logo

Alles over de waterpomp

Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijk en groen alternatief voor het verwarmen van je woning, is een waterpomp wat je nodig hebt. Niet alleen is dit een groene keuze, maar het is tevens een slimme keuze met het oog op je eigen bankrekening. Er zijn verschillende typen waterpompen, elk met hun eigen kosten (later kun je hierover meer lezen). Een waterpomp is dan ook te zien als een investering die zichzelf in de loop der jaren terug zal betalen. Ook door bijvoorbeeld offertes van verschillende leveranciers te vergelijken kun je besparen op de kosten.

In deze tekst vind je alles over wat een waterpomp precies is. Ten eerste wordt hieronder begonnen met het beschrijven van de werking van een waterpomp. Hoe genereert dit apparaat zijn warmte? Vervolgens wordt er gekeken naar de verschillende soorten waterpompen waar je uit kunt kiezen. Er zijn diverse typen waterpompen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Ook zullen de kosten die gepaard gaan met de verschillende soorten waterpompen besproken worden. Dit en meer kan hieronder gelezen worden.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Soort warmtepompGemiddelde prijs (incl, montagekosten en btw)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 10.000 - € 15.000
Grond-water warmtepomp€ 13.000 - € 24.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 20.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 - € 7.000

Wanneer je besluit om een warmtepomp te plaatsen, zul je al snel merken dat de prijzen behoorlijk kunnen variëren. Soms bepaalt je eigen budget voor je wat je kunt aanschaffen, andere keren is het een kwestie van het bekijken van het rendement. Sommige soorten pompen zijn immers duurder, maar leveren je jaarlijks meer op. Daarom kan het alsnog de moeite lonen om te kiezen voor een duurdere variant. Wat vaak vooral de prijs bepaalt, naast de mogelijkheden van de pomp, is de plaatsing ervan. Hoe ingewikkeld is deze? Hoeveel meter diep worden de buizen geplaatst? Hierbij geld: hoe dieper de buizen geplaatst worden, hoe hoger de prijs zal zijn. Hieronder worden de diverse soorten warmtepompen voor je op een rijtje gezet.

Laten we beginnen met de lucht – lucht warmtepompen. Deze maken gebruik van de buitenlucht om je gehele huis te verwarmen. Het kan tevens koelen als een airco. De gemiddelde prijs van het plaatsen van een dergelijke warmtepomp, waarbij de montagekosten en btw inbegrepen zitten, liggen tussen de 4.000 en 8.000 euro. Daarnaast is er een andere warmtepomp die gebruik maakt van lucht: de lucht – water warmtepomp. Hierbij wordt de buitenlucht gebruikt voor het verwarmen van de centrale verwarming en het water uit de kranen binnen je woning. Gemiddeld ligt de prijs van dit type warmtepomp tussen de 10.000 en 15.000 euro. Over het algemeen zijn deze kosten lager in vergelijking met andere soorten warmtepompen, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Daarnaast zijn er de grond – water pompen. Gemiddeld liggen de kosten van een dergelijk systeem tussen de 13.000 en 24.000 euro. Wat van invloed is op de prijs, is het systeem waarvoor je kiest. Horizontale systemen worden op 1.5 meter boven de grond geplaatst, terwijl verticale systemen 50 tot 200 meter diep in de aarde worden geplaatst. Hierdoor zijn de plaatsingskosten bij de verticale systemen hoger in vergelijking met de horizontale systemen. Bij een horizontaal systeem liggen deze kosten tussen de 2.000 en 4.000 euro, bij een verticaal systeem moet je al snel rekenen op een gemiddelde prijs tussen de 5.000 en 6.000 euro.

Ook kan er gekozen worden voor een water – water warmtepomp. Deze pomp, welke beschikt over het hoogste rendement van alle warmtepompen tot nu toe, maakt gebruik van het grondwater. Dit water zit echter diep in de aarde, waardoor boringen verricht moeten worden om dit water te kunnen bereiken. Al gauw moet er een diepte van tussen de 50 en 70 meter bereikt worden. Logischerwijs komt de prijs van een water – water warmtepomp hierdoor hoger te liggen in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs tussen de 20.000 en 25.000 euro.

Tot slot is er nog de hybride waterpomp. Deze pomp, welke nog steeds ontwikkeld en verbeterd wordt, is een combinatie van een lucht – lucht pomp en een gasketel. Hierbij bepaalt het apparaat zelf wanneer het beter gebruik kan maken van de pomp of de gasketel, wat het rendement van deze hybride pomp verbetert. Een hybride pomp is één van de goedkopere alternatieven op het gebied van warmtepompen, met een gemiddelde prijs tussen de 5.000 en 7.000 euro.

