logo

Alles over garantie op zonnepanelen

Voordat je besluit om zonnepanelen te laten installeren, is het belangrijk om te letten op de garantie. Dit is dan ook een van de meest belangrijke punten die jou wellicht kunnen overtuigen om te kiezen voor zonnepanelen. De meeste merken garanderen 25 jaar garantie, maar dit is niet altijd even correct omdat dit niet over alle onderdelen gaat en omdat het vooral wordt gebruikt als verkooppraatje. Voordat je overgaat op het aanschaffen van zonnepanelen is het daarom belangrijk om meer te weten over de garantie. Hier vind je uitgebreide informatie over garantie op zonnepanelen.

Het is belangrijk om te weten dat je bij een complete zonnepanelen installatie onderscheid kan maken tussen vier soorten garantie:

 • De productgarantie (komt van de zonnepanelen fabrikant, is tussen de 10-25 jaar. Dit is afhankelijk van het zonnepanelenmerk)
 • De vermogensgarantie (komt van de zonnepanelen fabrikant, is standaard 25 jaar maar heeft een aantal degradaties)
 • De omvormergarantie (komt van de omvormer fabrikant, is 5 jaar voor een serie omvormer en 20-25 jaar op micro omvormers)
 • Uitgevoerde werken: je krijgt garantie op de uitgevoerde werken door de installateur, is meestal 2 tot 5 jaar.

In sommige gevallen (bij sommige merken) kun je de garantie op een van de onderdelen verliezen op het moment dat de zonnepanelen verhuizen of verplaatst worden van de locatie waar ze oorspronkelijk stonden.

De productgarantie

Zoals aangegeven komt de productgarantie vanuit het merk waar je de zonnepanelen aanschaft. Deze garantie dekt alle fabricage- en productiefouten. Je kunt hierbij denken aan de algemene defecten, maar ook aan roest, niet-werkende zonnecellen of een rendement dat onder de 80%. Dit wordt gezien als falen van het desbetreffende zonnepaneel.

Een degelijk zonnepanelenmerk biedt tenminste tien jaar productgarantie. Wanneer je ziet dat een merk minder dan tien jaar productgarantie aanbiedt, dan kun je dit merk het beste van je lijstje afhalen. Toch is de kans zeer klein dat er sprake is van fouten in het zonnepaneel. Zonnepanelen staan bekend als zeer duurzaam en betrouwbaar. Daarnaast bevatten zonnepanelen ook geen bewegende onderdelen. Deze zijn vaak meer kwetsbaar en gevoeliger voor defecten.

Merken als LG, REC, Trina Solar, SolarWorld en Panasonic hebben een garantie van tussen de tien en vijftien jaar. Dit zijn tier 1 merken, en worden gezien als de topmerken in dit segment. Er zijn een aantal uitschieters als het gaat om productgarantie. Merken als Bauer, LG, Sunpower en Solarwatt bieden een productgarantie van maar liefst 25 tot 30 jaar.

De garantie geldt alleen op het zonnepaneel als product en dus niet op het vermogen van de zonnepaneel. Het vermogen is gedekt in de vermogensgarantie, deze wordt ook aangeboden door het zonnepanelenmerk. Vertelt een verkoper dat de zonnepanelen garantie 25 jaar is, dan is het slim om na te vragen of dit ook gaat om de productgarantie.

Hier vind je een overzicht van de productgarantie van enkele grote merken van zonnepanelen:

MerkProductgarantie
Canadian Solar10 jaar
ET Solar10 jaar
Kyocera10 jaar
SolarWorld10 jaar
Renesola10 jaar
REC Solar10 jaar
Trina Solar10 jaar
Hanwha12 jaar
LG25 jaar
Sunpower25 jaar
Solarwatt30 jaar

De vermogensgarantie

Naarmate zonnepanelen gebruikt worden, zullen ze wat vermogen verliezen. Dit gebeurt vooral door extreme weersomstandigheden, zoals langere periodes van warmte of juist kou. Het. Vermogensverlies wordt tijdens deze omstandigheden groter. In Nederland en België is dit vaak niet het geval, vanwege het klimaat. Toch is het hier nog steeds mogelijk dat een klein gedeelte aan vermogen verloren gaat. Dit verlies wordt dus gedekt door de vermogensgarantie. Dit is standaard 25 jaar, maar dit kan verschillen per merk. De meeste goede merken (uit de tier 1 categorie) garanderen een maximaal verlies van -0,5% tot -0,7% aan vermogen. De garantie wordt dan ook gegeven door de fabrikant van jou zonnepanelen.

