logo

Zonnepanelen: prijzen 2020

Wil je zonnepanelen op je dak laten installeren? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel geld je dit gaat kosten. De prijs van een installatie wordt in €/Wattpiek uitgedrukt en deze is in de afgelopen jaren een flinke daling gemaakt. Dit wil zeggen dat de prijs per Wp is gehalveerd in de afgelopen zes jaar. Vandaag de dag betaal je voor een gemiddelde installatie rond de €1,30-€2/Wp. Deze prijs is echter wel afhankelijk van het type zonnepanelen dat je kiest en hoe groot de installatie is. Daarnaast komen er nog andere factoren bij kijken. Toch is deze gemiddelde prijs een goede uitgangspositie om bepaalde dingen te kunnen berekenen.

De kostprijs is vanzelfsprekend het eerste wat je wilt weten wanneer je interesse hebt in zonnepanelen. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat het de factuurprijs langzaam verlaagt en uiteindelijk helemaal gratis is. De energiefactuur blijft dalen, terwijl de tarieven van leveranciers steeds groter worden. Uiteindelijk betaal je voor je factuur €0 en zo kun je op lange termijn duizenden euro’s besparen. Verder draag je bij aan het milieu door te kiezen voor deze groene stroom. Het financiële gedeelte is voor veel mensen echter nog steeds de belangrijkste reden om voor zonnepanelen te kiezen.

Hoewel het bedrag je misschien tegen zal vallen, is het belangrijk om te weten dat dit in principe een eenmalig bedrag is. Vanaf het moment dat de installatie wordt aangezet en je stroom op gaat wekken met zonlicht, begin je al met terugverdienen. Wanneer je volledig zelfvoorzienend bent in energie, zul je dus flink gaan besparen. Al het geld dat je maandelijks aan de energie moest betalen, kun je nu in eigen zak steken. Hoe groter de installatie, hoe lager het bedrag per Wp. Je kunt wanneer je een goede offerte treft, zelfs een lage prijs hebben van €1,30/Wp.

Een gemiddelde installatie gaat zo’n 20 à 25 jaar mee: hierin is ook berekend dat het rendement jaarlijks met 0,5% zal afnemen. Om er verzekerd van te zijn dat je in deze periode geen problemen krijgt met de installatie, is het aan te raden om een onderhoudscontract af te sluiten. De omvormer is in principe het enige onderdeel dat tijdens de garantieperiode vervangen zou moeten worden. Deze is na 10 tot 12 jaar toe aan vervangen, afhankelijk van de omstandigheden.

De prijs voor zonnepanelen berekenen

Hoe kun je berekenen hoeveel je kwijt bent voor de installatie van zonnepanelen? De prijs van een installatie is afhankelijk van een aantal factoren, en daardoor is het belangrijk om niet teveel te focussen op het totaalbedrag van een offerte. Het verschilt per installateur welke kwaliteit de zonnepanelen hebben, maar ook de totale opbrengst van de installatie speelt mee. Een eindprijs geeft daarom niet altijd een duidelijk beeld.

Kijk wel goed naar de prijs per Wattpiek, ook wel uitgedrukt in €/Wp. Wattpiek is de eenheid die wordt gebruikt om de stroomopbrengst van een zonnepaneel uit te drukken. Dit is de beste meetlat om prijzen en offertes van een installatie met elkaar te vergelijken. Hoe wordt de €/Wp berekent? Dit gebeurt aan de hand van een aantal gegevens. Ten eerste wordt er gekeken naar de totaalprijs aan de hand van alle onderdelen:

 • De zonnepanelen en de opbrengst hiervan
 • De omvormer + vermogen
 • De bekabeling + de benodigdheden
 • De draagstructuur.

Om de €/Wp te kunnen berekenen wordt er behalve naar de totaalprijs aan de hand van alle onderdelen ook gekeken naar het maximaal te behalen rendement. Dit gebeurt aan de hand vand de volgende gegevens:

 • Oriëntatie van het dak
 • De hellingsgraad
 • Schaduw op het dak, bijv. van bomen of gebouwen.
 • De opbrengst van de panelen (Wp per paneel)
 • Het stroomverbruik en de prijs per kWh

Andere belangrijke criteria die nodig zijn om een goede prijs te kunnen berekenen:

 • Het prosumententarief
 • Het distributienettarief

Het is belangrijk om de vergelijking te maken op de €/Wp en niet op de totaalprijs. Wanneer je kijkt naar de totaalprijs kun je een verkeerd beeld krijgen. Een totaalprijs kan soms misschien hoger of wat lager liggen dan een andere offerte, maar de €/Wp kan hierbij een stuk gunstiger zijn. Daarom moet je altijd naar de €/Wp kijken en de offertes op basis hiervan vergelijken.