Dit zijn gemiddelde prijzen, maar zoals je hebt kunnen lezen kan de prijs dus vrij stevig variëren. Het hoeft dus niet te betekenen dat je altijd de hoofdprijs hoeft te betalen wanneer je een warmtepomp laat plaatsen. Daarom wordt altijd aangeraden om voor jezelf vooraf een kostenplaatje te maken. Eén van de manieren waarop je een goed overzicht krijgt van de mogelijke prijs die je moet afrekenen, is door offertes aan te vragen van bedrijven in de buurt die je kunnen voorzien van een warmtepomp.

Het aanvragen van een offerte is altijd geheel vrijblijvend. Bovendien is het een uitstekende manier om de prijzen te vergelijken. Dit kan je soms tot wel duizenden euro’s opleveren. Het loont dus de moeite om offertes te vergelijken. Natuurlijk is het wel verstandig om een goede mix te vinden tussen een goede prijs en een hoog rendement, want het rendement bepaalt voor een groot deel hoeveel je per jaar kunt besparen.

De werking van een waterpomp

Oudere methodes om je huis te verwarmen maken veelal gebruik van fossiele brandstoffen. Niet alleen is dit niet altijd even efficiënt, maar bovendien zijn deze fossiele brandstoffen niet goed voor het milieu. Gelukkig is er nu een milieuvriendelijker alternatief op de markt: een waterpomp. Dit apparaat maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen maar van de aarde. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de buitenlucht, de aarde en het grond- of oppervlaktewater om warmte te genereren. Deze warmt wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van je huis, maar het kan tevens gebruikt worden voor het verwarmen van het water uit de kraan.

Je kunt de werking van een waterpomp vergelijken met de werking van een koelkast, maar dan omgekeerd. Bij een koelkast wordt het binnenin koel gehouden door de warmte uit de koelkast te houden. Deze warmte wordt van binnen naar buiten geplaatst. Het doel van een koelkast is dan ook om te koelen. Het doel van een warmtepomp is juist om te verwarmen. Daarom haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Hierbij wordt de warmte opgewekt door gebruik te maken van de omgeving, specifiek de buitenlucht en de aarde.

Hierbij moet wel gesteld worden dat de temperatuur van de lucht nog niet hoog is wanneer deze verzameld wordt. Omdat de lucht veelal bij de grond wordt verzameld, is deze nog niet op een hoge temperatuur. Warmte stijgt immers op, waardoor de hoge temperaturen veelal niet bij de grond te vinden zijn. Deze bij de grond onttrokken lucht wordt, middels buizen met een vriesdichte vloeistof, naar de waterpomp geleid. Vervolgens gaat de compressor aan de slag. Dit onderdeel van een waterpomp zorgt voor de druk die nodig is om lucht met een koudere temperatuur naar een hogere temperatuur te stuwen. Dit is dan ook het enige onderdeel van een warmtepomp dat stroom verbruikt. Wanneer het op hoge temperatuur is, wordt het rond gestuwd. Een zogenaamde ontspanner koelt de boel af wanneer de hoge temperaturen niet meer nodig zijn. Hierna blijft het geheel wel in circulatie, zodat het gebruikt kan worden voor de volgende keer dat een woning verwarmd moet worden.

De soorten

In de introductie werd al vermeld dat het soort waterpomp waarvoor je kiest van invloed is op de prijs die je uiteindelijk moet afrekenen. Warmtepompen kunnen meerdere elementen gebruiken om warmte te genereren. Veelal wordt hierbij gebruik gemaakt van de buitenlucht, maar ook elementen zoals de grond en water kunnen gebruikt worden om warmte op te wekken. Hieronder worden de verschillende soorten waterpompen voor je op een rijtje gezet.

