logo

Review: LG zonnepanelen in 2020

Je kent LG vast wel als elektronicamerk. Dit merk produceert allerlei elektronica; van tv’s en telefoons tot wasmachines en allerlei andere huishoudelijke apparaten. Sinds ongeveer 25 jaar is LG ook fabrikant van zonnepanelen. LG is een pionier als het gaan om ontwikkelingen op technologisch gebied. Het merk komt uit Zuid-Korea en bestaat inmiddels al ruim 50 jaar. Hier vind je alle informatie over LG zonnepanelen. Er wordt gekeken naar een aantal belangrijke punten, zoals het rendement, de garantie, de prijzen en de prestaties van LG zonnepanelen.

Hoewel LG oorspronkelijk uit Azië komt, heeft het merk in korte tijd Europa ook veroverd. Het merk is, op het gebied van zonnepanelen, onderdeel van de tier 1 categorie, dit betekent dat ze een van de betere merken zijn op dit gebied. 25% van de werknemers in dit bedrijf is gezet op de research. Dit wil zeggen dat dit bedrijf zich zeer intensief bezighoud met het investeren in onderzoek, bijvoorbeeld hoe de zonnepanelen nog meer rendement kunnen opleveren. Er is geen bedrijf dat meer onderzoek doet dan LG.

De huidige generatie NeON zonnepaneel heeft dan ook een rendement van 19,5% en is hiermee een van de betere zonnepanelen in het segment. Deze zonnepaneel behoort tot de huidige generatie van LG zonnepanelen. LG staat bekend om het strakke ontwerp van de zonnepanelen en hier worden ze dan ook vaak om gekozen. Het esthetisch aspect speelt namelijk bij veel consumenten een grote rol en daar speelt LG goed op in. De zonnepanelen integreren naadloos met het dak.

LG: het rendement

Een van de belangrijkste punten waar naar gekeken wordt is het rendement. LG zonnepanelen horen tot de absolute top als het gaat om rendement. Rendement is het percentage van zonlicht dat wordt opgevangen door de zonnepanelen. Dit zonlicht kan vervolgens worden omgezet in wisselstroom. Hoe hoger het rendement, hoe beter. De NeOn 2 zonnepaneel van LG, heeft een rendement van 19,5% en behoort hiermee tot de beste merken in de tier 1 categorie. Hieronder vind je een overzicht van het rendement van LG vergeleken met andere topmerken.

MerkMin-max percentage
LG18% - 19,5%
Sunpower18,5% - 22,1%
Trina Solar17.5% - 21,5%
Panasonic18,5% - 21,5%

LG: de garantie

De garantie van LG ligt boven het gemiddelde van de meeste tier 1 merken. Dit geldt voor beide garanties, de productgarantie en de vermogensgarantie. Alleen Sunpower hanteert een langere garantieperiode dan LG. LG heeft veel vestigingen in Europa en daardoor geldt de garantie ook lokaal en niet alleen in de landen waar de merken vandaan komen.

  • De productgarantie: met een productgarantie van 12 jaar komt LG hoger uit dan de meeste merken uit de tier 1 categorie. Bij deze merken wordt meestal 10 jaar garantie aangeboden. Een enkel merk gaat richting de 15 jaar. De 12 jaar productgarantie geldt op alle zonnepanelen van LG.
  • Vermogensgarantie: iedere zonnepaneel verliest aan rendement gedurende de tijd. Dit is een normaal proces en dit gebeurt bij ieder merk. Dit verlies aan stroom is tot op een bepaald percentage gegarandeerd. Als een paneel minder stroom produceert dan is aangegeven in de vermogensgarantie, dan moet dit zonnepaneel hersteld of vervangen worden door de fabrikant, in dit geval LG. Bij LG ligt het gegarandeerde vermogen na 25 jaar op 83,6%. Dit betekent een verlies van 0,6% per jaar. Dit zijn zeer goede waarden en alleen de merken Sunpower en Solarworld hebben betere waarden.

