logo

Doe-het-zelf zonnepanelen: bestaan ze?

Ja, ze bestaan, en het is dan ook goed mogelijk om zelf pakketten van zonnepanelen aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan is de nodige kennis over hoe dit systeem veilig én efficiënt geplaatst kan worden. Wanneer je deze kennis niet hebt maar toch aan de slag gaat om deze zonnepanelen te plaatsen, kan dit je uiteindelijk duur komen te staan. Onderdelen kunnen defect gaan of het rendement ligt een stuk lager dan verwacht omdat de installatie niet in de perfecte omstandigheden is geplaatst. Hier vind je meer informatie over het zelf plaatsen van zonnepanelen.

Je kunt zelf zonnepanelen plaatsen, er zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder diverse doe-het-zelf pakketten. Is het een goed idee om dit helemaal zelf te doen? Je kunt er voor kiezen om het helemaal zelf te doen, maar ook om het voor een gedeelte zelf te doen (en de rest laten doen).

Er valt flink wat geld te besparen wanneer je de zonnepanelen (of een gedeelte hiervan) zelf plaatst. Je betaalt namelijk geen installatiekosten en dat kan je veel geld schelen. Het is wel een vereiste dat dit ook goed wordt uitgevoerd. Is de installatie niet goed geplaatst, dan kan het uiteindelijk een stuk duurder zijn: de zonnepanelen stoppen met werken of het rendement ligt lager, om dit te herstellen zul je alsnog veel geld kwijt zijn.

Voordat je begint met het zelf plaatsen van een zonnepanelen installatie is het belangrijk om te weten dat een goed rendement afhangt van veel kleine details. Twee dezelfde installaties kunnen een totaal anders rendement hebben. Onder andere de bekabeling, maar ook de omvormer. De locatie (veel of weinig schaduw) en de oriëntatie van de panelen in de richting van de zon: dit is allemaal van invloed op het rendement van de zonnepanelen.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het plaatsen van een zonnepanelen installatie gaat dit niet anders dan wanneer een installateur dit doet. Je hebt de volgende onderdelen nodig:

  • De draagstructuur: hier worden de panelen later op gemonteerd
  • De bekabeling voor het verbinden van de panelen met de omvormer en de meterkast
  • De zonnepanelen
  • De omvormer voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom
  • Het nodige gereedschap, ladder, boormachine, schroeven, ect

Het plaatsen van een zonnepanelen installatie bestaat kortweg uit vijf stappen:

  1. De draagstructuur op het dak plaatsen en vastleggen
  2. De zonnepanelen met een klem op de draagstructuur monteren
  3. De omvormer plaatsen
  4. De DC kabel vanaf de zonnepanelen naar de omvormer leggen
  5. De AC kabel vanaf de omvormer naar de meterkast leggen

Wanneer je meer gedetailleerde informatie wilt over een installatie, en een uitgebreide uitleg van de stappen wilt lezen, kun je naar de installatie pagina gaan. Wanneer je meer wilt weten over zonnepanelen in het algemeen, zoals de voor- en nadelen, kun je dit ook op deze website vinden.

Er zijn bedrijven die volledige pakketten aanbieden waarmee je de installatie van zonnepanelen helemaal zelf kunt doen. Hiervoor betaal je ongeveer 30% dan wanneer je de installatie door een installateur laat doen. De pakketten bevatten de zonnepanelen, de omvormer, de bekabeling en de draagstructuur. Je moet zelf voorzien zijn van het nodige gereedschap.

Doe-het-zelf of via een installateur?

De zonnepanelen zelf installeren is niet helemaal af te raden, maar toch is het belangrijk om te weten welke risico’s dit met zich mee brengt. Het is daarom ook belangrijk om te weten wat het plaatsen van een installatie inhoudt. Er is een groot veiligheidsrisico aan verbonden, namelijk het plaatsen van de zonnepanelen op het dak. Veel installateurs hebben hier een training voor gekregen en weten precies hoe dit in uitgevoerd moet worden.

Het plaatsen van zonnepanelen op de grond brengt natuurlijk een stuk minder risico’s met zich mee. Wanneer de plaatsing achter de rug is, wordt de complete installatie gecontroleerd en gekeurd. Als je zelf de panelen plaatst, ben je hier ook zelf verantwoordelijk voor. Ook ben je verplicht om je aan te melden bij de netbeheerder. Bij een installatie door een erkende installateur wordt dit voor je gedaan. Dit scheelt al een hoop papierwerk en vragen omdat dit voor velen onbekend terrein is. Het plaatsen van zonnepanelen is toegestaan, maar een keuring is wel verplicht.

De zonnepanelen moeten op zo’n manier worden geplaatst, dat ze het hoogst mogelijke rendement halen. Dit wordt behaald door een hellingsgraad van 35 tot 38 graden, gericht op het zuiden of zuidwesten, geen schaduw en een goede ventilatie. Dit lijkt misschien makkelijk, maar het is in sommige gevallen beter om dit aan vakmensen over te laten.

Installateurs bieden een volledige service, van A tot Z. Dit wil zeggen dat ze vanaf het begin tot het eind alles voor je regelen. Van de daadwerkelijke installatie tot en met het papierwerk en de keuring. Dit kan je een hoop stress en vooral veel werk schelen. Je betaalt meer, maar je hebt hierdoor wel meer zekerheid. De installatie zal goed werken en daarnaast hoef je je geen zorgen te maken of je alles wel goed geplaatst hebt. Het is daarom wellicht beter om toch voor de hulp van een professional te kiezen in de vorm van een installateur.

Plug en Play

Een andere interessante optie is wellicht het plug&play systeem. Dit kleine systeem bestaat uit één tot vier zonnepanelen die direct in het stopcontact kunnen worden geplaatst. Dit systeem heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Bij Plug & Play is een omvormer in het systeem geplaatst die de elektriciteit direct omzet in stroom dat gebruikt kan worden voor de huishoudelijke apparaten. De grootste Plug & Play systemen leveren tot 1kW (= 1000Watt) aan stroom.

Omdat elektriciteit op zoek gaat naar de kortste route, wordt de stroom van het Plug & Play zonnepaneelsysteem direct afgenomen en kan het meteen gebruikt worden. Dit systeem is ideaal wanneer je in een appartement woont (behalve als je een terras hebt op het zuiden), maar ook als je een vakantiehuisje hebt, een student bent, maar ook voor mobilhomes. Het is bij mobilhomes wel aan te raden om energie op te slaan in een batterij.