logo

Een goede installateur kiezen; hoe doe je dat?

Als je onafhankelijk wilt zijn van de energieleverancier, bij wilt dragen aan een beter milieu en je dus gekozen hebt voor zonnepanelen, is de volgende logische stap het vinden van een goede installateur. Maar hoe vind je een geschikte installateur uit tientallen, misschien wel honderden mogelijkheden bij jouw in de omgeving? Hier vind je de hulp die je nodig hebt bij het kiezen van een goede zonnepanelen installateur.

Wat is een goede installateur? Deze installateur heeft door de jaren heen een goede reputatie gekregen en zorgt ervoor dat de installatie op een goede en veilig manier wordt uitgevoerd, zonder dat er schade teweeg te brengen op het dak. Daarnaast zorgt de installateur voor een maximaal rendement van de zonnepanelen, door ze op de juiste manier te plaatsen (de juiste oriëntatie en goede hellingsgraad). Om zo’n goede installateur te vinden is het belangrijk dat je de volgende stappen onderneemt. Op basis hiervan heb je grote kans om een goede en vooral ook betrouwbare installateur te vinden:

  1. Inspecteer de installateurs
  2. Vraag naar een of meerdere referenties
  3. Vraag na welk type zonnepanelen er wordt gebruikt
  4. Ontdek meer over de garantie
  5. Maak een korte lijst van installateurs
  6. Vraag offertes aan en vergelijk ze

Stap 1: Inspecteer de installateurs

Als je een paar installateurs hebt kunnen vinden die op het eerste gezicht goed en betrouwbaar lijken, ga je als eerst ieder bedrijf apart inspecteren. Je kunt deze installateurs gevonden hebben op het internet, maar je kunt ze ook via via aangeraden hebben gekregen. Dit laatste is altijd een voordeel.

Omdat de zonnepanelen branche enorm aan het groeien is, komen er ook vele nieuwe bedrijven bij. Deze bedrijven zijn nieuw opgestart voor zonnepanelen, of hebben een andere achtergrond maar gaan zich nu ook op zonnepanelen richten. Het komt dus weinig voor dat je een bedrijf zult vinden met tientallen jaren aan ervaring. Dit is ook niet nodig, omdat het grootste gedeelte van de bedrijven over de juiste installateurs bestaan die goede trainingen en opleidingen hebben gevolgd. Er zijn een aantal punten waarop je de goede van de slechte bedrijven kunt onderscheiden:

  • Kijk via de Nationale Bank naar de jaarbalans van het bedrijf dat je inspecteert. Als het bedrijf in de rode cijfers staat loopt het niet goed. De kans is groot dat het bedrijf failliet zal gaan. Het is dan ook aan te raden om dit bedrijf niet te kiezen.
  • Ga ook na hoe lang het bedrijf al bestaat. Dit zegt niet altijd alles, maar een bedrijf dat al enkele jaren ervaring heeft gaat vaak boven een bedrijf dat nog maar enkele maanden bestaat.
  • Sommige bedrijven besteden de installaties uit aan externe partijen. Wanneer dit het geval is bij een bedrijf dat je inspecteert, is het zeker af te raden om hiervoor te kiezen.
  • Zoek naar reviews en ervaringen over een bedrijf. Het is natuurlijk nog beter als mensen in je omgeving wat meer kunnen vertellen over een bedrijf, uit eigen ervaring.
  • Het is een pluspunt als een bedrijf is aangesloten bij een federatie. Dit toont aan dat een installateur begaan is met de sector.
  • Ga ook op zoek naar overige informatie, zoals de hoeveelheid werknemers, of het bedrijf meerdere vestigingen heeft, een mooie website en meer.

Het is aan te raden om tenminste vijf tot zes bedrijven op bovenstaande punten te inspecteren. Verder op deze pagina kun je lezen waarom je dit aantal bedrijven moet controleren.

Stap 2: Vraag naar één of meerdere referenties

Als je een aantal installateurs kiest, kun je hier contact mee opnemen. Je kunt hierbij vragen naar referenties van klanten. Als een bedrijf veel klanten heeft die ontevreden zijn, zal dit een reden zijn om hier niet op in te willen gaan. Bedrijven die juist veel klanten hebben die tevreden zijn, zullen dit geen enkel probleem vinden en je doorverwijzen naar deze referenties.

Het is aan te raden om naar meerdere referenties te vragen; je kunt zelfs vragen of je contact mag opnemen met deze klanten. Welke vragen kun je stellen? Enkele voorbeelden:

  • Hoe zijn de werkzaamheden en de installatie van de panelen verlopen?
  • Hoe heeft u de diensten van het bedrijf na de aflevering van de installatie ervaren?
  • Is het rendement van de panelen zo goed als is beloofd?
  • Zijn er problemen geweest? Zo ja, hoe heeft het bedrijf dit aangepakt?

Stap 3: Vraag na welk type zonnepanelen er wordt gebruikt

Als de referenties positief zijn, kun je ook de installateur zelf een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld over het type zonnepanelen dat wordt gebruikt. Een voorbeeld van vragen die je kunt stellen zijn:

  • Welk zonnepanelen merk wordt gebruikt?
  • In welk land worden de panelen ontwikkeld en geproduceerd?
  • Van welk type panelen wordt er gebruik gemaakt? (mono- of polykristallijn, of dunne film)
  • Hoeveel installaties heeft dit bedrijf in totaal geplaatst?

