logo

Review: Sunpower zonnepanelen 2020

De feiten hebben gesproken: de zonnepanelen van Sunpower zijn de meest efficiënte panelen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Daarnaast is ook de productgarantie van dit merk de beste. Het is dan ook niet vreemd dat er veel vraag is naar de zonnepanelen van Sunpower. Een nadeel is wel dat de prijs een stuk hoger dan het gemiddelde komt te liggen. Maar wat krijg je hiervoor terug? Op deze pagina wordt dieper ingegaan op de Sunpower zonnepanelen, zodat je kunt bepalen of je wel of niet voor Sunpower zal kiezen.

Om de Sunpower zonnepanelen goed te kunnen beoordelen is het belangrijk om naar een paar punten te kijken. Deze criteria geven aan hoe de zonnepanelen van een merk presteren. Dit is een belangrijke indicatie. Er wordt gekeken naar de volgende punten:

  • Het rendement
  • De garantie
  • De prijs
  • De prestaties van de zonnepanelen (tolerantie & temperatuur coëfficiënt)

Sunpower: het rendement

Het eerste punt waar naar wordt gekeken is het rendement. Het rendement wordt uitgedrukt in procenten. Het gaat hier om het percentage van zonlicht dat door de panelen wordt omgezet in wisselstroom. Hoe hoger het rendement, hoe meer stroom je dus opwekt en hoe sneller je de investering in de zonnepanelen terug kunt verdienen.

Bij de meeste merken ligt het rendement tussen de 14% en 19%. Bij Sunpower zonnepanelen ligt dit tussen de 19,1% en 22,2% (de X21 serie). Dit is een hoog aantal, en wanneer jij rendement dus erg belangrijk vindt maar daarnaast ook weinig dakruimte hebt, is de X21 serie van Sunpower zeker een goede keus. Hieronder vind je een vergelijking van Sunpower met andere merken:

MerkMin - Max percentage
Sunpower18,5% - 22,1%
Trina Solar17,5% - 21,5%
Panasonic18,5% - 21,5%
LG18% - 19,5%

Sunpower: de garantie

Een ander belangrijk punt is de garantie. Ook op dit punt heeft Sunpower tegenwoordig de beste papieren. Dit merk hanteert een duidelijke garantie op twee gebieden: productgarantie en vermogensgarantie.

  • Productgarantie: de meeste tier 1 merken, waartoe ook Sunpower behoord, hebben een minimale garantie van 10 en een maximale garantie van 15 jaar. Sunpower hanteert daarentegen een garantie van 25 jaar. Hier hebben zij een goede reden voor: volgens dit merk gaat slechts 1 op de 20.000 zonnepanelen kapot. Deze worden dan kosteloos vervangen door Sunpower.
  • Vermogensgarantie: de vermogensgarantie is ook een stukje beter bij Sunpower. Het gaat hier om een verlies van 13% in 25 jaar. Dit betekent dat er 87% van het rendement behouden wordt. Gemiddeld betekent dit een verlies van 0,5% per jaar. De meeste tier 1 merken hebben een verlies van 0,7% per jaar en dus een totaal verlies van 18%. Zij behouden 82% van het rendement.

Mocht een zonnepaneel van Sunpower niet meer aan de bovenstaande eisen voldoen (dus het rendement wordt niet gehaald vanwege een defect) wordt deze kosteloos vervangen. Wanneer er sprake is van een foute installatie of een verplaatste zonnepaneel geldt deze kosteloze vervanging niet.

Sunpower: de prijs

Nu je weet wat de grootste voordelen zijn van Sunpower, is het ook belangrijk om te weten hoeveel je dit gaat kosten. Tegenover alle goede punten staat een hoge prijs. Sunpower is het duurste zonnepanelen merk, niet alleen in totaalprijs per paneel, maar ook in €/Wp. Dankzij de lange garantie op zowel product als vermogen is het de prijs echter wel waard. Gemiddeld betaal je voor Sunpower zonnepanelen zo’n 50% meer dan bij andere merken in de tier 1 categorie.

Is de prijs eerlijk? In principe wel, omdat Sunpower ook investeert in research om zo nog betere zonnepanelen op de markt te brengen. Het merk staat voor innovatie en dit is ook terug te zien in de panelen die al op de markt zijn gebracht. Het rendement van deze zonnepanelen is beter en tot wel 45% meer dan andere tier 1 merken. Daarnaast is een installatie van Sunpower zonnepanelen ideaal bij kleine oppervlakten; dit betekent dat je minder betaalt voor montage en materiaal. Daarnaast geldt: hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd.

