logo

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen, voor velen is het nog een overweging om überhaupt zonnepanelen te kopen. Dit komt veelal omdat mensen er nog niet zo veel van af weten, ook al zijn zonnepanelen al jaren een optie. Echter zitten er vele voordelen verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen, wat het kopen van zonnepanelen dan ook een zeer interessante optie maakt. Ben je aan het overwegen om zonnepanelen te kopen? Een zeer goede keuze! Niet alleen bespaar je jaarlijks een hoop op je energierekening, maar je levert tevens een positieve bijdrage aan het milieu. We ondervinden meer en meer de effecten van klimaatverandering, wat alleen maar erger zal worden als we er niets aan doen. We moeten ook denken aan de wereld die we achterlaten voor onze kinderen. Ook om deze reden is het kopen van zonnepanelen een goede keuze.

zonnepanelen prijzen

Hieronder kun je meer lezen over zonnepanelen en wat de prijs is hiervan. Ook de factoren die van invloed zijn op de prijs, komen aan bod. Zo komen de verschillende soorten zonnepanelen aan bod. Ook wordt getoond hoe je kunt besparen op de prijs van je zonnepanelen. Tevens zullen onderwerpen zoals onderhoud en de besparing die zonnepanelen je opleveren aan bod komen. Zo krijg je een algeheel duidelijk beeld van zonnepanelen, voordat er overgegaan wordt tot het bespreken van de prijs.

Welke soorten zonnepanelen kun je kopen?

Er zijn meerdere redenen om zonnepanelen aan te schaffen, voor welke soort je ook uiteindelijk kiest. Ten eerste is het een milieuvriendelijke optie die je in staat stelt om flink te besparen op je energiekosten. Niet alleen is dit lagere verbruik van energie goed voor de aarde, maar het is tevens goed voor je portemonnee. Je bent voortaan minder kwijt aan je energierekening. Bovendien werken zonnepanelen het hele jaar, deze zijn niet afhankelijk van onbewolkt weer om te kunnen renderen. Natuurlijk is het rendement hoger op zonnige dagen, maar ook tijdens de wintermaanden kan een rendement van 85% behaald worden. Door slim offertes van verschillende aanbieders te bekijken en te checken of je in aanmerking komt voor een premie of subsidie, kun je ook nog eens flink besparen op de prijs.

Maar welke soorten zonnepanelen kun je zoal kopen? In totaal zijn er drie soorten zonnepanelen. Ten eerste heb je de monokristallijn zonnepanelen. Deze soort zonnepanelen worden gemaakt van siliciumkristal en zijn voorzien van een egale zwarte kleur. Dit type zonnepaneel heeft een hogere prijs, maar betaalt zichzelf ook terug dankzij een hoger rendement. Daarnaast zijn er de polykristallijn zonnepanelen. Ook deze zonnepanelen worden gemaakt van siliciumkristal, maar worden net iets anders vervaardigd. De kleur van deze zonnepanelen is een blauw – paars achtige kleur. Het rendement ligt iets lager in vergelijking met de monokristallijn zonnepanelen, maar de prijs van dit type zonnepaneel is wel iets lager.

Tot slot kun je nog kiezen voor de amorf zonnepanelen. Deze panelen staan ook wel bekend als de dunne film zonnepanelen. Doordat deze zonnepanelen van andere materialen gemaakt zijn dan de monokristallijn zonnepanelen en de polykristallijn zonnepanelen, is het goedkoper om deze zonnepanelen te kopen. Echter betekent deze lagere prijs ook dat het rendement van deze soort zonnepanelen lager ligt in vergelijking met de andere twee soorten. Dit is dan ook het zonnepaneel met het laagste rendement. Echter zijn amorf zonnepanelen wel buigzaam, wat ze geschikter maakt voor hobbelige ondergronden. Om de juiste zonnepanelen voor jouw dak te vinden, is het van belang om de omstandigheden op het dak te vergelijken met de eigenschappen van de verschillende soorten zonnepanelen. Zo vind je snel de zonnepanelen die het beste passen bij jouw dak.

pv paneel

Wat levert een zonnepaneel me op?

Al eerder zijn de voordelen van zonnepanelen voor je benoemd. Door zonnepanelen te plaatsen, kun je flink besparen op je energiekosten. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar het levert je ook een flinke besparing per jaar op. Hoe hoog deze besparing is, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste moet je hiervoor kijken naar het maximale vermogen dat de zonnepanelen je kunnen opleveren. Dit wordt uitgedrukt in Wp, ook wel bekend als Wattpiek. Per paneel ligt dit vermogen ongeveer rond de 260 Wp.

Daarnaast is het huidige energieverbruik van invloed op wat zonnepanelen je kunnen opleveren. Dit verbruik wordt uitgedrukt in de eenheid kWh, wat staat voor Kilowattuur. Bij een gemiddeld gezin ligt dit peil al snel rond de 3.500 kWh per jaar. Het rendement van de zonnepanelen bepaalt hoeveel je bespaart. Als je 100% bespaart, verdien je het dus snel terug. Gemiddeld moet je echter al snel rekenen op een rendement van tussen de 85% en 90%. Dit bij een huidige stroomprijs van 0,25 euro per kWh.