Warmtepompen die gebruik maken van lucht

Warmtepompen kunnen meerdere energiebronnen gebruiken, en lucht is daar één van. Hierbij gaat het specifiek om buitenlucht. Hierbij zijn er twee verschillende soorten ‘luchtwarmtepompen’ te specificeren. Ten eerste is er de lucht – water waterpomp, waarbij de buitenlucht gebruikt wordt om het water binnen je huis te verwarmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kraanwater en bad- of douchewater. De lucht – lucht waterpomp wordt gebruikt voor de algehele verwarming van het huis. Deze pomp kan gebruikt worden om je gehele woning van een aangename temperatuur te voorzien. Hierbij gaat het niet alleen om het verwarmen van je woning, maar ook het afkoelen van je woning tijdens de warmere maanden is een mogelijkheid aan de hand van een lucht – lucht warmtepomp. Lucht warmtepompen zijn gemakkelijk te installeren, waardoor de kosten hiervoor lager zijn in vergelijking met andere soorten waterpompen.

Warmtepompen die gebruik maken van warmte uit de grond

Een warmte die de grond gebruikt om warmte op te wekken wordt ook wel een geothermische warmtepomp genoemd. Hierbij heb je de keuze uit twee soorten systemen voor dit type waterpomp. Ten eerste is er het horizontale systeem, waarbij de buizen op een diepte van 1,5 meter geplaatst worden. Het plaatsen van dit systeem is relatief eenvoudig, maar je dient wel over veel horizontale ruimte te beschikken om de buizen te kunnen plaatsen. Daarnaast is een verticaal systeem een mogelijkheid. Hierbij hoef je horizontaal over minder ruimte te beschikken, maar verticaal zullen de buizen al snel tussen de 50 en 200 meter diep moeten kunnen. Doordat de buizen zo diep moeten worden geplaatst, liggen de kosten hoger in vergelijking met andere systemen (over de precieze kosten later meer). Verticale buizen zijn echter wel beter in verwarmen in vergelijking met horizontale systemen.

Warmtepompen die gebruik maken van water

Warmtepompen welke het grondwater gebruiken voor het opwarmen van je huis staan bekend om hun uitstekende rendement. Dit komt omdat grondwater altijd over ongeveer dezelfde temperatuur beschikt, wat het consistent verwarmen van het water makkelijker maakt. Omdat grondwater in de grond zit, moeten er buizen van en naar het grondwater geplaatst worden. Zo kan het water omhoog gepompt worden, maar ook weer terug gebracht worden naar de grond. De dieptes die de buizen dienen te bereiken liggen tussen de 50 en 70 meter, minder diep in vergelijking met de eerder genoemde verticale systemen. Desalniettemin zorgen boringen er voor dat de prijs die je moet afrekenen altijd omhoog gaat. Dit wordt ook wel een water – water warmtepomp genoemd.

Een hybride warmtepomp

De eerder genoemde typen warmtepompen zijn inmiddels de standaard geworden. Dit zijn de alternatieven waar mensen vaak voor kiezen. Echter is er inmiddels ook een nieuw soort pomp: een hybride warmtepomp. Deze is echter nog volop in ontwikkeling, waardoor het kan lonen om eventjes te wachten totdat deze optimaal ontwikkeld is. De hybride is een combinatie van meerdere soorten warmtepompen. Lucht wordt als bron gebruikt, maar deze pomp beschikt tevens over een gasketel. Dit is een slim systeem dat een hoog rendement kan behalen. Immers bepaalt het zelf wanneer je gebruik kunt maken van de warmtepomp of de gasketel. Op koudere dagen is het rendement van de gasketel veelal hoger, waardoor vaak voor deze optie gekozen wordt. Je dient wel over een aansluiting voor het gas te beschikken wanneer je voor een hybride warmtepomp kiest. Dit maakt het wel een interessant alternatief voor al bestaande woningen.

Het rendement van een warmtepomp

De prijs kan van belang zijn, maar een warmtepomp is ook te zien als een investering die zichzelf in de loop der jaren terugbetaalt door de besparingen per jaar. Een indicator hiervan is het rendement van een warmtepomp, welke uitgedrukt wordt in COP (Coëfficiënt of Performance). Stel, je hebt een COP van 1. Dit houdt in dat een warmtepomp evenveel energie verbruikt als dat het aan warmte produceert. Het rendement is in dit geval 100%.

Beschik je over een warmtepomp met een COP van 2, is het rendement 200%. En heeft je waterpomp een COP van 5, dan is het rendement 500%. Gas- en elektriciteitsverbruik wordt hierbij niet meegerekend. Gemiddeld ligt het rendement rond de 300%. Als gas en elektriciteit worden meegerekend, ligt het rendement tussen de 140% en 200%. Het loont dus de moeite om een warmtepomp te laten plaatsen. Deze pompen zijn het meest geschikt voor nieuwbouw woningen, omdat hier geen gasaansluitingen meer worden geplaatst.