De garantie kan zowel geblokt als lineair zijn. Bij een lineaire garantie vindt er tijdens de eerste twee jaar -2% verlies plaats en de rest van de 23 jaar 0,6% per jaar. Bij geblokte garantie gaat het verlies in blokken: een gedeelte van het verlies in de eerste 10 jaar en een gedeelte van het verlies in de volgende 15 jaar. Geblokte garantie is minder slim, omdat de garantie dan niet jaarlijks gewaarborgd wordt.

LG zonnepanelen: de prijs

Het nadeel van de keuze voor een merk uit de tier 1 categorie is dat je automatisch ook meer zult betalen. Dit is echter niet op te wegen tegen de vele voordelen die je hieruit kunt halen. De zonnepanelen van LG zijn gemiddeld 15% tot 25% duurder dan zonnepanelen van andere merken in deze categorie. De prijs is echter wel gerechtvaardigd omdat de productgarantie en de vermogensgarantie een stuk beter zijn dan bij andere merken.

Daarnaast is LG een groot bedrijf dat niet zomaar failliet kan gaan. Als je hier een garantie van 12 jaar krijgt kun je er dus ook vanuit gaan dat dit deze tijd geldig is. Bij bedrijven die minder groot zijn is de kans wat groter dat zij door veranderingen failliet raken en dus de garantie niet meer kunnen waarborgen. Dit kan voor de consument nadelig zijn.

LG zonnepanelen: de prestaties

Op de datasheet van een zonnepaneel staat alle belangrijke informatie genoteerd. Uit deze informatie kun je veel opmaken over de kwaliteit van de zonnepanelen. De twee belangrijkste punten zijn de temperatuur coëfficiënt en de tolerantie.

  1. Temperatuur coëfficiënt: de temperatuur coëfficiënt van LG zonnepanelen is -0,38%/graden Celsius. Dit dankzij een sterke bouw en een verbeterde technologie in de vierde generatie van LG panelen. Voor elke graad boven de 25 zal het zonnepaneel 0,38% aan efficiëntie verliezen. Als het op een warme dag 25 graden is, is het voor de zonnepaneel 55 graden en wordt er dus een verlies geleden van 11,4%.
  2. Tolerantie: alle zonnepanelen van LG hebben een positieve tolerantie, namelijk een van 3%. Dit betekent dat de zonnepanelen 3% beter renderen dan is aangegeven op de officiële waardes. Dit is een leuke extra die je als consument cadeau krijgt. In de praktijk betekent het dat een LG zonnepaneel, bijvoorbeeld de LG NeON 2 van 320W, extra vermogen genereert, namelijk 9,6W.

De zonnepanelen van LG

Sinds LG begonnen is met de productie van zonnepanelen, meer dan 20 jaar geleden, zijn er al vier generaties op de markt gebracht. De nieuwe generatie, die in 2015 uitkwam, heeft NeON 2 zonnecellen, de winnaar van de Intersolar Awards in datzelfde jaar. De NeON 2 en NeON 2 Black van LG zijn op dit moment de best presterende zonnepanelen van LG. De panelen bestaan per stuk uit 72 zonnecellen (12 meer dan het klassieke paneel) en hierdoor wordt onder andere het rendement verbeterd.

De kwaliteit is van hoog niveau en dit komt mede doordat de zonnepanelen van LG in de eigen fabriek geproduceerd worden. In deze fabriek worden ook de nodige tests gedaan zodat de zonnepanelen tegen zoveel mogelijk omstandigheden beschermd kunnen worden.

De huidige generatie van LG zonnepanelen bestaat uit:

  • LG Mono X Plus
  • LG NeON 2
  • LG NeON 2 Black
  • LG NeON R

Voor goede LG zonnepanelen kun je een gerenommeerde installateur inschakelen die LG zonnepanelen in het assortiment heeft zitten. Dit is bij veel installateurs het geval, omdat ze zo veel mogelijk kwaliteit en betrouwbaarheid aan de klant willen bieden.