Wat zit er bij de prijs?

Je krijgt een offerte met totaalbedrag zodra je een aanvraag doet bij een installateur. Maar wat zit er bij deze prijs inbegrepen? De offerte wordt gemaakt voor een installatie van zonnepanelen. Het is dan belangrijk om te kijken wat er verstaan wordt onder een installatie. Hiermee wordt een compleet werkende en een operationele installatie bedoelt die is aangesloten op je woning en op het net. Bij een installatie zit het volgende:

 • De zonnepanelen
 • De omvormer
 • De draagstructuur
 • De bekabeling
 • De installatie zelf (werkuren, montagekosten)

Prijs van zonnepanelen

Het grootste en belangrijkste onderdeel van de installatie zijn de zonnepanelen zelf. Hoeveel een zonnepaneel kost is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn namelijk verschillende soorten panelen. Zo kun je kiezen voor monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en dunnefilm zonnepanelen. Deze hebben allemaal hun eigen belangrijke eigenschappen. Ook is het per merk verschillend hoeveel je ervoor betaalt. De merken worden onderverdeeld in het zogenaamde tier-systeem. De duurste merken zijn LG, Panasonic en Sunpower, en deze vallen dan ook in de tier 1 categorie.

Polykristallijne zonnepanelen

Een van de opties die je hebt zijn polykristallijne zonnepanelen. Deze kun je herkennen aan de blauwe kleur en de vierkantjes op het paneel. Deze vierkantjes zijn de zonnecellen, die het zonlicht opnemen. Wanneer je de zonnepanelen van dichterbij gaat bekijken kun je de kristallen zien en het kleur en vormverschil. Deze kristallen worden gevormd door een smeltproces, waarbij grondstof silicium gesmolten wordt tot een kristal.

Wat is het verschil tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen? In de eerste plaats zijn ze goedkoper, omdat ze een wat lager rendement hebben. Deze lagere prijs wordt daarnaast ook bepaald omdat het productieproces een stuk minder ingewikkeld en lang is. Wanneer er sprake is van een groot oppervlak, zijn polykristallijne zonnepanelen de beste keuze, omdat ze dan samen tot een hoog rendement kunnen komen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen kun je herkennen aan de zwarte kleur. Ze staan bekend om hun goede rendement, maar zijn wel een stuk duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Het paneel bestaat uit meerdere zonnecellen die cilindervormig zijn. Het productieproces van monokristallijne zonnepanelen is een stuk ingewikkelder en langer. Het smelten van de silicium neem tot wel 48 in beslag. Je krijgt dan meerdere kristallen die dus meer zonlicht kunnen opnemen, met dus een hoger rendement tot gevolg.

De monokristallijne zonnepanelen zijn ongeveer 10% tot 15% prijziger dan de polykristallijne zonnepanelen. Wanneer er sprake is van een kleiner oppervlak zijn de monokristallijne panelen de beste keuze. Dit omdat je op deze manier veel rendement kunt halen uit een klein oppervlak.

Dunnefilm zonnepanelen

Tot slot zijn er nog de dunnefilm zonnepanelen. Dit type komt het minst voor, omdat ze een langer rendement halen dan zowel de monokristallijne zonnepanelen als de polykristallijne zonnepanelen. Ze zijn wel goedkoper, hebben een lager €/Wp en zijn daardoor wellicht aantrekkelijk. Dit is echter alleen aantrekkelijk wanneer er sprake is van een groter oppervlak. Daarnaast halen ze hun maximale rendement alleen op zonnige dagen. Bij veel bewolking is er dus al weer sprake van rendementsverlies.

Het visuele aspect is wel een van de redenen waarom je voor dunnefilm zonnepanelen zou kunnen kiezen. De kleur is diepzwart en daarnaast hebben de panelen een matte schijn. Dit geeft een mooi effect, vooral op donkere daken.

Hoe bereken je de prijs van een zonnepaneel?

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om niet naar de totaalprijs te kijken, maar naar de €/Wp. Alleen op deze manier kun je echt ontdekken hoe financieel gunstig het is om over te gaan op zonnepanelen. Hieronder vind je een paar rekenvoorbeelden. Hierbij is gekozen voor enkele verschillende soorten zonnepanelen.

