logo

Zonnepanelen plaatsen info en prijs

Als je nadenkt over zonnepanelen plaatsen op je woning, bedenk dan dat dit een lastig en gevaarlijk klusje is. Meestal worden zonnepanelen op het dak gemonteerd. Zonder het juiste gereedschap en steigermateriaal loop je het risico om geblesseerd of zelfs gewond te raken. Een ander argument om de panelen door een specialist te laten monteren is dat het een precies klusje is, waarvoor de nodige vakkennis is vereist. Onjuist gemonteerde zonnepanelen hebben een negatieve invloed op het rendement. In dit artikel wordt uitgelegd welke aspecten van belang zijn bij het zonnepanelen plaatsen.
Lees meer over mogelijkheden zonnepanelen in 2020

installatie zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen kost ongeveer 15% van de totale investering. Voordat er dieper wordt ingegaan op het zonnepanelen plaatsen, willen we je eerst inzicht geven in de totale kosten van de aanschaf en het monteren van zonnepanelen op je woning. In de onderstaande tabel wordt gewerkt met gemiddelden voor enkele veel voorkomende situaties. Het is mogelijk dat de prijzen in jouw specifieke situatie hiervan naar boven of naar beneden afwijken. Daarom wordt aanbevolen om altijd bij verschillende leveranciers offertes op te vragen.

Aantal gezins-ledenJaarlijks verbruik (kWh)Benodigd vermogen (kWh / 0,85)Aantal panelen Gemiddelde prijs totale installatieGemiddelde jaarlijkse besparing
12.5003.00012€ 6.100€ 625
23.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

De bovenstaande tabel spreekt eigenlijk voor zich. Als voorbeeld nemen we een standaard gezin met 4 gezinsleden met een jaarverbruik van 4.000 kWh. Bij een prijs van €0,25 per kWh krijgt dit gezin een elektriciteitsrekening van €1.000. Om het jaarverbruik met zonne-energie op te wekken is een vermogen nodig van 4.700 kWh, ofwel 18 zonnepanelen. Dat vereist een investering van €9.500, die met een besparing van €1.000 per jaar in 10 jaar terug wordt verdiend. Daarna profiteert het gezin nog 15 jaar van een opbrengst van €15.000. Dat geld kan worden gebruikt voor leuke dingen, zoals een reis, een nieuw interieur een leuke hobby, etc.

Altijd offertes opvragen bij leveranciers

Het besluit om zelf zonne-energie op te wekken gaat je ongetwijfeld veel geld opleveren. Maar je kunt ook veel geld besparen door voorafgaand aan het zonnepanelen plaatsen offertes op de vragen bij meerdere aanbieders. Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in specifieke situaties. Doordat ze die efficiënt kunnen uitvoeren zijn hun tarieven heel gunstig. Dat kan tot een besparing van wel 40% leiden. Je kunt zelf op zoek gaan verschillende aanbieders, maar het is ook mogelijk om een aantal leveranciers via deze website te selecteren. Zij sturen je een offerte voor jouw woning en jij kunt uit de verschillende offertes een keuze maken.

Zelf zonnepanelen plaatsen?

Het is uiteraard mogelijk om het zonnepanelen plaatsen zelf te doen. Maar dat wordt afgeraden. Ten eerste vanuit het oogpunt van veiligheid. Je werkt meestal op een schuin dak met grote zware panelen. Zonder het juiste steigermateriaal heb je weinig houvast en je staat in een onnatuurlijke houding. De kans is groot dat je last krijgt van kramp of van spierpijn. Daardoor is er een grote kans op blessures. Bovendien loop je het risico om te vallen, met alle mogelijke vervelende consequenties.

Daarnaast vraagt zonnepanelen plaatsen om de nodige kennis van materialen en techniek. Ten eerste moet het dak in een goede conditie zijn. Want een dakrenovatie nadat zonnepanelen zijn geplaatst betekent hoge extra kosten. Het is ook niet voldoende als je weet hoe de panelen moeten worden bevestigd zonder lekkage te veroorzaken en hoe ze worden aangesloten. Er zijn allerlei specifieke richtlijnen voor het zonnepanelen monteren om voldoende rendement te krijgen. Als je al deze feiten in aanmerking neemt wordt het afgeraden om het zonnepanelen plaatsen zelf te doen.