Sunpower: de prestaties

Door te kijken naar de datasheet van de zonnepanelen kun je al vrij snel achter de prestaties van een zonnepaneel komen. Zonnepanelen van Sunpower worden hieronder beoordeeld op de temperatuur coëfficiënt en tolerantie. Hiermee kun je deze zonnepanelen met zonnepanelen van andere merken vergelijken en zo ontdekken wat de verschillen zijn.

  1. Temperatuur coëfficiënt: de X21 serie van Sunpower is de beste van dit moment. Deze serie heeft een Pmax van -0,30%/graden Celsius. Alles onder de -0,30%/graden Celsius is aangeraden. Dit betekent dat bij een temperatuur van 25 graden een verlies optreedt van 9%. Dit komt omdat de zonnecellen zo’n 30 graden warmer worden, dus 55 graden). Bij panelen van andere merken kan dit verlies al oplopen tot 15%.
  2. Tolerantie: er is geen enkele Sunpower zonnepaneel met een negatieve tolerantie en dat is goed nieuws. Een positieve tolerantie betekent dat de zonnepanelen beter presteren dan is aangegeven. Bij de X21 serie van Sunpower is de tolerantie 5%. Dit is (gerekend voor de X21 serie van 345W) een extra van 17 watt per zonnepaneel.

De Sunpower zonnepanelen

Heb je interesse in de aankoop van Sunpower zonnepanelen? Hier vind je een overzicht van de series die dit merk op de markt heeft gebracht. Het gaat om twee series:

  • De X-serie: deze serie bestaat uit de X20, de X21 en de X22
  • De E-serie: deze serie bestaat uit de E20

De X-serie

De X-serie is de beste serie van zonnepanelen op dit moment. Er zit dan ook zo’n 25 jaar aan research in deze serie. Zowel de X21 als de X22 gooien hoge ogen en staan bekend om hun kwaliteit en rendement. Deze X-serie bestaat uit zogenaamde Maxon zonnecellen. Deze cellen worden met zo min mogelijk metaal geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat ze meer zonlicht op kunnen nemen. Daardoor wordt een maximaal rendement behaalt van 21,5%. De zonnepanelen in deze serie zijn sinds 2013 op de markt en er is sinds die tijd nog geen nieuwe variant op de markt gebracht die qua kwaliteit in de buurt komt van dit model.

Het rendement ligt bij de X-serie ongekend hoog en dat heeft veel voordelen. Je behaalt op deze manier meer elektriciteit uit een zonnepaneel en dat zorgt er ook weer voor dat de terugverdientijd korter wordt. Dit heeft ook te maken met de ideale omstandigheden van de ligging en locatie van de zonnepanelen op je dak, de hellingsgraad en de oriëntatie.

Hier vind je een beschrijving van de drie zonnepanelen uit de X-serie en de E-serie van Sunpower. Gekeken wordt naar het rendement en de tolerantie.

De X20: dit is het eerste model in de serie, in 2010 uitgebracht. Deze paneel hoort vandaag de dag nog steeds tot een van de betere modellen. Er wordt 327W aan stroom geleverd en het paneel heeft een tolerantie van -3%/+5%.

De X21: kort na de X20 werd de X21 op de markt gebracht. Deze zonnepaneel heeft een rendement van 21% en een positieve tolerantie van 5%. De X21 komt in twee verschillende uitvoeringen: de standaard uitvoering en de Signature Black. De standaard uitvoering heeft een vermogen van 345W en de Signature Black 335W.

De X22: dit paneel wordt gezien als het beste model van Sunpower. Er wordt een rendement behaald van 22% en er is sprake van een positieve tolerantie van 5%. Een paneel heeft een vermogen van 360W.

De E20 (E-serie): de E20 is een zonnepaneel van monokristallijn, gemaakt met Maxon zonnecellen. Het rendement ligt hoog, op 20,4%. Per paneel wordt een vermogen van 327W gecreëerd. Wanneer de beschikbare ruimte niet te groot is, zijn deze zonnepanelen de ideale keuze.

Vanwege de grote populariteit van Sunpower zonnepanelen hebben de meeste installateurs deze panelen in het assortiment. Er zijn ook installateurs die bewust met Sunpower werken, omdat ze dan ook de garantie en betrouwbaarheid aan de klanten kunnen garanderen. Je kunt zelf een betrouwbare Sunpower installateur vinden bij jou in de buurt.