 • Sunpower X21 345Wp: €549 per paneel = €1.59/Wp
 • LG All Black 300Wp: €369 per paneel = €1,23/Wp
 • Sunpower E20 327Wp: €393 per paneel = €1,20/Wp
 • Trinia Solar DC Mono 260Wp: €229 per paneel = €1,19/Wp

Het voorbeeld geeft aan dat de zonnepanelen met het kleinste rendement in dit geval ook het goedkoopste is in €/Wp, namelijk de Trinia Solar. Dit zonnepaneel zal het minste opbrengen, en dit betekent dat er dus meer zonnepanelen nodig zijn om het rendement te halen. Dit betekent automatisch ook dat het dus moet gaan om een groter oppervlak. Extra zonnepanelen kosten ook weer extra installatie, waardoor de uiteindelijke prijs niet veel zal verschillen van de derde optie: de Sunpower E20.

De eerste optie, de Sunpower X21 is een hoogrendement zonnepaneel met 30% meer opbrengst dan de minst goed renderende optie: de Trinia Solar. Toch zorgt de hoge opbrengst er wel voor dat je alsnog redelijk duur uit bent. Toch is dit een ideale optie, omdat je maar weinig ruimte nodig hebt en dus minder zonnepanelen om toch tot het maximale rendement te komen.

Prijs van de omvormer

Een ander cruciaal onderdeel van de installatie is een omvormer. De omvormer vormt gelijkstroom om in wisselstroom, waardoor je woning er gebruik van kan gaan maken. Er zijn verschillende soorten omvormers, in allerlei gewichten, maten en prijzen. De prijs moet afhangen van de grootte en het nodige vermogen. Het ideale vermogen ligt tussen de 90% en 110% van de Wattpiek van de installatie van zonnepanelen. Enkele topmerken van omvormers zijn: AEG, Mastervolt en SMA.

Bij een installatie van 4000Wp heb je een omvormer nodig met een vermogen tussen de 3600Wp en 4400Wp. Het beste kun je kiezen voor een lager vermogen dan dat van de installatie. Dit zijn de richtprijzen van een omvormer op basis van het vermogen.

 • Kleine installatie (1500kWh): €650
 • Middelgrote installatie (3500kWh): €1250
 • Grote installatie (6000kWh): €2000

Kosten van de installatie

De totale offerteprijs gaat dus ook voor een gedeelte naar de montage en het plaatsen van de zonnepanelen. Bij kleinere installaties zal dit bedrag hoger liggen dan bij grote installaties. Over het algemeen zijn de kosten van de installatie zelf zo’n 15% van de totaalprijs. Wat wordt er voor dit bedrag gedaan? Hier vind je de 9 onderdelen van de installatie waar je voor betaalt.

 1. De dakinspectie: voordat er ook maar iets wordt gedaan, wordt er eerst gekeken naar de situatie. De installateur kijkt naar de oriëntatie van het dak, de hellingsgraad van het dak, maar ook naar de hoeveelheid schaduw, de grootte van het oppervlak en hoeveel zonnepanelen er kunnen worden geplaatst. Op basis hiervan wordt gekeken welk type zonnepanelen voor jou het beste zouden werken.
 2. Panelen vervoer: als de dag aanbreekt dat de zonnepanelen geplaatst gaan worden, zorgt het bedrijf dat jij in hebt gehuurd dat de panelen vervoerd en getransporteerd worden naar jouw woning.
 3. Voorbereiding dak: voordat de zonnepanelen worden geplaatst, moet het dak voorbereid worden. Er wordt een draagstructuur aangebracht; hiervoor worden boorgaten in de muur gemaakt, zodat de draagstructuur hieraan vast blijft zitten.
 4. Plaatsen zonnepanelen: nadat de draagstructuur is geplaatst, worden de zonnepanelen aan dit draagstructuur bevestigd. Ze worden niet vastgeboord, maar geklemd.
 5. Omvormer installatie: vervolgens wordt de omvormer in je woning geïnstalleerd. Dit gebeurt meestal in de buurt van de meterkast, omdat er op deze manier zo min mogelijk bekabeling nodig is. Ook is het belangrijk dat deze plek koel is. De omvormer wordt tegen de muur bevestigd.
 6. De bekabeling: daarna worden er kabels geplaatst. Er loopt een kabel vanaf de zonnepanelen naar de omvormer. Vanaf de omvormer loopt ook een kabel naar de meterkast. De kabels moeten mooi worden gelegd en dit kost wat tijd.
 7. Indienststelling: als alles goed is geïnstalleerd is het tijd om de installatie in dienst te stellen. Zo kan worden gecontroleerd of alles goed werkt.
 8. Keuring: de installateur voert vervolgens een keuring uit om te kijken of de panelen hun rendement behalen, of de bekabeling klopt en of er aanpassingen nodig zijn. Zo niet, dan kan de installatie volledig in gebruik worden genomen.
 9. Opruimen: tot slot ruimt de installateur ook werkplek weer netjes achter, zodat er geen rommel blijft liggen.