Zonnepanelen plaatsen met maximum rendement

De belangrijkste factor bij het zonnepanelen plaatsen is de positie van de panelen ten opzichte van de stand van de zon. Bij een hellingshoek van 35 graden en als de panelen op het zuiden gericht zijn wordt het hoogste rendement wordt behaald. Onder die condities is het rendement 95-100%. Naarmate de panelen meer richting het oosten of westen gericht staan neemt het rendement langzaam af naar 50%, maar meestal levert dat nog wel een acceptabel resultaat op. Zonnepanelen die in noordelijke, noordoostelijke of noordwestelijke richting worden geplaatst leveren slechts 30-50% op. Ook als wordt afgeweken van de hellingshoek van 35 graden wordt het rendement snel minder.
Lees meer over het rendement van zonnepanelen

Schaduw is één van de grootste vijanden van zonnepanelen. Schaduw gaat ten koste van de opbrengst van de panelen. Daar moet terdege rekening mee worden gehouden bij het zonnepanelen plaatsen. Op een dak met veel schaduw van bomen, andere gebouwen of grote hindernissen is de opbrengst van zonnepanelen altijd teleurstellend. Dat effect wordt versterkt door de manier waarop de zonnepanelen elektrisch aan elkaar gekoppeld zijn. Want als er maar één paneel in de schaduw ligt, heeft dat een negatieve invloed op de opbrengst van alle andere panelen, zelfs als die wel in de zon liggen. Zonnepanelen plaatsen valt dus niet mee als je gaat voor het maximale rendement.

zonnepanelen plaatsen

Het juiste aantal zonnepanelen plaatsen

Je wekt alleen voldoende energie op als je genoeg zonnepanelen laat plaatsen. Hoeveel dat is, is vooral afhankelijk de situatie bij jouw woning. Als we ervan uit gaan dat het dak voldoende zonlicht krijgt is er een vrij eenvoudig rekensommetje te maken om het minimaal benodigde aantal panelen te bepalen. Daarvoor kijk je eerst naar het benodigde vermogen. Dat is 85% van het vermogen dat de panelen moeten kunnen leveren, dus dan is bekend hoeveel vermogen je nodig hebt. Eén paneel levert ruim 260 Wattpiek. Daarmee kun je uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt.

Als voorbeeld nemen we de situatie van een huishouden van 3 personen. Zo’n huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh. Dit is 85% van het vermogen dat de panelen moeten kunnen leveren. Dat betekent dat er door de zonnepanelen 4.100 Wattpiek aan vermogen geproduceerd moet kunnen worden. Met een capaciteit van 260 Wattpiek per paneel betekent dit dat er minimaal 16 zonnepanelen nodig zijn. Eén paneel heeft een oppervlak van 1,5 vierkante meter. Op het dak moet er dus 24 vierkante meter beschikbaar zijn voor het zonnepanelen plaatsen. Dat hele oppervlak moet bij voorkeur helemaal in de zon liggen.

Specialistisch werk

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is zonnepanelen plaatsen een behoorlijk specialistische klus. Voorafgaand moet worden geïnspecteerd of het dak wel geschikt is om de panelen te plaatsen. Het moet sterk genoeg zijn, want anders worden de zonnepanelen bij de eerste de beste storm weggeblazen. Het dak moet ook in zo’n goede conditie zijn, dat er de komende 25 jaar geen onderhoud nodig is. Want als bij een dakrenovatie of bij het repareren van een eventuele lekkage de zonnepanelen moeten worden verwijderd brengt dat hoge extra kosten met zich mee.

Ook het zonnepanelen plaatsen zelf is niet eenvoudig. Er moet rekening worden gehouden met de oriëntatie van het dak om een zo hoog mogelijk rendement te garanderen. Maar ook met de aanwezigheid van allerlei obstakels moet rekening worden gehouden om zo goed mogelijk te kunnen profiteren van het aanwezige zonlicht. Zonnepanelen plaatsen zonder goede voorbereiding of zonder voldoende kennis van materialen en technieken leidt onherroepelijk tot teleurstellingen. De kans is groot dat de opbrengst van de panelen niet aan de verwachtingen voldoet of dat je bij onderhoudswerkzaamheden in de toekomst met onverwacht hoge uitgaven wordt geconfronteerd.
Lees meer over kies een goede zonnepanelen installateur

Op zoek naar de beste specialist

Zonnepanelen plaatsen kun je het beste laten uitvoeren door een specialist. De prijs die je daarvoor betaalt verdien je ruimschoots terug met de extra opbrengst van de zonnepanelen. Want een specialist zorgt voor een optimale hellingshoek, een minimum aan schaduw en de beste oriëntatie ten opzichte van de zon. Via deze website kun je in je regio kiezen uit één van de vele specialisten. Meld je aan en ontvang binnen twee werkdagen een aantal offertes in de mailbox. Het enige dat jij dan nog moet doen is de specialist uitkiezen die de beste offerte heeft gestuurd.