logo

De terugdraaiende teller

Wanneer je zonnepanelen op het dak van je woning laat plaatsen kun je nog gebruik maken van de terugdraaiende teller. Dit kan dit jaar wellicht nog, omdat in 2019 de meeste tellers worden vervangen door slimme meters. Het is slim om de huidige teller te laten vervangen door een terugdraaiende teller, omdat dit een handige aanwinst kan zijn. Dit is echter alleen voordelig voor particuliere installaties met een omvormer onder de 10kW.

Wat is de terugdraaiende teller en wat kun je hier precies mee? De terugdraaiende teller wordt gezien als een vorm van subsidie. Met zonnepanelen produceer je stroom, maar wanneer je een dag niet thuis bent gebruik je deze stroom niet. Dit overtollige stroom kun je terug op het net injecteren. Deze stroom kun je later weer van het net afnemen, voor dezelfde prijs als waarvoor je de stroom ‘verkoopt’ aan het net. Dit betekent dat je flink kunt gaan besparen op de energiefactuur.

De werking van een terugdraaiende teller

Hoe werkt een terugdraaiende teller? Dit is betrekkelijk eenvoudig en er zijn twee belangrijke punten die je moet onthouden.

  1. De teller draait vooruit op het moment dat je meer elektriciteit verbruikt dan dat je opwekt
  2. De teller draait terug op het moment dat je meer elektriciteit opwekt dan verbruikt

Dit gaat volledig automatisch, en dat betekent dat het mogelijk is dat je de teller terug ziet draaien of juist vooruit ziet draaien. Wanneer je zonnepanelen hebt zal de teller overdag terugdraaien. Je bent dan niet thuis en verbruikt dus geen stroom. Het overtollige stroom, wat dus niet verbruikt wordt en wel verwekt, wordt dan op het net geïnjecteerd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld jouw buren de stroom gebruiken. Je betaalt hiervoor een netvergoeding, ook wel prosumententarief genoemd. Dit betaal je omdat je het stroom verbruikt, maar ook produceert en op het net zet.

Als het goed is wordt de installatie van je zonnepanelen op deze terugwerkende teller afgestemd. Een goede installateur zal namelijk een systeem voorstellen waarbij je bijna een €0 factuur haalt. Dit betekent dat je een klein bedrag zal moeten betalen aan het einde van het jaar. Maar dit is weinig in vergelijking met de volle factuur die je zal moeten betalen. De ideale omstandigheden voor dit systeem zijn onder andere: voldoende dakoppervlak, een goede ligging, juiste hellingsgraad en een goede aansluiting voor een systeem dat groter is dan 5kW.

Om dit te verduidelijken, volgt er een voorbeeld:

Stel, je verbruikt jaarlijks 4000kWh. Als de zonnepanelen op een ideale ligging kunnen worden geplaatst, richting het zuiden, en er is sprake van een ideale hellingsgraad, 35 graden, dan wordt er een systeem voorgesteld door de installateur. Dit systeem bedraagt 4200Wp en bestaat uit 13 tot 16 zonnepanelen. Jaarlijks halen deze zonnepanelen een rendement van 3800kWh. De terugdraaiende teller draait dus 4000kWh vooruit en 3800kWh achteruit: een verschil van 200kWh per jaar. Je krijgt dan dus een elektriciteitsfactuur voor deze 200kWh aan het einde van het jaar: dit is omgerekend €50 euro, en dus bijna €0.

Heb je een terugdraaiende teller?

Er zijn twee handige manieren om te ontdekken of je een terugdraaiende teller hebt:

  1. Wanneer je de zonnepanelen al hebt schakel je alle zekeringen uit, behalve die van de omvormer: doe dit op een zonnige dag. Als alles goed is, zal de meter en draaiwiel van de teller terugdraaien.
  2. Ga op zoek naar het symbool van de teruglooprem op de teller; als je het niet vindt, betekent dit dat er sprake is van een terugdraaiende teller. Als je het teken van een teruglooprem wel ziet staan, dan zal deze niet terug gaan draaien en heb je dus geen terugdraaiende teller.

Heb je op dit moment een enkelvoudige en dus geen terugdraaiende teller? Dan kun je deze kosteloos door de netbeheerder laten vervangen. Dit kost niets en kun je dus gewoon laten doen. Hier bestaan misverstanden over omdat veel mensen denken dat het veel geld kost om dit te laten vervangen. Dit is echter niet waar. Wanneer je van een dubbelvoudige dag-nacht teller naar een niet terugdraaiende enkelvoudige teller gaat moet je hier wel een bedrag voor betalen.

Wanneer moet je de teller vervangen?

Als je teller niet terugdraait, is het aan te raden om de enkelvoudige teller te vervangen voor een terugdraaiende teller. Dit kun je kosteloos laten vervangen door de netbeheerder.

Heb je een tweevoudig (dag-nacht) teller en zonnepanelen? Dan is het aan te raden om te veranderen naar een enkelvoudig tarief. Dit doe je niet wanneer je alleen voor het totale dagverbruik zonnepanelen gaat plaatsen en dit een terugdraaiende teller heeft. Het is wel belangrijk om het nachttarief in te stellen bij een dag-nachttarief tijdens het weekend. Het veranderen van een dubbele naar een enkelvoudige meter is niet kosteloos. De kosten kunnen verschillen maar liggen tussen de €150 en €250 euro. Dit kun je bij de netbeheerder van jou regio aanvragen.

De nieuwe meter

Vanaf 2019 wordt de huidige mechanische teller wordt vervangen door een slimme meter, de digitale versie. De mechanische teller is flink verouderd en wordt daarom niet meer geproduceerd. Wat betekent dit voor de terugdraaiende teller? Bij nieuwbouwwoningen en huizen met zonnepanelen worden de klassieke tellers het eerst vervangen.

Dit betekent niet dat de terugdraaiende meter zijn einde kent. De huishoudens waar de mechanische teller wordt vervangen voor de slimme meter, of bij nieuwe zonnepanelen installaties welke geplaatst worden voor 2020 krijgen een periode van 15 jaar nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de terugdraaiende teller. Deze teller draait dan op de nieuwe, digitale meter. Er komt ook een compensatieregel die ervoor zorgt dat de elektriciteit terug op het net wordt verkocht, aan een lager tarief.

Zonnepanelen met de terugdraaiende teller

Met een terugdraaiende teller kun je dus van voordeel genieten. Wanneer je dus voor 2020 nieuwe zonnepanelen laat plaatsen, kun je de komende 15 jaar nog van de terugdraaiende teller profiteren. Hier kun je vooral optimaal van profiteren op het moment dat de ligging en oriëntatie van de woning ideaal zijn. Het dak moet op het zuiden gericht zijn en een hellingsgraad hebben van 35 graden. Daarnaast moet er ook geen schaduw op het dak vallen, omdat dit het rendement negatief kan beïnvloeden. Dit kun je echter ook oplossen met een optimizer, een onderdeel dat ervoor zorgt dat iedere paneel los van elkaar werkt.

Wanneer je een plat dak hebt, heb je voordeel: hier is vaak meer ruimte voor zonnepanelen, en daarnaast kunnen ze in de ideale ligging worden gezet. De panelen kunnen door middel van een speciale constructie richting het zuiden worden geplaatst en daarnaast ook op de ideale hellingsgraad. Op deze manier leidt je geen verlies op deze aspecten en kun je een maximaal rendement halen.