Er zijn daarnaast twee verschillende soorten vermogensgarantie waar je onderscheid tussen kunt maken: lineair en geblokte. De geblokte garantie van vermogen gaat naar beneden in grote blokken en blijft dus hetzelfde over een aantal jaar. In het eerste jaar verlies je bij geblokte vermogensgarantie al een groot gedeelte aan je garantie en dit houdt dan aan voor een aantal jaar. Lineaire vermogensgarantie houdt in dat het vermogen per jaar een stukje naar beneden gaat.

Hieronder vind je een overzicht van de vermogensgarantie van een aantal grote merken van zonnepanelen:

MerkVermogensgarantie
Canadian Solar83,00%
ET Solar81,90%
Kyocera80,00%
SolarWorld86,50%
Renesola80,00%
REC Solar80,20%
Trina Solar82,50%
Hanwha82,00%
LG83,60%
Sunpower87,00%

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor geblokte vermogensgarantie. Dit betekent dus dat je in het eerste jaar al een groot deel van de garantie verliest. In het eerste blok vindt er dan ook een vermindering plaats van 10%. Dit geldt voor tien jaar. Daarna vindt er nog een vermindering plaats van 10% voor de volgende 15 jaar. Dit betekent dat er over 25 jaar een vermogen is gegarandeerd van 80. Dit is echter niet altijd zo in de realiteit. Omdat de meeste zonnepanelen een jaarlijks verlies van 0,5% hebben, betekent dit dat een zonnepaneel nog 87,5% van het originele vermogen zal behouden van het originele vermogen. Er wordt door de meeste fabrikanten echter een marge ingebouwd waardoor de bovenstaande prognose alsnog plaatsvindt.

LET OP: Toch is het belangrijk om je vooral te focussen op de productgarantie. Dit omdat het vrij lastig is om een beroep te doen op garantie van vermogen. Veel fabrikanten hebben een andere criteria dan jijzelf om het vermogensverlies te berekenen. Hierdoor kan het lastig zijn om tot een goede garantie te komen. De productgarantie is daarom de meest belangrijke garantie bij zonnepanelen.

De omvormergarantie

Garantie op de omvormer staat grotendeels los van de productgarantie op zonnepanelen. De omvormer heeft een veel kortere levensduur en slijt daarom veel sneller. De omvormer bestaat uit veel bewegende onderdelen, in tegenstelling tot de zonnepanelen. Deze onderdelen worden dagelijks zwaar belast door een hoog voltage aan elektriciteit. De omvormergarantie wordt aangeboden door de fabrikant van de omvormer.

De meeste omvormers hebben een garantie van 5 jaar. Het gaat hier om de klassieke serie omvormer. Merken als SMA hanteren een verlengde garantie, deze kan oplopen tot 10, 15 of in sommige gevallen zelfs 20 jaar. Een omvormer is meestal na 8 tot 12 jaar toe aan vervanging, en dus is dit een zeer goede optie. Hierdoor is een goede garantie op de omvormer een van de belangrijkste garanties op de volledige installatie.

Wanneer er sprake is van micro omvormers, dan ligt de garantie een stuk hoger. Een micro omvormer zet de stroom van één zonnepaneel om. Je hebt dus meerdere micro omvormers nodig om zo alle zonnepanelen te kunnen laten werken. Micro omvormers worden dus minder belast en dus zullen ze ook langer meegaan. Daarom hebben micro omvormers een standaard garantie van 25 jaar.

