logo

Wat zijn de betere zonnepanelen? Hoe herken je deze?

Hoe herken je de betere zonnepanelen? Door de bomen zie je soms het bos niet meer. Er zijn zoveel aanbieders van zonnepanelen, wie levert nu goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs? Vooropgesteld: er is geen nummer 1 verkoper van zonnepanelen wan er zijn meerdere merken die kwaliteit leveren. Bovendien wil een goed verkopende zonnepaneelinstallatie geen garantie zijn, dat je voor jou de beste kwaliteit in huis haalt. Om de betere zonnepanelen te herkennen hebben we daarom een checklist gemaakt met kenmerken van een goed zonnepaneel. Hiermee kun je kijken als je je aan het oriënteren bent voor de aankoop van een zonnepaneel installatie.

Het herkennen van betere zonnepanelen: Welke efficiëntie?

Allereerst is het belangrijk de efficiëntie van het paneel te bepalen. Oftewel: wat is het percentage energie wat een paneel uit het beschikbare zonlicht haalt? Dit moet voor een goed functionerend zonnepaneel liggen boven de 15%. Dit percentage is 245 Wp voor 1 zonnepaneel met standaard afmetingen van 1 meter bij 1,65 meter.

Betere zonnepanelen: een goede, duidelijke productgarantie

Bij het aanschaffen van zonnepanelen moet er minstens een productgarantie van 10 jaar worden gegeven. Dit is zo'n beetje de standaard garantie die je in een contract tegenkomt. Minder dan 10 jaar moet bij een goed geïnformeerde consument al argwaan opwekken. Zonnepanelen van een mindere kwaliteit functioneren de eerste jaren na installeren vaak prima, maar lopen dan soms terug in rendement. Zou je geen garantie voor 10 jaar hebben dan zou jezelf voor kosten opdraaien.

De juiste certificatie voor de betere zonnepanelen

Oplettendheid is verder geboden bij de geleverde certificaten van een zonnepaneel. Zonnepanelen moeten uitvoerig getest zijn op kwaliteit en rendement. Daarom is het TÜV (Technische überwachungsverein) certificaat belangrijk. Dit is een Duits onderzoeksbureau die producten en machinerie uitvoerig test. De IEC61215 certificering is verder belangrijk. Hiervoor wordt de langdurige werking van de zonnecellen en de kwaliteit van zonnepanelen onder diverse weersomstandigheden getest, zoals bijvoorbeeld hagelbuien.

Positieve tolerantie: kenmerk van de betere zonnepanelen

Let op de positieve tolerantie op het vermogen van zonnepanelen die je op het oog hebt. Het vermogen van de zonnepanelen mag wel hoger uitvallen, maar nooit lager.

De Pmax temperatuur coëfficiënt van de betere zonnepanelen

Een lage Pmax temperatuur coëfficiënt is verder belangrijk voor de prestatie van de zonnepanelen. Bij hoge temperaturen is het zo dat, hoe verder de temperatuur afwijkt van de ideale temperatuur voor het beste rendement, hoe minder rendement. De Pmax temperatuur coëfficiënt geeft aan welke percentage het rendement per graad Celsius verschilt. 0,35 % afname van het rendement per graad boven de ideale temperatuur, is een goed percentage.