logo

Bestaan er panelen die ook warm water leveren?

Ja, deze hybride zonnepanelen bestaan en worden ook wel PVT panelen genoemd. Deze panelen functioneren naast zonnepanelen tegelijkertijd ook als zonneboiler. Deze twee worden vandaag de dag nog los van elkaar verkocht. Op het moment dat de technologie voldoende is ontwikkeld zal dit gaan veranderen en gaan deze hybride zonnepanelen verkocht worden. De zonnepanelen zijn al in de eerste fase van de technologie; dit worden dan ook wel de ‘domme’ panelen genoemd.

Waarom worden ze zo genoemd? Deze panelen staan vast op het dak en daardoor halen ze een stuk minder rendement dan dat ze eigenlijk zouden kunnen halen in de dezelfde omstandigheden. Een ander minder punt is het feit dat ze op het dak alleen elektriciteit opwekken. De volgende generatie levert met weinig aanvullend oppervlak meer energie op. Deze energie is zowel stroom als warm water.

Deze panelen draaien mee met de zon om zo het maximale rendement te behalen. Wanneer dit gebeurt in functie met de zonneboiler worden hybride zonnepanelen een stuk efficiënter dan de vorige generatie van zonnepanelen en boilers. De buizen die zijn gevuld met water lopen door de zonnepanelen heen. Dit water koelt de panelen af, en dit zorgt ook weer voor een beter rendement. Feit is namelijk dat zonnepanelen aan rendement verliezen als het warmer is dan 25 graden.

Het waterpomppaneel is een ander nieuw systeem. Dit systeem bestaat uit een waterpomp en een zonnepaneel. Dit systeem onttrekt warmte via de omgeving en is dus ook uitgerust met een zonnepaneel aan de bovenkant. Op deze manier wordt er ook een hoog rendement gehaald en is er sprake van zowel elektriciteit als warm water. Dit systeem werd door het Nederlandse bedrijf Triple Solar ontwikkeld.

Het is dus zeker mogelijk om in de toekomst hybride zonnepanelen aan te schaffen om zo je woning te voorzien van zowel elektriciteit als warm water. De technologie is zich steeds meer aan het uitbreiden en dit biedt veel mogelijkheden. Naar verwachting zal dit systeem zich nog meer uitbreiden en wellicht ook zelfs de norm worden om volledig zelfvoorzienend te zijn. Dit wordt ook wel off-grid wonen genoemd.