logo

Thuisbatterij: rendabel of niet?

De aanschaf van een thuisbatterij heeft een groot aantal voordelen. Maar voor je daadwerkelijk overgaat tot een investering in een batterijsysteem is het verstandig om na te gaan of het de moeite loont. De kosten van een thuisbatterij zijn aanzienlijk. In dit artikel gaan we dieper in op wanneer een thuisaccu rendabel kan zijn. Om de rentabiliteit van dergelijke systemen te kunnen beoordelen moet je kijken naar de kostprijs en kwaliteit van de batterijen, of je al zonnepanelen hebt en in welke regio je woont.

Kosten aanschaf thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn niet goedkoop. Een goedkoop model kost je zo’n 4000 euro, maar 10.000 euro is ook geen vreemde prijs voor een thuisaccu. De prijs is afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit. Een aantal bekende merken zijn Tesla, Mercedes, LG en Philips. De algemene verwachting is dat de prijzen de komende vijf jaar zullen dalen. De gemiddelde prijs voor een batterijsysteem wordt dan geraamd op zo’n 4000 euro, inclusief btw en plaatsing. Als je in een huis woont dat ouder is dan tien jaar, dan kun je profiteren van een laag btw tarief. Laat je de thuisbatterij plaatsen door een erkende vakman, dan betaal je slechts zes procent btw.

thuisbatterij huis

Kwaliteit thuisbatterij

De kwaliteit van een thuisbatterij hangt af van drie factoren: capaciteit, rendement en levensduur.

Capaciteit

De capaciteit van de thuisbatterij moet worden afgestemd op de grootte van de aanwezige zonnepanelen installatie. Als je een te kleine batterij kiest ten opzichte van de productiecapaciteit van de zonnepanelen, zul je niet optimaal profiteren van het systeem. De niet gebruikte zonne-energie kan dan alsnog niet worden opgeslagen en zal worden teruggeleverd aan het vaste net.

Rendement

Lithium-ionbatterijen hebben een rendement van ongeveer 95 procent. Minder kwalitatieve batterijen hebben een rendement van slechts 70 procent. Een hoog-kwalitatieve batterij zorgt dus voor wel een kwart meer opslagcapaciteit.

Levensduur

De meeste batterijen gaan maximaal twintig jaar mee. Ze worden door de meeste fabrikanten gegarandeerd voor tien jaar. Reken er op dat de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij zo’n 15 jaar is.

Ben je benieuwd naar de verschillende thuisbatterijen en welke je het best in jouw huis zou kunnen plaatsen, neem dan contact op met een erkende vakman, je kunt vrijblijvend en gratis advies vragen via onze offerte pagina.

Heb je geen zonnepanelen?

zonnepanelen thuisbatterij

Hoewel thuisbatterijen ook geïnstalleerd kunnen worden zonder dat er zonnepanelen aan worden gekoppeld, is dat niet zo’n rendabel idee. De thuisbatterij wordt dan tijdens de goedkopere daluren, bijvoorbeeld het nachttarief, opgeladen met elektriciteit van het net. Je gebruikt de stroom uit de batterij dan overdag, zodat je profiteert van het lage tarief en niet het dagtarief hoeft te betalen. Alleen levert dat jaarlijks slechts zo’n 100 euro op. Hiermee compenseer je de kosten van de aanschaf van de thuisaccu absoluut niet.

Heb je al wel zonnepanelen?

Daarom worden thuisbatterijen vrijwel altijd in combinatie met een zonnepanelensysteem gebruikt. Door deze toepassing kun je meer zelf geproduceerde energie gebruiken. Zonder thuis opslag gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n dertig procent van de zelf opgewekte zonnestroom. Met een batterij kan dat stijgen tot wel 70 procent. Hierdoor zul je aardig besparen op de energierekening, maar vooralsnog is de investering in een thuisbatterij nog te hoog om ze op deze manier terug te verdienen.

TIP: vraag een premie aan

Voor Vlaamse bezitters van een thuisbatterij bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om een deel van de investering terug te vragen via de zogeheten thuisbatterij premie. Via het Departement Omgeving en Vlaamse Overheid kun je je aanvraag verzenden. In een ander artikel vind je alles over de voorwaarden en aanvraagprocedure. Ook lees je welk bedrag je via de premie kunt terugvragen.

Let op regels per gewest!

Zoals zo vaak, hebben de verschillende gewesten zo hun eigen wet- en regelgeving. In Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn er verschillen in de wetgeving voor energiebeheer en –voorziening.

Vlaanderen

In Vlaanderen wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale meters. De klassieke terugdraaiende meter en het prosumententarief zal langzaamaan verdwijnen. Dit laatste systeem zorgde voor gedeeltelijke compensatie en netkosten op basis van het werkelijke elektriciteitsverbruik van het vaste net. Het nieuwe systeem met de digitale meter is specifiek interessant voor mensen met een hoog zelfverbruik.

Brussel

In het gewest Brussel geldt het prosumententarief niet. Je betaalt hier de netkosten op basis van het werkelijk verbruik. Hier is het daarom slim om de opgewekte energie op te slaan in een thuisbatterij. Je kunt die dan later gebruiken in plaats van deze terug te leveren en vervolgens zelf van het net te moeten afnemen.

Wallonië

In Wallonië geldt weer een ander systeem. Hier kies je voor een forfaitair prosumententarief op basis van het vermogen van de zonnepaneleninstallatie of voor een proportioneel tarief waarbij je de netkosten betaalt op basis van het werkelijke energieverbruik van het vaste net. De besparing is hier dus vergelijkbaar met die in Vlaanderen.

CONCLUSIE: rendabiliteit thuisbatterij

Het plaatsen van een thuisbatterij heeft veel voordelen. Je maakt meer gebruik van zelf geproduceerde energie van zonnecellen en je bent minder afhankelijk van het vaste net. Je bespaart op de energierekening. De kosten voor de thuisbatterij zijn vooralsnog vrij hoog. Het terugverdienen van de investering duurt hierdoor vrij lang. Wel zullen de prijzen voor aanschaf van thuisbatterijen de komende jaren blijven dalen. Het aanschaffen van een batterijsysteem voor thuis zal hierdoor aantrekkelijker worden.