logo

Alles over polykristallijne zonnepanelen

Wat zijn polykristallijne zonnepanelen en hoe werken ze? Hier vind je alle informatie over dit type paneel, zoals hoe ze werken, hoeveel ze kosten en wat de voor- en nadelen zijn. Je kunt polykristallijne panelen herkennen aan de blauwe kleur, het meest duidelijke verschil met de monokristallijne panelen, die zwart van kleur zijn. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door de gesmolten kristallen die zijn gemaakt uit silicium. Silicium is de grondstof van panelen. Polykristallijne panelen hebben een rendement van tussen de 14 en de 16%, en dit is dan ook een stuk lager dan bij monokristallijne panelen (16-20%). Wel zijn ze goedkoper en behalen ze een betere €/Wp bij een groter oppervlak.

In 1982 werden de eerste polykristallijne panelen geproduceerd voor zakelijk gebruik door het bedrijf Kyocera. Door de jaren heen zijn ze steeds bekender geworden en in commercieel gebruik zijn ze het meest gekozen type zonnepaneel. Dit komt vooral omdat het hierbij gaat om een groter oppervlak. Het marktaandeel van polykristallijne zonnepanelen staats op 56%, gevolgd door monokristallijn met 35% en dunnefilm met 8%.

De productie van polykristallijne zonnepanelen

Een van de redenen dat polykristallijne zonnepanelen 15% goedkoper zijn dan de monokristallijne panelen, is het productieproces. Dit is een relatief eenvoudig proces, wat dus een stuk minder tijd en ook geld kost. Hoe gaat de productie in zijn werk?

De eerste stap is het samensmelten van verschillende blokken silicium, de grondstof van zonnepanelen. Tijdens het samensmelten worden deze blokken tot één blok gekristalliseerd. Doordat het smelten gebeurd op hoge temperatuur (1500 graden) worden alle onzuiverheden uit het silicium verwijderd. Vervolgens wordt het grote blok afgekoeld totdat het een goed geheel heeft. Als het blok is afgekoeld is de volgende stap het snijden. Het blok wordt in dunne schijfjes gesneden.

De gesneden schijfjes worden vervolgens verwerkt tot een zonnecel. Tijdens dit verwerkingsproces worden de schijfjes schoongemaakt, wordt er een anti-reflectielaag aangebracht en worden de elektrische conductors aangebracht. Het uiteindelijke resultaat is een donkerblauwe zonnepaneel met zonnecellen waarop de kristallen duidelijk zichtbaar zijn. Het zonnepaneel is vierkant; 16cm aan iedere zijde.

Ook bij de productie van polykristallijne zonnepanelen staat de technologie niet stil. Tegenwoordig worden de kristallen zo omvangrijk mogelijk gemaakt tijdens het proces. Op het moment dat er veel kristallen in één zonnecel zitten, kunnen de elektronen minder vrij bewegen en dat heeft dus een lager rendement tot gevolg.

Polykristallijne zonnepanelen: het rendement

Een polykristallijne zonnepaneel behaalt een rendement van 14 tot 16%. Dit is het percentage aan elektriciteit dat door een paneel kan worden opgewekt uit zonlicht. Het rendement van dit type paneel ligt lager dan bij de andere panelen (monokristallijne), maar hoger dan bij dunnefilm zonnepanelen. Hoe komt het dat het rendement bij polykristallijne zonnepanelen lager ligt dan bij monokristallijne panelen? Dit komt door de zuiverheid van het silicium: deze is lager dan bij het andere type panelen.

Er zijn een aantal fabrikanten van zonnepanelen die veel experimenteren met de silicium en het rendement. Zo is er een Chinese fabrikant die een rendement van 19,1% heeft gehaald met polykristallijne panelen. Het gaat hier alleen helaas om zonnepanelen die niet beschikbaar zijn voor particulieren. Daarnaast behaal je met monokristallijne panelen alsnog een hoger rendement. Hier is het maximale rendement van 25,6% behaald.

