logo

Review: Canadian Solar zonnepanelen

Als het gaat om topbedrijven op het gebied van zonnepanelen maakt Canadian Solar hier zeker onderdeel van uit. In 2001 werd het bedrijf in Canada opgericht en inmiddels heeft het zetels in zo’n 24 landen en boven de 9000 werknemers. Canadian Solar is een merk dat veel toegepast wordt in diverse landen, met name bij commerciële bedrijven. De ideale combinatie tussen prijs en kwaliteit is hier de voornaamste reden van. De panelen van het bedrijf worden zowel in Canada als China gemaakt; de volledige productie gebeurt in de eigen fabriek van het merk. Er worden dus geen onderdelen aangekocht bij andere afnemers. Dit kan worden gezien als een groot voordeel en hierdoor is Canadian Solar een merk uit de tier 1 categorie.

De Canadian Solar zonnepanelen hebben niet het hoogste rendement. Het zonnepaneel met het hoogste rendement behaald een percentage van onder de 17%. Dit ligt een stuk lager dan andere merken: hier ligt het gemiddelde hoogste percentage op 22%. Toch is Canadian Solar een goede keuze, alleen al vanwege de prijs. Om zoveel mogelijk rendement te halen en toch minder betalen met Canadian Solar zonnepanelen, is het wel een vereiste dat het oppervlak groot genoeg is. Hoe groter het oppervlak, hoe kost-effectiever de zonnepanelen van het merk zijn. Canadian Solar produceert monokristallijne en polykristallijne panelen.

Canadian Solar zonnepanelen vergelijken

Er zijn honderden merken en misschien wel duizenden verschillende zonnepanelen verkrijgbaar. Het is als consument dus erg lastig om hier een goede keuze over te kunnen maken. Om je een handje te helpen, kun je hier in ieder geval de verschillende merken vergelijken. Maar waar kun je de verschillende merken nu op vergelijken? Er wordt gekeken naar:

 • Het rendement
 • De garantie
 • De prijs
 • De prestaties

Op basis van deze vier punten kun je als consument bepalen welke zonnepanelen voor jou het verschil maken, maar ook welke op het gebied van prijs en kwaliteit het beste bij jouw woning passen.

Het rendement

Het rendement van Canadian Solar zonnepanelen is gemiddeld. Vergeleken met andere tier 1 merken behalen ze tot 5% minder rendement. 5% lijkt misschien weinig, maar in het geval van rendement is dit heel veel. Hoeveel rendement er gehaald wordt is afhankelijk van welk soort zonnepaneel: gemiddeld wordt er een rendement behaald van 15,4% tot 16,7%. Hieronder vind je een tabel met daarin het rendement van Canadian Solar, vergeleken met acht topmerken:

MerkRendement
Sunpower18,5% - 22,5%
Trina Solar17,5% - 21,5%
Panasonic18,5% - 21,5%
LG17,5% - 19,5%
REC15,5% - 19,5%
Kyocera16,5% - 18,5%
Canadian Solar15,5% - 18,5%
Solarworld15,5% - 17,5%
Renesola15,5% - 17,5%

De garantie

Een ander belangrijk vergelijkingspunt is de garantie. Deze is bij de diverse merken anders en bij het ene merk wat gunstiger dan bij het andere merk. Er wordt zowel gekeken naar de productgarantie als de vermogensgarantie. Hier vind je een uitleg van de beide garanties van Canadian Solar.

 • Productgarantie: de garantie op het zonnepaneel zelf is bij Canadian Solar tien jaar. Dit is hetzelfde als de meeste andere merken in de tier 1 categorie. De panelen van Canadian Solar zijn zeer sterk en blijven goed werken, ook in zware omstandigheden. Denk hieraan bij bergen of de zee met veel wind. Daardoor worden de zonnepanelen ook vaak gebruikt bij grotere projecten, bijvoorbeeld in streken met veel zand, een hogere UV straling en zeelucht. Een zeelucht heeft meer zout in de lucht, hierdoor roest metaal sneller. Toch werken de Canadian Solar zonnepanelen perfect onder deze omstandigheden.
 • Vermogensgarantie: het vermogen neemt jaarlijks af, en er is daardoor bij Canadian Solar sprake van een lineaire vermogensgarantie. Het eerste jaar garandeert het merk een vermogen van 97%, een dit vermogen daalt in de komende 24 jaar met 0,7%. Dit betekent dat er een vermogensgarantie is van 80% na een periode van 25 jaar.

