logo

Kan ik met zonnepanelen mijn zwembad verwarmen ?

Met zonnepanelen is heel veel mogelijk. Maar is het ook verstandig om je zwembad te verwarmen met zonnepanelen? Op zich denk je misschien: waarom niet? Een groot huis voorzie je moeiteloos door middel van zonnepanelen van energie. Waarom gebruik je niet hetzelfde systeem om een zwembad te verwarmen? We zullen hier uitleggen waarom je dit niet moet doen en wat de opties zijn als je je zwembad toch wilt verwarmen door middel van zonne-energie.

Het kan: met zonnepanelen je zwembad te verwarmen. Maar...

Op zich is het technisch mogelijk om je zwembad te verwarmen door middel van de energie van zonnepanelen. Het werkt ongeveer hetzelfde als dat je eerst een elektrische boiler gebruikt om het water van je zwembad te verwarmen. Dan wordt dit warme water in het zwembad gepompt en zo wordt het zwembadwater warmer. Het kan dus, maar energie en zeker geld bespaar je niet op deze manier. De kostprijs van de installatie zou ver boven de prijzen liggen die je normaal betaalt voor het verwarmen van je zwembad. Water elektrisch verwarmen is een van de duurste methodes. Hierdoor zou het met zonnepanelen meer dan 30 tot 40 jaar duren voordat je de installatie terugverdiend hebt. Aangezien dit de gemiddelde levensduur is van zonnepanelen is dit een situatie met alleen maar verliezers.

Alternatieven om met zonne-energie je zwembad te verwarmen

Er zijn veel betere alternatieven als je met zonne-energie je zwembad wilt verwarmen. Een zonnecollector verzamelt de warmte van de zon om te kunnen verwarmen. Dit kan met EPDM matten of buizen. In het geval van een zwembad kunnen de buizen warmte afgeven aan het water wat er doorheen stroomt. Nadeel van dit systeem is wel dat het echt zonnig moet zijn wil dit thermisch werken.

De waterpomp voor de verwarming van je zwembad

Een warmtepomp is dan handiger. Hiermee warmt een bad al op bij een buitentemperatuur van 15 ÂșC. Ook bij bewolkt weer werkt de warmtepomp vanaf deze temperatuur. Nadeel hiervan is dat het wel prijziger is dan de zonnecollectoren.

De zonneboiler als warmtebron voor je zwembad

Ten slotte is de zonneboiler, een boiler die direct zonne-energie gebruikt om water te verwarmen, ook een methode voor het verwarmen van je zwembad. Dit is ook wel prijzig maar niet zo extreem als dat je je zwembad zou laten verwarmen door de energie van zonnepanelen. Als je een zonneboiler gebruikt om het zwembad te verwarmen, is er echter ook voldoende helder zonlicht nodig.