logo

De Tesla Powerwall

In 2015 introduceerde Tesla de Powerwall en hiermee brak het bedrijf de batterij markt volledig open. Waar in 2015 de eerste Powerwall op de markt kwam, volgde in 2016 een tweede aankondiging: die van de Powerwall 2. Deze batterij is nog beter dan de eerste, met name door de verdubbelde capaciteit. Hier vind je meer informatie over de Tesla Powerwall, waaronder de belangrijkste specificaties.

De Powerwall van Tesla werd ontwikkeld als een thuisbatterij om zo een woning dagelijks van stroom te kunnen voorzien. De capaciteit van 13,5kWh zorgt ervoor dat het de totale stroomverbruik van een gemiddeld gezin voor anderhalve dag kan leveren. Ook kun je met de Powerwall van Tesla meerdere batterijen samen plaatsen. Er kunnen maximaal tien Powerwall met elkaar verbonden worden. Dit zorgt voor een totale capaciteit van 135kWh, dit is ideaal voor grotere gezinnen of als er sprake is van veel elektriciteitsverbruik. Grootverbruikers kunnen ook kiezen voor de Powerpack: deze heeft een capaciteit van maar liefst 200kWh per batterij.

Hieronder vind je een tabel met daarin de specificaties van twee generaties Tesla: de Powerwall 1 en de Powerwall 2.

SpecificatiesPowerwall 1Powerwall 2
Gewicht97kg120kg
Capaciteit opslag6,4kWh13,5kWh
OmvormerNeeIngebouwd
Garantie5000 cyclussen10 jaar (zonder limiet)

Zoals je kunt zien in de tabel is de Powerwall 2 duidelijk een flinke verbetering ten opzichte van de Powerwall 1, de eerste generatie. Vooral de ingebouwde omvormer en de opslagcapaciteit vallen direct op. Er is in de eerste plaats dus geen aparte omvormer nodig, en dit zal de kosten voor een totale zonnepanelen installatie (van 4000kWh) verminderen met gemiddeld €1500. Het is dus ook belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je de prijzen van diverse zonnepanelen installaties met elkaar gaat vergelijken.

Een ander groot voordeel aan de Powerwall 2 is dat de batterijen opgeladen kunnen worden met stroom van het elektriciteitsnet. Wanneer je een dag- en nachtteller hebt is dit zeer gunstig; je kunt hiermee flink wat geld besparen. De Powerwall wordt opgeladen tijdens de nacht, wanneer het stroomtarief flink wat lager ligt. Overdag gebruikt de Powerwall deze stroom, en dit is dus een stuk goedkoper dan wanneer je overdag oplaadt.

De Tesla Powerwall kopen

De Powerwall is verkrijgbaar en wordt op verschillende locaties verkocht. Zo kun je langs zonnepanelen installateurs gaan om te kijken of zij deze batterij in het assortiment hebben. Ook kun je een kijkje nemen op de website van Tesla, hier kun je de Powerwall zelf ook bestellen. Voor de batterij betaal je ongeveer €1300 tot €1500. Montage en andere ondersteunende onderdelen die nodig zijn zitten niet bij deze prijs inbegrepen.

Garantie op de Tesla Powerwall

Bij de Powerwall 2 van Tesla krijg je een garantie van maar liefst tien jaar met onbeperkte cyclussen. De cyclussen zijn het aantal keer dat de batterij opgeladen moet worden. Wanneer je een batterij één keer per dag oplaad zal deze zo’n 10 jaar mee kunnen (3650 cyclussen). Dit kan ook langer zijn. De Powerwall 1 garandeert 5000 cyclussen. Bij de Powerwall 2 is er dus sprake van een onbeperkt aantal cyclussen in 10 jaar tijd.

De Powerwall biedt geen garantie op rendementsverlies. Het vermogen van een batterij zal verminderen naarmate deze meer opgeladen wordt. Hoeveel dit verlies bedraagt in rendement bij de Powerwall is niet bekend.

Je kunt dus contact opnemen met een installateur bij jou in de buurt en navragen of zij batterijen in het assortiment hebben. Daarna kun je alle mogelijkheden bespreken en de installateur zal kunnen aantonen wat voor jou het meest voordelig is. Op deze manier kun je besparen op je energierekening en na verloop van tijd helemaal afhankelijk zijn van de energieleverancier.