Prijsvoorbeelden

Hieronder vind je een drietal voorbeelden van installaties van zonnepanelen. Zo kun je zien hoe de berekening werkt en hoe de prijzen tot stand komen.

Voorbeeld 1: De familie Koch bestaat uit 4 personen. Jaarlijks verbruiken zij 6000kWh. Zij willen graag hoogrendement zonnepanelen, aangezien ze een klein dakoppervlakte hebben, maar wel in de ideale omstandigheden. De belangrijkste gegevens:

 • Hellingsgraad: 35 graden (geen verlies)
 • Oriëntatie: zuid-west (geen verlies)
 • Geen schaduw (geen verlies)
 • 20 zonnepanelen (Sunpower X21 345Wp)
 • Omvormer SMA Tripower 6000TL
 • Totaalprijs offerte: €13.400
 • €/Wp: 2,10

Conclusie: de ideale ligging en oriëntatie zorgen voor weinig verlies. Toch is dit een zeer dure installatie. Dit komt door de keuze voor hoogrendement zonnepanelen, deze zijn vrij duur in de aanschaf. Het voordeel is wel dat de opbrengst van deze zonnepanelen zeer hoog is.

Voorbeeld 2: Familie Hermans verbruikt jaarlijks 3500kWh. Het dak is gericht op zuid-oost en in de ochtend is er sprake van gedeeltelijke schaduw. De belangrijkste gegevens:

 • Hellingsgraad: 55 graden (verlies 5%)
 • Oriëntatie: zuid-oost (verlies 5%)
 • Geen schaduw (verlies 10%)
 • 18 zonnepanelen (LG All Black 300Wp)
 • Omvormer SMA Sunny Boy 3600
 • Totaalprijs offerte: €8080
 • €/Wp: 2,20

Conclusie: wanneer de omstandigheden ideaal zouden zijn, zouden er minder zonnepanelen nodig zijn, namelijk 14 in plaats van 18. Dit zou de €/Wp laten zakken naar 1,6. Maar door het verlies bij de hellingsgraad, de oriëntatie en de schaduw loopt dit bedrag zo’n 30% hoger op.

Voorbeeld 3: Familie Lindeman heeft een jaarlijks verbruik van 5000kWh. Ze hebben een plat dak waardoor de ideale omstandigheden gecreëerd kunnen worden voor een installatie. Daarnaast is er genoeg ruimte voor zonnepanelen, ook met een lager rendement en een lagere kostprijs. De belangrijkste gegevens:

 • Hellingsgraad: 35 graden (geen verlies)
 • Oriëntatie: zuid (geen verlies)
 • Geen schaduw (geen verlies)
 • 23 zonnepanelen (Trina Solar DC Mono All Black 260W)
 • Omvormer SMA Sunny Boy 5000TL
 • Totaalprijs offerte: €6930
 • €/Wp: 1,4

Conclusie: dankzij het platte dak kunnen de ideale omstandigheden worden gemaakt voor de zonnepanelen. Daardoor is er sprake van een zeer scherpe prijs. Je kunt zelfs tot een nog langere prijs komen wanneer er meer zonnepanelen worden geplaatst. Ondanks de lagere opbrengst per paneel kunnen de panelen (indien genoeg oppervlak) wel de €/Wp drukken.

Wanneer kiezen voor zonnepanelen?

Wellicht ben je aan het twijfelen: wanneer is het goede moment om zonnepanelen te laten plaatsen? Omdat de afgelopen vijf jaar de prijzen flink zijn gedaald (gehalveerd), heb je reden om aan te nemen dat nog langer wachten wellicht gunstig is.

Toch is niet het geval. De ergste daling is nu achter de rug, en dat betekent dat nu het ideale moment zou zijn om voor zonnepanelen te kiezen. De prijzen dalen nog wel, maar met minimale percentages. De daling in de afgelopen 5 jaar is te danken aan het verbeterde en goedkopere productieproces. Het productieproces is nu op zijn top en dat betekent dat de prijzen ook niet heel hard meer zullen dalen.

Daarnaast stijgen ook de prijzen van elektriciteitsleveranciers ieder jaar, en dat betekent dat je steeds meer moet betalen voor je elektriciteit. Wanneer je nu kiest voor het plaatsen van zonnepanelen zul je merken dat je binnen een aantal jaar volledig onafhankelijk bent van een leverancier. Nu is het ideale moment om te kiezen voor zonnepanelen, omdat ook de prijs/kwaliteitverhouding van de huidige generatie zonnepanelen ideaal is.