logo

Afmetingen van zonnepanelen

Tussen alle vragen die je kunt hebben bij het oriënteren op zonnepanelen zit ongetwijfeld de vraag wat de afmetingen van zonnepanelen zijn. Zijn er verschillende groottes? Zo ja, welke afmetingen van zonnepanelen zijn het meest geschikt voor jouw situatie en hoeveel panelen heb je nodig? In dit artikel gaan we dieper in op de afmetingen van zonnepanelen, de prijs van die panelen en hun rendement. Aan de hand van rekenvoorbeelden kun je uitrekenen hoeveel panelen jij nodig bent. En je krijgt tips hoe je het best een aanbieder van zonnepanelen kunt vinden.

De prijs van zonnepanelen

Om de afmetingen van zonnepanelen goed in perspectief te kunnen plaatsen is het belangrijk dat je meer informatie hebt over de gemiddelde kostprijs van zonnepanelen. Die is de afgelopen jaren enorm gedaald. Een zonnepaneel kost tegenwoordig nog maar de helft van de prijs in 2011. Dat komt doordat zonnepanelen veel populairder zijn geworden. De productie is gestegen en productiemethoden zijn efficiënter geworden. Door die lagere prijzen is het nu voor veel huishoudens interessant om te investeren in de opwekking van eigen zonne-energie. In de onderstaande tabel zijn de gemiddelde prijzen overzichtelijk gerangschikt. Je kunt zien hoeveel je moet investeren en hoe snel je die investering terugverdient.

Aantal gezins-ledenJaarlijks verbruik (kWh)Benodigd vermogen (kWh / 0,85)Aantal panelen Gemiddelde prijs totale installatieGemiddelde jaarlijkse besparing
12.5003.00012€ 6.100€ 625
23.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Hoewel de informatie in de bovenstaande tabel voor zich spreekt kijken we bij wijze van voorbeeld naar de situatie van een gemiddeld gezin van drie personen. Het energieverbruik voor zo’n gezin is 3.500 kWh per jaar. In de meeste gevallen zal gebruik gemaakt kunnen worden van zonnepanelen met een standaard formaat van 1,65 x 1,00 meter. Daarvan zijn er 16 nodig en dat vergt een investering van €8.800. Met deze panelen kan jaarlijks een besparing van €875 worden gerealiseerd. Dat betekent dat de investering in ongeveer 10 jaar wordt terugverdiend.

Zonnepanelen gaan echter 25 jaar of langer mee. Nadat de investering is terugverdiend kun je de jaarlijkse besparing van €875 dus besteden aan andere dingen. Opgeteld gaat het om een flink bedrag, want in 15 jaar bespaar je liefst €13.125. Daar kun je best een paar keer goed van op vakantie, een elektrische fiets kopen of iets anders leuks doen. Investeren in zonnepanelen is dus in alle opzichten een goed idee. Zowel voor je eigen portemonnee als voor het milieu. Want door je eigen energie op een duurzame manier op te wekken help je mee met het terugdringen van de vervuiling door fossiele brandstoffen.

Vraag advies aan specialisten

Behalve de afmetingen van zonnepanelen zijn er nog talloze andere aspecten die het rendement en de prijs beïnvloeden. Specialisten kunnen je daar alles over vertellen. Zij hebben gedetailleerde kennis van de afmetingen van zonnepanelen, ze kunnen je de voor- en nadelen van bepaalde typen panelen uitleggen en helpen je om de juiste panelen voor jouw situatie te kiezen. Het gaat om een investering van een product waar je 25 jaar aan vast zit, dus neem de tijd om je te laten informeren door meerdere specialisten. Dan kun je de aanbiedingen die zij doen goed vergelijken.

Als je geen tijd of zin hebt om al die specialisten zelf te benaderen voor informatie kun je dat ook doen via deze site. Je hoeft slechts eenmaal jouw gegevens in te voeren en je situatie te beschrijven. Binnen twee werkdagen ontvang je vervolgens van een aantal specialisten een offerte in je mailbox. Door de aanbiedingen die zij doen te bekijken zal je ontdekken dat er grote onderlinge prijsverschillen zijn, soms tot wel 40%. Op deze manier kost het weinig tijd om aanbiedingen voor zonnepanelen te vergelijken en uiteindelijk te kiezen voor de voordeligste zonnepanelen.

