moet je hier een professional voor inhuren. Daar kun je eventueel een abonnement voor afsluiten. Ga je zelf aan de slag, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Gebruik een ding in ieder geval nooit: de hogedrukreiniger. Hiermee kun je de zonnepanelen onherstelbaar beschadigen. De zelfreinigende laag wordt ook aangetast door behandeling met een hogedrukreiniger. Om dezelfde reden moet je uitkijken met reinigingsproducten. Maak de panelen schoon met een zachte borstel, bij voorkeur met nylon haren. Gebruik het liefst geen reinigingsproduct maar zacht water of osmosewater. Zacht kraanwater wat weinig of geen kalk bevat, kan namelijk geen schade aanrichten.
Zelfreinigende zonnepanelen
Er is ook tegenwoordig de mogelijkheid van zelfreinigende zonnepanelen. Hierbij zijn er sproeiertjes gemonteerd bij de panelen. Deze reinigen je panelen doorgaans in een twee fasen systeem. Eerst worden de panelen gereinigd met een mix van water en speciale zeep. Deze zeep tast de panelen of de vuilafstotende laag niet aan. In de tweede fase wordt alles nagespoeld met water. De druk van het water is zo afgesteld, dat de stralen geen krassen veroorzaken op de panelen.
Wanneer en hoe vaak reinig je zonnepanelen?
Het ligt natuurlijk een beetje aan de omgeving waar de zonnepanelen staan, maar gemiddeld moet je de panelen een paar keer per jaar schoonmaken. Wanneer het veel regent wordt het meeste vuil weggespoeld. Daarom is in het voorjaar, voor het zonneseizoen echt begint, een mooi moment om dit te doen. Daarnaast reinig je de panelen tweemaal in de zomer. Vooral met veel droogte is dit belangrijk, wil je optimaal van de zon profiteren. In de winter, wanneer het veel regent, is eenmaal reinigen voldoende. Naast de tijd van het jaar is het moment op de dag ook iets waarmee je rekening moet houden met het reinigen. Vroeg in de ochtend of laat in de middag, als de zon niet op zijn sterkst is, is het beste moment.