Geluid warmtepomp: regels, overlast beperken & stille tips

Geluid van een warmtepomp, voornamelijk van de buitenunit (compressor en ventilator), is een belangrijk aandachtspunt. Nieuwe warmtepompen produceren circa 55 dB, maar regelgeving stelt grenzen aan geluid op de erfgrens (max. 40 dB ’s nachts, 45 dB overdag). Tips om overlast te minimaliseren zijn o.a. strategische plaatsing (niet bij erfgrens/ramen, vermijd reflecterende wanden), trillingsdempers, en eventueel een geluiddempende omkasting.

Geluid warmtepomp



Warmtepompen produceren gemiddeld 35 tot 55 decibel aan geluid, afhankelijk van het type, de afstand en de installatiekwaliteit. In steeds meer Belgische wijken leidt dit geluid tot burenconflicten en klachten. Ook al bestaan er in België (nog) geen uniforme federale geluidsnormen, zetten lokale overheden en steden duidelijk in op geluidsbeperking van warmtepompsystemen. In dit artikel ontdek je de geluidsregels voor warmtepompen in België, leer je hoe je warmtepomp-geluidsoverlast beperkt en krijg je technische tips voor stille installaties in 2025. Je leert welke types het stilste zijn, hoe je een verkeerde installatie voorkomt en met welke bouwoplossingen je het geluidsniveau meetbaar kunt verlagen.

Welke geluidsregels gelden in België voor warmtepompen?

Er bestaan in België geen nationale geluidsnormen die specifiek gericht zijn op warmtepompen. Warmtepompen vallen onder de algemene bepalingen van de Vlarem II-milieuvergunningsvoorwaarden en bouwvoorschriften voor installaties.

Welke geluidsregels gelden in België voor warmtepompen

Wat zijn de gangbare Vlaamse geluidsnormen?

Volgens VLAREM II (bijlage 4.5.1) mag het maximaal toelaatbare geluidsniveau op de perceelgrens van een woning niet boven 40 dB(A) overdag en 30 dB(A) ’s nachts uitkomen. Deze waarden gelden als indicatief in woongebieden. Gemeenten kunnen hier strengere normen op toepassen in verkavelingen of in steden.

Wat zijn de regels als ik burenoverlast veroorzaak?

Als de burenstructuur dicht is en er een klacht binnenkomt bij de gemeente of politie, kan de installatie op woonomstandigheden en hinder niveau onderzocht worden op basis van artikel 133 van het Gemeentedecreet. In sommige gevallen kan het gemeentebestuur een aanpassing of verhuis van de buitenunit afdwingen.

Bestaan er geluidsnormen bij nieuwbouw of BEN-woningen?

Bij bouw- of omgevingsvergunningen kunnen gemeenten zelf specifieke geluidsbeperkingen opnemen. Steeds vaker worden normen van maximaal 35–40 dB(A) overdag bij buitenunits gehanteerd.



Hoe wordt het geluid van een warmtepomp gemeten?

Het geluid wordt uitgedrukt in geluidsdrukniveau dB(A), meestal gemeten op 1 meter afstand. Sommige steden eisen dat dit op perceelgrensniveau moet gemeten worden, en dus rekening houdt met afstandsverzwakking of reflecties.

Wat veroorzaakt het meeste geluid bij een warmtepomp?

Het meeste geluid bij een warmtepomp komt van de compressor, ventilator en luchtstroming in de buitenunit. De productie van laagfrequent geluid of trillingen kan ook voelbaar zijn in de omgeving.

Wat veroorzaakt het meeste geluid bij een warmtepomp

Welk onderdeel maakt het grootste deel van het geluid?

De ventilator veroorzaakt doorgaans de dominante geluidsbron bij lucht/water- of lucht/lucht-warmtepompen. De mate waarin deze hoorbaar is, hangt sterk af van toerental en rotordiameter.

Welke types warmtepompen zijn het luidst?

Lucht-lucht– en lucht-water-warmtepompen met buitenunit produceren het meeste hoorbare geluid. Bodem/water-warmtepompen of systemen met binnenunit zijn veel stiller, omdat ze geen buitenventilator bevatten.

Wat is het verschil tussen geluidsvermogen en geluidsdrukniveau?

Geluidsvermogen (LwA) is de hoeveelheid geproduceerde energie (in dB), onafhankelijk van afstand of omgeving. Geluidsdrukniveau (LpA) is wat je waarneemt op een bepaalde afstand. Enkel LpA telt voor hinder.

Hoeveel decibel maakt een gemiddelde warmtepomp?

Een gemiddelde lucht/water-warmtepomp produceert tussen 45 dB(A) en 55 dB(A) onder normale werking, gemeten op 1 meter afstand. In nachtmodus ligt dit vaak 10 tot 12 dB lager.

Hoeveel decibel maakt een gemiddelde warmtepomp

Hoe ver draagt het geluid van een buitenunit?

Op 5 meter afstand daalt het geluid met ca. 14 dB. Ter vergelijking:

  • 1 meter afstand: 50 dB(A)
  • 5 meter afstand: 36 dB(A)
  • 10 meter afstand: 30 dB(A)

Wanneer wordt geluid als hinderlijk ervaren?

