logo

Groene lening in 2020

Wat is de groene lening en hoe werkt deze? De groene lening gold tot 2012 en was een manier van de overheid om de burger geld te lenen om het zo aantrekkelijker te maken om de woning energiezuiniger te maken. De groene lening werd in 2009 geïntroduceerd en werd aan het einde van 2011 ook weer afgeschaft. Dit betekent dat de groene lening vandaag de dag niet meer geldig is. De informatie die je op deze pagina vindt is dan ook uitsluitend bedoeld als aanvullende informatie. Hier kun je dus meer vinden over de voordelen van de groene lening en welke voorwaarden nodig waren om hiervoor in aanmerking te komen.

De voordelen van de groene lening

Bij de groene lening wordt er een interestkorting van 1,5% toegekend op de lening. Deze korting is ten laste van de overheid. Daarnaast is er sprake van 40% belastingvermindering op de intresten. Dit betekent dat je in de periode 2009 tot 2011 met een flink voordeel de energiezuinige werkzaamheden laten uitvoeren. Het werd hiermee een stuk makkelijker voor mensen om te kiezen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Andere werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd om de woning energie efficiënter te maken zijn onder andere:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Zonneboiler
  • Warmtepompen

De voorwaarden

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan het aanvragen van de groene lening? Sinds de introductie van deze lening in 2009 zijn er enkele voorwaarden. De lening kan in de eerste plaats alleen worden aangevraagd door een particulier die wil investeren in het energiezuinig maken van de woning. Deze regelgeving geldt zowel voor eigenaars, maar ook huurders. Daarnaast geld de regel zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.

Er bestaan twee groene leningen die mogelijk zijn:

  • Een lening op afbetaling
  • Een hypotheek lening

Met het geld dat je leent kun je alleen energiebesparende maatregelen aan je woning laten uitvoeren. Je kunt dus het geld niet gebruiken voor een combinatie van deze maatregelen met andere werkzaamheden. Alle werkzaamheden moeten iets te maken hebben met energiebesparing, en hier mag dus niet vanaf geweken worden.

De groene lening was tot en met 2011 toegestaan bij iedere bank. Hier kon je zelf informeren naar de voorwaarden die verbonden waren aan een groene lening, maar ook eventuele kosten. Het werd dan ook aangeraden om verschillende voorstellen van diverse banken met elkaar te vergelijken om zo een helder beeld te krijgen.

Daarna, bij het afsluiten van de lening, wordt een bewijs gevraagd waarmee je kunt aantonen dat de lening alleen wordt gebruikt voor het energiezuinig maken van de woning. Zo wordt gegarandeerd dat het geld niet wordt gebruikt voor andere werkzaamheden. Denk bij bewijzen onder andere aan offertes. Hierna volgt de ondertekening van de overeenkomst. Je krijgt hierbij ook alle benodigde documenten die je nodig hebt bij de belastingaangifte.

Hoeveel er geleend kon worden was tussen 2009 en 2011 verschillend. Er gelden verschillende bedragen, tussen de €1.250 en €15.000. Deze bedragen gelden per kalenderjaar, maar ook per woning en per persoon. Zo is de mogelijkheid ontstaan dat er gezamenlijk tot wel €30.000 geleend kon worden.

Waarom is deze lening afgeschaft?

De reden dat de groene lening is afgeschaft, is omdat het vandaag de dag stukken goedkoper is om energiezuinige maatregelen te ondernemen, zoals de installatie van zonnepanelen. De productie van zonnepanelen is een stuk sneller en goedkoper, omdat vrijwel alles mechanisch gebeurt. Daarnaast kun je het geïnvesteerde geld snel terugverdienen. De terugverdientijd is de afgelopen jaren dan ook flink afgenomen. Bij een grote installatie van zonnepanelen kun je binnen zes jaar al volledig onafhankelijk zijn van je energieleverancier. En daarna kun je binnen 20 tot 25 jaar tot wel tienduizenden euro’s besparen.