logo

Hoeveel vierkante meter zonnepaneel heb ik nodig?

De hoeveelheid vierkante meter zonnepaneel die jij voor je woning nodig hebt hangt natuurlijk af van je energiegebruik. Als je dit weet, is het verder nodig om te weten hoeveel een zonnepaneel aan energie levert in Nederland. Voor je dus zonnepanelen uitzoekt, is het raadzaam dit even allemaal goed op een rij te zetten. Hier bieden we de informatie waarmee je tot een goede indicatie kan komen. Zo kun je bekijken wat jij nodig hebt aan vierkante meters zonnepaneel.

Hoeveel vierkante meter zonnepaneel heb ik nodig met mijn huidige energieverbruik?

Wat verbruik je gemiddeld aan energie? Dit verschilt per huishouden. Het is erg afhankelijk van het aantal personen, hun leeftijd en wat voor woning jullie delen. Om je verbruik te analyseren kun je jaaroverzichten van jullie energieverbruik van de afgelopen paar jaar eens bekijken. Een gemiddelde hiervan is, als er tenminste niet veel verandert is in je leven ten opzichte van afgelopen jaren, een goede indicatie van wat je verbruikt.

Een indicatie van de energielevering van een zonnepaneel

Als je uitgaat van ideale omstandigheden (dit zijn een hellend dak met een hellingsgraad van 35 graden en een ligging zuidgericht zonder schaduw) levert 1 zonnepaneel tussen de 950 kWh en de 1000 Wp per jaar op. Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt ongeveer 4000 Wp per jaar. Hoeveel panelen je verder nodig hebt ligt eraan hoeveel capaciteit de panelen die je installeert hebben. Het ene paneel levert meer energie dan de ander en is daarmee meer rendabel. Vaak heeft dit met de kwaliteit te maken van de panelen. Maar een doorsnee gezin heeft uitgaande van bovenstaande getallen 11 tot 14 zonnepanelen nodig om de benodigde hoeveelheid energie te krijgen.

Hoeveel energie levert een vierkante meter zonnepaneel

Om dit even om te rekenen naar vierkante meters: een zonnepaneel voor particulier gebruik is doorgaans is 1,6 bij 1 meter. Je hebt dan dus 18 tot 22,5 vierkante meter nodig om een gezin op jaarbasis van voldoende energie te voorzien. Hierdoor is de keuze om te gaan voor zonnepanelen met een hoog rendement ook sneller gemaakt. Panelen met een hoger rendement leveren meer op en zijn dus beter als je minder vierkante meters ruimte hebt. Sowieso is een hoger rendement per paneel beter. Want doordat omstandigheden als warmte of te weinig zon en schaduw altijd meespelen, functioneren zonnepanelen bijna nooit onder de perfecte condities. Hierdoor kunnen ze nooit helemaal het maximale rendement behalen.