logo

Zonne-energie opslaan: Mogelijkheden, Voordelen en Prijzen

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen. Maar wist je dat een groot deel van de geproduceerde zonne-energie niet door de opwekker zelf wordt gebruikt? Een groot deel wordt teruggeleverd aan het net. Maar het is wel mogelijk om de energie die jouw panelen hebben geproduceerd 100% op te slaan zelf te benutten. Je kunt de zonne-energie opslaan in een thuisbatterij en later gebruiken. Een bijkomend voordeel: tijdens een stroomstoring ben je zelfvoorzienend en heb je dus geen last van stroomuitval! Lees in dit artikel alles over zonne energie opslaan.

zonne-energie opslaan huis

Verhoog de zelfconsumptie

Met zelfconsumptie wordt het percentage zonne-energie bedoeld dat je direct na opwekking gebruikt. Als je geen gebruik maakt van energieopslag, zal zo’n dertig procent van je elektriciteitsverbruik van de zonnepanelen afkomstig zijn. Door een thuisaccu te gebruiken kun je dit percentage gemakkelijk verdubbelen tot zestig procent. Als je daarnaast je huishoudelijke apparaten slim aanstuurt – je laat je wasmachine draaien als de zon schijnt bijvoorbeeld, zal dit percentage nog verder kunnen stijgen.

Voordelen opslag zonne-energie

  • halveer de benodigde netstroom
  • gebruik zonne-energie ook als de zon niet schijnt
  • geen stroomuitval bij storing van het vaste net
  • benut de opgewekte energie zo goed mogelijk

Waarom zonne-energie opslaan?

De nieuwste generatie zonnepanelen heeft een hoog rendement. Het enige nadeel is dat ze overdag als er veel licht is, veel energie produceren, terwijl er dan in woningen juist minder energie wordt geconsumeerd. Veel mensen zijn immers niet thuis overdag. Als je tegen de avond thuis komt en elektriciteit gebruikt om eten te koken, de wasmachine aan te zetten en te stofzuigen, heb je niks aan de zonne-energie die overdag werd opgewekt en zul je de gewone netstroom gebruiken. Als je de overdag geproduceerde zonne-energie opslaat, kun je deze later gebruiken tijdens een piekmoment. Zo betaal je niet onnodig voor energie.

Een andere reden waarom je de overproductie aan zonne-energie thuis zou willen opslaan is om geen stroomonderbreking te hebben als er een storing is van het elektriciteitsnet. De batterij fungeert als back-up. Daarnaast zijn de stijgende energieprijzen een reden te meer om zelf opgewekte energie zoveel mogelijk te benutten.

thuisbatterij voor stroompanne

Hoe werkt dat, zonne-energie opslaan?

Energie uit zonnepanelen wordt opgeslagen in de batterij met gelijkstroom. Als je deze gaat gebruiken moet die omgevormd worden tot wisselstroom. Hiervoor is een omvormer nodig. Sommige thuisbatterijen hebben een ingebouwde omvormer zoals bij de Tesla Powerwall, bij andere modellen zul je die los moeten aanschaffen.

Kosten en rendement

Omdat thuisbatterijen nog niet echt zijn ingeburgerd, zijn ze nog behoorlijk aan de prijs. De verwachting is dat de prijs wel zal dalen. Momenteel vind je thuisbatterijen voor een gemiddelde prijs tussen de vijf en tienduizend euro.

Verschillende soorten batterijen

Bij de opslag van elektriciteit afkomstig uit zonnepanelen worden meestal lithium-ion batterijen toegepast. Deze staan bekend om hun grote opslagcapaciteit en hoge laadsnelheid. Een alternatief zijn loodzuurbatterijen. Deze zijn goedkoper, maar ze mogen maar voor de helft worden ontladen. Dat betekent dat je relatief een grotere batterij nodig hebt om dezelfde capaciteit te bereiken.

zonne-energie opslaan

Merken thuisaccu

Er zijn thuisbatterijen van verschillende vooraanstaande producenten beschikbaar. De bekendste is waarschijnlijk de Tesla Powerwall, maar ook Mercedes Benz, SMA, LG en Enphase hebben goede modellen thuisbatterijen op de markt gebracht. Wil je weten welke batterij je kunt plaatsen in jouw woning en wat de kosten hiervoor zijn? Vraag dan een offerte aan en ontvang maximaal drie prijsvoorstellen van erkende vakmannen die actief zijn in jouw regio.