Uiteenlopende afmetingen van zonnepanelen

De meeste zonnepanelen hebben een standaard formaat. De afmetingen daarvan zijn 1,65 x 1,00 meter en het oppervlak is ongeveer 1,65 vierkante meter. Er zijn ook zonnepanelen met afwijkende afmetingen, zoals een extra klein formaat van 1,58 x 0,81 meter met een oppervlak van 1,2 vierkante meter. Er is ook een extra groot formaat van 2,00 x 1,00 meter met een oppervlak van 2 vierkante meter. Of je gebruik moet maken van deze speciale afmetingen van zonnepanelen is vooral afhankelijk van jouw situatie. Het belangrijkste argument om afwijkende afmetingen van zonnepanelen te gebruiken is het beschikbare oppervlak op het dak.

De afmetingen van zonnepanelen hebben ook gevolgen voor het vermogen dat de panelen kunnen leveren. Een klein zonnepaneel heeft een vermogen van 190 – 216 Wattpiek. Een standaard paneel levert 245 – 270 Wattpiek en een extra groot zonnepaneel levert 270 – 300 Wattpiek. Het wordt aangeraden om altijd advies te vragen aan een specialist als je afwijkende afmetingen van zonnepanelen nodig hebt. Want de werkelijke afmetingen van zonnepanelen kunnen per merk afwijken van de standaardmaten. Door een specialist in te schakelen heb je de garantie dat de panelen op jouw dak passen.

Het oppervlak aan zonnepanelen

Hoeveel vierkante meters zonnepanelen je nodig hebt is afhankelijk van het elektriciteitsverbruik van jouw woning. Om verwarring te voorkomen kun je de afmetingen van zonnepanelen het best niet in aantallen zonnepanelen uitdrukken, maar in vierkante meters. Want als jij praat over 16 panelen van een bepaalde maat, kan het best zijn dat de specialist 16 panelen van een ander formaat bedoelt. Dat kan ertoe leiden dat je dak met teveel of te weinig vierkante meters zonnepanelen wordt bedekt. Teveel is niet zo erg, want een overschot aan energie kun je terugleveren aan het net. Een tekort is vervelender, want dan moet je extra energie bij de energieleverancier inkopen.

Om een idee te krijgen van het aantal en de afmetingen van zonnepanelen die op jouw woning zou moeten worden geplaatst kun je nogmaals de tabel aan het begin van dit artikel bekijken. Daar is voor een aantal standaard situaties aangegeven hoeveel panelen van een standaard formaat nodig zijn om te voorzien in de energiebehoefte. Let wel, het gaat om gemiddelden die worden geadviseerd. Om er zeker van te zijn dat jij voldoende panelen op je huis krijgt moet je advies inwinnen bij een specialist.

Toch geeft de tabel je wel de nodige houvast. Als je bijvoorbeeld een woning hebt met een huishouden dat uit 2 personen bestaat, is de gemiddelde energiebehoefte 3.000 kWh. Om in die behoefte te voorzien moeten de panelen een gezamenlijk vermogen hebben van 3.500 kWh. Als er wordt uitgegaan van panelen met een standaard formaat en een vermogen van 260 Wattpiek is het voldoende als er 14 panelen worden geplaatst. Die panelen hebben een totaal oppervlak van ruim 23 vierkante meter.

De voordeligste specialist

In dit artikel heb je algemene informatie gekregen over de afmetingen van zonnepanelen. Voor meer concrete informatie kun je terecht bij een specialist. Hij kan je ook een offerte toezenden. Raadpleeg altijd meerdere specialisten, want dan heb je keuze uit verschillende aanbiedingen. Via deze website kun je in je regio een selectie uit de vele specialisten maken. Meld je aan en ontvang binnen twee werkdagen een aantal offertes in de mailbox. Het enige dat je dan nog moet doen is de specialist selecteren die de beste offerte heeft gestuurd.