logo

Premie thuisbatterij 2021 [€ 250 per kWh]: Overzicht

Goed nieuws voor bezitters van thuisbatterijen en mensen die er één willen plaatsen. Tot het einde van 2021 kun je bij netbeheerder Fluvius een premie aanvragen voor thuis accu's. De premie is beschikbaar voor (natuurlijke) personen en is niet bedoeld voor organisaties of vennootschappen. Op deze pagina lees je alles over de voorwaarden van de premie, hoe je deze kunt aanvragen en welk bedrag je kunt ontvangen.

Hoeveel premie kan ik aanvragen voor een thuisbatterij?

De premie voor een thuisaccu wordt bepaald op basis van de capaciteit van het batterijsysteem. Je kunt 250 euro aanvragen per kilowattuur opslagcapaciteit. Het maximum is hoe dan ook 3.200 euro per aansluiting of 35% van de investeringskosten. De volgende kosten mogen worden meegerekend:

Thuisbatterij premie
  • Bij aankoop thuisbatterij: aankoopprijs inclusief btw; kosten voor plaatsing; prijs omvormer
  • Bij leasing thuisbatterij: de totale leasingkosten over de eerste tien jaar van het contract

Voordeel van de premie

Hoeveel premie je kunt aanvragen is afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij. Je kunt een premie van 250 euro per kWh aanvragen. Gemiddeld ligt de capaciteit tussen de 4 kWh en 8 kWh. Een gemiddelde prijs voor een thuisaccu van 8 kWh is zo’n 8.000 euro. Als je een thuisbatterij met deze capaciteit hebt, heb je recht op een premie van 2.000 euro (250 euro x 8). Dat betekent dat je voor dit exemplaar slechts 6.000 euro hoeft te betalen.

Voorwaarden aanvragen thuisbatterij-premie

Om de premie te kunnen aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

1. Je moet een digitale meter hebben

De aansluiting op het vaste elektriciteitsnet moet voorzien zijn van een digitale meter. Met deze meter kan worden gemeten hoeveel stroom er van het net wordt afgenomen en hoeveel er wordt teruggeleverd.

TIP: houd rekening met de installatietijd voor digitale meter

Als je nog geen digitale meter hebt, maar deze wil laten plaatsen met het oog op het aanvragen van de premie, houd er dan rekening mee dat er meestal enige tijd zit tussen de aanvraag van een digitale meter en de plaatsing ervan. Het is goed om dit in de gaten te houden, omdat je de premie-aanvraag tijdig moet aanvragen – tot maximaal drie maanden na facturering. Je kunt de kosten van het plaatsen en installeren van de digitale meter wel terugvragen via de premie. Je krijgt hiervoor maximaal 300 euro extra vergoed.

2. De thuisbatterij moet worden geplaatst door een erkende installateur

De thuisaccu wordt aangesloten op het Vlaamse elektriciteitsdistributienet door een erkende elektrotechnisch installateur. Via de offertepagina kun je vrijblijvend prijsopgaven opvragen van verschillende vakkundige installateurs die actief zijn in jouw regio.

TIP: Limiet op teruglevering

Het is niet toegestaan om meer dan zestig procent van het omvormer vermogen terug aan het vaste net te leveren. Deze limiet kan door de installateur worden ingesteld op het toegangspunt. Ook kan de installatie slim worden geregeld zodat hetzelfde resultaat wordt bereikt.

3. Minimaal tien jaar aansluiten

Als je een thuisbatterij aanschaft, moet je die voor minimaal tien jaar aangesloten houden. Als je een batterijsysteem least, moet het huurcontract hiervan minimaal tien jaar lopen.

4. Loodbatterijen zijn uitgesloten van premie

Je kunt de premie alleen aanvragen lithium- of zoutwater batterijen. Als je thuisaccu uitgerust is met loodbatterijen met water navulmogelijkheid, kun je de premie niet aanvragen. De batterij moet bovendien voorzien zijn van een tweerichtingscommunicatie-interface.

5. Keuren van de thuisbatterij is verplicht

Het batterijsysteem moet volgens de normen van het Algemeen Reglement op Elektrische (huishoudelijke) Installaties (AREI) worden getest. Het keuringsbewijs moet voorzien zijn van de volgende informatie: het merk, het type, de opslagtechnologie, de werkelijke capaciteit in kWh, het vermogen in kW en het type aansluiting.

6. Thuisbatterij moet worden aangemeld bij netbeheerder

Je kunt het batterijsysteem aanmelden via de website van netbeheerder Fluvius. Je zult ook een bewijs van aanmelding moeten hebben als je de premie gaat aanvragen.

7. Je wekt zelf decentraal elektriciteit op

Om in aanmerking te komen voor de premie moet je een decentrale productie-installatie voor elektriciteit hebben. Dat kunnen fotovoltaïsche zonnepanelen zijn of een kleine windturbine. Het maximale vermogen is 10 kW of in het geval van fotovoltaïsche zonnepanelen heeft de omvormer en maximaal AC-vermogen van 10 kVa.

Eerst de werkzaamheden, daarna de premie-aanvraag

Je kunt de premie uiterlijk drie maanden na de factuurdatum van plaatsing van de batterij of de aanvang van het leasingcontract aanvragen. Je stuurt bij de aanvraag een kopie van de factuur. Daarnaast moet je een verklaring van de erkende installateur meesturen, waarin de technische informatie over de batterij staat. Ook is een keuringsbewijs en een attest van netbeheerder Fluvius nodig bij de aanvraag van de premie. De installateur zorgt voor de vereiste documenten en kan je indien nodig helpen bij de aanvraag.

De aanvraagperiode voor de premie loopt tot 31 december 2021. Voor die datum moet de batterij ook geplaatst zijn en de factuur moet voor deze datum zijn uitgeschreven.

TIP: Kies voor een vakman!

Als je de thuisbatterij-premie wil aanvragen, moet de accu door een erkend elektrotechnisch installateur worden geplaatst. Maar daarbij kan de expert je advies geven over welke batterijsystemen het best geschikt zijn voor jouw situatie en waar je deze het best kunt plaatsen. Je bent er dan ook zeker van dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Wel zo veilig! Je kunt op de offerte pagina vrijblijvend prijsopgaven op maat aanvragen van erkende installateurs.