De prijzen

Op het gebied van prijs-kwaliteit is Canadian Solar een zeer interessante optie voor veel consumenten. Er is bij dit merk sprake van hoge capaciteit bij de productie; hierdoor liggen de prijzen een stuk lager dan bij andere merken in de tier 1 categorie.

De goede prijzen zorgen er voor dat er een goede €/Wp wordt gehaald. Als voorbeeld: de CS6P-275M heeft een vermogen van 275Watt en kost €180. Dit betekent een €/Wp van 0,65. Dit is door andere merken lastig te evenaren. Een zonnepaneel van het merk Solarworld is bijvoorbeeld al €0,9/Wp en een LG paneel is nog hoger met €1,2/Wp. De prijzen die hier zijn vermeld zijn zonder draagconstructie, omvormer en kosten voor de installatie.

De prestaties

Op de datasheet van een zonnepaneel kun je achter handige technische details tegen. Wanneer je weet hoe je deze cijfers moet lezen, kun je er veel aan hebben. Wanneer er wordt gekeken naar de Canadian Solar zonnepanelen wordt het duidelijk dat het hier gaat om zeer degelijke panelen. De belangrijkste punten worden hieronder uitgelegd: tolerantie en temperatuur coefficient.

 • Tolerantie: de tolerantie bij Canadian Solar is positief. Dit wil zeggen dat de zonnepanelen nog beter presteren dan is aangegeven op de datasheet. De tolerantie van Canadian Solar is 5Wp: dit wil zeggen dat een zonnepaneel van dit merk tot 5Wp meer op kan leveren. Per zonnepaneel kun je dus een nog hoger rendement halen.
 • Temperatuur coefficient: de zonnepanelen van Canadian Solar hebben een temperatuur coefficient van -0,41%. Dit is gemiddeld voor merken uit de tier 1 categorie. Wanneer het 25 graden en zonnig is, word de oppervlakte van een zonnepaneel zo’n 55 graden. Het rendementsverlies ligt dan op 12,3%. Hiermee zit Canadian Solar in de buurt van vele andere merken in deze categorie.

Overzicht van de Canadian Solar zonnepanelen

Canadian Solar bestaat bijna 20 jaar en dat betekent dat de technologie ook met elke generatie beter wordt. De huidige generatie van zonnepanelen heeft een goede naam: ze zijn zeer degelijk, duurzaam en solide. Dit alles gebeurt in combinatie met minimaal verlies aan rendement. Hier vind je een overzicht van de huidige generatie zonnepanelen van Canadian Solar.

1. Dymond

Deze serie bestaat uit zonnepanelen met dubbelglas. Ook maken deze panelen gebruik van een speciale polymere laag; hierdoor behoeven zonnepanelen geen aarding te krijgen. Verder zijn de panelen zeer goed beschermd tegen hagel- en zandstormen, maar ook tegen een hoge UV straling. De Dymond serie bestaat uit de volgende panelen:

 • CS6K-M-FG
 • CS6K-P-FGv
 • CS6X-M-FG
 • CS6X-P-FG

2. SuperPower

Deze serie bestaat uit twee zonnepanelen. Ze hebben een vermogen van 290 tot 300 Watt per zonnepaneel. Daarnaast beschikken de panelen over Mono-PERC zonnecellen die goed werken in allerlei types licht, waaronder diffuus licht. Dit is een type licht dat veel voorkomt in onze streken: bewolking en laag UV.

De SuperPower serie bestaat uit de volgende panelen:

 • CS6K-MS
 • CS6K-MS All Black

3. MaxPower

Deze serie bestaat uit een tweetal panelen die beschikken over 72 zonnecellen. De panelen hebben een hoger rendement per m2 vanwege het grotere oppervlak. Hierdoor gaat er een stuk minder oppervlak verloren dat wel bruikbaar is. Het vermogen bedraagt 310 tot 340 Watt per paneel. De MaxPower serie bestaat uit de volgende panelen:

 • CS6U-M
 • CS6U-P

4. All Black

Voor consumenten die het esthetisch aspect belangrijk vinden bij zonnepanelen is de All Black serie ontworpen. Deze panelen behalen een maximaal rendement dankzij de lage NOCT-waarde. Het rendement per paneel is 265 tot 295 Watt. De All Black serie bestaat uit de volgende panelen:

 • CS6K-M All Black
 • CS6K-MS All Black