logo

Blijven zonnepanelen werken bij uitval van stroom?

Het antwoord van deze vraag hangt af van het type installatie die je hebt. Wanneer de zonnepanelen alleen zijn aangesloten op het net van elektriciteit, zullen ze niet werken als er sprake is van stroomuitval of een storing. Als de zonnepanelen installatie ook op batterijen of zelfs helemaal zelfvoorzienend werkt, dan zullen de panelen volledig verder blijven werken, ook tijdens stroomuitval. Omdat de meeste installaties zonder batterij werken en nog zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zal het antwoord op de vraag in de meeste gevallen ‘nee’ zijn. De panelen blijven niet werken bij stroomuitval.

Zonnepanelen die zijn aangesloten op het net

Wanneer er sprake is van stroomuitval zullen de zonnepanelen geen elektriciteit produceren. Dit is het geval om twee redenen: een technische en veiligheidsreden en een wettelijke reden. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg van beide redenen.

1. Technisch en veilig

Zonnepanelen hebben ook elektriciteit nodig voor het produceren van stroom. Deze stroom is afkomstig van het net. De hoeveelheid elektriciteit die wordt geproduceerd door de panelen is niet altijd hetzelfde; en daarom wordt het teveel aan stroom teruggestuurd in het elektriciteitsnet waar het door andere huishoudens gebruikt wordt. Als de zonnepanelen te weinig stroom produceren, wordt het nodige verschil gehaald vanaf het elektriciteitsnet. Wanneer huishoudelijke apparaten in je woning verschillende soorten elektriciteit krijgen kan dit schade toebrengen. Dit is dan ook de reden dat de zonnepanelen niet meer werken bij stroomuitval.

2. Wettelijk

Een andere reden is de wettelijke. Bij een uitval van stroom wordt door de meesten aangenomen dat er geen stroom aanwezig is op het net. Het teveel aan stroom van de zonnepanelen wordt daarentegen terug op het net gestuurd voor andere huishoudens. Dit kun je voorkomen door bij stroomuitval ook de zonnepanelen uit te schakelen. Dit gebeurt door middel van een detector die in de installatie is ingebouwd. Als de zonnepanelen stroom blijven produceren, lopen technici het risico om geëlektrocuteerd te worden als ze werkzaamheden op het net uitvoeren.

Zonnepanelen die zijn aangesloten op batterijen of ‘off the grid’

Er zijn ook zonnepanelen die zijn aangesloten op het net maar het teveel aan geproduceerde elektriciteit opslaan in een batterij. Deze zullen wel blijven werken als er sprake is van stroomuitval. Dit is een van de voordelen van zonnepanelen. Het is wel belangrijk om te weten dat de stroom ook enkele seconden uit zal vallen, zodat het systeem kan overschakelen op het stroom van de batterij. Omdat een installatie met batterij nog aan de dure kant is, komt het niet veel voor dat particulieren zo’n soort installatie hebben.

Zonnepanelen die helemaal onafhankelijk werken en dus volledig zelfvoorzienend zijn, blijven ook gewoon werken bij stroomuitval. Ook de elektrische apparaten in je woning zullen blijven werken, omdat ze aangesloten zijn op de zonnepanelen. Dit soort installatie komt meestal voor in wat meer afgelegen streken waar geen elektriciteitsnet is. Ook wordt er vaak een batterij toegepast in dit type installatie, zodat er stroom opgeslagen kan worden en later verbruikt. Er zijn vandaag de dag ook omvormers die elektriciteit opslaan; dit wordt ook wel de geïntegreerde omvormerbatterij genoemd. Deze trend werd gezet door merken als SMA en Tesla en het is nog de vraag hoe deze omvormer het gaat doen op de markt.

Het is dus de vraag welk type installatie je hebt om te kunnen bepalen of je zonnepanelen zullen blijven werken bij stroomuitval, of niet. In de meeste gevallen zullen ze stoppen met werken, omdat de meeste installaties nog zijn aangesloten bij het elektriciteitsnet. In sommige gevallen (bij een batterij of een off the grid situatie) zullen de zonnepanelen wel blijven werken en ondervind je dus geen hinder aan de stroomuitval.