Gemiddeld levert een zonnepaneel je zoveel op dat je binnen 8 tot 10 jaar de prijs van een zonnepaneel weer terug verdiend hebt. Omdat zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee kunnen gaan, betekent dit dus dat je na 8 tot 10 jaar gaat verdienen aan jouw zonnepanelen. Dit feit maakt zonnepanelen een goede investering. Niet alleen is het een ethisch verantwoorde keuze met betrekking tot het milieu, maar het levert je ook daadwerkelijk iets op ook. Deze redenen zorgen er voor dat meer en meer mensen kiezen om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen.

Wat zijn de prijzen van zonnepanelen precies?

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-

Je bent inmiddels ervan overtuigd dat zonnepanelen een meerwaarde kunnen hebben voor jou en jouw woning. Maar wat kost het kopen van zonnepanelen je nu precies? Dit is afhankelijk van een aantal elementen. Van invloed op de prijs van zonnepanelen is jouw huishouden. Niet alleen de grootte van de woning, maar ook de grootte van je gezin zal een invloed hebben op het aantal zonnepanelen die je nodig hebt. Hierbij geldt: hoe groter het huishouden, hoe meer zonnepanelen je nodig zult hebben. En hoe meer zonnepanelen je nodig hebt, hoe duurder de prijs zal zijn die je moet betalen wanneer je zonnepanelen gaat kopen. Echter geldt ook dat de jaarlijkse besparing hoger zal zijn wanneer je over meer zonnepanelen beschikt.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld zonneboilers is het verbruik van elektriciteit niet per se verbonden aan het aantal personen binnen de woning. Natuurlijk stijgt het verbruik van elektriciteit hoe meer personen er in binnen een huis wonen, maar het is niet zo dat je kunt stellen dat een persoon een bepaalde hoeveelheid elektriciteit verbruikt. Immers kun je voor een zonneboiler wel stellen dat een persoon gemiddeld 50 liter water per dag verbruikt, en dat de inhoud van een boiler dan ook afgestemd moet worden op het aantal personen binnen een huishouden. Bij zonnepanelen kan dit minder goed. Over het algemeen is de vuistregel dat het verbruik van elektriciteit met 500 kWh stijgt per extra persoon binnen het huishouden.

Het aantal personen in je huishouden heeft dus de grootste invloed op de prijs die je zult moeten afrekenen wanneer je zonnepanelen kopen gaat. Bij een huishouden bestaande uit één persoon ben je zo’n 6.100 euro kwijt aan in totaal 12 panelen, welke je jaarlijks 625 euro opleveren. Gemiddeld zal een éénpersoons huishouden 2.500 kWh per jaar verbruiken, waardoor ongeveer 3.000 Wp nodig zal zijn om hiervoor te compenseren. Daarom heb je 12 panelen, welke een Wp van 260 hebben, om het verbruik te dekken.

belasting zonnepanelen

Een huishouden bestaande uit twee personen zal ongeveer 3.000 kWh per jaar verbruiken. Om hiervoor te compenseren heb je 3.500 Wp nodig. Dit bereik je door 14 zonnepanelen te plaatsen. Dit kost je gemiddeld 7.400 euro, waardoor je 750 euro per jaar kunt besparen op je energiekosten. Een huishouden bestaande uit drie personen verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Om dit verbruik te dekken heb je 4.000 Wp nodig. Dit bereik je door 16 zonnepanelen te plaatsen. De prijs zal hierdoor rond de 8.800 euro uitkomen, aan de hand waarvan je 875 euro per jaar kunt besparen op je energiekosten.

Het gemiddelde huishouden, bestaande uit vier personen, verbruikt ongeveer 4.000 kWh aan elektriciteit. Om dit te dekken heb je ongeveer 4.700 Wp nodig, wat gegenereerd kan worden door 18 zonnepanelen. Dit kost je 9.500 euro, waarbij je jaarlijks zo’n 1.000 euro kan besparen. Binnen ongeveer 9,5 jaar heb je dus deze investering terug verdiend, waarna je echt kunt gaan verdienen aan deze investering. Daarnaast zijn er huishoudens met vijf personen. Deze verbruiken ongeveer 4.500 kWh, waarvoor 5.300 Wp nodig is om dit verbruik te dekken. Dat is gelijk aan 21 zonnepanelen, waar een prijskaartje van 10.900 euro aan verbonden zit. Jaarlijks levert je dit 1.125 euro op.

Tot slot zijn er de huishoudens van zes personen. Het verbruik van een dergelijk huishouden ligt rond de 5.000 kWh per jaar gemiddeld. Om dit verbruik te dekken heb je ongeveer 5.900 Wp nodig, wat neer komt op 23 zonnepanelen. Het plaatsen van deze hoeveelheid zonnepanelen kost je ongeveer 11.800 euro, waarbij je jaarlijks zo’n 1.250 euro bespaart. Natuurlijk is het mogelijk dat jouw huishouden uit nog meer personen bestaat. Echter is het berekenen aan de hand van de eerder genoemde cijfers een fluitje van een cent. Een gezin van zeven personen zou een verbruik van ongeveer 5.500 kWh hebben, wat een dekking van 6.500 Wp nodig zal hebben, oftewel 25 zonnepanelen. Zo kun je inschatten wat je ongeveer kwijt zult zijn wanneer je zonnepanelen koopt.