Glas-glas zonnepanelen worden steeds bekender en er zijn dan ook veel fabrikanten die dit type panelen op de markt brengen. De consument vraagt daarnaast ook meer naar dit type zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen, ook wel dubbel glas panelen genoemd, hebben een aantal grote voordelen. Zo kunnen ze in de eerste plaats, wanneer ze goed geplaatst worden, voor een grote meeropbrengst zorgen. Daarnaast is dit type panelen ook op het gebied van esthetiek belangrijk voor veel woningen. Hier vind je alle informatie over glas-glas panelen.
Wat is het verschil tussen glas-glas panelen en het klassieke glas-folie paneel? De cellen aan de achterkant worden bij de eerstgenoemde zelfs aan de achterzijde beschermd door een plaat van glas. Bij een glas-folie paneel gaat het om een tedlarfolie dat aan de achterkant zit. De opbouw van beide typen paneel is in principe hetzelfde, maar aan de onderzijde zit er dus een glazen plaat in plaats van een folie. Ondanks dat de dubbel glas panelen aan populariteit winnen, is nog steeds 95% van de zonnepanelen de klassieke glas-folie.
De klassieke zonnepanelen of het nieuwe glas-glas?
Wanneer je overweegt om voor zonnepanelen te kiezen, is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide types door te nemen. Op deze manier kun je de juiste afwegingen maken en is het makkelijker om een keuze te maken. Wat zijn de voordelen van de klassieke glas-folie zonnepanelen? Deze panelen zijn in de eerste plaats een stukje goedkoper, en daarnaast wegen ze een stuk minder. Een dubbel glas paneel weegt 24kg, en een klassiek paneel weegt zo’n 18kg.
Toch zijn er ook wat mindere kanten aan de klassieke panelen te ontdekken. Zo kunnen er een aantal problemen ontstaan bij dit type. Hier vind je een opsomming van de problemen die zich kunnen aandienen bij glas-folie panelen:
- Door het folie zijn de zonnecellen aan de onderzijde niet zo goed beschermd en dit kan dus sneller beschadigen;
- De cellen kunnen scheuren, doordat ze zijn verscholen in lamineerfolie en polymeerfolie. Daarnaast worden ze bij de doorbuiging uitgerekt
- Wanneer er vaker gebogen wordt heeft dit ook negatieve gevolgen voor het modulevermogen. Er ontstaan steeds meer scheuren in de cellen door buigen.
- Het folie dat op de achterkant van het zonnepaneel zit gaat op den duur verouderen. Dit kan vocht en zuurstof doorlaten; hierdoor worden de cellen mogelijk aangetast. Verlies van het vermogen is hiervan het gevolg.
- Het folie kan loslaten, waardoor zuurstof en vocht bij zonnecellen kunnen komen. De levensduur van een zonnepaneel zal hierdoor niet tot 25 lopen, maar minder.
- Tot slot is het folie niet UV-bestendig voor meer dan 25 jaar. Dit heeft verkleuring tot gevolg, en dit kan weer leiden tot vermogensverlies.
.
Er zijn een aantal manieren om te kijken wat de mate van het probleem is. Zo kun je een El-test doen (Elektroluminescentie Test). Hiermee kun je de gescheurde cellen bekijken: het werkt eigenlijk als een soort röntgenfoto. De modules worden onder spanning gezet om zo het effect van herhaaldelijke buiging te stimuleren. Het onder spanning zetten wil zeggen dat de modules worden blootgesteld aan zuigkracht van zo’n 10.000 Pa. Ze worden vervolgens vanaf boven gefotografeerd; en zo worden de scheuren in een cel zichtbaar. Ook kan je direct een flashtest doen. Hierbij wordt er gemeten hoeveel vermogen een zonnepaneel precies heeft.
Wanneer er scheuren (micro cracks) ontstaan in de cellen, wil dit niet direct zeggen dat het niet meer werkzaam is. Het komt zelfs vaak voor dat uit de flashtest blijkt dat er vrij weinig aan vermogen is ingeleverd, en dat het nog steeds hetzelfde vermogen is als wat er in de datasheet staat. Deze datasheet vind je in het paneel, dit bevat alle informatie over het product.
Toch is het niet de bedoeling dat je hier niets aan doet. Een scheur in de cel kan uiteindelijk leiden tot iets groters: een hotspot. Een hotspot is een plek in het zonnepaneel waar stroom gemakkelijk loopt. Wanneer er een grote hoeveelheid stroom door een kleinere plek loopt, warmt dit op; dit veroorzaakt kortsluiting. Dit kan tot grote problemen leiden wanneer dit elke dag het geval is. Daarnaast spelen ook de weersomstandigheden hierin een grote rol. De schade is in het begin niet direct merkbaar, maar in verloop van tijd zal het wel tot schade gaan leiden die zichtbaar is, en vooral tot een minder rendement.
Wat is beter? Dubbelglas of glas-folie?
Het wil niet direct zeggen dat dubbel glas panelen per definitie beter zijn dan de klassieke glas-folie panelen. Er zijn zeer goede klassieke panelen op de markt gebracht, van bekende merken zoals LG, Panasonic en Sunpower. Natuurlijk zijn er ook minder goede panelen van dubbel glas verkrijgbaar. Er zijn ook testen waaruit de glas-folie panelen er beter uitkwamen dan de dubbel glas panelen. Wanneer de glas-glas panelen echter op een goede manier worden geproduceerd en ook geplaatst, dan hebben zij drie voordelen tegenover glas-folie zonnepanelen.
- Dubbel glas is beter bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Glas is namelijk ondoordringbaar.
- Dubbel glas is daarnaast ook een stuk steviger dan folie
- De zonnecellen zullen bij glas-glas panelen minder snel scheuren door buiging.
Je kunt concluderen dat een goed uitgevoerd glas-glas paneel de voorkeur heeft voor het klassieke paneel. Dit omdat de glas-glas paneel een grotere duurzaamheid heeft, maar ook op lange termijn een grotere opbrengst heeft.
De voordelen van glas-glas
Wat zijn de belangrijkste voordelen van dubbel glas panelen? In de eerste plaats spelen de weersomstandigheden een grote rol. Zonnecellen zijn omringt met glas en daardoor beter bestand tegen bijvoorbeeld hitte of langere droogte. Met folie kan het rendement minder worden, en dit kan als nadelig worden beschouwd. Je kunt vooral het beste voor dubbel glas panelen kiezen op het moment dat je aan de kust woont, met woestijnklimaat of in een regio met een hoge luchtvochtigheid.
Esthetische voordelen
Een glas-glas zonnepaneel zal ook wat sneller gekozen worden vanwege de esthetische aspecten. Vooral bij donkere daken ziet dit er mooi uit: de zonnepanelen zijn bijna niet zichtbaar en zorgen daarnaast ook voor een mooi geheel dat niet te erg opvalt. Welke merken zijn toonaangevend op het gebied van glas-glas zonnepanelen? De volgende merken fabriceren dit type zonnepaneel:
- AEG
- Bauer
- Denim
- Luxor
- Solarwatt