Polykristallijne zonnepanelen: de voordelen

Toch brengen de polykristallijne zonnepanelen ook flink wat voordelen met zich mee, ook ten opzichte van de monokristallijne panelen. Hier vind je een overzicht van drie voordelen die dit type panelen heeft.

 1. Lagere verkoopprijs: doordat het productieproces een stuk minder moeilijk is, resulteert dit in een lage verkoopprijs voor de polykristallijne panelen. Daarnaast is er ook sprake van een lagere €/Wp. Dit is een belangrijke meting om de prijzen te vergelijken. Dit wil zeggen: hoe lager de €/Wp, hoe meer elektriciteit je krijgt voor een prijs die een stuk lager ligt.
 2. Goede aansluiting: de cellen sluiten mooi op elkaar aan omdat ze precies vierkant zijn. Hierdoor is er dus meer ruimte voor zonnecellen, en is er dus sprake van meer zonnecellen per paneel. Bij monokristallijne cellen wordt er een cilindervorm gesneden, hierdoor is er sprake van verlies bij de randen van de cellen.
 3. Minder afval: er is daarnaast ook sprake van minder restafval doordat er niets gesneden hoeft te worden aan de polykristallijne zonnecellen. Dit is bij monokristallijne panelen wel het geval en hier is dan ook vaak meer restafval. Hoewel je als consument hier weinig van merkt, kan dit meespelen in je keuze.

Polykristallijne panelen: de nadelen

Naast voordelen zijn er ook wat minpunten te noemen aan polykristallijne panelen, ten opzichte van de monokristallijne zonnepanelen. Hier vind je een overzicht van de vier nadelen die polykristallijne panelen met zich meebrengen:

 1. Lager rendement: zoals eerder aangegeven ligt het rendement van polykristallijne panelen een stuk lager dan monokristallijne panelen. 14 tot 16% van het zonlicht kan omgezet worden in stroom. Dit percentage wordt ook wel het rendement genoemd. Bij polykristallijne panelen ligt dit percentage tussen de 16 en 20%. Je kunt dus minimaal 5% en maximaal 10% meer rendement halen uit monokristallijne panelen. De lagere rendement van polykristallijne zonnepanelen is te wijten aan de puurheid van de silicium.
 2. Meer rendementsverlies: wanneer het warm is zullen de polykristallijne zonnepanelen meer rendementsverlies lijden dan bij monokristallijne panelen. Toch is dit verschil niet heel groot en gaat het maar om -0,01%/C tot -0,03%/C.
 3. Esthetisch aspect: bij veel consumenten speelt ook het esthetische aspect mee bij de keuze voor zonnepanelen. Monokristallijne panelen vallen hier vaak sneller in de smaak omdat zij zwart van kleur zijn. Dit past goed bij donkere daken, het valt hierdoor minder op, en het zorgt voor een mooi geheel.
 4. Meer oppervlak: je hebt een groter oppervlak nodig voor polykristallijne panelen, omdat zij voor een lager rendement zorgen. Wanneer je dus een wat kleiner beschikbaar oppervlak hebt, is het al snel aantrekkelijker om voor monokristallijn panelen te kiezen. Hier heb je er minder van nodig én ze zorgen voor een hoog rendement. Op het moment dat oppervlakte geen issue is, kan het ook erg aantrekkelijk zijn om voor polykristallijne zonnepanelen te kiezen.

De prijzen

Een van de voordelen die polykristallijne zonnepanelen met zich meebrengen is dat ze een stuk goedkoper zijn. De kostprijs per paneel ligt tussen de 10% en 20% lager ten opzichte van monokristallijne panelen. Je kunt dus flink besparen wanneer je de ruimte hebt: bij een groot oppervlak zijn polykristallijne panelen de beste optie. De prijs is lager omdat er sprake is van een efficiënter productieproces. Hieronder vind je een overzicht van een aantal merken met monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Het belangrijkste verschil zit hem in de prijs per paneel en de prijs per Wp (€/Wp.

