logo

Voordelen zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen is een zeer slimme investering en het levert je een groot aantal voordelen op. Er zijn niet alleen de voor de hand liggende financiële voordelen, maar zonnepanelen dragen daarnaast ook bij aan minder vervuiling en dus een beter milieu. Andere voordelen van zonnepanelen zijn dat ze minimaal 25 jaar mee kunnen en in deze tijd amper onderhoud nodig hebben.

Zonne-energie vs. kernenergie

Waarom is het zo slim om over te stappen op zonne-energie? De zon is een onuitputtelijke bron die niet opgaat. Dit is in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen die vandaag de dag door vele nog gebruikt worden. Omdat olie steeds schaarser wordt, zal het ook een stuk duurder worden. Vandaar dat de energiefacturen bijna ieder jaar hoger wordt. Om dit te voorkomen en om zelf te profiteren van alle andere voordelen, is het zeker aan te raden om te kiezen voor zonnepanelen. Energie uit zonnepanelen is 100% veilig, en dit is bij kernenergie niet altijd zo.

Bij zonnepanelen is er sprake van stroom dat wordt geproduceerd zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Dit is wel het geval bij kernenergie. Bij de productie van gas, olie of steenkool is er sprake van CO uitstoot. Dit warmt de aarde op en is dus erg schadelijk voor ons milieu. Door te kiezen voor energie uit zonnepanelen zorg je ervoor dat de wereld er een stukje schoner op wordt. Je draagt een steentje bij aan het verbeteren van het klimaat, de natuur en de nieuwe richtlijnen van de energieproductie. Europa wil in 2020 zo’n 20% van de energieproductie uit hernieuwbare bronnen produceren, zoals water, wind en zon.

Onderhoud van de zonnepanelen

Omdat de zonnepanelen bijna uit geen enkel bewegend deel bestaat, is er geen sprake van slijtage. Af en toe is er een minimaal onderhoud nodig, wat je kunt uitbesteden aan de installateur die de installatie ook geplaatst heeft. Tijdens dit onderhoud wordt ervoor gezorgd dat de zonnepanelen altijd operationeel blijven. Zonnepanelen zijn daarnaast niet alleen milieuvriendelijk, maar zijn ook niet verontreinigd en zijn daarnaast helemaal stil.

Het is aan te raden om ongeveer 3 tot 4 keer per jaar een reiniging uit te voeren aan de zonnepanelen. Dit is meer dan genoeg om zo het rendement maximaal te houden. Wanneer het lange tijd droog is en geen regen valt (vooral tijdens de zomer), is het aan te raden om de zonnepanelen wat vaker schoon te maken. Op deze manier kunnen de panelen hun werk optimaal blijven doen en haal je het maximale rendement voor de beste besparing.

Een slimme investering

Veel mensen kiezen uiteindelijk niet voor zonnepanelen omdat zij van mening zijn dat ze hier teveel geld aan uit moeten geven. Toch is het belangrijk om ook naar het grotere plaatje te kijken en naar het voordeel dat hier te halen valt. Op de korte termijn is het inderdaad zo dat je er niet direct iets van zult merken, maar op de lange termijn is er alleen maar voordeel. Je kunt binnen een aantal jaar volledig gratis stroom krijgen. Deze periode wordt ook wel de terugverdientijd genoemd.

De keuze voor zonnepanelen is een van de betere investeringen van dit moment en dit is ook bevestigd door prestigieuze instanties, zoals de overheid en allerlei consumenten organisaties. Hoe lang of hoe kort de terugverdientijd is, is afhankelijk van het soort panelen dat je kiest. Kies je voor monokristallijne panelen, dan ligt het rendement een stuk hoger dan wanneer je kiest voor polykristallijne panelen. De laatstgenoemde is dan wel weer wat goedkoper dan de eerste variant. Wanneer je geluk hebt kun je binnen zes jaar al profiteren van gratis stroom, en dan kun je beginnen met besparen. Je kunt tienduizenden euro’s besparen binnen 25 jaar.

Een ander voordeel van deze investering is dat het de waarde van je woning flink laat stijgen. Dit komt omdat kopers bereid zijn om meer te betalen voor een woning met zonnepanelen. Daarnaast stijgt de waarde omdat je aan flink wat criteria moet voldoen om zonnepanelen te kunnen plaatsen.

De levensduur

De levensduur van zonnepanelen is lang: vandaag de dag hebben de panelen een levensduur van minimaal 25 jaar met en goed rendement, er is sprake van maximaal 0,5 verlies per jaar. De bouwmiddelen van panelen zijn erg stevig, maar daarnaast speelt ook de verbeterde technologie een grote rol.

Vrij van energieleveranciers

De elektriciteitskosten stijgen bijna jaarlijks met een aantal procent. Dit kun je stoppen door te kiezen voor zonnepanelen. Nadat de terugverdientijd erop zit ben je volledig onafhankelijk van de energieleverancier en heb je zelfs gratis stroom. Dit kan jou tienduizenden euro’s schelen, een groot voordeel.

Snelle installatie

Een ander voordeel is dat het plaatsen van zonnepanelen relatief gemakkelijk is. Ter verduidelijking: een installatie van 4kWp, wat voldoende is om een normaal huishouden te voorzien van stroom, is binnen een werkdag geplaatst. Bij een installatie wordt de draagstructuur geplaatst, dat bestaat uit twee rails. Hierop worden de zonnepanelen geplaatst. Tot slot wordt de omvormer geplaatst. Na de keuring kun je gelijk gebruik gaan maken van je nieuwe zonnepanelen.