Wanneer kun je gebruik maken van de garantie op de omvormer? Dit kan wanneer de omvormer defect is. Het is afhankelijk van het probleem of er garantie wordt geboden. Er zijn een aantal situaties waarin er GEEN garantie wordt geboden:

 • Wanneer het systeem overbelast is;
 • Bij inslag van bliksem, een storm of vuur
 • Bij een verkeerde bekabeling of installatie; of als dit niet voldoet aan de veiligheidsregels;
 • Bij niet genoeg ventilatie

Omvormers zijn er in allerlei soorten, maten en gewichten. Maar ook de kwaliteit is een belangrijke onderdeel van de omvormer. Het is aan te raden om voor een goede omvormer te kiezen die over het algemeen goed bekend staat. Er zijn namelijk ook flink wat onbetrouwbare omvormers op de markt die je beter links kunt laten liggen.

De levensduur van de omvormer wordt ook flink beïnvloed door de manier waarop deze geïnstalleerd is. De omvormer moet op een koele plaats met een goede ventilatie worden bevestigd. Als een omvormer te warm wordt is en hij bevindt zich niet op de goede plaats, dan zal deze sneller defect raken. Bij een verkeerde plaatsing kan je dan meestal ook geen aanspraak op de garantie maken.

Uitgevoerde werken

Het laatste onderdeel van de installatie waar je garantie op krijgt zijn de uitgevoerde werken. Dit wordt bijna door iedere installateur gegeven. Deze garantie verschilt per bedrijf en het is dan ook handig om te weten wat bij de garantie is inbegrepen en wat niet. Alle defecten worden als het goed is in de afgesproken garantieperiode gratis vervangen. Je kunt hierbij denken aan defecten als: complicaties met de draagstructuur, de kabels, de omvormer of de zonnepanelen. Het gaat hier niet om het materiaal, maar om de uitgevoerde werken.

Wanneer er dus iets mis is met het materiaal van een zonnepaneel of omvormer, kun je terecht bij de fabrikant. Bij een defect aan de uitgevoerde werken kun je contact opnemen met de installateur die deze werken heeft uitgevoerd.

Wanneer je een goede installateur treft zul je minimaal 5 jaar garantie krijgen op de uitgevoerde werken. Het is daarom belangrijk om voor een goede installateur te kiezen, die een goede toekomstvisie heeft en dus over een aantal jaar nog steeds werkzaam is. Het is daarnaast ook goed om te weten of de installateur die je in wilt huren de werken zelf uitvoert of dat dit wordt uitbesteed aan een externe partij.

Het belang van de garantie

Er zijn dus vier verschillende soorten garanties waar je recht op hebt wanneer je kiest voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Welke garantie is het meest belangrijk en waar zul je dus het beste op moeten letten? Hier vind je een top vier met de meest belangrijke garantie op 1 en de minst belangrijke op 4.

 1. Omvormergarantie
 2. Productgarantie
 3. Garantie op de installatie (uitgevoerde werken)
 4. Vermogensgarantie

Je kunt dus concluderen dat het belangrijk is om voor een goed merk te kiezen op het gebied van zonnepanelen en een goed merk op het gebied van omvormers. Zo weet je zeker dat zij goede garantie bieden. Goede zonnepanelen merken zijn: Panasonic, Sunpower, Kyocera en LG. Goede omvormer merken zijn: AEG, SMA en SolarEdge.

Wanneer de garantie vervalt

Zonnepanelen zijn redelijk nieuw en daardoor is er weinig bekend over wat er gebeurt nadat de garantie komt te vervallen. Een omvormer is na 10 tot 12 jaar aan vervanging toe. Hoe dit bij zonnepanelen werkt, is nog de vraag. De vorige generatie van zonnepanelen werkt nog goed en heeft geen problemen die de moeite waard zijn om genoemd te worden. Als een zonnepaneel na de garantieperiode defect raakt, moet je deze zelf vervangen of herstellen.