ZonnepaneelPrijsVermogenType€/Wp
LG Neon2 € 279320WMonokristallijn€ 0,88
Bisol BMO-300€ 219300WMonokristallijn€ 0,73
SolarWatt€ 335290WMonokristallijn€ 1,15
SolarWatt€ 240280WPolykristallijn€ 0,85
BenQ AUO€ 190265WPolykristallijn€ 0,71
Viessmann€ 200260WPolykristallijn€ 0,76

Hier vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen en het gemiddelde vermogen van zowel monokristallijne zonnepanelen als polykristallijne zonnepanelen.

Gemiddelde prijs per WpGemiddeld vermogen
Monokristallijne zonnepanelen€ 0,93303W
Polykristallijne zonnepanelen€ 0,77268W

Wat wil deze steekproef zeggen? De gemiddelde prijs van een paneel van polykristallijn ligt dus 15% lager. Daar tegenover staat het gemiddelde vermogen, dit verschil bedraagt 11%. Dit wil niet direct zeggen dat je met polykristallijne panelen altijd stukken goedkoper uit bent. Je moet meer panelen plaatsen om hetzelfde rendement te behalen. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met meer installatiekosten. De installatie zal meer tijd kosten, en daarnaast is er ook meer draagstructuur en bekabeling nodig. Het is dus belangrijk om van te voren de beide opties goed uit te rekenen, zodat je weet hoeveel het totaal zal schelen.

De merken van polykristallijne zonnepanelen

De meeste merken bieden zowel poly- als monokristallijne zonnepanelen aan, maar er zijn ook een aantal merken die gespecialiseerd zijn in polykristallijne panelen. Denk hierbij aan merken als Canadian Solar, Trina Solar en Yingly. Trina Solar is de absolute marktleider als het gaat om de productie van polykristallijne panelen: zowel totaal als op het gebied van rendement.

Trina Solar heeft zelf een zonnepaneel op de markt gebracht, genaamd de ALLMAX-PD05.08. Deze polykristallijne paneel heeft een rendement van 17,1% en is hiermee gelijk en zelfs beter dan sommige monokristallijne zonnepanelen. Ook Canadian Solar is een grote naam op dit gebied. Zij hebben ook een van de beste polykristallijne zonnepanelen uitgebracht: de CS6K-275P, met een rendement van 16,8%. Daarnaast is ook Hanwha een merk dat panelen heeft die hoger scoren dan de gemiddelde polykristallijne zonnepanelen. Tot slot is het merk SolarWorld ook een van de bekendere merken: hun polykristallijne zonnepanelen halen een rendement van 14%.

REC en Suntech zijn ook een vermelding waard. REC heeft een serie zonnepanelen op de markt gebracht, de REC Peak Energy, waarbij een rendement wordt gemeten van 16,4%. Dit is een bovengemiddeld percentage, vergeleken met vele andere merken. Suntech focust zich vooral op commerciële installaties: hun beste zonnepaneel behaalt een rendement van 16,9% en is hiermee een van de betere polykristallijne zonnepanelen van dit moment. Hieronder vind je een lijst van de meest bekende merken op het gebied van dit type paneel:

 • Canadian Solar
 • Hanwha
 • Hyundai
 • JA Solar
 • Kyocera
 • REC
 • SolarWorld
 • Suntech
 • Trina
 • Yingly

De conclusie

Je hebt gelezen over de voor- en nadelen van polykristallijne zonnepanelen. Maar wanneer kun je nu het beste voor dit type panelen kiezen en wanneer kun je beter voor de monokristallijne zonnepanelen gaan? Polykristallijne zonnepanelen zijn zeker goed, maar het hangt wel af van het oppervlak dat beschikbaar is. Is er voldoende ruimte aanwezig voor zonnepanelen? Dan is het zeker aan te raden om voor polykristallijne zonnepanelen te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat er geen sprake is van schaduwplekken, want ook dit kan het rendement negatief beïnvloeden. Kijk naar het totaalplaatje en laat je goed informeren.