Een nachtelijk geluidsdrukniveau boven 30 dB(A) op de erfgrens wordt al snel als hinderlijk beschouwd in een stille woonbuurt, zeker bij repetitieve starts of lage frequenties.

Hoe plaats ik mijn warmtepomp buitenunit strategisch stil?

De plaatsing van je buitenunit bepaalt meer dan 50% van het geluidsniveau dat buren ondervinden. Plaats de unit op voldoende afstand, bescherm met geluidsscherm of richt deze van bebouwing weg.

Wat is de optimale afstand tot de perceelgrens?

Een afstand van minstens 5 meter tot de scheidingslijn met buren wordt aanbevolen. Op minder dan 3 meter zijn extra maatregelen (baffles, geluidskast) nodig om binnen geluidsnormen te blijven.

Kan ik een warmtepomp op het dak zetten?

Ja, bij platte daken is plaatsing op het dak vaak efficiënter qua geluidsoverlast. De afwezigheid van reflecterende zijmuren en hogere inplanting zorgen voor een natuurlijke geluidsverspreiding.

Wat zijn de beste stille warmtepompen op de Belgische markt?

De stilste warmtepompen in 2025 combineren modulerende compressoren met laagtoerige ventilatoren en akoestisch geïsoleerde behuizingen. Enkele A-merken scoren hoog op akoestisch rendement.

De stilste modellen volgens onafhankelijke metingen (LpA op 1m in standaardmodus) zijn:

Merk/Model Type Geluidsdruk (1m)
Vaillant aroTHERM plus VWL 55/6 Lucht/water (monoblock) 28 dB(A) (nacht)
Daikin Altherma 3 R Lucht/water split 33 dB(A)
LG Therma V Monobloc Silent Lucht/water monobloc 29 dB(A)
Viessmann Vitocal 250-A Lucht/water split 35 dB(A)

Wat zijn geluiddempende bouwoplossingen?

Voor bestaande units die te veel geluid produceren, bestaan er akoestische omkastingen, geluidschermen en rubberen dempers die trillingen en decibelwaarden verlagen.

Hebben geluidskasten effect?

Een goede geluiddempende omkasting biedt een reductie van 4 tot 10 dB(A), en dempt vooral hoge tonen en ventilatorgeluid. Let wel op correcte luchtafvoer en vermijd oververhitting.

Wat doet een geluidsmuur of scherm?

Een geluidsreflecterend scherm uit hout, beton of metaal (minstens 2 m hoog) kan geluid richting buren sterk beperken. Zorg dat het scherm dicht aansluit bij de installatie.

Heeft het onderhoud invloed op geluid?

Ja. Regelmatig onderhoud minimaliseert stijgend geluidsniveau door vervuiling, defecte lagers, schurende onderdelen of foutieve instellingen.

Hoe vaak moet ik een warmtepomp laten onderhouden?

Een jaarlijkse controle door een erkend technicus is aanbevolen. Reiniging van ventilatorwielen en smering van lagers verlengen ook de levensduur én beperken lawaai.

Welke technologieën verlagen het geluid passief?

Invertertechnologie en modulerende compressoren zorgen voor minder starts en lagere geluidsproductie. Nachtmodus, soft start en ‘eco-functies’ verlagen ook het toerental van de ventilator.

Zijn modulerende warmtepompen echt stiller?

Ja. Warmtepompen met modulerende inverter werken gemiddeld op lagere capaciteit, waardoor ventilatie- en compressorgeluid met 30% tot 70% verminderd wordt tegenover aan/uit-systemen.

Wat doe ik bij burenklacht over mijn warmtepomp?

Documenteer geluidsmetingen, neem contact op met de leverancier/installateur en bespreek aanpassingen met de buren. Een akoestisch expert kan objectieve metingen opstellen als bewijsvoering.

Wie kan een geluidsmeting uitvoeren?

Erkende akoustisch deskundigen of EPB-verslaggevers kunnen officiële metingen doen. In sommige gevallen voert de gemeente of een milieuambtenaar onafhankelijke drukmetingen uit ter controle.

Wat zijn mogelijke oplossingen om burenhinder op te lossen?

Herinrichting, verplaatsing, nachtmodes, omkastingen of andere buitenunits kunnen structurele oplossingen bieden bij aanhoudende klachten. Laat je hierin vrijblijvend adviseren door erkende installateurs zoals Zen Zonne Energie.

Hoewel België (nog) geen federale wetgeving rond warmtepompgeluid kent, gelden er via lokale stedenbouwkundige voorschriften en Vlarem II-richtlijnen wel degelijk regels en grenzen voor geluidsproductie. Met correcte plaatsing, onderhoud en keuze voor een stil model met modulerende technologie voorkom je niet alleen burengeruchten, maar voldoe je ook aan toekomstige EU-richtlijnen voor geluidsemissies die tegen 2026 strenger worden. Geluidsbewuste keuzes zijn dus niet alleen sociaal, maar ook wettelijk slim gekozen. Voor advies of installatie van stilste warmtepompen in Vlaanderen, contacteer een erkende vakpartner zoals Zen Zonne Energie.