Het is ook aan te raden om zelf op onderzoek uit te gaan naar de verschillende merken zonnepanelen die worden gebruikt. Er zijn honderden merken, die ieder hun voor- en nadelen hebben. Online kun je alle informatie vinden over de diverse merken; zoals het rendement van de zonnepanelen. Je kunt bijvoorbeeld kijken op de website www.Photon.info, waar je ieder kwartaal een rendementstest kunt vinden van de grootste merken. Merken als SunPower, Risen Energy, Sopray Energy, ET Solar en ReneSola zijn de grotere en betere merken op het gebied van rendement.

Stap 4: Ontdek meer over de garantie

De garantie is een belangrijk onderdeel van je zoektocht naar de juiste installateur. Alle panelen, maar ook omvormers, hebben een fabrieksgarantie. Bij zonnepanelen is deze garantie tussen de 10 en 25 jaar en bij omvormers is dit gemiddeld 10 jaar. Er zijn bedrijven die ook nog een extra garantie op de materialen geven. Dit is niet altijd zo, en dus is het belangrijk om dit na te vragen. Dit is ook de reden dat het beter is om een installateur te kiezen die met grote en bekend merken werkt. Dit is een groot voordeel; want waarom zou je kiezen voor een zonnepanelen merk dat 25 jaar garantie biedt, maar na tien jaar na plaatsing al failliet gaat? Je verliest in dit geval bijna altijd je garantie.

De garantie op omvormers is vaak lager omdat deze een minder lange levensduur hebben dan zonnepanelen. Er is tenminste twee jaar garantie op een omvormer volgens een Europese richtlijn (1994/44/EG), maar dit zit meestal tussen de vijf en tien jaar.

Behalve de garantie op de panelen en de omvormer, is ook de garantie op de uitgevoerde werkzaamheden van belang. Deze garantie wordt gegeven door de installateur die je inhuurt. Bij deze garantie gaat het om het plaatsen van de zonnepanelen en de omvormer, de bekabeling en ook de constructie. Het gaat dus om het plaatsen en niet om het materiaal dat is gebruikt. Deze garantie wordt niet standaard door ieder bedrijf gegeven, en dus is het wellicht interessant om op zoek te gaan naar een installateur die deze garantie wel biedt. Kies ook voor een bedrijf dat een toekomstvisie heeft en over een aantal jaren nog steeds werkzaam is.

Lees ook altijd de kleine letters op een document voordat je deze gaat ondertekenen. Er kunnen wellicht dingen instaan waar jij het niet mee eens bent; dan kun je om een aanpassing vragen. Als dit niet mogelijk is, kun je je afvragen of je dit bedrijf wilt inhuren. Een belangrijk ding om na te vragen is een garantiefonds: is deze beschikbaar voor in het geval dat de producent failliet gaat. Op deze manier heb je toch nog recht op garantie. Ook de vermogensgarantie is belangrijk; bij ieder zonnepaneel is er rendementsverlies, en elk merk geeft aan hoeveel verlies je kunt verwachten.

Sommige installateurs bieden ook een onderhoudscontract aan. Dit houdt in dat er technische ondersteuning is zoals het monitoren van het rendement, het vervangen van een gedeelte van de constructie of het reinigen van de zonnepanelen. Wat iedere installateur aanbiedt is afhankelijk per bedrijf.

Stap 5: Maak een korte lijst van installateurs

Je kunt inmiddels al een helder idee hebben van welke installateurs jou het meest aanspreken. De volgende stap is het maken van een shortlist waarop drie installateurs staan; het gaat hierbij om installateurs die je vertrouwt en van wie je duidelijke en positieve informatie hebt ontvangen. Deze bedrijven werken ook met goede en betrouwbare merken, besteden de werkzaamheden niet uit en hebben veel tevreden klanten en goede referenties. Met deze drie overgebleven installateurs ga je opnieuw contact opnemen.

Stap 6: Vraag offertes aan en vergelijk ze

De laatste stap is het aanvragen van de offerte, dit is tegelijkertijd ook de meest belangrijke stap. Je vraagt deze offertes aan bij de installateurs die op je shortlist staan. Een goede installateur luistert naar je wensen en eisen een zal een goede en persoonlijke offerte op maat maken. Natuurlijk maken zij ook een zeer professionele offerte waarbij ze ervoor zorgen dat de zonnepanelen het maximale rendement zullen behalen. Een goede offerte is niet alleen gedetailleerd, maar ook gemakkelijk op te vatten, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Tot slot vind je op de offerte natuurlijk ook de totaalprijs van de werkzaamheden en de materialen.

Deze drie offertes ga je met elkaar vergelijken. Laat je niet teveel afleiden door wellicht aantrekkelijke acties. De keuze voor zonnepanelen is niet zomaar een aankoop, het is een slimme en grote investering waar je tenminste 25 jaar dagelijks gebruik van zal maken. Laat je dus niet beïnvloeden en kies ook niet altijd voor de goedkoopste offerte. Ga uitrekenen wat je het meest zal opbrengen ( de prijs per Wattpiek: €/Wp) ; dit zal misschien niet de goedkoopste optie zijn, maar je bent dan wel verzekerd van een goede opbrengst op langere termijn.